Recension:Nexus 10 [Recension]

Postat:
15:41 - 2013-02-04
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
103

nexus-10-product-image2

Tillverkare: Samsung i samarbete med Google
Modell: Nexus 10
Operativsystem: Android 4.2 / Jelly Bean
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från c:a 4 000 kr (16GB) och 5 000 kr (32GB)
Webbsajt/Specifikationer: Google, Androidenheter.se
Diskutera: Nexus 10 på Swedroids forum

Introduktion

Googles Nexus-serie har länge haft en särskild innebörd för många Androidentusiaster, med snabba uppdateringar och en fullständig avsaknad av så kallade tillverkargränssnitt såsom Samsungs TouchWiz. Trots detta har de flesta tidigare Nexus-enheter nått begränsade kommersiella framgångar.

Detta förändrades i och med surfplattan Nexus 7, som med sin goda kvalitet och låga prislapp såg en efterfrågan som översteg den för de flesta tidigare Androidtablets på marknaden. Nu var Nexus-namnet mer känt utanför entusiastkretsarna, men Google behövde fortfarande en mer direkt konkurrent till Apples större och mer högupplösta iPad.

I samarbete med Samsung tog Google fram Nexus 10, som skulle komma att bli denna konkurrent. Med en mycket högupplöst 10-tumsskärm, och en prislapp som i USA var lägre än för iPad, såg Nexus 10 ut att också bli en fullvärdig sådan. Surfplattan har ännu inte officiellt nått den svenska marknaden, men finns att tillgå för cirka 4000 kronor via import och skall enligt Google lanseras officiellt även här.

För pengarna får kunden en 10.1 tum stor LCD-bildskärm av PLS-typ, med en upplösning på 2560×1600 bildpunkter, en dubbelkärnig Exynos 5 Dual-processor på 1,7 GHz samt 2GB RAM-minne. Surfplattan finns endast att tillgå utan 3G/4G och kommer med antingen 16 eller 32GB lagringsutrymme, som ej går att utöka med minneskort. Nexus 10 lanserades med Android 4.2/Jelly Bean installerat, och mjukvaran kommer i vanlig ordning tillhandahållas av Google själva.

Med dessa specifikationer ter sig Nexus 10 som en mycket kompetent surfplatta, och vi ska genom grundliga tester och iakttagelser försöka besluta om så är fallet. I vanlig ordning kommer vi testa såväl mjuk- som hårdvara genom både testprogram och ”real world”-scenarion.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsGoogle Nexus 10
Measurements
(H x W x D)
263.9 x 177.6 x 8.9 mm
Weight603 grams
Screen / resolution10.1 inch, 16 million colors, WQXGA (2560x1600 pixels)
Panel typePLS/IPS
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipSamsung Exynos 5 Dual (5250)
CPU32 nm dual core ARM Cortex-A15 processor @ 2 x 1.7 GHz
GPUMali T604
RAM2048 MB
Internal storage (NAND)16/32 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery9 000 mAh, Li-Ion, built-in
Primary camera5 megapixels, LED flash, 1080p (1920x1080) video recording
Secondary camera1.9 megapixels, 720p (1280x720) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0), Micro-HDMI, 3,5mm audio jack
ButtonsRight side: Power button, volume rocker
Network / CommunicationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth v3.0 with A2DP
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.2 (Jelly Bean)
Codec supportVideo: MP4/H.264/DivX/WMV
Audio: MP3/WAV/eAAC+/WMA/Flac
In storesOctober 2012 (USA), N/A (Sweden)
Miscellaneous-

I kartongen

007R

088R 008R 013R

Kartongen som Nexus 10 levereras i påminner mycket om de för Nexus 4 och Nexus 7; ett huvudsakligen grått rätblock med ett färgglatt tryck på framsidan.  Kvalitén ger ett i överlag gott intryck och känns gediget byggd; den dekorativa gråa “sleeve” som sitter runt den svarta kartongen är i bräckligaste laget, men kartongen i sig är bland de mer välbyggda vi har stött på för en såpass stor enhet. Surfplattan ligger i vanlig ordning ensam längst upp i lådan, och under denna finns det resterande innehållet. I vår låda fanns följande:

* Nexus 10 (svart, 16GB)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Trots att man med Nexus-enheter torde kunna förvänta sig samma innehåll i alla kartonger så kan vi inte garantera att kartonginnehållet från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

059R

029R 008R 044R

När vi först lyfte upp Nexus 10 ur dess kartong slogs vi av hur gedigen och välbyggd den kändes; tidigare erfarenheter av Samsung-surfplattor samt likheten mellan Nexus 10 och dessa surfplattor hade lärt oss att förvänta något annat än det vi fick. Bortsett från ett mycket litet flex i mitten av bakstycket så reagerar inte surfplattan alls på vår åverkan, vare sig med rörlighet eller missljud. Enheten är sannerligen välbyggd.

