Recension:Xtreamer Multi-Console

Postat:
23:04 - 2014-03-31
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
32

Mediaspelare med Android är inte längre en ovanlig syn och det är normalt svårt att uppbringa någon entusiast för ytterligare en spelare. Xtreamer Multi-Console försöker dock höja sig över mängden genom att erbjuda massor av funktioner. Vad sägs om stöd för både Ouya och MOGA-kontroller, XBMC förinstallerat, redan rootat, stöd för Apple AirPlay, stöd för Miracast, möjlighet att uppträda som Google Chromecast och mycket mer. Faktum är att Xtreamer marknadsför denna lilla spelare som bland annat spelkonsol, mini-PC, mediacenter, telefon(?), Google TV Box, Musik-box och mycket mer. Är det ett fall av att lova runt och hålla tunt eller är Xtreamer Multi-Console verkligen så bra som den verkar på pappret?

Xtreamer

Företaget bakom Xtreamer har lång erfarenhet av mediaspelare. Deras SideWinder-spelare var länge mycket populära och serien är nu uppe i version 4. Företaget var också relativt tidigare ute med spelare med Android och säljer till och med enklare men billiga telefoner med Android.

Hårdvaran

ProcessorRK 3188 Quad-Core Cortex A9 Processor (1.6GHz)
GPUQuad-Core Mali 400
Minne 2GB DDR3
Intern lagring16GB NAND Flash + stöd för SD-kort
OperativsystemAndroid™ Jelly Bean 4.2.2
Vikt210 gr med WIFI-antenn
Storlek98 x 98 x23mm
AnslutningarRJ-45 Ethernet jack (10/100Mbps), SD/MMC card reader (SD 3.0, MMC V4.41)
USB 2.0 HOST port x 2
Trådlöst uppkoppling802.11 b/g/n Dual-Band Wi-Fi (2.4GHz / 5.0GHz)
AirPlay, Miracast och DLNA stöd
Bluetooth 4.0
Video utHDMI™ 1.4a, Full HD 1080p
Ljud utHDMI™ 1.4a
Video-formatAVI/RM/RMVB/MKV/WMV/MOV/MP4/WEBM/DAT(VCD format)
VOB(DVD format)/MPEG/MPG/FLV/ASF/TS/TP/3GP…etc
Ljud-stödSupported Audio Format: MP3/WMA/WMV/APE/OGG/FLAC/AAC…etc
DTS upp till 5.1 CH
DTSHD & Dolby Digital 7CH stöds ej
SystemoptimeringAirplay & DLNA by Airpin
Busybox
Clockworkmod Recovery
Root Access
Init.d Scripting
CIFS mount
XBMC Plugins & Repo
OTA Update
Setup Wizard
Kids Mode
TweaksGameloft
nfs support with auto-mount on startup scripts
build.prop tweaks
patched libmedia.so for DTS
Patched Kernel
Specifikationerna är inte fy skam för en liten mediaspelare. Processorn är Rockchip RK3188, den bästa versionen av SoC från Rockchip (tills RK3288 släpps i år) och är ett fyrkärnigt chip som bygger på Cortex A9 och som är klockad i 1.6 GHz. Grafikkretsen är den gamla beprövade Mali-400 klockad till 533 MHz. 16 GB minne för lagring är väl inte enormt mycket men det finns stöd för både externa USB-diskar och minneskort så det bör inte vara några problem att få in appar och data på lagringsytan, särskilt som app2sd-stöd finns. Det är trevligt att se både stöd för både 2.4GHz och 5 GHz på WiFi-sidan och även om det ”endast” finns 10/100 Mbps-ethernet-stöd och usb2.0-stöd istället för Gigabit och usb3 så är det knappast något som drar ner på betyget. För bionördarna så är bristen av stöd för Dolby Digital och DTSHD en stor brist men majoriteten av användare nöjer sig  säkert med stöd för 5.1 DTS-ljud.

