Q&A med Qualcomm [Uplinq 2011]

Postat:
08:39 - 2011-06-08
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
9

För ett par veckor sedan efterlyste vi frågor från er läsare som vi kunde ställa till Qualcomms Norden-chef Richard Savage i samband med teknik- och telekommässan Uplinq.

Ett dussin frågor rörandes allt från LTE-telefoner till uppkopplade blodsockermätare ramlade in och svaren hittar ni nedan.

Till alla tillverkare skulle jag vilja veta vad det är som gör att vi inte ser några 4G-telefoner (LTE) på marknaden när telefonerna redan säljs i USA?
Först och främst är det viktigt att påpeka att de har helt andra frekvenser i USA. Även om det finns en LTE-telefon i USA, kan man inte ta hem den och använda i våra svenska nät.

Sedan är det helt andra förutsättningar i Europa. Vi har en levande 3G-marknad med smarta telefoner och snabba hastigheter med låga priser. Vad operatörerna i EU frågar sig är vad som skiljer en LTE-smartphone från en helt vanlig HSDPA/HSPA-telefon.

Varför skulle du vilja köpa en LTE-telefon här? Givetvis kommer det att bli en prisskillnad eftersom volymen inte är så stor och eftersom det är ett avancerat chip jämfört med 3G (där det finns ett stort ekosystem och strömeffektivare, mindre och billigare chip).

CS-fallback

En annan fråga är stödet för CS-fallback som inte finns bland flertalet av de europeiska 4G-näten, men som existerar bland 4G-näten i USA och som möjliggör att LTE-telefoner också går att ringa med över 3G/GSM-nätet.

Det är ju en fråga som man måste ställa till operatörerna också. Qualcomm har färdiga lösningar och vi stoppar inte tillverkare/operatörer från att lansera LTE-telefoner även i Europa.

Kommer det någon Android-tablet med Mirasol? Då menar jag full-feature-Android, med Market och appar, inte en cripplad variant för enbart bokläsare. Vilken framerate har Mirasol, och kommer det vara tillräckligt för att köra de flesta Android-appar?  Hur fungerar de i mörker?

Upp till 32 FPS. Inget är för närvarande spikat vad berör datum, men tekniken kommer i första hand att leta sig ut bland e-bokläsare och eventuellt senare smartphones.

Precis som med böcker går det inte att läsa från en Mirasol-skärm i mörkret. Skärmen kommer dock att finnas i varianter med ljussättning runt omkring som sprider ut sig över skärmen på ett väldigt specifikt sätt och som inte tar så mycket batteri.

Jag skulle gärna vilja veta mer om IEM, specifikt det där om blodsockermätare, då jag diagnostiserades för diabetes typ 1 för ungefär 2,5 månad sen.

Bra fråga. Tanken med IEM – Internet of everything Module  – är att man skall ha ett enda chip med 3G/4G-modem, GPS, accelerometer, gyroskop, blåtand, I/O-port på en yta som inte är större än vad som motsvarar en svensk tiokrona. En M-M-tillverkare (modultillverkare) kan sedan komplettera med en antenn och processor etc. för att på ett kostnadseffektivt vis koppla upp all tänkbar elektronik.

Blodsockermätaren kan du läsa mer om här och titta gärna på filmen här.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=a32BaS6hmXI

Vad gäller Qualcomm så har jag lite funderingar gällande deras asynkrona processorer. Det hade varit trevligt att veta hur mycket batteritid detta kan komma att spara? Innebär det att enskilda kärnor kan gå i vila (klockas till 0 MHz)? Kommer dubbla kärnor att bli standard (sett till vad tillverkarna beställer från Qualcomm)?

Enskilda kärnor kan helt och hållet stängas av eller klockas ned oberoende av övriga kärnor. Dual core-tekniken är mer energieffektiv än single core och är för tillfället spetsteknik i mobilvärlden, men kommer framöver att bli mer vanligt.

Eftersom ARM utvecklar själva basen är det svårt för Qualcomm att särskilja just sina produkter (även om det mest är entusiaster som bryr sig om vad som sitter på kretskortet). Har de några fler finesser på gång som särskiljer dem från konkurrenterna?-

Vi använder ARM-arkitekturen. Det är inte samma ARM-processorer som Nvidia använder eller någon annan. Vi utvecklar allting från grunden med fokus på batteritid, effektivitet och prestanda. Det är tack vare detta och vår expertis på området som vi får så fina benchmarking-resultat.

Sist men inte minst undrar jag hur han ser på program som tex Set CPU. Bra, dåligt eller onödigt? Skulle Qualcomm kunna tänka sig att lansera en egen app/inställningsmeny i Android för att reglera processorhastigheten (drar paralleller till datortillverkare där ASUS skickar med underklockningsverktyg för att spara batteri).

Det är upp till Google. Det råder en fin balans mellan prestanda och strömförbrukning bland våra produkter och det finns vissa risker involverade med att låta konsumenter själva reglera klockfrekvenserna. Själva har vi inga planer på att lansera något sådant verktyg.

Jag vill veta lite mer om de tänker göra sina framtida Quadkärniga SoCs asynkade. Sedan vore det gött att veta exakt hur mycket ström man kan spara, eller hur mycket effektivare processorn blir.

Qualcomms quadcore är också asynkrona. Den andra delen av frågan kan vi inte svara på eftersom produkten inte finns ute. Vi tänker dock alltid på strömförbrukningen, men hur effektivt det kommer att bli återstår att se.

Vad använder du själv för telefon och finns det något du vill tillägga?

Jag tycker att det var väldigt bra frågor och är imponerad över läsarnas kunskap. Det är intressant att se att det finns folk där ute som förstår varför det är så viktigt med prestanda, batteritid och syftet de fyller – varför det är så kul med dual core och asynkroniserade processorer – man känner sig som hemma!

Just nu har jag en HTC incredible S och tycker att det är en väldigt fin telefon. Givetvis ser jag fram emot en dual core-telefon och det ska bli intressant att se när applikationerna blir optimerade för dual core-system.