Surfplattans mörkbruna baksida är belagd med en yta som gör enheten betydligt enklare att greppa och att hålla med en hand, något som är svårt med den tyngre och för ändamålet sämre utformade Apple iPad. Sony Xperia Tablet S är fortfarande något enklare att hålla med en hand tack vare sin utformning, men även Nexus 10 går att använda med enhandsfattning under en längre tid utan problem.

Denna matta, gummiartade beläggning är dock mycket benägen att samla på sig fingeravtryck, och den är på grund av sin textur svårare att putsa än exempelvis bildskärmsglaset. Också detta är en smula mer känsligt för fingeravtryck än vad vi hade önskat, men inte i lika hög grad som bakstycket.

Längs baksidan går också en löstagbar plastremsa med ett utseende som för tankarna till baksidan på Nexus 7, om än med något mindre och tätare gropar. Plastremsan går att ta bort och kan komma att användas som fästpunkt för skal och displayskydd framöver, i stil med ett som Googles Matias Duarte sågs använda vid presentationen av Nexus 10.

Runt skärmen sitter en ganska bred och svagt välvd ram, vilket ytterligare förenklar enhandsanvändning då användaren slipper lägga fingrarna på bildskärmen för att greppa plattan. Här återfinns också de båda högtalarna, som alltså är framåtriktade – i likhet med de hos andra sentida surfplattor från Samsung.

På det stora hela är vi nöjda med hur Nexus 10 ser ut, känns och ligger i handen, och vi hoppas att Samsung tar till sig en del material- och designval till sina egna surfplattor framöver. Enheten känns exklusiv och tämligen lyxig, och även om en lägre vikt hade gjort den enklare att hålla så gillar vi hur den ligger i handen. Vikten är dock inte helt jämnt fördelad; i landskapsläge (kameran uppåt) är Nexus 10 lätt framtung, vilket särskilt märks vid enhandsanvändning. Detta bekommer oss sällan, men kan onekligen orsaka problem för exempelvis barn.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

019R

044R 048R 039R 029R

Surfplattor med Android har använt sig av virtuella navigationsknappar sedan Android 3.0/Honeycomb, men i Nexus 7 och nu även i Nexus 10 har de flyttats från skärmens nedre vänstra hörn till mitten av dess nedre kant, samtidigt som statusfältet flyttades till skärmens övre del.

Denna förändring har fått ett blandat mottagande när det kommer till 10-tumsplattor, och även vi är tveksamma till om den var till det bättre; Tillbaka-, Hem-, och Multitasking-knapparna är mycket svåra att nå med tummarna när vi med en tvåhandsfattning håller surfplattan i en landskapsläge. På en såpass stor enhet är det givetvis svårt att utföra särskilt många uppgifter med endast tummarna, men vi upplever ändå att knapparna satt bättre till innan flytten – i synnerhet eftersom allt tyder på att Google avsett att Nexus 10 skall användas i just landskapsläge.

Ovanför skärmen (i landskapsläge) sitter ljussensorn och den framåtriktade kameran på 1,9 megapixel, och nedanför densamma sitter LED-lampan som blinkar vid olästa e-postmeddelanden och dylikt. Högtalarna sitter, som vi tidigare nämnt, på vardera sidan om surfplattans bildskärm, vilket gör att de riktas mot användaren vid användning.

Längs den övre kanten sitter ström/låsknappen och volymknapparna, och liksom på andra surfplattor tillverkade av Samsung så sitter volymknapparna ”upp-och-ner”; i landskapsläge är det den högra knappen som höjer volymen, och i porträttläge blir det då den nedre. Knapparna har å andra sidan en trevlig klick-känsla och åtminstone volymknapparna är lätta att hitta i blindo, medan låsknappen har en aning för låg profil för att vara det.

3,5mm- och MicroUSB-porten sitter tätt tillsammans på surfplattans vänstra sida, och på den högra återfinns MicroHDMI-porten. De för Nexus-enheter karaktäristiska pogo-kontakterna sitter på undersidan av Nexus 10, eftersom de flesta media- och tangentbordsdockor lär placera surfplattan i liggande läge.

