Recension:Test av Samsung Galaxy Tab

Postat:
06:28 - 2010-11-15
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
425
Tillverkare: Samsung Modell: Galaxy Tab Operativsystem: Android 2.2/FroYo med TouchWiz 3.0 Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 7000 kronor (se Prisjakt) Hemsida/specifikationer: Samsung

Introduktion
Samsungs första androidtablet, Galaxy Tab, är enligt många den första androidtableten värd namet. Visst har det släppts en hel del tablets med Android som operativsystem innan Galaxy Tab, men det har hitintills mest handlat om mindre vass hårdvara kombinerat med ett Android som vare sig är redo för större skärmar eller som på djupet är specialanpassat för ändamålet.

Med Galaxy Tab hoppas Samsung ändra på detta. Trots att Google själva har sagt att Android 2.2./FroYo inte är anpassat för tablets så har Samsung satsat stort och har för att komma tillrätta med bristerna i Android som tablet-OS vidareutvecklat sitt TouchWiz-gränssnitt för att bättre utnyttja den sju tum stora skärmen och upplösningen på 1024×600 pixlar (WSVGA).

Under det polerade skalet finner vi nästintill identisk hårdvara som i telefonsyskonet Galaxy S – det vill säga Hummingbird-plattformen med en processor på 1 GHz, en blixtsnabb grafikkrets från PowerVR och 512 MB RAM. Frågan är bara hur hårdvaran klarar av den högre upplösningen, samt hur Samsungs egenutvecklade gränssnitt fungerar i praktiken. I den här recensionen hoppas vi kunna ge er svaret på detta.

I kartongen
Förpackningen inehåller utöver tablet-enheten ett stereoheadset med in ear-lurar utan några kontroller för musikuppspelning, en USB-kabel->Samsung-kontakt, nätadapter med USB-ingång samt en snabbguide. Själva kartongen inger inte ett lika exklusivt intryck som förpackningen för exempelvis Galaxy S, men fyller likväl sin funktion med en framsida som illustrerar hur enheten ser ut och en baksida som redovisar de viktigaste specifikationerna. Vidare är kartongen kompakt och känns tålig nog att skydda enheten från den varierande åverkan som en tur med posten kan medföra.

Kartongen är kompakt och stadig, men ganska anonym - vi hade gärna sett en lyxigare kartong mer i stil med det mindre syskonet Galaxy S

Utseende och byggkvalité samt ergonomi
Samsung Galaxy Tab har ett chassi som är konstruerat till största delen i plast undantaget glaset i fronten som består av kemiskt härdat glas av fabrikatet Gorilla Glass. Detta är samma typ av glas som vi hittar på Galaxy S och som sägs vara extra reptåligt och skall skydda mot en mängd olika typer av scenarier där mer traditionellt glas går bet. En video från tillverkaren på glastypens stryktåliga egenskaper finns här på YouTube. Vad berör fingeravtryck verkar glaset däremot vara lika känsligt som mer traditionellt glas och det räcker med att fåtal minuters användning innan det ser rejält nedsmetat ut. Saknas månne en så kallad oleofobisk, fettavstötande, ytbehandling?

Det första som slår oss när vi plockar upp enheten är vikten om 380 gram motsvarande 40 stycken svenska femkronor. Glasskivan som täcker praktiskt taget hela fronten och batteriet på 4000 mAh utgör de komponenter som väger mest och förklarar den höga vikten. Galaxy Tab känns som ett rejält bygge trots att den till största delen består av plast och knakar knappt alls när vi tar i och vänder, vrider och bänder den. Däremot stör vi oss lite på den skarv som utgör kanten på skärmglaset och här hade vi hellre sett en helt skarvfri yta som på Sony Ericssons Xperia X10, alternativt en närmast skarvfri passform. Eftersom skarven inte är fullt så tät som vi hade önskat så är en bieffekt att små dammkorn och smuts mer än gärna fastnar i utrymmet mellan skärm och chassi.

En viktig punkt vid användning av tablets, och som vi kommer att fästa stor uppmärksamhet vid vad gäller tabletrecensioner, är ergonomi – det vill säga hur enheten ligger i handen/händerna och hur den känns att arbeta med. Ergonomi är för all del inte helt utan betydelse vad gäller telefoner heller, men till skillnad från telefoner så är tablets/surfplattor både större och väger mer, vilket leder till att en ogenomtänkt konstruktion snabbt kan skapa trötthet, utmattning och i förlängningen belastningsskador.

