Recension:Nexus 7 [Recension]

Postat:
02:31 - 2013-01-08
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
69

Tillverkare: ASUS i samarbete med Google
Modell: Nexus 7 16GB (WiFi), 32GB (WiFi), 32GB (3G)
Operativsystem: Android 4.2.1 / Jelly Bean
Tillgänglighet: I butiker
Pris: Från c:a 2 200 kr (16GB) och 2 300 kr (32GB)
Webbsajt/Specifikationer: ASUS, Androidenheter.se
Diskutera: Nexus 7 på Swedroids forum

Introduktion

Efter att ha släppt tre stycken mobiler i den egna Nexus-serien presenterade Google i somras den första Nexus-surfplattan. Enheten heter som bekant Nexus 7 och har utvecklats tillsammans med den taiwanesiska tillverkaren Asus som fått stå för hårdvaran.

Sökjätten valde att satsa på det betydligt nättare sjutumsformatet för sin första platta och har i samarbete med Asus lyckats erbjuda ovanligt mycket hårdvara för pengarna. När Nexus 7 började säljas i Sverige i början av oktober var priset strax över 2 000 kr.

För den relativt nätta slanten får kunder numera 32GB internt lagringsutrymme, 1GB RAM-minne, Wi-Fi, en 7-tums LCD-skärm med 800 x 1280 pixlars upplösning, ett 4325mAh-batteri, en främre kamera samt det fyrkärniga chipet Tegra 3 med 1,3GHz klockfrekvens. Eftersom enheten är del av Nexus-serien står Google för mjukvaran och Nexus 7 var inte oväntat den första enheten som uppdaterades till Android 4.2 Jelly Bean.

På pappret är Nexus 7 en lämplig surfplatta för de som tidigare känt sig tveksamma till tablets som produktkategori: den är lätt och smidig till formatet, har kompetent hårdvara och framförallt kostar Nexus 7 till skillnad mot vissa andra tablets inte som en stationär dator.

Vi ska i de kommande avsnitten grundligt gå igenom Googles debutsurfplatta, både dess hård- och mjukvara, för att se om den är ett bra val och värd sina slantar. Swedroid fick in Nexus 7 relativt tidigt men yttre omständigheter har tyvärr försenat recensionen. Vi beklagar dröjsmålet och hoppas att ”bättre sent än aldrig” gäller även i det här fallet.

[ind][/ind]

Specifikationer

SpecificationsASUS Nexus 7
Measurements
(H x W x D)
198.5 x 120 x 10.45 mm
Weight340 grams
Screen / resolution7 inch, 16 million colors, WXGA (720x1280 pixels)
Panel typeIPS
DigitizerCapacitive digitizer, multi-touch (10 points), 60 Hz refresh rate
System-on-a-chipNVIDIA® Tegra® 3 T30L
CPU40 nm quad core ARM Cortex-A9 processor @ 4 x 1.2 GHz
GPUGeForce ULP
RAM1024 MB
Internal storage (NAND)16/32 GB
Our device: 16 GB, ~11 GB available for storage and app installations
Battery4 325 mAh, Li-Ion, built-in
Primary camera-
Secondary camera1.2 megapixels, VGA (640x480) video recording
Connectors / slotsMicro-USB (2.0, MHL)
ButtonsRight side: Power button, volume rocker
Network / CommunicationWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct; Bluetooth v4.0 with A2DP, LE, EDR
SensorsAccelerometer, digital compass, proximity sensor, light sensor, barometer
Android version / GUIAndroid 4.2 (Jelly Bean)
Codec supportMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, WAV (PCM), AVI
In storesLate October 2012 (in Sweden)
Miscellaneous-

I kartongen


   

Nexus 7 levereras i en mörkgrå kartong med ett färgglatt tryck på locket. Kartongen håller god kvalité och känns betydligt mer påkostad än vad prislappen kanske antyder. I ett fack för sig allra längst upp finner vi som vanligt sjävla enheten snyggt presenterad. Nedan det övre facket ligger det övriga, sparsamma, kartonginnehållet. Vår kartong innehåller följande:

