Recension:Nexus 7 [Recension]

Postat:
02:31 - 2013-01-08
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
69

Tillverkare: ASUS i samarbete med Google
Modell: Nexus 7 16GB (WiFi), 32GB (WiFi), 32GB (3G)
Operativsystem: Android 4.2.1 / Jelly Bean
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från c:a 2 200 kr (16GB) och 2 300 kr (32GB)
Webbsajt/Specifikationer: ASUS, Androidenheter.se
Diskutera: Nexus 7 på Swedroids forum

Introduktion

Efter att ha släppt tre stycken mobiler i den egna Nexus-serien presenterade Google i somras den första Nexus-surfplattan. Enheten heter som bekant Nexus 7 och har utvecklats tillsammans med den taiwanesiska tillverkaren Asus som fått stå för hårdvaran.

Sökjätten valde att satsa på det betydligt nättare sjutumsformatet för sin första platta och har i samarbete med Asus lyckats erbjuda ovanligt mycket hårdvara för pengarna. När Nexus 7 började säljas i Sverige i början av oktober var priset strax över 2 000 kr.

För den relativt nätta slanten får kunder numera 32GB internt lagringsutrymme, 1GB RAM-minne, Wi-Fi, en 7-tums LCD-skärm med 800 x 1280 pixlars upplösning, ett 4325mAh-batteri, en främre kamera samt det fyrkärniga chipet Tegra 3 med 1,3GHz klockfrekvens. Eftersom enheten är del av Nexus-serien står Google för mjukvaran och Nexus 7 var inte oväntat den första enheten som uppdaterades till Android 4.2 Jelly Bean.

På pappret är Nexus 7 en lämplig surfplatta för de som tidigare känt sig tveksamma till tablets som produktkategori: den är lätt och smidig till formatet, har kompetent hårdvara och framförallt kostar Nexus 7 till skillnad mot vissa andra tablets inte som en stationär dator.

Vi ska i de kommande avsnitten grundligt gå igenom Googles debutsurfplatta, både dess hård- och mjukvara, för att se om den är ett bra val och värd sina slantar. Swedroid fick in Nexus 7 relativt tidigt men yttre omständigheter har tyvärr försenat recensionen. Vi beklagar dröjsmålet och hoppas att ”bättre sent än aldrig” gäller även i det här fallet.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsASUS Nexus 7
Measurements
(H x W x D)
198.5 x 120 x 10.45 mm
Weight340 grams
Screen / resolution7 inch, 16 million colors, WXGA (720x1280 pixels)
Panel typeIPS
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipNVIDIA® Tegra® 3 T30L
CPU40 nm quad core ARM Cortex-A9 processor @ 4 x 1.2 GHz
GPUGeForce ULP
RAM1024 MB
Internal storage (NAND)16/32 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery4 325 mAh, Li-Ion, built-in
Primary camera-
Secondary camera1.2 megapixels, VGA (640x480) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0, MHL)
ButtonsRight side: Power button, volume rocker
Network / CommunicationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.2 (Jelly Bean)
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AVI
In storesLate October 2012 (in Sweden)
Miscellaneous-

I kartongen


   

Nexus 7 levereras i en mörkgrå kartong med ett färgglatt tryck på locket. Kartongen håller god kvalité och känns betydligt mer påkostad än vad prislappen kanske antyder. I ett fack för sig allra längst upp finner vi som vanligt sjävla enheten snyggt presenterad. Nedan det övre facket ligger det övriga, sparsamma, kartonginnehållet. Vår kartong innehåller följande:

* Nexus 7 (svart, 16GB)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Trots att man med Nexus-enheter torde kunna förvänta sig samma innehåll i alla kartonger så kan vi inte garantera att kartonginnehållet från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

  

Första intrycket av Nexus 7 för de som är vana vid 10-tumssurfplattor är sannolikt att den är väldigt nätt, möjligen tjockleken undantaget. Enheten upplevs ha mer gemensamt med phablets som 5,5-tummaren Samsung Galaxy Note 2 än stora 10-tumstablets. Det är naturligtvis främst en smaksak men 7-tumstablets är på flera vis mer praktiska än de större motsvarigheterna.

Dels är 7-tumsplattor naturligtvis både lättare och smidigare till formatet. Nexus 7 mäter 199 x 120 x 11mm och hela enheten väger 340g. Som jämförelse kan nämnas att den är ungefär hälften så tung och stor som en iPad. Vi fick rentav ner Nexus 7 i en större jeansficka och den kommer kunna glida ner i kavajfickor av det lite mer rymliga slaget. Det faktum att skärmen är mindre gör att det även blir enklare att navigera i gränssnittet, att mata in text och använda enheten med en hand.