Galaxy Tab mäter cirka 120 × 190 × 12 mm och är i förhållande till exempelvis traditionella netbooks utrymmessnål och smidig att handskas med, vikten möjligen undantaget. Den påtagligt tjocka ramen med en bredd om ca 14 mm finns där av en anledning – för att ge gott om utrymme för fingrarna att greppa enheten utan att man av misstag kommer åt tryckskärmen. Att fatta enheten med ena handen och använda andra för att navigera på skärmen känns naturligt och detta gäller både i liggande och stående läge. Däremot blir det tröttsamt att hålla den på det viset under långa perioder, i och med vikten och det halkiga bakstycket. För en längre tids användning föredrar vi att hålla den i liggande läge med en hand på vardera sida av enheten och styra med tummarna eller att helt enkelt lägga den ned på valfri plan yta. Till skillnad från en del andra enheter som vi testat, exempelvis HTC Magic, så påverkas inte skärmens känslighet av att enheten ligger ned på olika typer av ytor.

Baksidan av Galaxy Tab består som vi tidigare har varit inne på av en glatt och vit plastyta som inte verkar vara behandlad på något vis för ökad friktion. Håller man i enheten med en hand och utför någon häftig manöver är risken betydligt större att den glider ur hand än om den haft en sträv baksida – exempelvis i stil med den som vi hittar på Nexus One. Svettiga fingrar en varm sommardag kan innebära att det rentav blir svårt att hålla enheten med en hand, inte minst i landskapsläge. Det här är något som vi hoppas att Samsung reflekterar över inför en eventuell efterföljare.

Samsung Galaxy tab har en konstruktion som känns pålitlig och rejäl

Knappsats, styrdon och anslutningar
Tabletens framsida domineras förstås av den stora skärmen och nedan den, sett ur porträttläge, så finner vi fyra kapacitiva touchknappar för i tur och ordning Meny, Hem, Tillbaka och Sök. Ovanför skärmen noterar man genast att det saknas en högtalare för telefonsamtal vilket förstås förklaras av Galaxy Tab är en tablet och inte en telefon – man förväntas av naturliga skäl inte hålla den här besten mot örat vid samtal. Ovan skärmen finner vi optiska linser för såväl den framåtriktade kameran som för ljussensorn som automatiskt reglerar skärmens ljusstyrka om man så önskar.

Angående den kapacitiva knappsatsen i fronten så har vi till dags dato inte funnit en enda enhet där denna typ av knappar kan matcha träffsäkerheten och pålitligheten i ett mekaniskt dito – Galaxy Tab är inget undantag. Det händer då och då att ett tryck inte registreras och det är av naturliga skäl svårt att träffa rätt om man försöker att trycka i blindo. Knapparna slutar dessutom lysa om enheten har mindre än 3% kvar i batteri och då är det riktigt knepigt att hitta rätt om man befinner sig i dåligt ljus.

På enhetens högersida finner vi volymknappen (+/-) och strax ovan den strömknappen, som i vanlig ordning extraknäcker som låsknapp för skärmen. Längre ned på samma sida finner vi portarna för såväl SIM- som microSD-kort. På högersidan finner vi endast mikrofonhålet och på tabletens ovansida finner vi 3.5mm-uttaget för hörlurar.

I fotänden sitter dataanslutningen, vilken vi vill poängtera är ett proprietärt Samsung-påhitt. Vi finner samma typ av port på bland annat Dells femtumstelefon Streak. På vardera sida om den mittplacerade propertiära anslutningen så finner vi stereohögtalarna.

Rörelsekänsliga knappsatsen, anslutningsporten samt de yttre högtalarna

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalitéten
När vi jämför signalstyrkan över 3G med enheter som Xperia X10 och HTC Desire så presterar Galaxy Tab likvärdigt – vi märker varken av någon förbättring eller en försämring, förutom att det är omöjligt att hitta ett så kallat ”dödsgrepp” hur vi än håller enheten. Vid samtal erfar vi inte heller att enheten tappar samtal eller ger upphov till konstiga ekon eller höga brusnivåer, varken i vår eller motpartens ände. Över Wi-Fi mäter vi som bäst upp 14,5Mbps samt 12,9Mbps i nedladdnings- respektive uppladdningshastighet. Vi lyckas dock inte ansluta med annat än 802.11g-standarden över 54Mbps med vår testrouter, Linksys WNR3500v2, och det är därför möjligt att resultatet kan förbättras då Galaxy Tab även har stöd för n-profilen.

