Rapport: Google oroat över ChatGPT, sökmotorn kan få chattbott som svar

Kan presentera över 20 AI-produkter

Postat:
10:58 - 2023-01-21
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
11

New York Times rapporterar att Google är oroat över ChatGPT. Chattbotten har utvecklats av OpenAI som har Microsoft med flera i ryggen. Google-grundarna Sergey Brin och Larry Page ska ha hållit flera möten med chefer förra månaden, då ChatGPT anses kunna bli första påtagliga hotet mot sökmotorn på årtionden.

Enligt källan har Sundar Pichai valt att ändra Googles befintliga planer och lägga en ännu större fokus på artificiell intelligens. Ifall rapporten stämmer planerar Google att tillkännage över 20 AI-produkter i år, samt en version av sökmotorn med en integrerad chattbott.

Uppgifterna baseras på en presentation New York Times tagit del av och på vittnesmål från två anonyma källor med insyn i saken. Flera av dessa AI-produkter kan tillkännages under utvecklarkonferensen I/O i maj.

Utöver en chattbott påstås Google även introducera en produkt som automatiskt kan generera bilder, i stil med Dall-E. Rapporten nämner flera specifika exempel på hur Google ska ha utnyttjat artificiell intelligens, bland annat en finess som genererar bakgrundsbilder för Pixel-telefoner. Andra användningsområden som nämns är shopping, greenscreens för YouTube, automatisk summering av videor, samt automatisk generering och korrigering av programkod.

Google förvärvade AI-utvecklaren DeepMind år 2014 och har redan en avancerad chattbott och språkmodell kallad LaMDA. Företaget har alla förutsättningar att fortsätta vara en ledande aktör inom artificiell intelligens. Vi ser med spänning fram emot utvecklingen.

Ett skrivfel i texten har korrigerats