Microsofts nya Recall-funktion kommer ihåg allt du gjort i Windows

Postat:
14:05 - 2024-05-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
14

I samband med Microsofts evenemang under gårdagskvällen introducerade teknikjätten en ny AI-baserad sökfunktion i Windows kallad Recall. Finessen är endast tillgänglig på nya Windowsbaserade ”Copilot Plus”-datorer med inbyggd AI, likt den nya vågen av laptops med Snapdragon X Elite och kraftfull NPU.

Recall håller reda på allt användaren gjort och sett med sin dator – ett slags fotografiskt minne. Tack vare Recall kan användare därmed söka igenom och återfinna allt de gjort med datorn. Allt ska gå att hitta: exempelvis besökta hemsidor, gamla öppnade flikar, öppnade dokument, videosamtalsmöten, eller specifika skickade meddelanden. Videor och samtal transkriberas så att det går att söka igenom vad som sagts.

Recall visar en visuell tidslinje som representerar enskilda dagar. I ett exempel ber användaren Recall att ”hitta den röda ladan” som tydligen bland annat förekom i ett Powerpoint-dokument. En dator som håller reda på allt du gör kan låta som en ren integritetsmardröm men Microsoft säger att Recall körs helt lokalt och att ingen data används för att träna AI-modeller.

Finessen är datahungrig och kräver att lagringen har minst 256GB totalt och 50GB ledigt utrymme. Recall tar som standard 25GB i anspråk, vilket ska räcka till att spara historik i cirka tre månader. När gränsen nåtts tas gamla ”snapshots” bort medan nya fylls på. De som vill kan öka mängden utrymme Recall får använda och därmed förlänga perioden AI-sökningen håller reda på.