Mobiler vi minns: pionjären Samsung Galaxy Note II

Postat:
08:51 - 2024-03-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
1

Även om det är svårt att föreställa sig idag när varenda smartphone har stor skärm var många inledningsvis skeptiska till stora paneler i telefoner. Exempel på denna skepsis är hur Steve Jobs år 2010 sa att ingen kommer köpa en stor mobil, samt hur de första telefonerna med stora skärmar ibland förlöjligades av recensenter.

Förr om åren hade dessa stora smartphones rentav en egen benämning, phablets, för att de ansågs vara en hybrid mellan telefon och surfplatta (phone + tablet). Swedroid har en övergiven kategori för phablets vilken blev överflödig efter att alla nya telefoner hörde till kategorin.

Samsung var en pionjär som gick i bräschen och bidrog starkt till utökningen av skärmytan. Första Galaxy Note släpptes sensommaren 2011 med 5,3-tumsskärm. Men idag kommer vi blicka tillbaka på uppföljaren: 5,5-tummaren Galaxy Note II från hösten 2012. Panelen erbjöd AMOLED-teknik, 1280 x 720 pixlar, bildförhållandet 16:9 och 267ppi.

Galaxy Note II var en kraftfull smartphone med ovanligt bra multikörning tack vare att den tagit klivet upp till 2GB RAM. Första mobilen med 2GB arbetsminne kom just 2012. Chippet bestod av fyrkärniga Exynos 4412 med 1,6GHz klockfrekvens och 32nm tillverkningsteknik (dagens flaggskepp har 3nm eller 4nm).

Telefonen erbjöd 3,5mm-jack, minneskortsplats, Bluetooth 4.0, NFC och en FM-radio. Note II höll igång längre än andra telefoner genom en för den tiden imponerande kapacitet på 3100mAh. Batteriet var förstås löstagbart.

Vi vill minnas att Note II låg bekvämt i handen tack vare en tvålformad rundning och att skärmen faktiskt kändes gigantisk, vilket öppnade upp nya möjligheter för mediekonsumtion (inklusive att läsa digitaliserade serietidningar). En grundstomme med Note-serien är förstås den medföljande pennan S Pen. Till skillnad mot idag var dock S Pen-upplevelsen inte särskilt bra, då det uppstod en stor fördröjning mellan pennans rörelse och vad som visades på skärmen.

För fotografi erbjöds en ensam bakre 8MP-kamera med autofokus och bländartalet f2,6. Frontkameran hade 1,9MP. Telefonen körde gränssnittet Touchwiz som baserades på Android 4.1.1 Jelly Bean vid lanseringen. Telefonen uppdateras efterhand till Android 4.4.2 Kitkat.

Idag är Note-serien nedlagd. Sista Galaxy Note-modellerna blev Galaxy Note 20 och Galaxy Note 20 Ultra år 2020. Men det är bara namnet som försvunnit eftersom Ultra-modellen i Galaxy S-serien idag fungerar precis som en Note. Är det några som har kvar en Galaxy Note II i byrålådan?

Senaste artiklarna om MOBILER VI MINNS

→ Se fler artiklar om ämnet