Nexus 7 ligger mycket fint i händerna vid tvåhandsfattning både i porträtt- och landskapsläge. I porträttläget är det lätt att skriva med tummarna för till skillnad mot 10-tumsplattor är det aldrig svårt att nå alla bokstäver. Även vid läsande av böcker och inte minst vid spelande har 7-tumsformatet sina fördelar. Nexus 7 har för övrigt samma dimensioner och proportioner vid spelande som Segas klassiska bärbara spelkonsol Game Gear.

Som tidigare nämnts är Nexus 7 utformad på ett vis som gör den bekväm att hålla i. En anledning till detta är enhetens omsorgsfullt rundade kanter. Baksidan består dessutom av en mörkbrun (upplevs som svart i vissa ljus), prickig och läderliknande texturerad yta vilket gör plattan greppvänlig – det är ingen risk att den kommer glida ur händerna. Googles chefdesigner Matias Duarte har berättat att de inspirerats av skådespelaren Steve McQueen och texturen påminner om materialet i vissa racinghandskar.

Kikar vi istället på enhetens framsida ser vi att skärmen omsluts av en svart ram. Kanterna är ungefär hälften så breda längs långsidorna än vad de är längs kortsidorna. Det är ett medvetet val för att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att greppa enheten i landskapsläge utan att skärmen skyms av händerna. Längs kanten av enheten löper en silverfärgad list vilken är avsedd att se ut som metall men är tillverkad av plast.

Vi upplever alla design olika men i våra ögon är Nexus 7 en tjusig pjäs. Plattan har utformats för att både vara estetiskt tilltalande och praktisk att använda. Det är uppenbart att Google och Asus funderat mycket på designen och att inget har lämnats åt slumpen. De som är nyfikna på hur plattan designats kan med fördel titta på den här intervjun med Matias Duarte.

Trots att Nexus 7 är billig känns den inte billig. Det är inte världens mest exklusiva surfplatta men det läderliknande bakstycket och dess design gör att den inte framstår som någon budgetmodell. Även byggkvalitén är godkänd. Plattan upplevs som gedigen och trots att det går att få den att knaka lite vid omild behandling är detta inte något som stör. Vi vet att vissa användare haft problem med skärmsläpp men det är inget som drabbat vårt testexemplar.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

Precis som alla enheter i Nexus-serien sedan Galaxy Nexus saknar Nexus 7 fysiska androidknappar. Dessa knappar är istället del av gränssnittet och består av en Tillbaka-knapp, en Hem-knapp och en knapp för multitasking. En mobil enhet går att vrida och vända hur som helst och genom att baka in knapparna i gränssnittet kan man alltid finna dem på samma ställe oavsett hur man håller enheten.

Ovanför skärmen på framsidan sitter en 1,2MP-kamera som är avsedd för videosamtal. Det är den enda kamera Nexus 7 erbjuder och får därför även lov att duga till andra typer av fotografi om nöden kräver. Vänstra långsidan är tom medan högersidan huserar enhetens enda fysiska knappar: en ström-knapp och en volym-knapp.

Dessa är placerade högst upp förutsatt att man håller enheten i porträttläge. Knapparna är lätt upphöjda och ger ifrån sig ett dovt klickljud när man trycker på dem. Man gör sannolikt bäst i att användarna knapparna med ett pekfinger då de inte är särskilt lätta att nå med tummen. Enda gången knapparnas placering irriterar är när man ska ta skärmdumpar: det är nämligen inte bekvämt eller intuitivt att trycka ner ström-knappen och volym ner-knappen samtidigt på Nexus 7.

På undersidan av plattan finner vi en microUSB-port samt en 3,5mm-hörlursutgång. Längst ner i mitten av bakstycket sitter enhetens högtalare – i övrigt är det tomt. Under skalet har naturligtvis även Nexus 7 begåvats med en rad standardsensorer som Bluetooth, Wi-Fi, GPS, accelerometer, gyro och digital kompass. Googlar anammade tidigt NFC och därför har Nexus 7 stöd för närfältskommunikation, som tekniken heter på svenska.

Mottagning och datahastigheter


Vår modell har som de allra flesta Nexus 7 än så länge endast Wi-Fi, ingen mobiluppkoppling. Enheten har stöd för protokollen b, g och n och vi har heller inga problem att ansluta till vårt kontorsnätverk via n-protokollet. Som så många andra androidenheter som är n-kompatibla så saknas dock stöd för 5GHz-bandet, vilket således innebär att vi får hålla oss tillgodo med det aningen långsammare 2.4GHz-bandet.