I likhet med den absoluta majoriteten av Androidenheter har Nexus 10 dessutom Bluetooth, Wi-Fi, GPS, accelerometer, gyro och digital kompass. Surfplattan har dessutom två NFC-chip under skalet – ett på framsidan och ett på baksidan – för att göra det lite enklare för användare att dra nytta av närfältskommunikationen, ett vidare bevis på Googles tro på denna teknologi.

Ljudegenskaper

037R

Vi har i denna recension valt att inte inkludera ett RightMark Audio Analyzer-test, utan har i stället provlyssnat på ett antal testfiler via två par hörlurar (Denon AH-D510 och Skullcandy Aviator) samt en stereoanläggning (Yamaha VX-667 med B&W-högtalare av äldre modell).

Ljudkvalitén från 3,5mm-uttaget på Nexus 10 upplever vi som tillräckligt bra, om än inte lika bra som på Samsung Galaxy Note II. Den tidigare har en något för skarp diskant och ljudet skorrar en smula vid höga ljudnivåer, samtidigt som basen lämnar en del att önska när det gäller ren slagkraft. Å andra sidan klarar Nexus 10 av att spela rejält högt, både genom 3,5mm-jacket och högtalarna.

De två högtalarna levererar dessutom ett mycket bra ljud för att sitta på en mobil enhet, och det faktum att de är riktade mot användaren tar bort behovet av att reflektera ljudet med handen, samtidigt som ljudet i lägre grad når och riskerar att störa omgivningen. Högtalarna är naturligtvis inte lika bra som ett par bättre externa sådana, särskilt inte för musikuppspelning, men då vi testade att sitta igenom en hel långfilm utan lurar på Nexus 10 så var det en behaglig upplevelse.

GPS och positionering

GPS Test: Nexus 10 (röd) vs Nexus 4 (blå)

GPS Test: Nexus 10 (röd) vs Nexus 4 (blå)

För att mäta positioneringsprestandan i Nexus 10 tog vi med den på en promenad i ganska dåliga väderförhållanden, placerad i en ryggsäck bredvid vår Nexus 4 som fick agera referensenhet. Eftersom Nexus 4 – till skillnad från Nexus 10 – har 3G-uppkoppling stängde vi av positionering via mobila nätverk i båda enheterna, för en mer rättvis mätning. Vi startade inspelningen av spåret via Googles-applikationen My Tracks och lade sedan ned enheterna i väskan utan att se kontrollera om de fått tag på en position.

Efter en kortare sträcka hade både telefonen och surfplattan hittat sin position, och båda följde sedan vår rutt utan några enorma avsteg. Vi ser dock att Nexus 10 (röd linje) följer den mer exakt, trots en jämngrå himmel, och även om Nexus 4 gör ett godkänt jobb så är 10-tummaren den klara vinnaren vid denna jämförelse, vilket bådar gott för den som tänkt använda sin Nexus 10 för GPS-navigering i bil.

Beroende på väderförhållanden och störningar så kan resultaten givetvis variera, men vi vill påstå att GPS-prestandan hos Nexus 10 är mycket god.

Bildskärmen och digitizern

053R

Den 10.1 tum stora bildskärmen är sannolikt den starkaste säljpunkten för Nexus 10, och är på goda grunder det första Google framhäver på surfplattans produktsida.

Den mycket höga WQXGA-upplösningen (2560×1600 pixlar) ger förstås en mycket skarp bild, och det är ett rent nöje att kolla på högupplösta fotografier och videoklipp  med Nexus 10. Pixeltätheten ligger på 300 ppi (pixlar per tum), vilket är högre än såväl Asus Transformer Prime och Apple iPad 3/4. Detta är en fördel vid läsning, då en högre pixeltäthet gör att bokstäver representeras på ett skarpare vis och på så vis minskar ansträngningen för ögonen.

Bildskärmen är av Super PLS LCD-typ, vilket är Samsungs vidareutveckling av IPS-tekniken som vi idag ser i de flesta enheter med LCD-bildskärmar. Fördelarna mot konventionell IPS skall enligt tillverkaren vara en lägre produktionskostnad, bättre betraktningsvinklar och en 10 procent mer ljusstark skärm.