Det går vidare fint att ringa samtal med Galaxy Tab utan att vara beroende av ett headset – om man är beredd på att andra kan lyssna till samtalet då stereohögtarlan i botten av enheten är de enda högtalare som finns. För den som vill för ett mer privat samtal går det utmärkt att ansluta ett Bluetooth-headset, och när vi testar med Sony Ericsson MW600 är ljudet bra och knapparna för att svara/lägga på samt styra musikuppspelning fungerar klanderfritt.

Stereohögtalarna presterar långt från det fylliga ljud som vi upplever att Xperia X8/X10 mini ger och inte heller är volymen särdeles hög, men det är i varje fall godkänt och betydligt bättre än vad vi erfar att både HTC Desire och Nexus One presterar. I en någorlunda tyst miljö är det aldrig några problem att uppfatta vad som sägs i en podcast eller i en spelfilm. När vi ansluter ett par hörlurar av typen AKG K 518 låter det i vårt tycke bra och ljudvolymen går att dra upp till vad som kan betraktas som en godkänd nivå. För den som vill ha en fantastisk musikupplevelse kan vi däremot inte säga att Samsung gjort underverk med Galaxy Tab, den låter varken bättre eller sämre än exempelvis Galaxy S enligt våra otränade öron.

Frekvensomfånget står varken ut som särskilt bra eller dåligt

Frekvensomfånget anger med vilken exakthet ljudfrekvenserna återges och speciellt intressant är intervallet mellan 20Hz till 20KHz, det är mellan dessa frekvensband som människans hörsel sträcker sig. Idealkurvan är i det här fallet helt plan och ligger på +0dB.

I vårt syntetiska ljudtest placerar sig Samsung Galaxy Tab tätt intill HTC Desire respektive Desire Z vad berör frekvensomfånget. Bland övriga testmoment så mäter vi praktiskt taget upp snarlika resultat undantaget inteferensen mellan stereokanalerna, där Galaxy Tab presterar -45,3dB vilket är ett riktigt bra resultat. I förhållande till iPhone 4 har däremot Android-enheterna fortfarande en bit att gå med fokus på frekvensomfånget. Ljudvolymen är även den godkänd och Galaxy Tab presterar på denna punkt -86.5dB.

Ljudtestet går kortfattat till som så att vi ansluter telefonen till en 3,5mm stereosplitter som vi i sin tur ansluter till line-in-ingången på ett ljudkort (Creative Audigy 2), som sitter i en dator bakom en UPS-enhet, respektive ett par hörlurar av typen Sennheiser HD595. Därefter gör vi en inspelning med programmet Rightmark Audio Analyzer och får då fram ett resultat som speglar ljudbilden under lite tuffare belastning.

[Se hela jämförelsen här]

Bildskärmen och digitizern
Bildskärmen på 7 tum är av TFT-typ och har WSVGA-upplösning, vilket i det här fallet motsvarar 1024×600 pixlar. Färgdjupet om 16 miljoner nyanser bidrar till att skärmen är lite av en fröjd att vila ögonen på, men som alltid med LCD-skärmar så är svärtan snarare mörkt gråaktig än svart. Detta är emellertid endast ett problem i kraftigt mörker – i dagsljus och i normalupplysta rum så märker man sällan eller aldrig av detta. Färgerna på TFT-skärmen återges på ett naturtroget vis utan att vara översaturerade som så ofta är fallet på enheter med (S)AMOLED-skärmar. En viss pixlighet kan dock anas, då 7″ är i största laget för 1024×600 pixlar , åtminstone om man som oss håller enheten på en dryg halv armlängds avstånd – ungefär som när man läser en bok. Antalet pixlar per tum, pixels per inch/det så kallade PPI-värdet, är 169. Som exempel kan sägas att Xperia X10 från Sony Ericsson har ett PPI-värde på 244 med sin 4″ stora skärm och 854×480 pixlar.

Skärmens kapacitiva digitizer, det tryckkänsliga ytskiktet, är tillverkad av Atmel och är av typen maXTouch. Detta är för närvarande en av de absolut bästa digitizers på telefon-/tabletmarknaden, vilket bidrar till att skärmen är mycket trevlig att använda. Vi noterar dock att den inte känns riktigt lika responsiv som maXTouch-skärmen på det mindre syskonet Galaxy S. Kanske beror detta på skärmens högre upplösning vilken leder till att processorn tvingas skyffla runt 60% fler pixlar än Galaxy S. Vad gäller digitizerns uppdateringsfrekvens så matchar den emellertid Samsung Galaxy S – båda mäter upp finfina 60 Hz.