Då vi matchar Nexus 7 mot en Samsung Galaxy Tab 7.7 så finner vi snabbt att Nexus 7 har den klart bättre mottagningen – både vad signalstyrka och räckvidd berör. Mycket imponerande. Där Tab 7.7 ibland uppvisar en viss känslighet för hur vi håller enheten så är Nexus 7 till synes helt opåverkad av vårt grepp. Då vi mäter upp räckvidden så mäkrat Nexus 7 med ytterligare närmare fem meter, med tjocka väggar som skymmer den fria sikten till routern, efter att Tab 7.7 har kastat in handduken.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n, 2,4GHz) ligger på vårt nätverk på strax över 30 Mbit/s vid nedladdning och strax under 30 Mbit/s vid uppladdning. Dett placerar Nexus 7 ungefär där de flesta andra enheter ligger. Ett medelmåttigt resultat som vare sig gör oss besvikna eller imponerar. Via g-protokollet sjunker hastigheterna till cirka 20 Mbit/s i båda riktningarna.

Som alltid så kan hastigheter via Wi-Fi variera kraftigt beroende på störningar och hur belastade de olika kanalerna är, samt även på routerns kompatibilitet med aktuell enhet så vi kan inte garantera att ni mäter upp samma maxhastigheter som vi gör.

Ljudegenskaper


På grund av krångel med hårdvara och tidsbrist har vi valt att inte inkludera ett RightMark Audio Analyzer-test i den här recensionen, men vi har förstås provlyssnat på en rad olika ljudfiler via ett par AKG K420-hörlurar.

Även om vi på redaktionen är långt ifrån att vara finsmakare av ljud, så kallade audiofiler, så tycker vi oss kunna konstatera att Nexus 7 underlevererar på ljudfronten. Vid en direkt jämförelse med bland annat Samsung Galaxy Tab 7.7 samt HTC One S så upplevs Nexus 7 som platt och oinspirerad, med mer brus och ett tydligt skorrande på maxvolym – en maxvolym som dessutom är lägre än hos både One S och Tab 7.7. Tråkigt. Möjligen är detta något som kan komma att åtgärdas i framtida mjukvaruuppdateringar, men det är inget ljudälskaren med höga krav bör räkna kallt med.

Den yttre högtalaren, placerad på baksidan nära fotänden, håller till skillnad från 3.5mm-porten god kvalité – för att vara en extern högtalare, det vill säga. Ljudet är fylligt, om än aningen burkigt, och maxvolymen är långt långt högre än konkurrenten Tab 7.7. Vi kan framkalla en del skorrande på maxvolym, men det avhjälps enkelt genom att sänka volymen ett snäpp eller två.

GPS och positionering


Då vi mäter upp positioneringsprestandan i Nexus 7 så blir vi snabbt besvikna. Även om enheten har stöd för både GPS och GLONASS så har den ofta stora problem med precisionen – inte minst då den fria sikten är det minsta skymd. Detta är i sig inga konstigheter och de flesta satellitpositioneringssystem får problem då den fria sikten skyms, men med Nexus 7 är problemen större än vad vi är vana vid.

I rutten ovan, inspelad med Googles applikation My Tracks, så kan vi genast se att Nexus 7 (blå linje) levererar en långt mer skakig rutt än Samsungs Galaxy Tab 7.7. Värderförhållandena var vid mättillfället dåliga och varken Tab 7.7 eller Nexus 7 imponerar, men det är ändå en klar seger för Tab 7.7 som inte alls levererar en lika skakig rutt.

Vid navigering med Nexus 7 i bil så har däremot den bristande precisionen och känsligheten för skymd sikt inte alls varit ett problem. Vi konstaterar att även om Nexus 7 har en god bit kvar till de bästa så är den bra nog för normalt användande. För den flitiga geocacharen eller orienteraren så kan däremot den bristande precisionen möjligen skapa problem.

Bildskärmen och digitizern


Bildskärmen på 7 tum är av IPS-typ och håller mycket hög kvalité. Färgåtergivningen är som vanligt med IPS-paneler av mycket god standard och färgerna upplevs som starka men inte övermättade som på många AMOLED-skärmar. Betraktningsvinklarna är mycket goda men kan inte riktigt mäta sig med Tab 7.7 och dess Super AMOLED Plus-skärm. Skall vi hitta någon svaghet med Nexus 7-skärmen så är det att svärtan inte riktigt är så djup som vi hade önskat, men då är vi tämligen petiga.

Upplösningen är på 1280×800 pixlar, vilket är lite av en standard för androidtablets för närvarande, och tack vare att skärmen är blott 7 tum stor så upplevs den av naturliga skäl mycket mindre pixlig än 10-tumsplattorna med samma upplösning.

Pekskärmen, digitizern, är av toppklass och svarar mycket rappt på våra pek och svep. Vi mäter upp en uppdateringshastighet på 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av våra tryck och svep 60 gånger per sekund, samt upp till 10 simultana tryckpunkter, så kallad multitouch.

Som helhet konstaterar vi att skärmen är mycket bra, inte mist i relation till det låga priset på enheten.

