Oroas du av artificiell intelligens? [Undersökning]

Postat:
11:03 - 2023-02-10
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
46

Artificiell intelligens är på frammarsch och mycket tyder på att vi står inför en slags revolution och paradigmskifte. Giganternas kamp pågår mellan Google och Microsoft som båda tror att AI är framtiden.

Artificiell intelligens har varit ett återkommande tema och ibland ett hot i science-fiction. I filmvärlden är Alex Garlands Ex Machina (2014) ett relativt färskt exempel, likaså Her (2013) som vann Oscar för bästa originalmanus. I James Cameron-filmen Aliens (1986) är Bishop en android – det vill säga en människoliknande robot med artificiell intelligens. Mest kända exemplet är kanske Matrix (1999), eller Terminator där en AI blivit självmedveten och mordisk och nästintill förintat mänskligheten.

En dylik apokalyps som följd av AI är inte direkt realistisk men vissa ser Black Mirror-liknande dystopiska faror med artificiell intelligens. Andra förutspår att merparten av dagens jobb kan ersättas av AI inom några årtionden.

Tekniken kan samtidigt föra med sig fördelar och nya möjligheter, förenkla våra arbeten och leda till framsteg. Därför känns dagens fråga högaktuell: Är du oroad av artificiell intelligens? Ser du risker med AI eller har du mestadels en optimistisk framtidssyn och ser positivt på tekniken? Ordet är fritt!

Oroas du av artificiell intelligens?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...