En annan egenskap som Samsung för stunden är ensamma om är möjligehten att utöver ljusstyrka ge användaren möjlighet att justera vit färgtäthet, svart färgtäthet och färgmättnad. Detta ger användaren möjlighet att i stora drag påverka bilden till att bättre passa persomligt tycke och smak, dvs om nu inte standardinställningen redan gör det.

Hemskärmen och gränssnittet
Samsung skickar med ett egenutvecklat gränssnitt som fått namnet TouchWiz 3.0 vilket är samma gränssnitt som följer med Galaxy S. För den som vill använda en annan hemskärm i stil med LauncherPro eller ADW.Launcher så har vi inte stött på några som helst problem vid användning av dessa med Galaxy Tab.

Oavsett hur du håller i enheten så orienterar sig hemskärmen därefter och till skillnad från merparten av Android-telefonerna fungerar även detta om du håller enheten upp och ned. Tiden för att växla skärmorientering är normalsnabb och pendlar mellan strax under en sekund till i värsta fall två sekunder.

Antalet hemskärmar är fem stycken och rymmer i både stående och liggande läge fem rader respektive fem kolumner. I programlistan/appdrawer ryms i sin tur fyra kolumner fördelat på fem rader i stående läge och det omvända gäller i liggande läge. Statusfältet/notification bar innehåller fem snabbgenvägar för att slå på/av Wi-Fi, Bluetooth, GPS, ljud och ett  roteringslås. Vidare går det att reglera hur ljusstark skärmen skall vara eller om detta skall skötas per automatik genom den inbyggda ljussensorn.

Kontaktboken/nummerplattan
Kontaktboken tillhör en av få applikationer som blivit ordentligt anpassad för den höga upplösningen och integrerar väl med socialanätverk så som Twitter och Facebook. När man bläddrar bland kontakter syns ett fält till höger om själva kontaktlistan där adressinfo, statusuppdateringar från sociala nätverk och tidigare historik framgår.

Det är dessutom väldigt enkelt att länka kontakter som importerats från Facebook eller Twitter till befintliga kontakter i kontaktboken: Sök upp Facebook- eller Twitter-kontot som inte per automatik är synkat med en befintlig kontakt, klicka på fältet för ”Länkad kontakt” och välj därefter den ordinarie kontakten du vill registrera kontot på.

Bland vissa applikationer har Samsung satsat på ett tema med träinslag, som i kontaktboken nedan, Reader’s Hub och kalendern. Om man tycker att detta är snyggt eller ej är förstås upp till användaren själv, men vi finner det mycket märkligt då samma tema inte återkommer i övriga delar av gränssnittet. Hade Samsung varit konsekventa och använt ett mer enhetligt designspråk/tema över sina applikationer hade vi definitivt känt oss mer som hemma.

Videosamtal fungerar bra och videokvalitén är klart godkänd. Nummerplattan bjuder däremot inte på några överraskningar utöver att det går att bläddra bland kontakter och samtidigt se nummerplattan.

Övriga mjukvaran
Samsung skickar med ett antal olika program och nedan ser vi en bild från Reader’s Hub. Programmet låter dig köpa e-böcker genom Kobo Books och det skall i framtiden också bli möjligt att prenumera på såväl svenska som utländska tidsskrifter genom Zinio och tidningar genom PressDisplay. Det kommer också gå bra att köpa lösnummer för den som föredrar det framför en prenumeration.

E-post-klienten som följer med Android har Samsung anpassat för att bättre passa den högre upplösningen och skärmstorleken. Detta innebär att du i en och samma vy kan bläddra bland e-post samtidigt som du kan läsa deras innehåll, ungefär som på en traditionell dator.

Gmail-klienten ser däremot ut och fungerar precis som på vilken Android-enhet som helst. Anledningen till det är förmodligen att Samsung inte vill bryta kompatibiliteten med de applikationer som Google frekvent uppdaterar genom Market. Oddsen är att vi redan med nästa Android-version, Gingerbread, kommer att se bättre anpassning för högre upplösningar bland googles applikationer.

Samsung inkluderar vidare en applikation som man kallar för Music Hub vilken är kopplad till musikbutiken 7digital. Programmet fungerar bra utifrån det vi testat och bland utbudet finner vi det mesta i musikväg. Det är enkelt att genomföra ett köp och musiken går att få hem i DRM-fritt mp3-format som i sin tur enkelt går att flytta till datorn eller valfri mediaenhet. Om tjänsten kommer att slå bland svenska användare återstår däremot att se med tanke på den tuffa konkurrensen från tjänster som Spotify och Grooveshark.

