Har det blivit tråkigt med appar? [Opinion]

Från revolution till tradition

Postat:
12:51 - 2024-05-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
31

En av de största fördelarna med smartphones är möjligen att installera appar. När mobiltelefonerna – fickdatorerna – fick stöd för att installera program kunde funktionaliteten utökas på otaliga och ibland icke tidigare skådade vis, långt bortom den inbyggda funktionaliteten. Idag finns en app för allt.

Innan Android debuterade kommersiellt hösten 2008 anordnade Google tävlingar med prispengar för utvecklare och visade upp olika spännande tredjepartsappar systemet skulle erbjuda. En tidig ”wow”-app var Shazam som genom att skapa ett musikaliskt fingeravtryck och sedan jämföra fingeravtrycket med en databas online kan identifiera låtar, vilket kändes futuristiskt på den tiden. Angry Birds blev en sensation. Många mobilentusiaster letade sannolikt runt i Android Market och App Store under systemens barndom i jakt efter guldkorn. Nyhetens behag.

År 2010 fick Sverige möjligheten att köpa appar, så att exempelvis Swiftkey kunde införskaffas. Appen erbjöd mycket bättre skrift via pekskärm än de inbyggda alternativen. Numera nedlagda Swype var ett annat spännande alternativ som gjorde mobilen bättre. Hemskärmsersättare var länge heta bland Androidentusiaster då de kunde öka produktiviteten och få mobilen att kännas som ny.

Men nu verkar intresset för appar ha dalat. Många har en mer eller mindre fast samling appar som de installerar på telefon efter telefon och de känner att de inte behöver fler. I en undersökning på Swedroid i slutet av 2021 svarade 66 procent att de bara testar nya appar och spel några gånger om året, medan 16 procent angav att de aldrig gör det. Skaran som testar nya appar minst varje vecka låg bara på fem procent.

Appar verkar idag vara en ren bruksvara snarare än något intressant och spännande. I takt med att Android och IOS blivit mer fullfjädrade och funktionsrika system har behovet av tredjepartsappar även minskat. Innan kunde appar täcka in funktionalitet Android saknade, men idag finns det mesta redan från början. Apple har flera gånger byggt in finesser i IOS som tredjepartsappar erbjudit och apparna blev därmed irrelevanta.

Samtidigt är det knappast ont om nya bra appar – det kryllar av dem. Med uppskattningsvis drygt tre miljoner applikationer (eller i alla fall titlar) i Play Store kan det dock kännas överväldigande att vaska fram guldkornen. Mobiler är världens största spelplattform och det kan fortfarande vara mycket lukrativt att utveckla appar för mobiler, men den inledande spänningen är borta.

Fotnot: Du kan se totala antalet appar du installerat sedan din första Android från Google Dashboard.