Screenshot_2014-03-23-01-12-50 Screenshot_2014-03-23-01-13-02
Screenshot_2014-03-23-01-13-21 Screenshot_2014-03-23-01-13-57

2.4 GHz5 GHzEthernet
Hämta 1 GB fil från NASOstabil. Upp mot 2 MB/s och sen ner mot 1 MB/s. Runt 1,8 MB/s. Spikar upp mot 2.8 MB/s.runt 6,4 MB/s
Skicka 1 GB till NASRunt 1,4 MB/sRunt 1,5 MB/srunt 7,5 MB/s

En snabb koll på prestandan för nätverket visar att ethernet (självklart) är bäst medan 5 GHz-nätet är att föredra då det är stabilare än 2.4 GHz-nätet i omgivningen där vi testade enheten.

En lustig detalj är att Xtreamer Multi Console detekteras som en Samsung Galaxy S3 (GT-I9300) av både Google Play, Antutu, 3DMark och många andra program. Vi noterar också att vissa program tror att upplösningen endast är 1280×720 samtidigt som vår skärm definitivt rapporterar att den får en 1080p60 signal. Ställer vi om spelaren till 1280×720 så blir också bilden noterbart sämre så det är definitivt en 1080p-bild vi får ut trots att till exempel Android System Info och XBMC tror det endast är 1280×720.

Mjukvara

Det är dock på mjukvarusidan som det blir intressant. Xtreamer erbjuder ”endast” Android 4.2.2 men är samtidigt i händerna på att Rockchip levererar nyare versioner. Vi har sett att vissa andra enheter som använder RK3188 har fått beta-versioner av Android 4.4 Kitkat men det ser ut att vara väldigt beroende på även de övriga komponenterna så för tillfället får vi vänta in mer information från Xtreamer angående framtiden. Det som är intressant på mjukvarusidan är att Xtreamer har jobbat hårt att göra Xtreamer Multi-Console så långt ifrån en enkel Android-enhet som möjligt. Många av de billigare TV-stickorna med Android kommer med enklare anpassningar men det är inte överdrivet att säga att Xtreamer har utnyttjat Androids möjligheter fullt ut, både när det gäller anpassningar och tredejparts-program.

Rootad
Xtreamer Multi-Console är redan rootad vid köpet och bland annat ligger Clockworkmod Recovery och BusyBox installerat från start.

Stöd för olika typer av streaming
Genom olika tredje-parts-program så kan Xtreamer erbjuda många olika typer av media-strömning. AirPin Pro ger oss till exempel AirPlay-stöd medan CheapCast emulerar en Chromecast så vi kan skicka mediafrån en ansluten enhet. Lägg till stöd för DNLA och Miracast så ska det vara möjligt att spela upp media från alla möjliga typer av enheter.

Massor av förinstallerad mjukvara
Xtreamer har lagt in massor av mjukvara på spelaren, antingen redan installerad eller som en länk direkt till Google Play Store. Här är några exempel: XBMC, SpotifyNetflixRdioArchos Video PlayerMX Player, Mail, diverse webbläsare, QuickOfficeSkypeFacebookLinkedInGoogle+, Twitter, DropBox, TeamViewer, ES3 File Manager, BBC Iplayer, Hulu Plus, HBO Go, Vevo HD, Pandora, CruncyRoll, Vudu, Twitch, Grooveshark, Last FM, Live365, CloudTVm Tunein Radio, Spectrum emulator, C64-emulator, PSP-emulator och mycket mer. Puh. Som sagt så är inte alla förinstallerade utan de ligger som ikoner under olika kategorier men så fort du klickar på ett program som inte är installerat så erbjuds du att hämta ner från Google Play.

Egen launcher
Vi kommer strax se lite mer bilder av denna men Xtreamer försöker på alla sätt ”gömma” Android under ett skinn som är anpassat för TV.