Kalendern drar även den nytta av den högre skärmupplösningen och gör detta på ett bra vis. Den bjuder förvisso inte på speciellt många nya funktioner utöver standardkalendern, men det är mer överskådligt och speciellt månadsvyn underlättar rejält i kalenderarbetet.

Samsung skickar även med en e-bokläsare och applikationen ThinkFree Office med stöd för redigering och granskning av MS Office 97, 2000, XP , 2003 och 2007-dokument. Den fungerar dessutom utmärkt som en PDF-läsare.

Vi hittar också en widget för sociala nätverk, Feeds and Updates, där statusuppdateringar från Facebook och Twitter listas. Utöver funktioner för att läsa statusuppdateringar finns också möjlighet att uppdatera sin egen status och svara på andra användares statusuppdateringar. Widgeten erbjuder den mest grundläggande funktionaliteten och för de som söker mer kan vi rekommendera de officiella klienterna från Twitter och Facebook.

Alarmklockan har även den fått ett nytt utseende och låter dig bland annat schemalägga återkommande alarm.

Precis som med Galaxy S så skickar Samsung med en egenutvecklad aktivitetshanterare med tillhörande widget. Egentligen skall det inte vara nödvändigt med en aktivitetshantare i Android, men den ger en god överblick kring vilka resurser olika applikationer konsumerar och hjälper en på så vis undvika de värsta batteribovarna. För den som är intresserad av minneshanteringen i Android och varför det är en dålig idé att stänga av applikationer som ligger i bakgrunden och inte konsumerar resurser finns det mer att läsa här.

Webbläsaren
Den medföljande webbläsaren presterar inte bra och vad detta beror på är svårt att sia om, förmodligen medför den högre upplösningen och det faktum att mer information skall renderas att prestandan helt enkelt blir lidande. Skillnaden upplever vi som stor från att surfa på exemeplvis HTC Desire med Android 2.2 och det hackar en hel del när man bläddrar runt bland webbsidor som dessutom ofta laddar långsammare än på Desire.

Flashbaserade tjänster så som SVT Play och TV4 Play fungerar, men det krävs allt som oftast en startsträcka om allt mellan 5-20 sekunder innan klippen har hunnit buffra färdigt och fungerar tillfredställande. Att scrolla runt på en hemsida med ett Flash-klipp igång är ingen bra idé, videon fryser både till och hackar.

Det hjälper förvisso en del att byta webbläsare till den mycket tidiga versionen av Firefox 4 eller Opera 10.1, men det är fortfarande inte tillräckligt snabbt och mjukt för att vi på länga vägar skall bli nöjda. Här måste det till stora förbättringar om enheten skall kunna stoltsera med att vara en surfplatta och inte bara en utmärkt spel- och filmplatta.

Textinmatning / SMS
SMS-klienten erbjuder samma typ av vy som e-postklienten och det går med andra ord att bläddra bland SMS och samtidigt läsa innehållet i dem. I övrigt ser den ut och fungerar som standard-klienten i Android och för den som vill ha mer än bara basfunktionerna kan vi tipsa om applikationen Handcent SMS.

Tangentbordet som är aktiverat från start syns nedan och innehåller svensk ordlista med T9-funktion samt kommer automatiskt ihåg dina egna ord. Knapparna är stora och skillnaden kontra att knappa iväg på 3-4″ stor skärm är påtaglig – det går snabbare och träffsäkerheten är högre. Vill man korrigera ett stavfel är det enkelt att navigera mellan ord genom att bara trycka en gång i textfältet och flytta pilen som då dyker upp till den plats där man vill införa en ändring (se andra bilden till höger i bildserien nedan).

Det följer också med ett sekundärt tangentbord vid namn Swype vars paradfunktion är att man inte behöver lyfta fingret mellan dess att man knappar in bokstävern i ett ord, i stället går det bra att i en enda svepande rörelse dra fingret från bokstav till bokstav för att i de flesta fall få fram ordet man söker. Tyvärr är detta tangentbord inte anpassat för den högre upplösningen och fyller därför inte ut hela skärmen i liggande läge. I övrigt fungerar det bra och även detta tangentbord har svensk ordlista.