Mjukvaran

Nexus 7 levereras förstås som alla andra Nexus-enheter med Android i grundutförande. I fallet med vår Nexus 7 så var detta vid leverans version 4.1 (Jelly Bean) och sedermera 4.2 via en så kallad OTA-uppdatering. Då mjukvaran är helt och hållet i grundutförande så kommer vi inte ta en djupdykning i det här kapitlet, men vi komemr naturligtvis ta en titt på några av de viktigare nytillkomna funktionerna och standardapplikationerna.

Bland annat har det neddragbara statusfältet omarbetats och är nu – i tabletversionen av Android 4.2 – tudelat; ett till vänster och ett till höger. För att nå statusmeddelanden så sveper man nedåt på vänstra sidan av statusfältet och för att nå de nytillkomna snabbinställningarna så sveper man nedåt på den högra sidan. Detta tog oss en stund att vänja oss vid då muskelminnet har programmerats och nötits in tiotusentals gånger sedan Android lanserades för fyra år sedan, men då man väl har vant sig så är det en mycket trevlig lösning som kan nås oavsett var man befinner sig – i många fall till och med då statusfältet är dolt – exempelvis då en applikation körs i fullskärmsläge.

En annan nyhet som är väl värd att nämna är att Android i version 4.2 har fått stöd för flera användare på samma enhet. Funktionen är lika enkel som den är funktionell och man kan nu äntligen låna ut sin tablet utan att behöva oroa sig för att privat epost, bilder, bankuppgifter eller annat ses av fel ögon. Olyckligtvis verkar den här nya funktionen i Android för närvarande bara finnas tillgänglig för tabletversionerna – ej för smartphones. Vi hoppas att det blir ändring på detta framöver.

Låsskärmen är även den omarbetad och fungerar nu ungefär som enhetens hemskärm – fast betydligt mer förenklad – där man kan svepa åt höger eller vänster till nya skärmar på vilka man via låsskärmswidgetar kan få snabbåtkomst till applikationer som GMail eller Klock-appen.

Standardtangentbordet i Android har i 4.2 fått geststöd, vilket innebär att man istället för att trycka på bokstäverna helt enkelt kan svepa fingret mellan dessa, och mjukvaran gissar – med tämligen god träffsäkerhet – vad det är du försöker skriva. Detta är ingalunda en ny teknik, vi har sedan flera år tillbaka sett flertalet tredjepartstangentbord på Google Play med samma funktion, men nu har alltså en liknande funktionalitet blivit standard i Android.

I och med 4.2 så ser vi nytillkommet stöd för den nya standarden MiraCast som är tänkt att efterträda DLNA. MiraCast kan till skillnad från DLNA som endast strömmar ljud och video spegla innehållet på skärmen på en telefon eller en tablet till exempelvis en TV- eller datorskärm, ungefär på samma vis som då man kopplar upp telefonen till en extern bildskärm via en HDMI-kabel – fast trådlöst. Än så länge så är detta en minst sagt färsk standard, men vi förväntar oss se mer av detta framöver – i såväl tablets som telefoner och i annan hemelektronik.

I Android 4.2 har Google slutligen valt att dölja menyvalet ”Utvecklaralternativ” under Android-inställningarna, men den här åtkomsten kan man enkelt återställa genom att under ”Om pekdatorn” trycka på fältet ”Version” längst ner sju gånger i rad.

Hemskärm/launcher


Det mesta är sig likt i Android 4.2 – de grafiska skillnaderna mellan 4.1 och 4.2 som båda har fått arbetsnamnet Jelly Bean – är få. Vi upplever inte att 4.2 bjuder på vare sig ett bättre flyt eller ett mer finputsat gränssnitt, men de nytillkomna funktionerna beskrivna i kapitlet ovan gör ändå 4.2 till en uppdatering som kan skapa ha-begär.

Webbläsaren

Nexus 7 är den första enheten som levereras med Googles egna Chrome som standardwebbläsare. Chrome blev världens största browser för datorer i september i år med 34 % marknadsandel världen över. Chrome för Android lanserades i början av året och redan då klargjorde Google att den i sinom tid skulle anta rollen som Androids nya standardwebbläsare, vilken Chrome nu gjort.

Några av fördelarna med Chrome för Android är att man kan synkronisera bokmärken och flikar med datorversionen av Chrome. Ifall man exempelvis surfar på ett antal sidor hemma vid datorn och sedan måste bege sig hemifrån kan man sedan enkelt återuppta surfandet på sin mobil eller surfplatta.

I Chrome på Nexus 7 visas ett navigeringsfält högst upp. Det innehåller just navigeringsknappar, en uppdateringsknapp, ett adressfält, en knapp för bokmärken, röstinmatning och avslutningsvis en knapp som visar menyn. Högst upp visas de flikar man har öppna för tillfället.