Närmare titt

xtreamer_atv

Xtreamer Multi Console har ett utseende som påminner väldigt mycket om en annan mediaspelare från ett fruktföretag. Den har samma puck-form men kommer dock med mycket mer anslutningar. Den uppmärksamme noterar också att det är samma format och utseende som MiniX Neo X7 och det är uppenbart att grundplattformen är detsamma.

anslutningar2asnlutningar1anslutningar3

Bland anslutningarna hittar vi två USB 2.0-anslutningar, HDMI 1.4m, optisk ljudutgång, 10/100 ethernet, sd-kort-anslutningar och en anslutning för en extern wifi-antenn. wifi_paddel

Här ser vi hur spelaren ser ut med wifi-antennen påsatt. Det är en ordentlig antenn som lovar en bra mottagning.

bundle

Xtreamer snålar inte och skickar med två USB-kablar varav en speciell male-to-male-kabel och en HDMI-kabel.

remote

Fjärrkontrollen som Xtreamer skickar med styr även muspekaren via rörelser. Den känns gedigen och proffsig och som vi kommer märka fungerar i stort sett väldigt bra.

Uppdatering

Xtreamer Multi-Console kan uppdateras via OTA och via anslutning till en PC. Den senaste uppdateringen ville av någon anledning inte dyka upp via OTA för oss utan vi fick koppla spelaren till en PC via den speciella male-to-male-USB-kabeln. Konstigt nog verkar det inte fungera att lägga en fil på ett USB-minne och uppdatera den vägen. Åtminstone finns inga instruktioner om detta. Efter uppdateringen var vi tvungna att installera om allt igen på spelaren.

Så funkar det

Hittills låter allt bra med Xtreamer Multi-Console. Hårdvaran är bra, Xtreamer har jobbat med mjukvaran och erbjuder massor med program. Men hur fungerar det egentligen?

Fjärrkontrollen

Xtreamer skickar inte med en vanlig fjärrkontroll utan istället en fjärrkontroll som används som en ”luft”-mus, d v s man viftar med musen i luften för att styra muspekaren. Kvalitén på fjärrkontrollen är riktigt bra och den känns inte det minsta billig.

remote2

Fjärrkontrollen kommer med ett klick-hjul som kan användas för att navigera i menyer samt en ”ok”-knapp för att utföra ett klick. En knapp för att gå bakåt och en för att ta upp menyn i Android sitter under klick-hjulet. På ena sidan hittar vi volymkontroll samt på/av-switch och på andra sidan finns det en mikro-USB-ingång för att ladda fjärrkontrollen samt en på/av-knapp för att stänga av muspekarfunktionen så att endast klick-hjulet fungerar. Den högra lilla knappen på framsidan ska enligt användarmanualen vara en Hem-knapp men fungerar inte som en sådan. Det innebär att vi saknar ett sätt att snabbt hoppa till huvudsidan för gränssnittet.

Vi var lite skeptiska till att använda en sådan fjärrkontroll/mus men det fungerar i stort sett väldigt bra. Det krävs inte stora rörelser för att styra muspekaren och det är faktiskt lätt att få en bra ställning med armen och handen för att röra muspekaren. Det är bra att det går att stänga av muspekaren också då det i vissa program helt enkelt är enklare att stega runt med klick-hjulet.

Det går för övrigt också att ansluta en mus, något vi kommer testa senare, så att du kan styra Multi Console den vägen.

Gränssnittet

Xtreamer har byggt ett trevligt TV-anpassat gränssitt för sin Multi-Console. Självklart går det att lägga på vilken Launcher som helst men det som finns fungerar så pass bra att vi har svårt att se någon direkt anledning att byta.