Mediaspelaren
Samsung har satsat på att erbjuda en riktigt bra mediaupplevelse och leverar en videoseplare som tar en stor del av populära videoformat så som x264 i MKV-container och DivX/Xvid upp till 720p och i vissa fall även 1080p med AC3 5.1-ljud (nedsamplas till stereo) och undertexter i exempelvis SRT-format. Kompatibiliteten är bra men inte perfekt och de flesta av våra provklipp fungerade dock fint – även sådana som var kodade med höga bitastigheter i x264 high profile 5.1. En annan trevlig funktion med videospelaren är att den kommer ihåg var du senast befann dig i respektive film och frågar vid uppspelning om du vill fortsätta. Mediastödet vad gäller hårdvaruavkodning av videofiler i Samsung Galaxy S och Galaxy Tab saknar motstycke i androidvärlden just nu – detta vill vi verkligen betona är ett stort plus för film- och serieälskaren.

Den medföljande musikspelaren tar utöver standardformaten för Android så som OGG och mp3 också losslessformatet FLAC som kommit till att bli populärt bland musik- och hi-fi-entusiaster. Vidare är programmet anpassat för den högre upplösningen och vi finner det smidigt och enkelt att bläddra runt bland album och söka efter artister/låtar. Tjänsten som automatiskt hämtar hem albumomslag fungerar också mycket bra och verkar söka reda på uppslag även för mer obskyra album.

Samsung Kies
Programmet KIES används för att uppdatera telefonen och har en del andra funktioner som ännu inte verkar vara kompatibla med Galaxy Tab som en inbyggd App-butik. Programmet är relativt nyutvecklat och vi stöter  under vår användning på både en och annan programkrasch och kan inte heller säga att vi finner det speciellt användarvänligt/väldesignat eller funktionellt.

Kameran
Kameramjukvaran har vad vi förväntar oss i inställningsväg, det går att välja huruvida blixten skall vara på eller av, växla mellan fem olika fotoprogram, öka/sänka kontrasten samt välja upplösning. I inställningsmenyn kan man justera ISO-värdet, vitbalansen och välja bildkvalitet samt om bilder skall geotaggas eller ej. Tyvärr kan man inte trycka på skärmen för att välja fokuspunkt (”tap to focus”), utan den är alltid centrerad.

Från en kallstart tar det knappa sekunden att starta kamera-applikationen. Detta är riktigt imponerande och matchas utöver Galaxy S endast av Desire Z och Desire HD.

Galaxy Tab har två kameror varav det endast går att fotografera med kameran på baksidan, vilken har en sensor med upplösningen 3 megapixlar samt autofokus och LED-belysning.

I fotoduellen nedan har vi ställt Galaxy Tab gentemot Sony Ericsson Xperia X10 mini som är utrustad med en kamera på 5 megapixlar och autofokus samt LED-belysning.

Galaxy Tab tar i vår mening hyggliga bilder men får se sig slagen av X10 mini. Färgerna är inte lika levande och autofokus är betydligt långsammare. Vid fotografering med LED-belysningen aktiverad tar X10 mini både skarpare och mer detaljerade bilder.

Samsung Galaxy Tab (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=9T6UNtmulIQ

Sony Ericsson Xperia X10 mini pro (5MP, AF, LED-belysning) (högerklicka och välj öppna i ny flik/nytt fönster för fullversioner)

httpvh://www.youtube.com/watch?v=CNgXpmijRWI

GPS-enheten
I vårt test av GPS-enheten använder vi programvaran My Tracks från Google med endast GPS påslaget utan hjälp från mobilmaster. Varför vi inte använder CardioTrainer eller dylikt beror på att My Tracks inte jämnar ut och förskönar koordinaterna som telefonen och dess GPS rapporterar. Vi vill kort sagt veta hur bra GPS:en är “raw”, utan mjukvara som på artificiell väg sminkar bort brister med hjälp av smarta gissningar.

Teststräckan är endast uppmätt vid ett tillfälle denna testomgång. Varför vi inte mätt sträckan upprepade gånger beror på att resultatet inte avviker från tidigare mätningar och dessa framgår av Xperia X8-recensionen som står att läsa här. Mätningen har gått till som så att telefonerna placeras i en öppen låda av tunn kartong som i stur placeras på pakethållaren till en cykel varvid vi i en jämn hastighet om 7-10km/h följer en förutbestämd rutt. Resultaten bör betraktas som endast en antydan kring hur GPS-enheten presterar och inget annat.

Med Samsung Galaxy Tab mäter vi upp ett riktigt bra resultat vid en första anblick, teststräckan som enligt Google Maps mäter 2,6km rapporterar Galaxy Tab som 2,6km. Tittare vi dock närmare på hur den loggade sträckan ser ut noterar vi att det finns gott om avstickare från den ordinarie rutten, det verkar helt enkelt ha slumpat sig som så att enheten registrerat lika mycket fel åt bägge hållen. Resultatet får dock fortfarande betraktas som godkänt och detta speciellt i relation till Xperia X10 mini pro samt Xperia X8 som liksom i tidigare test fortsatt redovisar en högre felmarginal än övriga telefoner.