Det är lätt att öppna en ny flik genom en grå knapp längst till höger och man växlar mellan flikar genom att helt enkelt trycka på den flik man vill visa. Man kan även växla mellan flikarna genom en sveprörelse. Det går till så här: man börjar svepa utanför skärmkanten och drar sedan fingret längs skärmen. Ju längre man drar, desto längre fram/bak i flikarna hamnar man. Därför får man se till att sluta svepa på rätt ställe och allt detta fungerar i regel mycket smidigt.

[bench]tablet_web|Asus Google Nexus 7[/bench]

Prestandan i webbläsaren (Chrome) har tyvärr varierat en del. I vissa tungrodda hemsidor har pinch-to-zoom inte varit helt mjukt och ibland har browsern svarat dåligt på snabba sveprörelser, vilket har varit en smula frustrerande. Vi vet inte om det delvis är placebo, men vi upplever att dessa brister blivit mindre påtagliga efter att plattan uppdaterades till Android 4.2. Förhoppningsvis är det en mjukvarubrist då skärmen svarat snabbt på input i övriga delar av gränssnittet.

Galleri och mediaspelare


Galleriapplikationen densamma som den som introducerades i Android 4.1 och fungerar således väl – betydligt bättre än den gamla galleriapplikationen som introducerades i Android 2.x. Alla videoklipp och bilder presenteras i ett snyggt rutmönster kallat ”Rutnätsvy” (3×4 i porträttläge, 4×2 i landskap) som nyttjar nästintill varenda millimeter av skärmytan – vi anar här en viss inspiration från konkurrenten Microsofts Windows Phone-layout där det mesta presenteras i stora och tydliga rutor. Att tillgå finns även ett visningsläge kallat ”Filmremsevy” där bilderna och videoklippen visas i betydligt större förhandsversioner som horisontellt är placerade sida vid sida.

Flytet så man använder Galleriet är mycket bra och animationen då vi sveper mellan bilderna är i regel helt utan ”hackande”, d.v.s. så kallade mikrofrysningar. Att animationen i sin enkelhet därtill är ganska snygg gör oss ingenting. Först då vi laddar in riktigt högupplösta bilder kan vi då och då framkalla ett och annat hackande då vi sveper mellan bilderna.

Musikspelaren, Play Music, är heller ingen nyhet i 4.2 utan har hängt med ett tag nu. Applikationen gör det den skall och har de flesta grundläggande funktionerna som vi förväntar oss, och sväljer därtill det vi kastar på den utan problem. Olyckligtvis har applikationen problem att läsa in album art annat än då den ligger inbäddad i mp3-filer, såvida man inte använder en extern applikation som Album Art Grabber för ändamålet. Album art (jpg/gif/bmp/pnga) som ligger som bildfiler i albummappen ignoreras, och Play Music erbjuder ingen onlineversion som kan hämta album art åt oss.

DICE Player vill inte alls vara med och spela videoklipp på Nexus 7.

Videospelaren är som den alltid har varit i Android en minst sagt enkel historia som inte ens har fått ett eget gränssnitt. Gränssnittet delas istället med Galleri-appen och det är således genom denna man når sina videofiler. Olyckligtvis är spelaren mycket begränsad och vi lyckades inte spela upp ett enda av våra testklipp med både bild och ljud.

Använder vi istället tredjepartsvideospelare från Google Play så når vi lite större framgångar, men som videospelare är Nexus 7 och Android 4.2 dessvärre ingen höjdare – åtminstone inte ännu. Vi går bet på mer än hälften av alla våra testklipp – främst de med DTS-ljud och 1080p-upplösning. MX player spelar förvisso upp videoströmmen (ibland med ett påtagligt ”hackande”) men utan ljud, och i DICE Player får vi bara en dialogruta som säger ”Sorry, this video cannot be played.”

Vi hade hoppats och förväntat os betydligt mer av Nexus 7. Vi vet att hårdvaruplattformen Tegra 3 har alla förutsättningar att göre Nexus 7 till en ypperlig videospelare, men dessvärre verkar dålig optimering och begränsningar i mujvaran sätta käppar i hjulen. Om ni har tips på videospelare som fungerar bra tillsammans med Nexus 7 så tar vi gärna emot dem – kommentarerna är öppna.

Inställningar


Mycket lite har hänt i inställningsmenyn i steget från Android 4.1 till 4.2. Det kanske mest betydande tillskottet är menyalternativet ”Användare” (eller ”Users” på engelska), där man kan skapa exempelvis gästkonton med begränsad tillgång eller ett fullvärdigt separat konto t.ex. för en familjemedlem.

En av få nytillkomna inställningsmenyer i Android 4.2 – det mesta är sig likt sedan tidigare.