Produktionskostnaden kan vi givetvis inte säga mycket om, men både betraktningsvinklarna och ljusstyrkan är åtminstone lika bra som på de IPS-bildskärmar vi är vana vid. Vi anser rentav att betraktningsvinklarna är i klass med de hos AMOLED-bildskärmar, och det skall till kraftiga vinklar innan texten på skärmen blir oläslig.

Ljusstyrkan är som sagt också klart godkänd, och Nexus 10 fungerar fint att använda utomhus för den som önskar göra så. Färgåtergivningen är även den mycket god, med hög färgmättnad utan att gränsa till den övermättnad som man alltför ofta ser på bildskärmar av AMOLED-typ.

Färgtemperaturen är en smula varmare än vad vi anser neutralt, men detta syns endast om vi ser efter mycket noggrant. Vid en såpass petig granskning kan vi också tycka att svärtan kunde vara något starkare, men den är fortfarande tillräckligt bra för att inte förstöra den i övrigt så bra skärmen.

Ett värre problem är så kallad backlight bleeding; ett vanligt problem hos LCD-skärmar som innebär att ljus från bakgrundsbelysningen ”läcker” in längs skärmens sidor och orsakar en ljusförorening, som främst syns i mörka skärmpartier längs kanten. Båda Swedroids testexemplar uppvisade ett visst mått av backlight bleeding, och trots att detta endast var märkbart vid svart bakgrund i ett mörkt rum så är det lite tråkigt att en premiumprodukt  som Nexus 10 skall lida av dessa problem.

Sammanfattningsvis är vi imponerade av bildskärmen, och vi har inget negativt att säga om digitizern. Som på de flesta enheter idag mäter vi upp en avläsningsfrekvens på 60Hz och 10 pekpunkter, och vi upplever pekskärmen som snabb och responsiv.

Mjukvaran

png3
Nexus 10 levereras med Android 4.2/Jelly Bean i sitt grundutförande, det vill säga helt utan tillverkargränssnitt eller någon extrafunktionalitet. Eftersom vi redan gjort en grundlig genomgång av nyheterna som Android 4.2 erbjöd och gått igenom det ytterligare i vår recension av Nexus 7 så kommer vi främst framhäva några funktioner som vi anser behöver ytterligare uppmärksamhet på just Nexus 10.

Användare

Den kanske viktigaste, eller åtminstone mest användbara, av dessa funktioner är möjligheten att lägga till flera användare på en enhet, ungefär som på en dator. Detta är potentiellt mycket användbart för familjer och hushåll där flera personer delar på en surfplatta, eftersom varje person kan välja hur deras egen hemskärm skall se ut och endast behöver se sina egna applikationer. Användare kan också hålla sin information säker från nyfikna ögon genom att ställa in en högre säkerhetsnivå på låsskärmen, och varje användare kan välja skärmlåssäkerhet oberoende av de andras inställningar.

2013-01-17 17.31.27 Screenshot_2013-01-17-17-31-35

Den ursprungliga användaren betecknas som surfplattans ägare, och det är endast från detta användarkonto det går att skapa nya konton via undermenyn Användare i surfplattans inställningar. Från andra användarkonton är det endast möjligt att ta bort det egna kontot och rensa det relaterade utrymmet. En intressant detalj är att en användares sammanlagda batteriförbrukning från applikationer visas tillsammans med användarens namn under Batteri för andra användare, vilket ytterligare ökar sekretessen mellan dem.

2013-01-17 12.11.48 Screenshot_2013-01-17-12-12-42

Vi tycker att Användare är ett trevligt tillägg, och att byta användare tar oftast bara ett fåtal sekunder. Vi hade önskat att ägaren kunde göra vissa nedladdade applikationer tillgängliga för alla – för att spara lagringsutrymme – men i övrigt är det inte mycket vi saknar med lösningen. Denna funktion är som bekant endast tillgänglig på surfplattor, men vi hade gärna sett att den görs tillgänglig för telefoner i framtiden.

Statusfältet

2013-01-21 08.51.48 2013-01-21 08.52.02

En annan nyhet i Android 4.2 som är värd att nämna ytterligare är det numera tudelade statusfältet. Tidigare versioner av Android placerade statusfältet för 10-tumstablets längst ner till höger på skärmen, medan Hem-, Tillbaka och Multitaskingknapparna satt till vänster, men i ett försök att sammanföra gränssnitten för telefoner och surfplattor har Google valt att ändra på detta.

