Hands on med LG G5

Postat:
00:27 - 2016-02-22
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
79

Med sedvanligt buller och bång tjuvstartar LG mobilmässan MWC i Barcelona genom att presentera en handfull produkter där Android-telefonen G5 självfallet är själva kronan på verket.

Vi är på plats i Barcelona och har fått möjligheten att känna på, klämma på, leka med och ge G5 en kort men tuff första utvärdering på det febriga mässgolvet där teknikskribenter från hela världen slåss om ett mycket begränsat antal demoenheter.

Konstruktion och design
lg-g5-mwc-hands-on-set-2-09


I handen känns G5 väldigt olik tidigare LG-telefoner ur G-familjen. Där både G3 och G4 hade en lätt kantig utformning är istället G5 mjukt rundad längs med telefonens fyra sidor. G5 har fått en så kallad unibodykonstruktion i lättmetall, där alltså hela chassit är i ett stycke, inklusive telefonens baksida. I handen påminner G5 en hel del om en Iphone 6/6S Plus.

G5 har tack vare metallskalet en imponerande vridstyvhet men den känns inte riktigt lika solid och gedigen som suveränen HTC One M9. LG har tvingats kompromissa en aning på denna punkt som ett resultat av det modulära batteriet.

Då utformningen av G5 är så olik företrädarna G3 och G4 är av naturliga skäl även designen, det rent visuella såväl som knapplayouten, mycket annorlunda. Vi nämner att telefonen känns ganska lik en Iphone 6/6S i handen, och ur många vinklar påminner den även om Iphone 6/6S rent visuellt. Bra eller dåligt? Smaken går isär, men vi är försiktigt positiva efter att ha sett G5 i verkligheten.

Något som kanske kommer uppröra många fans av LG:s telefoner är att de unika och karakteristiska volymknapparna, som sedan LG G2 har suttit på telefonens baksida tillsammans med strömknappen, nu har flyttats till den mer traditionella (och enligt oss lite tråkiga) positionen på telefonens vänstra långsida. Vi på redaktionen uppskattade verkligen volymknappen på baksidan, men LG tycks själva ha tröttnat. Knapparna är, oavsett om man tycker om deras placering eller inte, av föredömlig kvalité med bra motstånd och distinkt klickkänsla.

På baksidan, som är helt slät sånär som på en liten knöl för kameralinserna, finner vi även en lätt försänkt kombinerad strömknapp och fingeravtrycksläsare där vi förr om åren alltså även fann volymknapparna.

Oss veterligen saknar LG G5 IP-certifiering, det vill säga damm- och vattentålighet. Det är mycket möjligt att LG G5 precis som Nexus 6 har någon form av vattenresistens, trots att en officiell IP-certifiering saknas, men LG yppade inget om detta under den officiella presentationen.

lg-g5-mwc-hands-on-set-2-27


LG kallar G5 för en modulär telefon och som ett exempel på detta är batteriet av instickstyp, som ett stort SIM-kort, som är en del av telefonens fotände. Batteriet, som dessvärre är på aningen låga 2 800 mAh, avlägsnas genom att man trycker på en knapp nere i fotändens hörn och helt enkelt drar ut batterisläden i vilken batteriet är placerat.

Ovanstående konstruktion har gett LG den unika möjligheten att kunna erbjuda både ett unibodychassi och ett utbytbart batteri – något som ingen av konkurrenterna kan erbjuda. Nackdelen med den här konstruktionen är att telefonens haka av plast inte känns helt perfekt; det uppstår en viss skarv/glipa mellan metallskalet och batterisläden i plast, och batteriet kan heller inte ersättas med ett större sådant utan det måste passa in i den slimmade profilen som öppningen för batterisläden tillåter.


Ni kan se exempel på den smarta batterikonstruktionen i bilderna i galleriet några stycken upp. Ett annat modulexempel är tillbehöret Cam Plus som bland annat ger telefonens kamera fysiska knappar, en LED-indikator och ett bättre grepp. Läs mer om modulerna här.

Skärmen
lg-g5-mwc-hands-on-35


Skärmen är på 5,3 tum, av LCD-typ, och har samma upplösning som tidigare: 1440 x 2560 pixlar, även kallat WQHD. Även om upplösningen är densamma som i både G3 och G4 så tycks bildkvalitén vid en första anblick vara förbättrad kontra fjolårsmodellen G4 och naturligtvis mycket bättre än den bleka och kotrastlösa skärmen i G3.

