Recension:Recension – Android Market & MarketEnabler

Postat:
02:24 - 2009-05-22
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
38

Android Market - Startsida Låt oss börja med en kort historielektion. Som du säkert vet så finns det en marknadsplats för alla Android-telefoner, vilken kallas Android Market. Där kan man hämta hem mängder av olika program, spel, teman, ikoner och så vidare direkt från sin telefon, snabbt och enkelt. Du kanske även känner till att Android Market möjliggjorde betalda applikationer på Market i februari och att det innan dess bara fanns gratisapplikationer att tillgå.

Nå, iom att de släppte loss betalda apps så var de luriga nog att endast ge kunder med amerikanskt SIM-kort och en orootad G1 tillgång till dessa. Vi andra blev lämnade ute i kylan. Sedermera har de släppt in ett eller ett par länder i stöten på sin betalda marknad, allt eftersom Android har släppts i olika länder, men, de allra flesta länderna står alltså fortfarande utanför med mössan i hand och hoppas på att få ta del av betalkakan och alla trevliga applikationer och spel som det innebär. Det finns helt enkelt inget annat att göra än att hoppas och vänta tålmodigt… eller?

Jo! Sedan ett par veckor tillbaka så finns det faktiskt hoppp för oss stackars frusna nordbor. En italiensk herre vid namn ”Andrea B” tröttnade på att stå utanför och skrev helt sonika en applikation som genom ett listigt ”hack” öppnar upp för fullt stöd på betalmarknaden för oss med root-access. Denna trevliga lilla app fanns lustigt nog att ladda ner på Android Market men blev som väntat snabbt bortplockad av Google efter några dagar, men inte förrän många hundra root-Droidare hade hunnit plocka hem den. Därtill finns han och hans app att finna på Google Code, där Google uppenbarligen inte har något emot att han håller till.

Så, hur fungerar den? Fråga mig inte hur den fungerar, för jag har ingen aning, men – fungerar gör den! Det hela är mycket enkelt. Man startar applikationen och möts då av följande skärm.
Market Enabler

Inte världens vackraste interface, men det hela kan inte bli mycket enklare. Vill man ha tillgång till betalda apps så trycker man på ”Enable Paid Apps” varpå ett fönster hoppar upp där det står ”Doing root stuff” och två sekunder senare ”Done ;)”. Vill man sedan återställa så är det inte mer komplicerat än att trycka ”Restore”. Det är så enkelt att t.o.m. min mor skulle kunna klara av det, och det fungerar till 100%. Enda nackdelen är att detta måste göras varje gång telefonen startas om, men jag tror vår vän Andrea jobbar på en ny version vilken skall åtgärda detta.

Hur ser det då ut i den betalda delen av Android Market? Precis som i den vanliga delen, förutom att man har tillgågn till grovt räknat 30-40% fler applikationer, d.v.s. de betalda applikationerna. De allra flesta applikationerna ligger i spannet mellan 0.99 dollar och 2.99 dollar, vilket ju är småpotatis med tanke på hur mycket nytta man kan ha av dem. Man handlar med hjälp av sitt kreditkort vilket man binder till sitt Google Checkout-konto. Man kan ha flera olika kreditkort bundna till detta konto om man så önskar, vilket är trevligt.

Köpet i sig kan inte bli mycket enklare – man letar reda på en applikation som man vill ha och trycker ”Buy” varpå man tillfrågas vilket kreditkort man vill använda. Välj ditt kreditkort och genomför transaktionen. Kreditkortet valideras, vilket tar ett par sekunder, varpå nerladdningen påbörjas. Vanligen ligger applikationerna på mellan 50kB och 2MB, vilket inte tar mer än några sekunder att ladda ner ens via 3G. Installationen påbörjas sedan automatiskt så snart nerladdningen är klar och man uppmanas bekräfta att man verkligen vill installera applikationen. En trevlig funktion är att installationsprogrammet berättar för dig exakt vilka komponenter du ger applikationen tillgång till, som exempelvis internet, adressboken eller GPS:en.

När installationen är klar så får du en notifikation om detta i statusfältet, och applikationen hamnar i den så kallade ”App Drawer”, vilket är tabben nedtill som man kan dra upp för att se alla installerade program och spel. Allt som allt så måste jag säga att det är mycket behagligt att använda sig av Android Market, men det finns en del nackdelar också. Förutom det som har nämnts tidigare i artikeln gällande ”utfrysningen” av de allra flesta länderna så finns det andra brister också, dock ej lika stora brister som utfrysningen. Android Market

Kaos. Det råder kaos på Android Market. Det finns alldeles för få kategorier och sökfunktionen är makalöst primitiv, vilket är aningen ironiskt med tanke på att det är Google vi talar om här. Det finns inte stöd för ”tags”, d.v.s. ”etiketter” som utvecklarna kan sätta på sina apps så att vi kan finna dem på ett enkelt vis. Det finns inte skilda kategorier för Widgets, Teman, och olika Android-versioner etc. Man hoppas och tror att Google avser rätta till detta förr eller senare, för att kaoset blir allt värre i takt med att antalet applikationer och spel ökar. Det är redan runt 4000, och det ökar fort.

Interfacet. Det är inte vidare snyggt. Visst, det finns viktigare saker att fokusera på, men det är ganska bedrövligt hur det ser ut just nu. Därtill finns det en del grafikbuggar, vilket gör att det känns lite billigt, vilket är trist.

Buggar. Ja, det buggar lite ibland. Nerladdningar som bara står still på ”Connecting” i evigheter, sökningar som hänger sig, sökresultat som uteblir trots att man vet att man har sökt på rätt ord/namn.

Detta var en kort (nåja, ganska lång) redogörelse för Android Market och hur jag efter drygt fem månader med Android upplever den. Kom gärna med synpunkter, rättelser, tillägg! Skriv en rad i kommentarerna.