Google I/O Keynote #2 – Android 2.2/FroYo, Flash 10.1, JIT, Exchange-stöd

Postat:
18:49 - 2010-05-20
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
38

Google började I/O-konferensens andra keynote med att presentera en mängd siffror, bland annat att man nu nått 50 000 apps på Android Market, att Android letat sig ut i över 60 enheter och att man under de 18 månader Android existerat färdigställt och lanserat 7 versioner av operativsystemet.  Det framgick även att antalet Google-sökningar bland alla smartphones ökat med hela 500% mellan 2008 fram till 2010.

Vidare pratade man lite om hur populär Googles gratistjänst för GPS-navigering  blivit och att man lanserade denna tjänst med målet att bland alla användare nå totalt en halv miljard Google-navigerade miles efter 12 månader- redan efter 6 månader var den siffran uppe i 1 miljard miles.

Sedan kom de riktigt stora nyheterna:
*JIT-kompilator
*Backup-API
*Trådlös hotspotfunktionalitet (Wireless tethering)
*Förbättrad browser med V8-motorn från Chrome
*Appinstallationer på minneskortet (Apps2SD)
*Utökat Exchange-stöd
*Förbättrad röstigenkänning
*Cloud-to-Device Messaging API
*Möjlighet att använda Google Maps-applikationen respektive kameran direkt i webbläsaren med full funktionalitet (kompass, gyro etc)
*Streaming/synkronisering från iTunes över Wi-Fi
*Automatiska uppdateringar på Market

(Artikeln uppdateras löpande)

Google lovar med JIT-kompilatorn stora prestandaförbättringar och demade detta genom spelet Replica Island, siffran nere till höger på bilderna visar antalet bilder per sekund och FroYo innebar en klar förbättring gentemot Eclair (Android 2.0/2.1)-

Exchange-stödet är från och med FroYo äntligen komplett och skall nu vara kompatibelt med de flesta Exchange-miljöer. Till nyheterna hör auto-discovery, stöd för säkerhetspolicies och GAL lookup.

Med Cloud-To-Device Messaging blir det mycket enkelt att kommunicera med Android-telefoner genom applikationer på andra enheter.

Google demonstrerade Cloud-to-Device messaging genom att öppna en sida i Chrome och öppnade sedan med hjälp av en knapptryckning en och samma sida på telefonen.

Wireless Tethering/Portable hotspot-funktionaliteten innebär att man med FroYo kan låta andra enheter att ansluta till Internet över Wi-Fi genom telefonen, precis som på en trådlös accesspunkt.



Webbläsaren har med FroYo blivit mycket snabbare på javascripthantering då man numera använder den supersnabba V8-motorn från Chrome.

I javascript-testet Sunspider så dominerar webbläsaren i FroYo bland konkurrensen.

Röstigenkänningsfunktionen har också blivit förbättrad och Google demade det hela genom att tala in ett par rätt avancerade meningar.

Flash 10.1 och Air-stöd blev precis som väntat också en nyhet med FroYo, det skall med andra ord gå fint att installera betaversionerna så snart Adobe har lanserat dem. Flash följer inte med FroYo som standard.

Android Market i webbläsaren är något man arbetar på och man utlovar bland annat ”over-the-air” programinstallationer, vilket innebär att man i ett par musklick kan installera applikationer på Market i sin telefon från datorn.