* Nexus 7 (svart, 16GB)
* Laddadapter (svart, 5V 2A)
* USB -> Micro-USB-kabel (svart, cirka 1 meter)
* Dokumentation

Trots att man med Nexus-enheter torde kunna förvänta sig samma innehåll i alla kartonger så kan vi inte garantera att kartonginnehållet från olika återförsäljare, regioner och mobiloperatörer innehåller samma saker som vår. Om innehållet är av stor vikt för dig så rekommenderar vi att du tar kontakt med återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

  

Första intrycket av Nexus 7 för de som är vana vid 10-tumssurfplattor är sannolikt att den är väldigt nätt, möjligen tjockleken undantaget. Enheten upplevs ha mer gemensamt med phablets som 5,5-tummaren Samsung Galaxy Note 2 än stora 10-tumstablets. Det är naturligtvis främst en smaksak men 7-tumstablets är på flera vis mer praktiska än de större motsvarigheterna.

Dels är 7-tumsplattor naturligtvis både lättare och smidigare till formatet. Nexus 7 mäter 199 x 120 x 11mm och hela enheten väger 340g. Som jämförelse kan nämnas att den är ungefär hälften så tung och stor som en iPad. Vi fick rentav ner Nexus 7 i en större jeansficka och den kommer kunna glida ner i kavajfickor av det lite mer rymliga slaget. Det faktum att skärmen är mindre gör att det även blir enklare att navigera i gränssnittet, att mata in text och använda enheten med en hand.

Nexus 7 ligger mycket fint i händerna vid tvåhandsfattning både i porträtt- och landskapsläge. I porträttläget är det lätt att skriva med tummarna för till skillnad mot 10-tumsplattor är det aldrig svårt att nå alla bokstäver. Även vid läsande av böcker och inte minst vid spelande har 7-tumsformatet sina fördelar. Nexus 7 har för övrigt samma dimensioner och proportioner vid spelande som Segas klassiska bärbara spelkonsol Game Gear.

Som tidigare nämnts är Nexus 7 utformad på ett vis som gör den bekväm att hålla i. En anledning till detta är enhetens omsorgsfullt rundade kanter. Baksidan består dessutom av en mörkbrun (upplevs som svart i vissa ljus), prickig och läderliknande texturerad yta vilket gör plattan greppvänlig – det är ingen risk att den kommer glida ur händerna. Googles chefdesigner Matias Duarte har berättat att de inspirerats av skådespelaren Steve McQueen och texturen påminner om materialet i vissa racinghandskar.

Kikar vi istället på enhetens framsida ser vi att skärmen omsluts av en svart ram. Kanterna är ungefär hälften så breda längs långsidorna än vad de är längs kortsidorna. Det är ett medvetet val för att det ska finnas tillräckligt med utrymme för att greppa enheten i landskapsläge utan att skärmen skyms av händerna. Längs kanten av enheten löper en silverfärgad list vilken är avsedd att se ut som metall men är tillverkad av plast.

Vi upplever alla design olika men i våra ögon är Nexus 7 en tjusig pjäs. Plattan har utformats för att både vara estetiskt tilltalande och praktisk att använda. Det är uppenbart att Google och Asus funderat mycket på designen och att inget har lämnats åt slumpen. De som är nyfikna på hur plattan designats kan med fördel titta på den här intervjun med Matias Duarte.

Trots att Nexus 7 är billig känns den inte billig. Det är inte världens mest exklusiva surfplatta men det läderliknande bakstycket och dess design gör att den inte framstår som någon budgetmodell. Även byggkvalitén är godkänd. Plattan upplevs som gedigen och trots att det går att få den att knaka lite vid omild behandling är detta inte något som stör. Vi vet att vissa användare haft problem med skärmsläpp men det är inget som drabbat vårt testexemplar.

Knappsats, anslutningar, sensorer och lagring

Precis som alla enheter i Nexus-serien sedan Galaxy Nexus saknar Nexus 7 fysiska androidknappar. Dessa knappar är istället del av gränssnittet och består av en Tillbaka-knapp, en Hem-knapp och en knapp för multitasking. En mobil enhet går att vrida och vända hur som helst och genom att baka in knapparna i gränssnittet kan man alltid finna dem på samma ställe oavsett hur man håller enheten.