Xtreamer Multi Console Screenshot_2014-03-22-15-00-19

Screenshot_2014-03-22-14-59-56 Screenshot_2014-03-22-14-59-48

Screenshot_2014-03-22-14-59-19 Screenshot_2014-03-22-14-59-09
Screenshot_2014-03-22-14-59-02 Screenshot_2014-03-22-14-58-52

Gränssnittet är uppbyggt med ett antal undermenyer där vi hittar ikoner som länkar till olika program. Det kanske låter trist men det fungerar bra på en TV utan att känns överdrivet ”blingigt”. Om det är något vi kan klaga på så är det att vi inte vet hur vi kan lägga till egna program i de fördefinierade menyerna.

Screenshot_2014-03-22-21-08-29 Screenshot_2014-03-22-21-23-04

Allt vi hämtar ner hamnar i menyn ”My Apps”. Till exempel skulle vi gärna vilja lägga in Plex under ”Media Center”. Det är möjligt det går på något sätt men med tanke på att det i stort sett saknas manual så är det åtminstone inte något vi lyckats med. Det finns en ”User-guide” att ladda ner men den ger inte så mycket information.

Det går att gömma den vanliga menu-listen om du inte vill se alla ikoner för att t ex gå till framsidan och det går även att stänga av notifieringar så du inte störs.

Gränssnittet är inte direkt segt men det verkar som den hela tiden måste ladda in alla ikoner när du går till respektive meny vilket gör att gränssnittet inte heller känns mjukt.

Mediaspelare

Xtreamer Multi-Console kommer med flera program för att titta på film och bilder samt lyssna på musik.

Screenshot_2014-03-22-17-43-54

Spelaren kan ställas in för att visa bild i många upplösningar och bildfrekvens inklusive 1080p24 men det finns inget auto-läge som ställer in frekvensen utifrån filmen du tittar på så det krävs att du kommer ihåg att byta till 1080p24 om du ska se en film med den frekvensen, annars råkar du ut för de standardmässiga hacken med jämna mellanrum.

Screenshot_2014-03-22-14-59-36 Screenshot_2014-03-22-14-59-29

Xbox Mediacenter är installerad från början och var ett av de program som uppdaterades med senaste versionen av operativsystemet. Vi är lite osäkra vilken version den bygger på då den kallas ”Xtreamer-XMBCv2” men det är garanterat inte den version som släpptes för någon vecka sedan. I den senaste versionen finns fusion, xfinity och mashup förinstallerat.

XBMC imponerar tyvärr inte på oss, främst därför vi hade problem att få den att nå någon av vårt media-material på vår Synology-NAS. NAS’en delar ut materialet via SMB och via NFS och SMB-utdelningarna fick inte access till (och inte ens möjlighet att mata in användarnamn/lösen) och NFS-utdelningarna kunde vi se men inte komma åt några filer på. Det är säkert så att vi kunde löst problemen med lite googlande och trixande men som tur var finns det andra alternativ så vi la ner försöken.

Xtreamer skickar i övrigt med både Archos Video Player och MX Player. Archos Video Player är en riktigt bra mediaspelare som tillsammans med en extra patch som ger stöd för mer ljud och video-kodekar, inklusive AC3. Denna patch finns på enheten men måste först installeras. Denna spelare hade inga problem att ansluta till våra SMB-utdelningar och även indexera alla våra filmer och TV-serier. Uppspelning fungerade godkänt även över trådlöst nätverk (5 GHz) även om man bör hålla sig till material med en bitrate under 14 mbps för att vara säker på att det går att strömma bra.

Screenshot_2014-03-22-19-07-11

Xtreamer Multi-Console må komma med väldigt mycket program installerade men det mesta är inriktat mot USA. Därför saknar vi till exempel SVT Play. Vi installerade SVT Play-appen och den fungerade helt utmärkt. Vi kunde både se gamla program med mycket bra kvalitét och se Live-strömmar från olika kanaler (vem visste att SVT 24 visade Columbo ….?).

