Google öppnar upp för andra betalningsmetoder i Play Store, Spotify först ut

Postat:
09:03 - 2022-03-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
6

Google och Apple har anklagats för konkurrenshämmande beteende och orimliga avgifter i sina respektive appbutiker. Sannolikt delvis genom påtryckningarna har Google nu börjat öppna upp för alternativa betalningsmetoder.

Till en början kommer en liten skara utvecklare få erbjuda en alternativ betalningsmetod utöver den ordinarie betalningen via Google Play. Google säger att detta är en betydande milstolpe och att de är först ut att erbjuda alternativ betalning i en stor appbutik, vare sig butiken är för mobiler, datorer eller spelkonsoler.

Spotify är Googles första samarbetspartner i testprogrammet. Målet är att ett fåtal utvalda utvecklare ska kunna erbjuda en egen betalningsmetod i utvalda länder, innan årets slut. Spotify har kommenterat initiativet i ett blogginlägg, där det står att kunder kommer kunna välja mellan Googles betalningssystem och Spotifys egna.

Att Google börjat öppna upp för externa betalningsmetoder betyder dock inte att deras avgifter försvinner, vilka ligger på mellan 15–30 procent.