Ovanför skärmen på framsidan sitter en 1,2MP-kamera som är avsedd för videosamtal. Det är den enda kamera Nexus 7 erbjuder och får därför även lov att duga till andra typer av fotografi om nöden kräver. Vänstra långsidan är tom medan högersidan huserar enhetens enda fysiska knappar: en ström-knapp och en volym-knapp.

Dessa är placerade högst upp förutsatt att man håller enheten i porträttläge. Knapparna är lätt upphöjda och ger ifrån sig ett dovt klickljud när man trycker på dem. Man gör sannolikt bäst i att användarna knapparna med ett pekfinger då de inte är särskilt lätta att nå med tummen. Enda gången knapparnas placering irriterar är när man ska ta skärmdumpar: det är nämligen inte bekvämt eller intuitivt att trycka ner ström-knappen och volym ner-knappen samtidigt på Nexus 7.

På undersidan av plattan finner vi en microUSB-port samt en 3,5mm-hörlursutgång. Längst ner i mitten av bakstycket sitter enhetens högtalare – i övrigt är det tomt. Under skalet har naturligtvis även Nexus 7 begåvats med en rad standardsensorer som Bluetooth, Wi-Fi, GPS, accelerometer, gyro och digital kompass. Googlar anammade tidigt NFC och därför har Nexus 7 stöd för närfältskommunikation, som tekniken heter på svenska.

Mottagning och datahastigheter


Vår modell har som de allra flesta Nexus 7 än så länge endast Wi-Fi, ingen mobiluppkoppling. Enheten har stöd för protokollen b, g och n och vi har heller inga problem att ansluta till vårt kontorsnätverk via n-protokollet. Som så många andra androidenheter som är n-kompatibla så saknas dock stöd för 5GHz-bandet, vilket således innebär att vi får hålla oss tillgodo med det aningen långsammare 2.4GHz-bandet.

Då vi matchar Nexus 7 mot en Samsung Galaxy Tab 7.7 så finner vi snabbt att Nexus 7 har den klart bättre mottagningen – både vad signalstyrka och räckvidd berör. Mycket imponerande. Där Tab 7.7 ibland uppvisar en viss känslighet för hur vi håller enheten så är Nexus 7 till synes helt opåverkad av vårt grepp. Då vi mäter upp räckvidden så mäkrat Nexus 7 med ytterligare närmare fem meter, med tjocka väggar som skymmer den fria sikten till routern, efter att Tab 7.7 har kastat in handduken.

Maxhastigheterna via Wi-Fi (n, 2,4GHz) ligger på vårt nätverk på strax över 30 Mbit/s vid nedladdning och strax under 30 Mbit/s vid uppladdning. Dett placerar Nexus 7 ungefär där de flesta andra enheter ligger. Ett medelmåttigt resultat som vare sig gör oss besvikna eller imponerar. Via g-protokollet sjunker hastigheterna till cirka 20 Mbit/s i båda riktningarna.

Som alltid så kan hastigheter via Wi-Fi variera kraftigt beroende på störningar och hur belastade de olika kanalerna är, samt även på routerns kompatibilitet med aktuell enhet så vi kan inte garantera att ni mäter upp samma maxhastigheter som vi gör.

Ljudegenskaper


På grund av krångel med hårdvara och tidsbrist har vi valt att inte inkludera ett RightMark Audio Analyzer-test i den här recensionen, men vi har förstås provlyssnat på en rad olika ljudfiler via ett par AKG K420-hörlurar.

Även om vi på redaktionen är långt ifrån att vara finsmakare av ljud, så kallade audiofiler, så tycker vi oss kunna konstatera att Nexus 7 underlevererar på ljudfronten. Vid en direkt jämförelse med bland annat Samsung Galaxy Tab 7.7 samt HTC One S så upplevs Nexus 7 som platt och oinspirerad, med mer brus och ett tydligt skorrande på maxvolym – en maxvolym som dessutom är lägre än hos både One S och Tab 7.7. Tråkigt. Möjligen är detta något som kan komma att åtgärdas i framtida mjukvaruuppdateringar, men det är inget ljudälskaren med höga krav bör räkna kallt med.

