Mobiler vi minns: Flaggskeppsdödaren Oneplus One

Postat:
09:18 - 2024-02-29
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
27
Oneplus One

Med anledning av att det nu i vår är tio år sedan Oneplus första smartphone presenterades vill vi blicka tillbaka på “flaggskeppsdödaren” One. Mobilen introducerades i april 2014 efter en lång upptakt. Oneplus avslöjade uppgifter pö om pö för att bygga hajp och skapa rubriker – en marknadsföringsteknik Carl Pei fortsatt använda för Peis nya företag Nothing.

Tillverkaren gav One den smått ökända benämningen “flagship killer”. Telefonen erbjöd nämligen ungefär samma hårdvara som telefoner med ett minst dubbelt så högt pris, så tanken var att One skulle ta kål på traditionella toppmodeller genom sin aggressiva prissättning (vilket den förstås inte gjorde). Upplagan med 16GB lagring kostade inte mer än 2499 kronor. Lagringen kunde fyrdubblas för bara 350 kronor extra.

Oneplus One var anmärkningsvärd på flera vis. Först och främst var telefonen som sagt prispressad så det stod härliga till. Oneplus hade en minimal reklambudget, riktade sig till entusiaster, spriddes genom “word of mouth” och såldes utan mellanhänder. På så vis kunde kostnaderna hållas nere.

Enligt Pete Lau gick Oneplus rent av back på varje såld enhet. Lau räknade inte med att Oneplus skulle gå med vinst på flera år. Detta var möjligt tack vare storebror Oppo och BBK (även om varken Oppo eller Oneplus ville kännas vid kopplingen). I början krävdes en inbjudan för att kunna köpa telefonen.

En annan punkt som stack ut var att Oneplus One körde Cyanogenmod som på den tiden var världens mest populära ROM – verkligen en mobil riktad till entusiaster. Oneplus One hade det årets snabbaste chipp från Qualcomm (Snapdragon 801), 3GB RAM, upp till 64GB lagring, ett 3100mAh-batteri, samt NFC och Bluetooth 4.1.

För fotografi erbjöds en ensam bakre 13MP-kamera med bländaren f2,0 och videoinspelning i 4K, samt en frontkamera med 5MP. LCD-skärmen kom från Japan Display och var 5,5 tum stor med 1920 x 1080 pixlar, bildförhållandet 16:9, 401ppi och skyddsglaset Corning Gorilla Glass 3. Mjukvaran bestod av Cyanogenmods variant av Android 4.4.2 Kitkat och den landade på Android 6.0 Marshmallow.

Oneplus One utsågs välförtjänt till årets Androidmobil 2014 av Swedroids community, med nästan en fjärdedel av de drygt 7600 rösterna. Idag är Oneplus ett betydligt större märke med en annan strategi. Är det några som ser tillbaka på starten med nostalgi?

Senaste artiklarna om MOBILER VI MINNS

→ Se fler artiklar om ämnet