Plex skickas inte med då den kostar pengar men vi kunde utan problem installera och ställa in den i TV-läge och sen se på det mesta som låg på vår mediaserver. Vi hade lite problem med några av de största och tyngsta mkv-filerna, bland annat en rippad Batman-mkv på 50 GB från Blueray, men det verkar beror på att Plex vill koda om den eftersom samma fil fungerade bra via Archos Video Player.

I övrigt så finns det mängder med program på Multi Console för att se alla möjliga typer av video. Många funkar inte för oss, till exempel Hulu +. För de som vill kunna använda BBC iPlayer, Hulu+ eller se annat utbud i Netflix så finns en openVPn Connect-app installerad som kan användas med vissa VPN-tjänster för att byta land.

Även film via Google Movies fungerar utmärkt. Vi hyrde en film och kunde utan problem dra igång den. Vi valde en HD-version av filmen Turbo och det är svårt att bedöma om vi fick HD eller inte men efter några minuter fick vi åtminstone intrycket att bildkvalitén var bra på vår stora skärm.

På ljudsidan hittar vi precis lika mycket program. Vi har Spotify, Grooveshark, Last.fm, Pandora. Google Music, Tunein Radio, Rdio och fler och som väntat fungerar det bra.

Spel

Förutom att vilja vara en mediaspelare så vill Xtreamer att Xtreamer Multi Console också ska kunna ses som en spelkonsol. Även om inga spel skickas med så finns det gott om förberedelser för att du ska kunna hämta ner många olika typer av spel.

Screenshot_2014-03-22-15-00-07 Screenshot_2014-03-22-15-00-01

Först och främst finns det en emulator-kategori. Under denna ligger det ikoner för två Nintendo-emulatorer, en PSP-emulator och en Playstation-emulator. Inga av dessa finns dock installerade utan ikonerna länkar bara till Google Play. De två Nintendo-emulatorerna finns inte längre och de två Sony-emulatorerna kostar pengar. Och som väntat så skickar Xtreamer inte heller med några spel-roms.

Samma gäller för övrigt för Retro-kategorin. Spectrum-ikonen länkar till appen Spectaculator, C64-ikonen till Frodo och Mame-ikonen till MAME4droid. Återigen så skickas självklart inga spel med men om du går till Xtreamers hemsida och tittar under ”Downloads” så erbjuder faktiskt Xtreamer ett spelpack för Spectrum och ett för C64 fullt med spel. Vi tittade snabbt på C64-paketet och det handlar inte om obskura småsspel utan så vitt vi kan se majoriteten av de ”stora” och små spelen som kom ut på C64 inklusive spel som Summer och Wintergames, Archon, Airwolf, Wizball och mycket mer. Rättighetsmässigt säkert i den gråa zonen.

När vi talar Android-spel så har Xtreamer delat upp dem i tre underkategorier under kategorin ”Games”. Vi hittar spel för MOGA-kontollen, spel för den medföljande fjärrkontrollen och spel för Ouya. Även om Ouya nu ser ut att öppna upp för att kunna användas på andra enheter är det svårt att säga om det är det som händer här eftersom denna spelare släpptes månader innan Ouya gick ut med nyheten. Det som Ouya-ikonen gör här är att öppna upp Ouya-store så du kan köpa/hämta spel där för din Ouya-handkontroll.

Spelen som ska vara anpassade för fjärrkontrollen är mest pusselspel etc. Vissa funkar bra. Till exempel kunde vi spela Jetpack Joyride utan några större problem. Andra funkar inte alls bra. Despicable Me Minion rush ska fungera med fjärrkontrollen men funkade under all kritik. Vi har svårt att se att många spel egentligen kan spelas bra med fjärrkontrollen.

Att koppla in en MOGA-kontroll är dock mycket trevligare. Efter vi hämtat ner MOGA-appen och synkat en MOGA Power Pro-kontroll till Xtreamer Multi Console så testade vi flera av de spel som rekommenderas av MOGA och som fungerar med handkontrollen. Riptide GP2 fungerar till exempel utmärkt och är det spel som visar både hur snygg grafik Android är kapabel till samt hur viktig en bra handkontroll är för spelupplevelsen.

