Meddelandetjänsten Signal lämnar EU om ”chat control” blir lag

Postat:
19:22 - 2024-06-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
39

Meddelandetjänsten Signal kommer lämna EU om det kritiserade lagförslaget ”chat control” börjar gälla. Uppgiften kommer från Meredith Whittaker – chef för Signal Foundation – i inlägg på Mastodon.

Whittaker säger att det inte ska finnas tvivel om att Signal hellre lämnar EU än att tumma på användarnas integritet. I ett separat inlägg menar Whittaker att vare sig ”chat control” kallas för en bakdörr eller ytterdörr eller ”upload moderation” så undergräver lagen krypteringen och skapar allvarliga sårbarheter.

Let there be no doubt: we will leave the EU market rather than undermine our privacy guarantees.

Whatsapp har så vitt vi vet ännu inte uttalat sig om lagförslaget men företagets vd Will Cathcart sa för ett år sedan att Whatsapp hellre blockeras i Storbritannien än att inkräkta på krypteringen, apropå en liknande lokal lag där. Frågan är om Cathcart är lika beredd att lämna den betydligt större EU-marknaden.

Sverige gav grönt ljus till lagförslaget under gårdagen, men ”chat control” har fortfarande långt kvar till att bli klubbad lag och kan hinna stoppas längs vägen. Om lagen går igenom kommer utvecklare av digitala kommunikationstjänster behöva låta meddelanden och allt skickat innehåll skannas innan krypteringen. Med andra ord; massövervakning.