Färgerna upplevdes på mässgolvet som rika och vi stördes inte nämnvärt av reflektioner, trots den kraftfulla belysningen i taket i mässhallen, men den maximala ljusstyrkan imponerade inte nämnvärt. Den var för all del heller inte dålig, men vi hade hoppats på mer även om den extremt ljusstarka mässhallen gör att de flesta skärmarna upplevs som lite bleka.

Skärmglaset är mjukt rundat längs med sidorna, vilket gör skärmen mycket behaglig att svepa fingret över, även ända längst utmed kanterna. Pekskärmen är av hög kvalité, som förväntat, och vi har inte noterat några som helst problem med vare sig precision, multitouch eller respons.

Mjukvara
lg-g5-mwc-hands-on-05
LG G5 bygger på Android 6.0.1 Marshmallow, och LG har förstås lagt sitt eget gränssnitt, LG UX, med sina egna funktioner ovanpå detta. En mycket omtalad finess, som är relaterat till både mjukvara och hårdvara, är LG:s ”Always On”-skärm. Detta innebär att skärmen alltid är igång, även när man ”stänger av” skärmen. Man kan exempelvis konstant se klockan och notifikationer.

lg-g5-mwc-hands-on-01

LG G5 ”Always on display”


LG hävdar att skärmen endast drar 0,8 batteriprocent per timme med den här finessen aktiverad vilket förhoppningsvis innebär att funktionen inte kommer dränera batteriet allt för mycket. För den som så önskar kan funktionen lyckligtvis även stängas av helt.

En betydande ändring, som vi inte alls är speciellt nöjda med, är att det i LG G5 med senaste versionen av LG UX inte längre finns en så kallad applåda. LG har istället valt samma lösning som i exempelvis Ios och Miui, där alla installerade appar läggs på hemskärmarna.

Man kan förvisso organisera med mappar, men vi är inte speciellt glada i detta. Lyckligtvis finns det en uppsjö vettiga hemskärmsalternativ på Google Play Store, vilket snabbt och enkelt råder bot på det här problemet – om man nu anser det vara ett problem. Anledningen till att programlådan slopats beror, enligt LG, på att smartphoneanvändare inte längre installerar särskilt många appar.

Gränssnittet är mestadels mjuk, rappt och följsamt men vi förnimmer ett och annat ”hackande” då och då, utan att vi riktigt kan se en röd tråd som förklarar varför det hackar. Hackandet uppstår inte då vi belastar telefonen, utan sker till synes slumpvis under ett par tiondelar av en sekund då och då med någon minuts mellanrum.

Specifikationer
Till skillnad från fjolårsmodellen G4, som utrustades med Snapdragon 808, vilket är ett aningen långsammare systemchipp än dåtidens flaggskeppschipp 810, har LG i år valt det snabbaste chippet Qualcomm har att erbjuda: Snapdragon 820.

Snapdragon 820 bygger på en tillvekningsteknik på 14nm och har fyra stycken 64-bitarsprocessorkärnor i konfigurationen 2 x 2,15 GHz för de primära kärnorna och 2 x 1,6 GHz för de två sekundära kärnorna. Båda de primära och sekundära kärnorna, kallade Kryo, bygger på ARM:s instruktionsset big.LITTLE med ARMv8-arkitektur.

För grafikprestandan svarar Adreno 530, som enligt Qualcomm är Adreno 530 hela 40% snabbare än fjolårets snabbaste Qualcomm-krets Adreno 430 samtidigt som den är 40% strömsnålare. Imponerande, om det stämmer. Då fjolårets LG G4 dessutom ”bara” hade Adreno 418 under skalet, en krets som är tämligen grafiksvag, så är LG G5 ett på pappret enormt steg framåt vad gäller just grafikprestandan.

RAM-bestyckningen får även den en knuff i rätt riktning: 4 GB DDR4-minne, att jämföra med 3 GB DDR3 i både fjolårets LG G4 och LG G3 innan den. Lagringsminnet är på 32 GB, ingen annan variant erbjuds, men tack vare en microSD-plats kan man expandera det interna lagringsminnet med upp till 200 GB. Då G5 är utrustad med Android 6.0 Marshmallow kan man dessutom helt sömlöst slå samman det inbyggda lagringsminnet med SD-kortet.