Prestandamässigt ligger dock Xtreamer Multi Console inte direkt i framkanten. Vi körde några av de vanligaste testprogrammen och normalt placeras sig Xtreamer Multi Console strax över Tegra 3-baserade enheter.

Nexus 7 Tegra 3Xtreamer Multi ConsoleSamsung S3 (Exynos 4412)HTC One
Geekbench2 3.0 Multicore916p1123p1220p2004p
Vellamo Metal392p447p544p777p
Vellamo HTML1318p2220p1719p2415p
AnTuTu OpenGL 2D776p1551p--1243p
AnTuTu OpenGL 3D2815p2783p--5291p
3DM Ice Storm Unlim. Test 112 fps11,8 fps7 fps52 fps
3DM Ice Storm Unlim. Test 212 fps24,9 fps13 fps39 fps

För de flesta av dagens spel duger det nog bra men vi kan anta att framtida spel som kräver bättre 3D-prestanda kommer hacka.

Mini-PC

Ännu en av rollerna som Xtreamer säger att Xtreamer Multi Console ska klara av är som en mini-PC.

Screenshot_2014-03-23-10-58-19 Screenshot_2014-03-23-11-07-01

Vi anslöt ett bluetooth tangentbord och bluetooth mus till enheten för att se hur det fungerar. En mus är inte en dum ide då det är lite enklare att styra muspekaren med en riktig mus. Tangentbordet anslöts fint men vi lyckades aldrig att ändra inställningar för språket för det externa tangentbordet även om det ska stödjas direkt i Android 4.2 och över. Trots att vi ställde in Svenska som enda tangentbords-layout så vägrade den byta det på vårt externa tangentbord. Det innebar att för att skriva åäö så fick vi använda touch-tangentbordet. Det gör det relativt oanvändbart när det gäller ordbehandling och liknande. I övrigt så fungerar det bra att använda mer PC-orienterade program som Teamviewer och Splashtop för till exempel styra en PC. Då vi har enheten kopplad till en skärm eller TV så känns det nästan som vi sitter vid PC:n när vi använder oss av tangentborden och musen. För övrig noterade vi att den versionen av Teamviewer som var installerad är QS-versionen, d v s den som endast låter någon ansluta mot Multi-Console. Vi fick själva hämta ner den ”riktiga” versionen som låter oss komma åt externa datorer.

Övrigt

Med stöd för både Apple AirPlay och Google Chromecast så låter Xtreamer  Multi Console som den ultimata mediaspelaren. Nu är det tyvärr inte riktigt så bra som det låter. Visserligen skickas appar för båda funktionerna med, AirPin samt CheapCast, men ingen av dem är klockrena.

AirPin Pro (AirPlay DNLA Receiver)
För att testa AirPlay-funktionaliteten så tog vi fram en iPad Air med senaste IOS (7.1) och började testa att skicka video från olika program. Vi fick dock direkt ett problem då vi varje gång när vi försökte ansluta oss till Xtreamern fick ett felmeddelande där om att AirPin Pro ”is unathorized. Please buy the pro version from Google Play”. Detta är något som började dyka upp efter senaste uppdateringen av OS’et från Xtreamer. Till slut valde vi att avinstallera programmet och köpa Pro-versionen som nu har namnet AirPlay DNLA Receiver för 33 kr. Det är möjligt att Xtreamer kommer uppdatera och fixa problemet men det är inte speciellt snyggt när man får ett meddelande som antyder att programmet är en piratversion.