Kameran

Nexus 7 är endast utrustad med en frontkamera – en mycket dålig sådan

Nexus 7 har utrustats med blott en kameralins – på enhetens framsida – alltså främst avsedd för videosamtal. Som med alla frontriktade kameror så är kvalitén långt lägre än för de bakåtriktade primära kamerorna vi är vana vid, och Nexus 7 är inget undantag. Upplösningen för stillbilder är på 1,2 megapixlar och kameran levererar videoinspelningar i VGA-upplösning (640×480). Bildkvalitén och användbarheten i mindre ljusstarka miljöer är precis som de allra flesta frontkameror låg – mycket låg.

De flesta inser förstås att om man skall sälja en kompetent enhet till det närmast fantastiskt låga priset som Nexus 7 betingar så måste det snålas in här och var – och kamerasensorn är alldeles uppenbart något de har sparat hårt på. Kameran är enligt vår uppfattning i det närmaste obrukbar för allt annat än videosamtal.

En frustrerande detalj, utöver den ovan nämnda dåliga kamerakvalitén, är att Google har tagit bort ”genvägen” för kameraapplikationen i applikationslistan, så det går inte att nå kameran annat än genom applikationer som använder kameramodulen, exempelvis vid videosamtal via Skype. Lyckligtvis går det här problemet att lösa genom att ladda ner och installera exempelvis MoDaCos app ”Camera Launcher for Nexus 7” från Google Play – ingen root eller annat krångel behövs.

KameramjukvaranKameramjukvaran är i och med version 4.2 av Android helt ny, och bjuder utöver ett nytt gränssnitt även på en spännande ny funktion kallad ”Photo sphere”, eller ”Fotosfär” på svenska. Olyckligtvis så är den här funktionen inte tillgänglig i Nexus 7, gissningsvis av det enkla skälet att funktionen är tänkt att användas med en bakåtriktad kamera så att man kan sikta och plåta – något som inte är helt enkelt om kameran är riktad mot användaren själv.

Photo sphere - spännande ny funktion som dessvärre ej fungerar i Nexus 7.

Photo sphere – spännande ny funktion som dessvärre ej fungerar i Nexus 7.

Google ASUS Nexus 7                                      Samsung Galaxy Tab 7.7

Som synes i exempelbilden ovan så levererar Nexus 7 betydligt ljusare och mer kontrastrika bilder än konkurrenten Galaxy Tab 7.7. Dessvärre är kontrasten alldeles för hård vilket ytterligare förstärker pixligheten som den låga upplösningen (960×1280 pixlar) skapar. Bilderna blir därtill överexponerade och den gråmulna himlen som syns ovan hustaken blir alldeles vit. Galaxy Tab 7.7 har inte heller en bra frontkamera, men levererar aningen mer naturtrogna bilder med mjukare kontraster – för mjuka – och därmed en bristande skärpa. Bilderna överexponeras dock inte lika mycket som på nexusen, vilker ger en bättre balans.

Ingen av de två kamerorna lyckas fånga de reella ljus- och färgförhållandena speciellt väl – Nexus 7 är alldeles för ljus och överexponerad medan Tab 7.7 är lite för mörk och färglös. Detta är två med dagens mått mätt dåliga frontkameror, helt enkelt, och den som köper en Nexus 7 gör det inte för kamerans skull.

Videoexempel
Google ASUS Nexus 7
httpvh://www.youtube.com/watch?v=Wq38SIWFpJI

Samsung Galaxy Tab 7.7
httpvh://www.youtube.com/watch?v=pkWj0uC334M

Buggar och problem

Vi har på ett av våra två testexemplar råkat ut för ett par spontana omstarter. Flera användare har vidare i vårt forum rapporterat att skärmglaset inte varit korrekt fastlimmat, vilket lett till glapp mellan glaset och chassit. I dessa fall har ASUS så vitt vi känner till bytt ut enheterna.  Enstaka användare har också vittnat om enheter vars pekkänslighet varit dålig.

Batteritiden

[bench]tablet_battery|Asus Google Nexus 7[/bench]

Batteritiden får betraktas som hygglig. Vi hamnar på omkring 11h vid videouppspelning med skärmen inställd på 50% ljusstyrka. I stand-by-läget presterar enheten riktigt bra och håller för vår egen del åtminstone i en veckas tid. Om vi med 50% ljusstyrka däremot startar ett påfrestande spel håller batteriet i blott 2,5-3,5h innan enheten stänger av.

Systeminformation


Under skalet på Nexus 7 så finner vi förutom en helt ren version av Android, 4.2/Jelly Bean, även Nvidias Tegra 3-plattform, bestående av en fyrkärnig ARM Cortex A9-processor på 1,3 GHz, en uppdaterad version av Nvidias GeForce ULP-krets samt 1 GB RAM. Det senare kan eventuellt med dagens mått mätt ses som aningen lite – men vi får inte glömma bort hur lite vi betalar för enheten, och ytterligare 1 GB RAM skulle tvivelsutan driva upp priset mer än vad Google var villiga att acceptera.

