Huawei presenterar vikbara Mate XS med ett introduktionspris på 2 499 euro

Levereras utan Googles Play-tjänster

Postat:
15:46 - 2020-02-24
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
I samband med dagens presskonferens introducerade Huawi en ny vikbar telefonmodell som efterföljer fjolårets Mate X. Den nya enheten kommer till skillnad från Mate X att lanseras internationellt och har ett rekommenderat introduktionspris på €2 499 för instegsmodellen.

I ihopfällt läge mäter displayen 6,6 tum medan diagonalen ökar till 8 tum i utfällt läge. Under skalet har Huawei försett telefonen med det senaste chippet från HiSilicon – Kirin 990 – som erbjuder ett integrerat 5G-modem. Instegsmodellen har 8GB RAM samt 512GB lagringsutrymme.

Batteriet, eller snarare batterierna, har en kapacitet om totalt 4 500 mAh, vilket kan jämföras med exempelvis Mate 30 Pro som har en likartad batterikapacitet, eller P30 Pro som erbjuder 4 100 mAh. Eftersom vikbara batterier ännu inte är kommersiellt tillgängliga sitter det ett separat batteri i respektive halva av telefonen.  Snabbladdning med en effekt på upp till 55W tar telefonen till 55% på 30 minuter laddning.

Till det yttre påminner telefonen om Mate X, men konstruktionen har enligt Huawei förbättrats och framför allt är enheten mer robust än föregångaren. Bland annat skyddas OLED-panelen av fyra lager varav två består av en hårdare plast som kompletteras med ett mjukare lager för att bättre hantera stötar, och slutligen ett sista sista lager som binder samman OLED-panelen med resten av lagerna.

Fingeravtrycksläsaren är integrerad med låsknappen vilket innebär att det handlar om en kapacitiv sensor, och precis som på Mate X sitter sensorn på telefonens högersida.

Huawei har därtill förbättrat gångjärnskonstruktionen vilket påstås leda till en mjukare ihop- och utfällning. Även kylningen har putsats genom att i större utsträckning dra nytta av den djupare delen av ramen för att hålla nere temperaturen.

Kamerauppsättningen har inte förändrats utan specifikationerna är på den punkten identiska med de för Mate X.  Det vill säga en vidvinkel respektive ultravidvinkel med 40- samt 16 MP upplösning som kompletteras med en telekamera med 8 MP upplösning. Leica-logotypen är också kvar.

Huawei Mate XS saknar stöd för Googles Play-tjänster och levereras därmed utan några tjänster eller appar från Google. Huawei skickar i stället med en uppsättning appar som i viss utsträckning erbjuder liknande funktionalitet som i några av de mest populära Google-apparna. Google Play-butiken ersätts av tjänsten Appgallery, där bland annat BankID går att finna.

Precis som Samsung har Huawei optimerat mjukvaran för att dra nytta av de dubbla displayerna. EMUI 10 som körs tillsammans med Android 10 har bland annat stöd för att visa upp till tre fönster samtidigt.

Det är i skrivande stund oklart när eller om telefonen kommer att lanseras i Sverige och vad det svenska introduktionspriset i sådana fall kommer att landa på. Vi kan sannolikt räkna med åtminstone 24 499 kronor givet europriset om 2 499 euro.

Mest kommenterat

 1. Vilken färg har din telefon?
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
 4. Spotify vill att företag ska ge anställda abonnemang som förmån
 5. Rapport: 869 000 appar i Play Store har inte uppdaterats på minst två år
 6. OnePlus introducerar Nord 2T, säljstart 24 maj

Mest läst

 1. Fler tecken på att Iphones kommer få USB-C
 2. Pebble-grundaren vill verkligen ha en liten Androidtelefon
 3. Allt fler långvariga prenumeranter säger upp Netflix
 4. Inte ens Googles nya hörlurar Pixel Buds Pro släpps i Sverige
 5. Samsung Galaxy Watch 5 Pro sägs få safirglas och titan
 6. Fullspäckade Vivo X80 Pro lanseras globalt, kommer till Europa

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken färg har din mobil (bakstycket, inte skal eller skin)?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om