Screenshot_2014-03-23-01-36-35

Vi drog igång BBC iPlayer vars IOS-spelare fungerar i Sverige. Vi kunde utan problem se vår Xtreamer som en AirPlay-enhet och dra igång videon men inom en sekund fick vi ett fel ”Format not supported” på Xtreamern. När vi försökte spela upp via IOS egen video spelare fick vi endast ljud men ingen bild. Netflix gav oss samma fel som BBC iPlayer (Format not supported). Till slut så fick vi det att fungera via Plex (vilket i sig är onödigt men åtminstone ett lyckat test). Vi anar att problemet eventuellt kan vara ett DRM/rättighetsproblem då Netflix och BBC iPlayer båda troligtvis kräver någon sorts DRM-lösning.

Musik fungerar dock mycket bättre. Vi hade inga problem att lyssna på musik från iTunes direkt på Xtreamer. Spotify gick också utmärkt att strömma över. Även om Spotify finns på Xtreamer Multi console så är det mycket smidigare att kunna använda en surfplatta för att välja låtar och sen strömma musiken över till spelaren.

Även foton går bra att skicka över från iPad till Xtreamer Multi-Console och TV’n. Däremot fungerar det inte att spegla iPad-bilden rakt över till Multi-Console.

Cheapcast
Cheapcast förvandlar Xtreamer Multi Console till en Chromcast-mottagare. Detta är fortfarande en tidig beta-version och den stödjer till exempel varken Netflix eller Google Movies eftersom de kräver DRM-stöd.

Screenshot_2014-03-23-01-36-55

Faktum är att det enda programmet som vi fick ut bild från var youtube. Där funkar det dock riktig bra och du kan använda telefonen eller surfplattan för att ställa in vilka klipp som ska visas medan de spelas upp på TV’n.  Musik spelas också upp fint via Google Music. Tyvärr så stödjer inte Spotify Chromecast än så vi kan inte använda den på samma sätt som via AirPlay på en iPad/iPhone. Det fungerar inte heller att ta en flik i Chrome och ”casta” till CheapCast. Vi får endast meddelandet att ingen Chromecast-enhet hittas på nätverket.

Inte heller CheapCast har några problem att ta emot bilder och foton.

Buggar och framtiden

Det är svårt att säga vad som är en bugg hos Xtreamer Multi-Console och vad som är buggar i den appen som kraschar men vi fann att enheten var ganska stabil. De problem vi råkade ut för berodde oftast på att någon app inte var anpassad för TV/liggande skärm eller inte riktigt fungerade som den skulle (t ex CheapCast och AirPin Pro). Vi råkade dock ut för att enheten eller en app kraschade ett par gånger när vi försökte spela upp tyngre videofiler. Xtreamer har förinstallerat Gemini App Manager för att ge oss möjligheten att stänga program som hängt sig eller tömma cachen för att frigöra minne.

Xtreamer är liksom andra tillverkare som använder sig av Rockhip SoC beroende av Rockchip för att få uppdateringar. Det är svårt att bedöma hur mycket energi företaget kommer lägga på att arbeta med SDK’n och drivrutinerna för detta chip nu när nästa version är runt hörnet men då så pass många enheter använder sig av RK3188 så bör det inte finnas någon risk att de lämnar den bakom sig inom den närmaste tiden. En större fråga är hur mycket energi Xtreamer kommer lägga på buggfixar, finputsning av gränssnitt, uppdatering av vissa enhets-specifika appar o.s.v. och hur länge.  Företaget har idag 14(!) produkter som aktivt säljs (och ungefär lika många produkter som inte längre säljs) och det innebär många produkter att dela upp sin fokus på.

Sammanfattning

Xtreamer har lyckats bra med att skapa en produkt med ett gränssnitt som fungerar bra på en stor TV. För många tillverkare tror att det är ok att använda sig av Androids standardgränssnitt och inte lägga ner någon tid att faktiskt anpassa sin produkt för ett annat medium men Xtreamer Multi-Console behöver inte skämmas när det jämförs med till exempel Apple TV:s gränssnitt. Det negativa med gränssnittet är att det fortfarande är lite segt då ikonerna inte verkar cachas utan hämtas från Flash-minnet medan du scrollar + att vi gärna hade sett fler möjligheter att skräddarsy vad som ligger under varje huvudkategori i gränssnittet.

