Qualcomm: Befintliga spel kan köras på Windows-lapops med Snapdragon

Postat:
09:43 - 2024-03-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
3

Enligt Qualcomm kommer de flesta befintliga spel fungera utan problem på den kommande vågen av Windows-laptops som drivs av Snapdragon X Elite, utan att spelen behöver portas. Tack vare emulering ska x86-64-baserade spel gå att köra i nästan full hastighet.

Qualcomm menar dessutom att GPU-prestandan är helt opåverkad av emuleringen. Eftersom grafikdelen gör grovjobbet för spel bådar det gott för Windows on Arm med Snapdragon. Utvecklare har tre alternativ:

  • De kan låta bli att göra något alls – spelen ska gå att köra ändå
  • De kan porta spelen till ARM64 för optimal prestanda
  • De kan skapa en hybrid där vissa delar har anpassats till ARM64, medan resten emuleras, för nästintill fullvärdig prestanda

Enligt Qualcomm gynnas emuleringen av en cache som gör att kod bara behöver översättas från x86 till ARM64 första gången den körs – därefter utnyttjas cachen istället. Chipptillverkaren har redan Adreno-drivrutiner för DX11, DX12, Vulkan och OpenCL. DX9 och OpenGL 4.6 kommer även stödjas.

En nackdel är dock att spel som har antifusk-kod på kernel-nivå inte kan emuleras, så utvecklarna behöver i så fall porta spelen till ARM64. De första Windows on Arm-datorerna med Snapdragon X Elite förväntas landa i sommar.