Den yttre högtalaren, placerad på baksidan nära fotänden, håller till skillnad från 3.5mm-porten god kvalité – för att vara en extern högtalare, det vill säga. Ljudet är fylligt, om än aningen burkigt, och maxvolymen är långt långt högre än konkurrenten Tab 7.7. Vi kan framkalla en del skorrande på maxvolym, men det avhjälps enkelt genom att sänka volymen ett snäpp eller två.

GPS och positionering


Då vi mäter upp positioneringsprestandan i Nexus 7 så blir vi snabbt besvikna. Även om enheten har stöd för både GPS och GLONASS så har den ofta stora problem med precisionen – inte minst då den fria sikten är det minsta skymd. Detta är i sig inga konstigheter och de flesta satellitpositioneringssystem får problem då den fria sikten skyms, men med Nexus 7 är problemen större än vad vi är vana vid.

I rutten ovan, inspelad med Googles applikation My Tracks, så kan vi genast se att Nexus 7 (blå linje) levererar en långt mer skakig rutt än Samsungs Galaxy Tab 7.7. Värderförhållandena var vid mättillfället dåliga och varken Tab 7.7 eller Nexus 7 imponerar, men det är ändå en klar seger för Tab 7.7 som inte alls levererar en lika skakig rutt.

Vid navigering med Nexus 7 i bil så har däremot den bristande precisionen och känsligheten för skymd sikt inte alls varit ett problem. Vi konstaterar att även om Nexus 7 har en god bit kvar till de bästa så är den bra nog för normalt användande. För den flitiga geocacharen eller orienteraren så kan däremot den bristande precisionen möjligen skapa problem.

Bildskärmen och digitizern


Bildskärmen på 7 tum är av IPS-typ och håller mycket hög kvalité. Färgåtergivningen är som vanligt med IPS-paneler av mycket god standard och färgerna upplevs som starka men inte övermättade som på många AMOLED-skärmar. Betraktningsvinklarna är mycket goda men kan inte riktigt mäta sig med Tab 7.7 och dess Super AMOLED Plus-skärm. Skall vi hitta någon svaghet med Nexus 7-skärmen så är det att svärtan inte riktigt är så djup som vi hade önskat, men då är vi tämligen petiga.

Upplösningen är på 1280×800 pixlar, vilket är lite av en standard för androidtablets för närvarande, och tack vare att skärmen är blott 7 tum stor så upplevs den av naturliga skäl mycket mindre pixlig än 10-tumsplattorna med samma upplösning.

Pekskärmen, digitizern, är av toppklass och svarar mycket rappt på våra pek och svep. Vi mäter upp en uppdateringshastighet på 60 Hz, vilket innebär att skärmen läser av våra tryck och svep 60 gånger per sekund, samt upp till 10 simultana tryckpunkter, så kallad multitouch.

Som helhet konstaterar vi att skärmen är mycket bra, inte mist i relation till det låga priset på enheten.

Mjukvaran

Nexus 7 levereras förstås som alla andra Nexus-enheter med Android i grundutförande. I fallet med vår Nexus 7 så var detta vid leverans version 4.1 (Jelly Bean) och sedermera 4.2 via en så kallad OTA-uppdatering. Då mjukvaran är helt och hållet i grundutförande så kommer vi inte ta en djupdykning i det här kapitlet, men vi komemr naturligtvis ta en titt på några av de viktigare nytillkomna funktionerna och standardapplikationerna.

Bland annat har det neddragbara statusfältet omarbetats och är nu – i tabletversionen av Android 4.2 – tudelat; ett till vänster och ett till höger. För att nå statusmeddelanden så sveper man nedåt på vänstra sidan av statusfältet och för att nå de nytillkomna snabbinställningarna så sveper man nedåt på den högra sidan. Detta tog oss en stund att vänja oss vid då muskelminnet har programmerats och nötits in tiotusentals gånger sedan Android lanserades för fyra år sedan, men då man väl har vant sig så är det en mycket trevlig lösning som kan nås oavsett var man befinner sig – i många fall till och med då statusfältet är dolt – exempelvis då en applikation körs i fullskärmsläge.

