Historia: En svensk designstudio skapade Androids ikoniska rullgardinsmeny

The Astonishing Tribe

Postat:
11:37 - 2024-02-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
2

Vi blickar tillbaka till Androids tidigaste dagar, då Sverige fick vara med på ett hörn. Något alla inte känner till är nämligen att Malmö-baserade designstudion The Astonishing Tribe (TAT) hjälpte Google att designa gränssnittet för Android 1.0.

TAT lämnade rentav ett litet påskägg i gränssnittet: Androids analoga klockwidget i de tidiga versionerna har texten ”MALMO” på urtavlan. Företaget hjälpte till att ta fram flera innovativa lösningar och den mest framträdande av dessa är Androids klassiska rullgardinsmeny för aviseringar, vilken dras ned från ovansidan av skärmen genom en svepgest.

Menyn finns kvar än idag och designen var så smart och praktisk att den plankades av Apple i och med IOS 5 år 2011. The Astonishing Tribe var tidigt ute med de svepgester som idag är standardnavigering i smartphones. I början av 2010 introducerade TAT exempelvis en egen launcher som styrdes av svepgester (se videon nedan).

Det dröjde inte länge innan TAT köptes upp. I slutet av 2010 förvärvades företaget av Blackberry-tillverkaren RIM där teamet bidrog kraftigt till användarupplevelsen för systemet Blackberry 10.