Iphones kommer kunna prata med användarens egna röst

Postat:
16:35 - 2023-05-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Apple har tillkännagivit en mängd nya tillgänglighetsrelaterade finesser för IOS, vilka framförallt är avsedda för de med någon form av funktionsnedsättning. En nyhet som sticker ut i mängden är ”live speech” för Iphones, Ipads och Macs.

Användare kan skriva istället för att prata under röstsamtal och videosamtal. Finessen läser upp vad användaren skriver. Specialiteten är att Apple inte använder en allmän och opersonlig digital röst. Enheten läser istället upp vad som skrivs med användarens egna röst.

Detta är något vi kommer få se allt mer av framöver. Humanes wearable ska exempelvis kunna göra översättningar med användarens egna röst, och framsteg i artificiell intelligens har gjort att kända artisters röster har börjat klonas och användas i ny musik.

Apple skriver att funktionen kommer vara särskilt viktig för de som riskerar att bli av med rösten i framtiden på grund av sjukdom. Att skapa en ”personlig röst” tar cirka 15 minuter. Användaren får läsa upp text som visas på skärmen. Därefter används lokal maskininlärning för att återskapa användarens röst digitalt.