En annan nyhet som är väl värd att nämna är att Android i version 4.2 har fått stöd för flera användare på samma enhet. Funktionen är lika enkel som den är funktionell och man kan nu äntligen låna ut sin tablet utan att behöva oroa sig för att privat epost, bilder, bankuppgifter eller annat ses av fel ögon. Olyckligtvis verkar den här nya funktionen i Android för närvarande bara finnas tillgänglig för tabletversionerna – ej för smartphones. Vi hoppas att det blir ändring på detta framöver.

Låsskärmen är även den omarbetad och fungerar nu ungefär som enhetens hemskärm – fast betydligt mer förenklad – där man kan svepa åt höger eller vänster till nya skärmar på vilka man via låsskärmswidgetar kan få snabbåtkomst till applikationer som GMail eller Klock-appen.

Standardtangentbordet i Android har i 4.2 fått geststöd, vilket innebär att man istället för att trycka på bokstäverna helt enkelt kan svepa fingret mellan dessa, och mjukvaran gissar – med tämligen god träffsäkerhet – vad det är du försöker skriva. Detta är ingalunda en ny teknik, vi har sedan flera år tillbaka sett flertalet tredjepartstangentbord på Google Play med samma funktion, men nu har alltså en liknande funktionalitet blivit standard i Android.

I och med 4.2 så ser vi nytillkommet stöd för den nya standarden MiraCast som är tänkt att efterträda DLNA. MiraCast kan till skillnad från DLNA som endast strömmar ljud och video spegla innehållet på skärmen på en telefon eller en tablet till exempelvis en TV- eller datorskärm, ungefär på samma vis som då man kopplar upp telefonen till en extern bildskärm via en HDMI-kabel – fast trådlöst. Än så länge så är detta en minst sagt färsk standard, men vi förväntar oss se mer av detta framöver – i såväl tablets som telefoner och i annan hemelektronik.

I Android 4.2 har Google slutligen valt att dölja menyvalet ”Utvecklaralternativ” under Android-inställningarna, men den här åtkomsten kan man enkelt återställa genom att under ”Om pekdatorn” trycka på fältet ”Version” längst ner sju gånger i rad.

Hemskärm/launcher


Det mesta är sig likt i Android 4.2 – de grafiska skillnaderna mellan 4.1 och 4.2 som båda har fått arbetsnamnet Jelly Bean – är få. Vi upplever inte att 4.2 bjuder på vare sig ett bättre flyt eller ett mer finputsat gränssnitt, men de nytillkomna funktionerna beskrivna i kapitlet ovan gör ändå 4.2 till en uppdatering som kan skapa ha-begär.

Webbläsaren

Nexus 7 är den första enheten som levereras med Googles egna Chrome som standardwebbläsare. Chrome blev världens största browser för datorer i september i år med 34 % marknadsandel världen över. Chrome för Android lanserades i början av året och redan då klargjorde Google att den i sinom tid skulle anta rollen som Androids nya standardwebbläsare, vilken Chrome nu gjort.

Några av fördelarna med Chrome för Android är att man kan synkronisera bokmärken och flikar med datorversionen av Chrome. Ifall man exempelvis surfar på ett antal sidor hemma vid datorn och sedan måste bege sig hemifrån kan man sedan enkelt återuppta surfandet på sin mobil eller surfplatta.

I Chrome på Nexus 7 visas ett navigeringsfält högst upp. Det innehåller just navigeringsknappar, en uppdateringsknapp, ett adressfält, en knapp för bokmärken, röstinmatning och avslutningsvis en knapp som visar menyn. Högst upp visas de flikar man har öppna för tillfället.

Det är lätt att öppna en ny flik genom en grå knapp längst till höger och man växlar mellan flikar genom att helt enkelt trycka på den flik man vill visa. Man kan även växla mellan flikarna genom en sveprörelse. Det går till så här: man börjar svepa utanför skärmkanten och drar sedan fingret längs skärmen. Ju längre man drar, desto längre fram/bak i flikarna hamnar man. Därför får man se till att sluta svepa på rätt ställe och allt detta fungerar i regel mycket smidigt.