Bäst i testet, sett till att vara trogen rutten, är Desire Z respektive Nexus One. Därefter hamnar Xperia X10 mini pro och på sista plats hittar vi Xperia X8 vars felmarginal är ca 500 meter – helt i linje med tidigare resultat.

[Se GPS-resultatet på Google Maps]

Tillbehör
Bland tillbehören till Galaxy Tab finner vi ett tangentbord, dockningsstation med HDMI-utgång och ett fodral som också fungerar som stativ för enheten. En komplett lista över alla officiella tillbehör finner ni här

Buggar och problem
WSVGA-upplösningen (1024×600) på Galaxy Tab finns det egentligen inget officiellt stöd för i Android 2.2, där maxupplösningen i själva verket är WVGA854 (854×480). I praktiken är detta inget jätteproblem då applikationer som inte är hårdkodade till en viss upplösning skalar utmärkt. Det finns dock gott om program och kanske framför allt spel där upplösningen är hårdkodad och i dessa fall kommer inte hela skärmytan att användas. Detta problem är för all del inte permanent utan kommer att försvinna i takt som nya versioner av Android kommer ut med officiellt stöd för högre upplösningar samt fler enheter med högre upplösning (WSVGA+).

Vidare ser vi att GPS:en precis som i det mindre syskonet Galaxy S tenderar att rapportera kraftigt felaktiga positioner emellanåt. Den inrapporterade positionen kan plötsligt befinna sig tiotals eller till och med hundratals meter från din reella position innan den åter hoppar tillbaka ungefär till platsen där du befinner dig. Vi ser är även en del mindre variationer där positionen hoppar omkring 5-10 meter i sidled.

Systeminformation
Mängden tillgänglig RAM är på Galay Tab 443 MB efter att övriga komponenter tagit sitt och detta är mycket bra då den totala minnesmängden uppges till 512MB. Vad berör mängden ROM på 16 GB så är 1945 MB reserverat för programinstallationer och 1313 6MB fungerar som lagringsutrymme för användares filer. Detta utrymme går i sin tur att expandera med ett microSD-kort på upp till 32 GB.

Versionen av Android som följer med är 2.2 och build number är på vårt testexemplar version XWJJ.

Spel, prestanda och grafer
Som spelenhet fungerar Galaxy Tab väldigt bra och den hanterar praktiskt taget allt som finns tillgänligt på Android Market med bravur. Undantaget är speltitlar som är hårdkodade för lägre upplösningar än WSVGA (1024×600), detta är dock ett övergångsproblem som kommer att försvinna i takt som fler enheter kommer ut och då officiellt stöd för högre upplösningar letar sig in i Android.

Trots en ljusstyrka om 100% och vid längre stunders spelande så blir enheten inte heller särskilt varm och det gillar vi verkligen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6FeDrgchO4o


I Input Benchmark mäter vi, liksom för Galaxy S, upp 60Hz vilket är riktigt bra i förhållande till konkurrensen. Antalet tryckpunkter som simultant kan registerar är maximalt fem stycken, det vill säga samma antal som på Galaxy S.


I CPU-testet är värdet 1614 och Galaxy Tab får se sig rejält slagen av både HTC Desire, Nexus One samt Desire HD.


I minnestet är det andra visor och här hamnar Galaxy Tab tillsammans med Galaxy S på en delad förstaplats – långt före konkurrenterna.


I I/O-testet där prestandan på det inbyggda flashminnet testas så kvalar Galaxy Tab in på en andraplats. Desire HD har ett rejält försprång i det här testmomentet och får konkurrensen att blekna.


I 2D-testet presterar Galaxy Tab en hel del sämre än Galaxy S och detta beror gissningsvis på den högre upplösningen. Faktum är att enheten kommer näst sist. Omvänt beror X10 minis fina resultat på dess lågupplösta skärm.


I 3D-testet så visar PowerVR-kretsen SGX540 framfötterna och de båda Samsung-enheterna gör med lätthet mos av konkurrenterna.


Sammantaget, i totalpoängen för Quadrant Pro, så kan Galaxy Tab med standardmjukvaran inte konkurrera med HTC:s enheter – minst av allt med Desire HD.


I Sunspider-testet, vilket mäter upp javascriptprestandan, så kan vi se att Galaxy Tab halkar efter sitt syskon Galaxy S. Detta är lite förvånande då den högre upplösningen oss veterligen inte skall påverka slutresultatet. Desire HD regerar även här.


