Scarlett Johansson upprörd över rösten i ChatGPT

OpenAI försökte anlita Johansson

Postat:
14:52 - 2024-05-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Igår meddelade OpenAI att den syntetiska rösten ”Sky” tas bort från ChatGPT tills vidare, efter att många påpekade att rösten låter som den amerikanska skådespelaren Scarlett Johansson. OpenAI har hävdat att likheten är en oavsiktlig tillfällighet.

Påståendet klingar extra illa nu när det har uppdagats att OpenAI för nio månader sedan försökte anlita Scarlett Johansson för att skapa rösten för ChatGPT. Altman ville med andra ord att ChatGPT skulle låta som Johansson – men hon tackade nej till erbjudandet.

Johansson säger att hon blev arg och chockad och inte kunde tro att det var sant när hon märkte att Altman ändå valde att använda en röst som var ”kusligt lik” hennes. Enligt Johansson kontaktade Altman hennes agent bara två dagar innan röstsamtalen i ChatGPT först tillkännagavs, i hopp om att hon skulle ändra sig.

I was shocked, angered and in disbelief that Mr. Altman would pursue a voice that sounded so eerily similar to mine that my closest friends and news outlets could not tell the difference.

In a time when we are all grappling with deepfakes and the protection of our own likeness, our own work, our own identities, I believe these are questions that deserve absolute clarity.

Skådespelaren säger i en kommentar att hon ”ser fram emot en lösning i form av transparens och lämplig lagstiftning som försäkrar att individers rättigheter skyddas” (fritt översatt).

Att OpenAI försökte samarbeta med Johansson i kombination med Altmans hänvisningar till filmen Her väcker tvivel kring företagets påstående att likheten är en slump. Att stjäla en skådespelares likhet med flit vore en dålig look för ett företag som redan har anklagats för att roffa åt sig enorma mängder copyrightskyddat material utan tillåtelse.

Huruvida rösten är baserad på en kvinna som låter som Johansson eller inte spelar mindre roll rent etiskt, eftersom kopplingen och likheten är uppenbar. När OpenAI tidigare i år tillkännagav teknik för att klona folks röster nämndes ett filter som förhindrar att framträdande personers röster kopieras – en idé de inte verkar ha tagit fasta på själva.