Prestanda

BanchmarkLG G4
(Snapdragon 808/Adreno 418)
LG G5
(Snapdragon 820/Adreno 530)
Samsung Galaxy S7
(Exynos 8890/Mali T880-MP12)
AnTuTu v6 Total6788810159987587
AnTuTu RAM530091346661
AnTuTu 3D149982751418528
Vellamo HTML405435827104
Vellamo Metal22593406
3DMark Slingshot
Total
1324
(nedskalat t. 1080p)
17921947
3DMark Slingshot
Test 1 (FPS)
7
(nedskalat t. 1080p)
1413
3DMark Slingshot
Test 2 (FPS)
5
(nedskalat t. 1080p)
67
Androbench
Random Read (MB/s)
288889
Androbench
Random Write (MB/s)
10916
GeekBench 2 Multi345852016512
GeekBench 2 Single113122802141
GFXBench
Car Chase (FPS)
48
GFXBench
Manhattan (FPS)
615

Då vi jämför LG G5 med fjolårsmodellen G4 ser vi genast att G5 i de allra flesta fallen har en betydligt bättre prestanda. Enstaka undantag finns dock, som Vellamo HTML och Androbench random write där G4 faktiskt ger G5 på nöten.

LG G5 upplevdes rent spontant som aningen varmare än Samsungs Galaxy S7 vid hård belastning, men jämförelsen haltar då testexemplaren av G5 i mässhallen (till skillnad från testexemplaren av Samsung Galaxy S7/S7 edge) laddas genom fastmonterade laddare som inte går att avlägsna, något som av naturliga skäl påverkar temperaturutvecklingen en del.

Slutligen vill vi göra er väl medvetna att både LG G5 och Samsung Galaxy S7 bygger på en tidig betamjukvara och resultaten i dylika syntetiska prestandatest kan komma att skilja sig kraftigt åt från de telefoner som slutligen landar på de svenska butikshyllorna om några veckor.

Kameran
lg-g5-mwc-hands-on-set-2-13
Kameran, eller kamerorna snarare, är hela tre till antalet. En huvudkamera på 16 megapixlar (f/1.8) med optisk bildstabilisering (OIS) och tillhörande LED-blixt, en sekundär huvudkamera på 8 megapixlar (f/2.4) med vidvinkellins, och en frontriktad kamera för videosamtal och självporträtt, på 8 megapixlar.

Kameramjukvaran är i sann LG-anda mycket kompetent, men en del grundläggande funktioner, såsom att kunna ändra upplösning, tycks i den här tidiga förproduktionsmjukvaran saknas. Vi räknar med att alla grundläggande funktioner (och fler därtill), som nämnda upplösningsinställning, kommer finnas att tillgå i butiksexemplaren som letar sig ut till konsumenterna om någon månad eller två.

Exempelbilder

LG G5 vs Huawei Nexus 6P

Vi ser i vårt hastiga kameratest att bildkvalitén från G5:s kamera varierar, och tyvärr inte lyckas imponera. Då vi i fullstorlek jämför G5:s bilder med bilder tagna med den mycket kompetanta kameran i Huawei Nexus 6P så hamnar LG G5 på efterkälken, med bilder som ofta upplevs som utsmetade och detaljfattiga.

Jämför exempelvis ”gräsmattan” kring modellträden i det första bildparet: vi ser i bilden tagen med Nexus 6P betydligt mer detalj, att jämföra med den i samma bildparti detaljlösa och oskarpa gröten G5 lyckas prestera.

Vi vill dock för rättvisans skull påtala att LG G5 är utrustad med en förproduktionsmjukvara och att butiksexemplarens mjukvara, inklusive kameramjukvaran, sannolikt kommer att ha optimerats.

LG G5 standard vs LG G5 vidvinkel

Tillgänglighet
G5 säljs vid lansering i fyra olika färgalternativ: Silver, Rosa, Guld och Titan (mörkgrå). Butikspremiären förväntas ske i april, men vi har ännu inte sett några officiella prisuppgifter. Vi förväntar oss ett lanseringspris i nivå med fjolårets G4, det vill säga 6 000 – 6 500 kronor inklusive moms.

Vi är efter en stressig halvtimme på ett febrigt mässgolv överlag positiva till LG:s nya flaggskepp. LG har genomfört en del ganska betydande ändringar kontra tidigare generationer ur LG:s G-familj; en del ställer vi oss positiva till, som det lyxiga lättmetallskalet och den fina prestandan, andra är vi mindre nöjda med, exempelvis att de har valt bort volymknappen på baksidan.

Vi återkommer förstås med ett fullskaligt test av LG G5 när LG är redo att skicka ut sina recensionsexemplar, förhoppningsvis redan i mars månad.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!