I BenchmarkPi så kan vi se att Galaxy Tab och Galaxy S presterar näst intill identiskt – som förväntat. HTC-lurarna har återigen ett försprång.


Här kan vi tydligt se att Hummingbird-plattformen inte alls får samma prestandaboost av Android 2.2/FroYo som vi ser på Snapdragon. Galaxy Tab och Galaxy S presterar återigen identiskt, som sig bör.


I 3D-testet Neocore 3D så kan vi se att Galaxy Tab presterar fint, trots den högre upplösningen. Ovanstående graf bör emellertid tolkas med försiktighet då testprogrammet är framtaget av Qualcomm, som tillverkar bland annat Snapdragon-plattformen, för att demonstrera prestandan i sina egna produkter.


I Nenamark, vilket förmodligen är det mest aktuella 3D-testet för Android just nu, så kan vi se att Galaxy Tab trots den högre upplösningen slår Desire HD. PowerVR-kretsen är för närvarande 3D-kung i androidvärlden.

Sammanfattning
Samsung har gjort ett bra jobb med Galaxy Tab, undantaget webbläsaren och GPS:en, och enheten har en konstruktion som känns rejäl och pålitlig; man har helt enkelt inte snålat in på komponenterna – vilket till viss del motiverar den höga prislappen. Däremot är vi som sagt otroligt besvikna över webbläsarprestandan och hoppas att man lägger ordentligt med krut på att förbättra denna i framtida uppdateringar av mjukvaran. En snabb och bra webbläsare ser vi som en självklarhet i en tablet som på många håll marknadsförs som en surfplatta. Vidare hoppas vi att Samsung finner en lösning på GPS-problemet, som dessutom verkar drabba fler enheter ur Galaxy-serien.

Det går utmärkt att använda enheten som en telefon och något headset krävs inte om man kan leva med att föra samtal över högtalarläget. För mer privata samtal som äger rum i offentliga rum är däremot ett headset ett måste och på denna punkt fungerar ett trådbundet lika bra som ett bluetooth-anslutet. Vidare går det även att ringa videosamtal med Galaxy Tab över 3G-nätet till samtliga telefoner som har stöd för 3G-nätets videosamtalsstandard. Samtalskvalitén är god för bägge parter och mottagningen är varken sämre eller bättre än bland smartphones som Xperia X10 eller HTC Desire.

Den högupplösta skärmen har en utmärkt betraktningsvinkel och det finns stora möjligheter för användaren att själv justera bilden. Detta i kombination med en kompetent mediaspelare som sväljer x264-, xvid- och divx-filmer i HD-upplösning gör Galaxy Tab till ett mycket bra val för den som ser på mycket film och TV-serier.

Spelfantasten behöver för all del inte vara besviken den heller, Galaxy Tab har en riktigt kratftull grafikdel från PowerVR som i dagsläget mosar konkurrenterna. Spel som Reckless Racing, Angry Birds och Castle Warriors flyter på fantastiskt fint. Skärmens höga känslighet kombinerat med bra multitouch-stöd för upp till fem samtidiga tryckpunkter borgar i sin tur för en riktigt fint fungerande spelkontroll.

Vad berör batteritiden så kommer vi att återkomma till denna punkt framöver då det krävs en viss inkörningsperiod för att få fram rättvisa värden. Vid en tidig mätning erhåller vi lite mer än 5h speltid med 100% ljusstyrka och 50% ljudvolym vid kontinuerlig uppspelning av ett HVGA-upplöst videoklipp i h.264-format med enheten satt i flygplansläge.

Samsung Galaxy Tab är lämplig för dig som:

* Vill ha en portabel och lätthanterlig tablet med bra byggkvalitet
* Söker en tablet med telefonfunktion / 3G-modem
* Vill ha en kapacitiv skärm med hög känslighet och bra multitouch och goda inställningsmöjligheter
* Vill ha en bra videospelare med stöd för MKV (x264), xvid, divx m.fl.
* Vill kunna köpa till ett externt tangentbord, dockningsstation med HDMI-utgång
* Vill ha en bra spelupplevelse

Samsung Galaxy Tab är inte lämplig för dig som:

* Är priskänslig
* Surfar mycket och behöver en blixtsnabb och mjuk webbläsare (kan förändras med framtida uppdateringar)
* Behöver utbytbart batteri

Kameramjukvaran fuyngerar hyggligt, men vi saknar tap to focus

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!