Som vi tidigare nämnt är vi tveksamma till den nya placeringen av navigeringsknapparna, men efter en invänjningsperiod är vi glada åt det nya statusfältet. Vi märker dessutom att mindre teknikintresserade bekanta, som är vana vid Androidtelefoner men som sällan använt en surfplatta, nu hittar det snabbare än tidigare tack vare att det påminner mer om det i telefonerna.

När vi först fick veta att Android 4.2 skulle komma med snabbinställningar för samtliga formfaktorer gav det upphov till mycket glädje på Swedroid-redaktionen; detta hade länge varit en bekväm funktion i tillverkargränssnitt som HTC Sense och communityskapade ROM:s såsom CyanogenMod, och något vi saknat i ”vanilla” Android.

Implementationen var dock inte så bra som vi hade önskat, och beteendet hos de olika knapparna är inte helt konsekvent. När vi trycker på Wi-Fi-symbolen hade vi velat att den trådlösa nätverksuppkopplingen hade aktiverats eller inaktiverats, men istället förs vi till undermenyn för Wi-Fi i surfplattans inställningar. Detsamma gäller symbolerna för Bluetooth samt för mobildata i enheter som har ett 3G-modem. Symbolerna för ljusstyrka, flygplansläge och gränssnittsrotation gör vad vi önskar, vilket glädjer oss men ger upphov till ett mer inkonsekvent beteende och att vi måste memorera vilka knappar som gör vad.

Symbolerna för inställningar och batteri för oss som väntat till respektive sida i surfplattans inställningar, och ingen av dessa bidrar till någon vidare förvirring. Vi hoppas att Google senare kommer tillhandahålla ett sätt att direkt aktivera och inaktivera Wi-Fi och dylikt direkt från snabbinställningarna, kanske genom att trycka länge på symbolen, just för att göra dem mer användbara och göra denna goda idé till en ypperlig funktion.

Hemskärm/launcher

png

2013-01-21 09.27.18-1 2013-01-17 12.06.30

Inte heller hemskärmen har ändrats från Nexus 7, men vi tänkte ändå bjuda på ett par skärmbilder som visar upp effekten av den höga upplösningen hos Nexus 10. Hemskärmen är i regel mycket trevlig att använda men bjuder inte på många inställningsmöjligheter, och vi upplever alltför ofta ett visst mått av eftersläpningar och ryckig animering när vi sveper mellan hemskärmarna. Upplevelsen är fortfarande långt ifrån undermålig, men vi hade gärna sett att flytet här var ännu en smula bättre.

Webbläsaren

2013-01-17 16.55.36

2013-01-17 16.55.46 2013-01-17 16.55.57 2013-01-17 16.56.51 2013-01-17 16.56.57
2013-01-17 16.57.13 2013-01-17 16.57.23 2013-01-17 16.57.32 2013-01-17 16.57.04

Sedan version 4.1 av operativsystemet är Google Chrome standardwebbläsare i Android – en förändring som mötte både ris och ros då många användare hävdade att prestandan i Chrome var markant sämre än i den tidigare standardwebbläsaren, något som vi på redaktionen också upplevt vid navigering av tunga och resurskrävande sidor.

På Nexus 10 får vi, föga förvånande, plats med mer information och därmed en större del av hemsidan på bildskärmen vid jämförelse med den mindre Nexus 7, och vi har ännu inte funnit en hemsida som varit svår att läsa i fullt utzoomat läge. För att än en gång återkomma till den höga skärmupplösningen så gör denna Nexus 10 till en bättre lämpad tablet för just webbsurf, tack vare att den högupplösta renderingen är mer vilsam för ögonen än densamma på en 10-tumsplatta med den tidigare standardupplösningen 1280×800 pixlar.

För den som är van vid skrivbordsversionen av Google Chrome innehåller tabletversionen få överraskningar, och det mesta står att finna på ungefär samma ställe i båda två. Inställningsmöjligheterna i den senare är förstås färre, men vi tycker oss inte sakna mycket, vare sig från skrivbordsversionen av Chrome eller den gamla Androidwebbläsaren.

Längst upp finner vi flikarna och knappen för att öppna en ny sådan, och hanteringen av dessa fungerar som väntat. En funktion som kanske inte är helt självklar för ovana användare är möjligheten att svepa för att byta flik; användaren sveper helt enkelt in fingret från ramen runt skärmen och längs med denna och webbläsaren förflyttar sig ett eller flera steg i listan med flikar.