Google utökar spelströmningstjänsten Stadia med familjedelning

Bättre förr än senare

Postat:
07:04 - 2020-11-06
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
17

Google har närmare ett år efter lanseringen av spelströmningstjänsten Stadia lanserat stöd för familjedelning. Funktionen gör det möjligt att dela ett spelbibliotek via Googles funktion för familjegrupper med upp till fem stycken familjemedlemmar, utan extra kostnad.

Spela ett delat spel

När någon i familjegruppen delar ett spel med dig visas det automatiskt i ditt bibliotek. Etiketten Delas med familjen visas under spelets titel i Stadia Store. Spela spelet genom att välja spelet följt av välj Spela upp Stadia Play button.

Alla medlemmar i familjegruppen som har ett Stadia-konto kan spela ett delat spel så länge

  • det finns en giltig betalningsmetod för familjen kopplad till familjegruppen
  • ingen annan i familjegruppen spelar spelet just nu
  • de inte är begränsade av inställningarna för föräldrakontroll eller begränsningar i familjedelningen.

Familjedelningen har ett antal begränsningar; för att dra nytta av Pro-funktionerna, som bland annat medger spelströmning i 4K-upplösning med HDR, behöver var och en av medlemmar ha ett Stadia Pro-abonnemang (99 kr/mån). I annat fall begränsas de till 1080p-upplösning utan stöd för HDR eller surroundljud.

Google tillåter inte heller att medlemmarna spelar en viss speltitel samtidigt, utan det är enbart möjligt att starta ett spel under förutsättning att det inte redan finns en aktiv session, vilket kraftigt begränsar möjligheten för familjemedlemmar att spela mot eller med varandra i samma spel.

Aktivera familjedelning


Funktionen för familjedelning går att aktivera genom att gå in på inställningarna för Stadia för att sedan leta rätt på fliken ”Familj”.

Vid aktivering krävs att en betalningsmetod läggs till. Observera att samtliga medlemmar i gruppen kan använda betalmedlet för att köpa spel och speltillägg. I standardkonfigurationen krävs det att familjevärden godkänner familjemedlemmars köp innan de går igenom.

Det är även möjligt för värden att välja huruvida endast enskilda titlar skall delas med familjegruppen eller att värdens fulla spelbibliotek skall vara åtkomligt för gruppen. Titlar kan också begränsas genom Googles funktion för föräldrakontroller.

I dagsläget krävs det en Chromecast Ultra (från cirka 790 kronor) för att spela Stadia på en TV, men man kan även spela på flertalet telefoner, plattor och på datorer. För närvarande säljs den officiella spelkontrollen endast via Google Store, men för mobil, plattor och PC går det också att använda en sladd- eller Bluetooth-ansluten spelkontroll. För att spela på TV/Chromecast krävs däremot den officiella Stadia-kontrollen.

Mer information om Stadia finner ni på vårt forum. Läs mer om Google Stadia Familjedelning.