[bench]tablet_system|Asus Google Nexus 7[/bench]

Efter att komponenter som grafikdelen, modemet m.fl. lagt beslag på sitt återstår rätt generösa 974 MB för operativsystemets räkning. Detta räcker rätt långt, men i riktigt minneshungrig appar som exempelvis Chrome är användarupplevelsen bättre på enheter med 2GB RAM; exempelvis Nexus 4 eller Nexus 10.

För 32GB-versionen av Nexus 7 är 27,5GB tillgänligt för appar och användardata. Flashminnent presterar vidare i linje med Galaxy S III, Xperia V och Nexus 10 enligt AnTuTu Benchmark.

Spel, prestanda och grafer

Introduktion

[bench]tablet_cpu|Asus Google Nexus 7[/bench]

Av resultataten i de syntetiska testerna som mäter systemprocessorns beräkningskraft respektive arbetsminnets bandbredd kan vi konstater att Tegra 3 fortfarande står sig väl bland konkurrensen. Vi finner inte enheten i toppen, men inte heller i botten.

[bench]tablet_gpu|Asus Google Nexus 7[/bench]

Detsamma kan sägas om grafikdelen. Nvidias grafikkrets hanterar utan problem en större majoritet av de spel som idag finns tillgängliga via Google Play. De senaste och mest spektaulära 3D-spelen, exempelvis Need for Speed Most Wanted eller N.O.V.A 2, fungerar men ligger precis på gränsen till vad grafikdelen klarar av att rendera i tillräckligt hög hastighet.

Slutsats

Att Nexus 7 är en prisvärd enhet hur man än vänder på det är ingen hemlighet – prisnivån kontra utrustningsnivån talar sitt tydliga språk redan innan kartongen ens har öppnats. Frågan är således inte om den är värd priset den betingar, det är den, utan istället om den är bra nog att mäta sig med andra androdplattor, som ofta kostar betydligt mer.

Mjukvarumässigt så levereras Nexus 7 i egenskap av att vara en del i Nexus-familjen den renaste – och senaste – androidversionen som går att uppbringa. I skrivande stund är detta version 4.2 av Android, även kallad Jelly Bean. Google har i 4.2 specialanpassat gränssnittet lite mer för att bättre passa den större skärmen, och även om ändringarna är få så är de betydelsefulla. Vi har haft väldigt få problem med mjukvaran under vår testperiod, men visst finns det en del problem och buggar.

Hårdvarumässigt så har ASUS och Google inte snålat – med vissa undantag. Den fyrkärniga Tegra 3-plattformen med 1 GB RAM är mer än nog för att ge gränssnittet ett finfint flyt och att tugga sig igenom allt vi kastar på den i form av spel och tyngre appar. Även rendering av och skrollning i riktigt tunga webbsidor går som en dans – även om det förstås kan hacka och vara lite småtrögt periodvis, något som för närvarande gäller alla telefoner och plattor på marknaden.

Vår enhet har 16 GB lagringsutrymme, vilket lämnar efter att Android-installationen har tagit sitt cirka 11 GB kvar till användaren att använda till saker som appinstallationer, bilder, musik och videoklipp. Med 32 GB-versionen som kanske är den som kommer säljas i flest exemplar så är det cirka 27 GB kvar för användaren – vilket till viss del kompenserar för det faktumet att det inte går att expandera lagringsminnet med ett Micro-SD-kort.

Byggkvalitén är hög och även om enheten kanske inte direkt ger ett lyxigt intryck, en exklusiv känsla, så är den mycket gedigen och känns både robust och välbyggd. Bakstyckets texturering och mjuka plastyta känns behaglig under fingertopparna och erbjuder därtill ett bättre grepp än någon annan platta vi har testat. Passvormen i skarvar och mellan chassits olika stycken är förstklassig och inte förrän vi klämmer och bänder på enheten långt mycket mer än vad som kan anses vara normalt så kan vi framkalla ett tämligen tyst knäppljud. Mycket bra, helt enkelt.

Byggkvalitén är hög och även om enheten kanske inte direkt ger ett lyxigt intryck, en exklusiv känsla, så är den mycket gedigen och känns både robust och välbyggd.

Ett litet minus för knapparnas placering på enhetens högersida som gör att de är svåra att komma åt när enheten ligger ”på rygg”. Knapparna har placerats på ett sådant vis att de närmast sitter på baksidan av enheten än direkt på sidan.