Vi brukar vara ganska negativa till när tillverkare skickar med förinstallerade appar men vi förstår till viss del varför Xtreamer gör detta. Genom att fylla enheten med bra och användbara appar hoppas man göra Xtreamer Multi-Console till den ultimata prylen att ha stående vid TV:n oavsett vad du vill göra. Problemet är att man har överdrivit och att det nästan blir lite löjligt. En vanlig användare kommer troligtvis inte använda mer än en bråkdel av apparna, särskilt som många är för tjänster som normalt inte fungerar här i Sverige, så ett steg vid installationen där du kan välja ut vilka program som ska installeras med skulle i våra ögon vara en bra idé. Vi skulle också hellre vilja se att Xtreamer jobbar tillsammans med utvecklarna till några av de nyckelappar som finns med, t ex Cheapcast och AirPin pro, för att se till att respektive app fungerar klockrent på spelaren istället för att som nu fylla enheten med appar till bristningsgränsen. Lite fokus skulle göra underverk för enheten.

Som mediaspelare fungerar Xtreamer Multi Console bra. Urvalet av uppspelnings-appar är stort så även om till exempel XBMC inte fungerade så bra för oss så finns det gott om andra appar att använda. Ska du strömma film via det trådlösa nätverket verkar det bäst att hålla sig till 5 GHz då 2.4 GHz hos oss var instabil och därför inte direkt lämpade sig för strömning av media. Med tanke på att Xtreamer Multi Console har en ethernet-anslutning så finns det dock bra med alternativ ifall det trådlösa nätverket inte fungerar bra nog.

Som spelkonsol så är Xtreamer Multi Console endast medelmåttig. Visst är det häftigt att den till exempel stödjer MOGA-kontroller men det gör ju även vanliga Android-telefoner. Genom att den redan är rootad så är det dock enklare att till exempel koppla en Dualshock-kontroll trådlöst till enheten vilket är ett plus. Prestandan är ganska medelmåttig och även om till exempel Riptide 2 funkar bra så märker vi redan att mer krävande spel får Multi-Console att om inte gå på knäna så åtminstone tröttar ut den. Framtida mer krävande spel kommer troligen inte fungerar speciellt bra.

Även som mini-PC fungerar Xtreamer Multi Console inte mer än godkänt. Det är naturligtvis trevlig att kunna koppla en mus och ett tangentbord till enheten och att fjärrstyra en PC fungerar relativt bra men Android känns i sig inte helt redo att ersätta en PC med Windows, OSX eller Chromebook.

Stödet för AirPlay och Chromecast-emuleringen är tyvärr bättre på pappret än i verkligheten. Tanken är god och när det gäller musik och foton fungerar det bra men så fort vi växlar till video så fungerar det mycket sämre om ens alls. Vi får hoppas ingen köper Xtreamer Multi-Console med tanken på att den ska ersätta en Apple TV och en Google Chromecast för då kommer den personen bli väldigt missnöjd och besviken. Återigen hoppas vi att Xtreamer kunde lägga ner lite energi (och pengar) på att jobba ihop med utvecklarna till dessa program så att programmen fungerar bättre.

Så vad blir domen? Det är ingen tvekan att Xtreamer har skapat en intressant mediaspelare. Precis som vi såg hos surfplattor med Android så känns det som kvalitén och mognaden hos Android-baserade mediaspelaren ökar vid varje iteration. Xtreamer har en bra grund och om de jobbar med att försöka få bort buggarna och finslipa de olika apparna så kan de definitivt ha en vinnare på handen. Än så länge krävs det dock en del handpåläggning och trixande att få allt att fungera.