Nyheterna i andra betaversionen av Android 15

Postat:
21:17 - 2024-05-16
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
6

Android 15 börjar ta form i och med andra betaversionen som släpptes under gårdagskvällen. Nyheterna har tidigare figurerat i rykten. Ända sedan Android 13 har Google arbetat på att visa vad som ligger bakom den aktuella skärmen när tillbakagesten inleds, så att gesten kan avbrytas om gesten inte leder dit användaren trodde.

Google har dock tagit överraskande lång tid på sig att släppa funktionen, men nu är den till sist live och aktiverad som standard. Utvecklare behöver dock lägga till stöd manuellt vilket innebär att den förutseende tillbakagesten inte fungerar överallt än.

Som tidigare rapporterats erbjuder Android ett nytt ”privat utrymme” som lägger utvalda appar bakom ett extra säkerhetslager. Det privata utrymmet är del av Beta 2. Systemet erbjuder vidare den nya volympanelen med Material You-design, samt adaptiva vibrationer som automatiskt anpassar vibrationsstyrkan utifrån omgivningen. Vi förmodar att telefonen exempelvis kan vibrera starkare under inkommande samtal om det är en bullrig miljö och svagare ifall det är tyst och lugnt.

Beta 2 har inställningen som gör att Bluetooth aktiveras automatiskt igen dagen efter när Bluetooth inaktiveras. Detta beteendet är valfritt. Sist men inte minst erbjuder Android 15 Beta 2 de nya kontrastkontrollerna för färgteman, vilka nås från skärmen ”Bakgrund och utseende”. Användare kan välja mellan standardkontrast och två högre nivåer som ökar kontrasten för exempelvis accentfärger.