Tre veckor med Android 1.5 – ”Cupcake”

Postat:
20:33 - 2009-05-21
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
24

canhascupcake Tiden går ibland fortare än vad man tror. Jag har nu kört Android 1.5, populärt kallad ”Cupcake”, i över tre veckor, på min Android Dev Phone 1 (G1) och jag tänkte försöka sammanställa mina intryck av 1.5 så här långt.

Vi kan ju börja med det grafiska gränssnittet. Jämfört med Android 1.0 och 1.1 så är det definitivt mer polerat. Snyggare ikoner, snyggare statusbar, snyggare knappar, snyggare sidövergångar och snyggare in- och uttoningar. Det märks tydligt att Android 1.0 var en produkt som inte var färdig då den släpptes, grafiken kändes framjäktad. I 1.5 är det mesta sig likt, men mer polerat. Helt klart en behaglig putsning, även om interfacet knappast vinner några skönhetspriser, till skillnad från iPhone OS, Palms WebOS eller vissa WinMo-skal.

Sedan har vi generella optimeringar i operativsystemet. 1.5 är definitivt snabbare och mer ”smooth” än 1.1 och främst 1.0. 1.0 och 1.1 var för all del inte långsamma, de kunde springa i cirklar runt vilken WinMo-mobil som helst vad gäller snabbhet och respons, men de nådde inte fram till hur snabb och smooth iPhone känns. Android 1.5, däremot, tar ett stort kliv framåt. Allt från att scrolla menyer, listor, webbsidor till att växla mellan olika fönster/applikationer till att starta nya program har fått sig en högst markant knuff i rätt riktning. Nu känns Android lika snabb som iPhone, allt man gör sker nästan omedelbart, vilket är ett mycket gott betyg. I ärlighetens namn måste det dock erkännas att iPhone fortfarande känns mer smooth och dess gränssnitt är som jag tidigare har nämnt mycket mer elegant, mer ”stylish”. Android tar dock in på iPhone, med stormsteg.

Nya funktioner då? Med 1.5 så fick vi en hel del nya funktioner, varav några jag tänkte lista här. Vi kan ju börja med de stora sakerna, de som har ältats i media ända sedan G1 släpptes i oktober förra året.

  • Videoinspelning. Med 1.5 kom då till slut videoinspelningsmöjligheter. Mycket trevligt, men, ett stort men, kvalitén är riktigt dålig. Inte alls i nivå med vad min kollega Bernards flera år gamla Nokia N82 kan prestera. Det känns tråkigt att man år 2009 inte erbjuds något bättre än CIF-upplösning (352×288) och 3gp-format i en smartphone som kostar 6K i sverige. Därtill är bildfrekvensen bedrövligt låg i allt annat än fullt dagsljus. Skärpning, Google.
  • Klipp & klistra. Ja, så fick vi det alltså, innan iPhone, denna självklarhet. Man kunde sedan tidigare, redan i 1.0, kopiera text i adressfält och textfält, men nu kan man alltså fritextkopiera vilken text som helst, var som helst i browsern. Trevligt! Detta leder oss till…
  • …webbläsaren. Även webbläsaren har fått sig en upprycking i 1.5. Framför allt renderar den webbsidor noterbart snabbare nu, men den har även lagt till nya funktioner som ovan nämnda klipp & klistra, men även fritextsökning i en öppnad webbsida, något som definitivt kan vara av värde då man söker efter specifik information på en webbsida med mycket text. Nytt är även en något omarbetad och förbättrad zoomfunktion samt ett förbättrat Bookmarks/Favoriter-gränssnitt.
  • On screen keyboard. Japp, det kom alltså med 1.5, vilket var nödvändigt då Magic helt saknar ett fysiskt tangentbord. Det fungerar förvånansvärt bra, med en smart ordbok som med hög träffräkerhet gissar sig till vilka ord du ämnar skriva. Inte nog med att den föreslår fyra olika ord i takt med att man matar in text, utan den autokorrigerar dessutom stavfel, exempelvis om man skriver ”helo” istället för ”hello”. För närvarande finns det ingen svensk ordlista, men det kommer iom att Magic lanseras i sverige om några veckor. Tangentbordet fungerar alltså väl, men man kan inte jämställa det virtuella tangentbordet med ”the real deal” – det fysiska tangentbordet som finns på G1.
  • Autorotering. Åter en nödvändighet nu när Magic släpps. Fungerar mycket väl i browsern och i de allra flesta olika program. Luta telefonen 90 grader och bilden ställs om mellan landskapsläge och porträttläge, och vice versa, en sekund senare (med eller utan animationer beroende på dina inställningar).
  • Widgets. Detta är mycket trevligt och en av artikelförfattarens favoritfunktioner i nya 1.5. Widgets har alltså inte varit möjligt förut, eftersom Google ansåg att säkerheten på telefonen inte kunde garanteras. Nu har de rätat ut sina frågetecken och släppt widget-API:n fri. I skrivande stund finns det inte speciellt många widgets på Android Market, uppskattningsvis ett 50-tal, men det blir fler för var dag som går. Vi skall inte glömma att den största marknaden, USA, ännu inte har fått ”Cupcake”. Så snart den har rullat ut där så kan man kallt räkna med att widgetutvecklingen formligen kommer explodera. Åtta av tio Androidtelefoner är i dagsläget sålda  i USA.
  • Voice search. Röstsökning. Tryck på ”Voice Search”-knappen i sökwidgeten, tala in ditt/dina sökord, webbläsaren öppnas och sökningen genomförs på Google. Detta fungerar förvånansvärt väl så länge som man söker på engelska. Den förstår av naturliga skäl inte svenska.
  • Voice dialer. Röstuppringning. Fungerar på samma vis som röstsökningen och fungerar även det ganska väl så länge man talar på engelska. Det finns dock mer utrymme för fel här än vid en vanlig webbsökning, då ett telefonnummer består av en relativt lång rad siffor (ord) som skall uttalas korrekt och i följd. Man startar röstuppringningen antingen via ”Voice Dialer”-ikonen eller genom att hålla inne grön lur i två sekunder.

Buggar. Ja, tyvärr finns det sådana också. Jag har sedan jag uppdaterade till ADP1.5 haft problem med två saker. Dels slutar wifi-uppkopplingen att fungera med xx antal minuters mellanrum. Ikonen i statusfältet visar att jag har full kontakt, men uppkopplingen är likväl död. Enda lösningen är att stänga av wifi och sedan starta det igen, vilket inte tar mer än 10 sekunder, men är nog så irriterande ändå. När det väl fungerar så fungerar det bra, dock, med hastigheter som tom är aningen bättre än med gamla 1.0 och 1.1.

Den andra saken som har krånglat är positionering via 3G/GSM-nätet. Detta är en mycket trevlig funktion då den till skillnad från riktig GPS-positionering (vilket också finns i både G1 och Magic) inte kräver att man har fri sikt upp i luften. En vanlig GPS fungerar som bekant inte speciellt väl inomhus då den behöver kunna kommunicera med ett antal satelliter. Nackdelen med positionering via nätverket är att den är långt ifrån lika exakt som GPS-positionering, men den är tillräckligt exakt för att exempelvis en väderwidget skall kunna se i vilken stad/stadsdel du befinner dig, och uppdatera väderinfon automatiskt med stöd av detta. Olyckligtvis strular denna funktion i 1.5, vilket leder till att positionering misslyckas. Precis som med wifi så fungerar det bra långa stunder, men förr eller senare slutar det fungera, i allmänhet en gång om dagen, vilket leder till att man tvingas stänga av och starta om 3G/GSM för att få eländet att fungera igen.

Ja, det är väl ungefär allt som jag kan komma på just nu. Summa summarum så är Android 1.5 en mycket trevlig uppdatering, men den har sina fel som kan vara nog så irriterande. I skrivande stund skulle jag sätta betyget till 4 av 5. Bra jobbat, Google, men ni kan bättre. Om ni har synpunkter och vill göra tillägg, skriv då en rad eller två i kommentarerna.