Bildskärmen, av IPS-typ, är ett av enhetens stora trumfkort. Upplösningen, WXGA (eller 800×1280 pixlar), ger en för plattor relativt god pixeldensitet och såväl betraktningsvinklar som färgåtergivning är av toppklass för LCD-skärmar. Skall vi hitta en svaghet så är det en svärta som inte är riktigt så djup som vi hade önskat – men så är vi kanske lite bortskämda med AMOLED-svärtan också. Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, är precis som bildskärmen i övrigt av hög kvalité och vi har ingenting att klaga på – pekskärmen svarar snabbt och med hög precision och hanterar multitouch utan några som helst problem.

Kameran är enhetens enkilt svagaste kort och det är här uppenbart att ASUS och Google har tvingats dra åt svångremmen för att kunna leverera enheten till det låga priset den betingar. Nexus 7 har bara utrustats med en enda kameralins – på fronten – och den är kort sagt riktigt dålig. Den duger möjligen för videosamtal så länge ljusförhållandena är goda, men sedan är det stopp. Vi hade hoppats på mer än så här, priset till trots, då frontkameran är enhetens enda kamera.

GPS:en är ytterligare ett kort som lämnar en del i övrigt att önska – även om det måste sägas att den duger för det allra mesta. Då vi jämförde Nexus 7 med en Samsung Galaxy Tab 7.7 så presterade Nexus 7 en betydligt skakigare rutt, och enheten verkar ha vissa problem med precisionen. Avstickarna i sidled var dock tämligen små, i regel max +/- 10 meter, så för normal navigering i exempelvis en bil duger den fint. Det är kanske främst för mer krävande GPS-aktiviteter som geocaching eller orientering som problemen med precision kan göra sig påminda.

Ljudkvalitén via 3.5mm-pluggen lämnar precis som kameran och GPS:en en del att önska. Ljudkvalitén vid musiklyssnande är inte alls vad vi hade hoppats på, och även om man kan trolla en del med en tredjepartsmusikspelare med inbyggd equalizer så lyckas vi aldrig få ljudet att kännas helt OK, än mindre imponera. Kanske är detta något som Google kan avhjälpa med en mjukvaruuppdatering, men i skrivande stund så törs vi inte rekommendera Nexus 7 för dig som ställer höga krav på ljudet.

Enhetens videoprestanda, efter uppdateringen till Android 4.2, var till en början en miserabel affär. Där enheten med 4.1 svalde mer eller mindre allt vi kastade på den (DTS av licensieringsskäl undantaget, olyckligtvis) så stötte vi i 4.2 på stora problem och konstaterade till en början att vi inte lyckades spela upp mer än tre av våra sju testklipp. Efter en uppdatering av tredjepartsspelaren MX Player och aktivering av ”h/w+ decoder” i dess inställningar så nådde vi betydligt större framgångar med uppspelning av riktigt tung 1080p-video. Men, DTS är av licensieringsskäl tyvärr inte tillgängligt i MX Player.

Då vi försöker summera våra intryck av vår tid med Nexus 7 så är det mestadels väldigt positivt. Vi har inga större problem att förlåta saker som GPS:ens skakighet eller avsaknaden av DTS vid videouppspelning, men den dåliga kameran och den bristande ljudkvalitén är lite svårare att bortse från. Enhetens låga pris till trots så måste det bli poängavdrag här.

Prestanda, mjukvara, byggkvalité och bildskärm är å andra sidan av absolut toppklass och presterar långt över vad man kan förvänta sig av en enhet som kostar blott strax över 2 000 kronor – sprillans ny! Vi känner oss på grund av prisnivån nästan lite orättvisa då vi listar enhetens brister, men det nåste ändå lyftas fram då en recension handlar om konsumentvägledning.

Summa summarum: Vi på Swedroid rekommenderar varmt Nexus 7. En mer prisvärd platta är just nu helt enkelt inte möjlig att finna i Sverige. För er som ställer höga krav på kameran, ljudkvalitén via 3.5mm-pluggen eller behöver en GPS med hög precision kan dock Nexus 7, trots sitt låga pris, vara ett tveksamt val.

swedroid-rekommenderar-nexus-7

Nexus 7 är lämplig för dig som
  • Vill ha maximalt med platta för så lite pengar som möjligt
  • Vill ha Android i dess allra renaste form
  • Vill ha snabba uppdateringar av den senaste androidversionen
  • Ställer höga krav på bildskärmen och prestandan
  • Vill ha en platta med smidiga yttermått och god byggkvalité
Nexus 7 kan vara lämplig för dig som
  • Är trött på tillverkarnas egna androidgränssnitt
Nexus 7 är inte lämplig för dig som
  • Behöver en bra och välfungerande kamera
  • Kräver hög ljudkvalité via 3.5mm-pluggen
  • Använder GPS:en till krävande aktiviteter som geocaching

Andra telefoner att överväga: