Recension:Test av HTC Magic

Postat:
18:07 - 2009-06-01
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
1011
Produkt: HTC Magic (Importerad från Tyskland och Vodafone-brandad) Tillverkare: HTC Operativsystem: 1.5 cupcake Tillgänglighet: Endast operatören Tre säljer telefonen för närvarande. Pris: ca 5000kr Specifikationer: Klicka här Produktens hemsida: Klicka här

Introduktion

Vårt recensionsexemplar är köpt i Tyskland och är sålunda Vodafone-brandad. Telefonen i sig är dock identisk med den HTC Magic du köper här i Sverige med undantag för mjukvaran, där svenskt språkstöd saknas på vår importerade telefon.

Du kommer inte att hitta någon recension av Android nedan, detta är ett kapitel för sig och något som vi kommer att publicera enskilt. Varför? Jo, Android ser i grund och botten likadant ut oavsett vilken telefon som kör det. Jämför gärna med Windows XP som i sitt grundutförande ser precis likadant ut oavsett PC du installerat det på. Ibland kan förstås telefontillverkare lägga in funktioner som inte följer med i standardversionen av Android, i sådana fall tar vi givetvis upp vad som skiljer telefontillverkarens Android från Googles standardversion.

***

Utseende och byggkvalitet

Om vi börjar med utseendet får vi väl säga att telefonen ser rätt bra ut, både den svarta och den vita versionen är mer iögonfallande än exempelvis HTC G1/Dream. Det faktum att den svarta versionen har fått silvriga knappar kommer nog att irritera en del, det ser dock inte lika farligt ut när man håller telefonen i handen.

Magic väger 116 gram med batteri att jämföra med exempelvis en Sony Ericsson k800i som väger 115 gram, iPhone som väger 133 gram eller varför inte 17 st enkronor.  Tyngden är definitivt inget problem eller något som irriterar. Vad berör formfaktorn är även denna okej, telefonen är kompakt med sina mått om 113 x 55.56 x 13.65 mm och ligger bra i handen och stör inte varken i innerfickan på kavajen eller i byxfickan. Staplar du sju stycken enkronor på höjden får du en bra bild av hur tjock telefonen är.

Byggkvaliteten på telefonen är god, trots det faktum att chassit uteslutande består av plast. Batteriluckan sitter fint och glappar inte, något som är vanligt på många telefoner. Klämmer du hårt på telefonen samtidigt som du roterar den hör du inga missljud eller märker av att någon komponent sitter löst. Den här luren har HTC byggt bra.

htc-magic-white

Den vita versionen.

htcmagicblack

Den svarta versionen, ännu inte i Sverige.

phonefront011

HTC Magic framifrån.

HTC Magic bakifrån.

Magic vs G705

HTC magic bredvid G705

***

Knappsats och styrdon

Styrkulan som HTC utrustat Magic med är lite ovanlig för mobiltelefoner. Det är en kula du snurrar på för att bläddra runt bland menyerna framför en mer traditionell d-pad eller joystick som Sony Ericsson länge var förtjusta i, något man numera sällan ser. I vårt tycke underlättar styrkulan framför allt när man surfar runt i webbläsaren, det går kvickt och smidigt att navigera runt på även mer komplicerade hemsidor.

Knappsatsen fyller sin funktion och fler knappar hade lätt blivit överflödigt. Vi gillar dock inte att styrkulan i det närmaste helt och hållet saknar motstånd, det känns som om något är sönder eller väldigt väldigt fel första gången man använder den. Efter ett par dagar tänker man dock inte på det särledes mycket, men det påverkar kvalitetskänslan negativt och ger telefonen en mindre lyxig känsla. Vi hoppas att nästa version är begåvad med en styrkula som fått lite motstånd.

Följande knappar återfinner du på telefonen med respektive funktion:

*Home-knappen: Tar dig omedelbart till startskärmen, håller man inne home-knappen dyker en aktivitetshanterare upp

*Back-knappen: Tar dig till föregående skärm.

*Sök-knappen: Plockar fram en relevant sökruta beroende på var du befinner dig, befinner du dig exemeplvis blandkontakter och trycker på knappen dyker en sökruta upp för specifikt kontakter.

*Grön lur:  Ringa samtal/plockar fram kontaktlistan.

*Röd lur: Stäng av/sätt på telefonen samt givetvis för att avsluta samtal.

*Volymknapp: Justerar volymnivån.

phonefront013

Knappsatsen.

***

Skärmen

Skärmen är på 3.2″ och har upplösningen 320×480 pixlar, vilket också kallas för HVGA-upplösning. Färgdjupet sträcker sig tyvärr inte längre än till  65 000 färger.

Den rörelsekänsliga skärmen är av kapacitiv typ vilket innebär att man inte behöver ha en stylus/penna för att styra den, man kör direkt med fingret. Skärmen svarar bra och exakt. Fördelen med denna skärmtyp är också att man inte behöver oroa sig för att kalibrera den. Nackdelen är förstås att den inte fungerar med en stylus eller om du har handskar/vantar på dig,  något som kan vara irriterande på våra breddgrader.

Inomhus fungerar skärmen bra och är fullt jämförbar med tex skärmen i en iPhone, den sticker dock inte ut heller. Färgerna känns klara och bakgrundsbelysning är jämn och skärmen lider inte av något ljusläckage.

Utomhus fungerar skärmen också hyggligt, så länge man inte försöker använda den i direkt solljus. I direkt soljus hjälper inte 100% ljuststyrka vidare mycket, det blir väldigt svårt att se något. Man får vända sig med ryggen mot solen om man vill läsa ett längre SMS eller dylikt, annars blir det besvärligt.

pin01-500x375-custom

Skärmen är godkänd.

***

Kamera och video

Kameran i HTC Magic lämnar mycket att önska, nedan följer ett par exempelbilder. Merparten av dessa bilder och  några andra finns att se i vår förhandstitt här

kattungar

Tagen utomhus i litet mulet väder. Skärpan blev mindre bra trots att jag kämpade för att hålla telefonen helt stilla.

Bild tagen under goda ljusförhållanden i grönområde. Bilden blir urvattnad och skärpan dålig.

Problematiskt att få till skärpan, mycket bättre än så här blir det inte utan stativ.

Inomhusbild tagen dagtid under goda ljusförhållanden. Vitbalansen ställer till det och bilden tappar färg, än en gång svårt att få till bra skärpa.

***

Ljudkvalitet och mottagning

Högtalaren avsedd för samtal fungerar utmärkt och ljudkvaliteten är god, även på andra sidan verkar det låta bra trots att det blåser lite omkring en, dvs även mikrofonen är godkänd.

Den externa högtalaren är dock urusel och absolut inte godkänd, den är så pass usel att det nästan blir till en pina att höra något annat än en traditionell ringsignal.  Att köra en MP3-låt som ringsignal blir nästan omöjligt, såvida man inte är sadist och gillar att plåga sin omgivning. YouTube-klipp med bara tal i fungerar, man kan höra vad de säger.

Mottagningen är även den godkänd, jag har jämfört med en Nokia N82 och en Ericsson G705 och Magic är varken sämre eller bättre.

Det headset som följer med telefon har OK ljud faktiskt, lite sämre än standardlurarna som följer med en iPod. Vi får återkomma till denna punkt när vi har fått fatt i en USB -> 3.5mm-adapter så att vi kan ansluta ett par riktiga hörlurar.

***

Prestanda

Telefonen bygger på en ARM-baserad Qualcomm-processor,  MSM7200A,  vilken HTC vill utge för att ticka på i 528 Mhz. Låt er inte luras av detta, processorn i Magic körs som standard med en klockfrekvens om 384mhz.  Vidare har telefonen 512MB ROM-minne och 288MB RAM-minne . Detta är 2009 inga upphetsande specifikationer, inte sagt att HTC har så mycket att välja på. Nästa generation av ARM-baserade processorer, utvecklingsnamn Cortex, tillverkade på licens av Qualcomm under kodnamn ”Snapdragon” kommer inte att anlända förrän 2010. Bland nyheterna nämns 32nm tillverkningsteknik, utökat stöd för flera processorer och en över brädet optimerad design.

Hur känns då luren med Android Cupcake 1.5? Jo, den svarar snabbt och jag har inte fått telefonen att sega ned sig för att jag har för många applikationer uppe samtidigt. En riktigt behaglig grej är att du alltid kan ta dig till startskärmen/hom screen väldigt snabbt för att dra igång någon annan applikation som du snabbt behöver. Det tar sällan mer än sekunden att lämna det man gör för att gå vidare till något annat, minneshanteringen i Android är verkligen fantastisk. Här följer lite siffror:

Uppstartstid: 45 s

Starta webbläsaren från hemskärmen och ladda in startsidan, dvs google.se: 10s

Gå till tunga och bloatade www.download.com från webbläsaren med 3G-anslutning med full signalstyrka: 25-30s för att kunna bläddra runt på sidan och se text+länkar, 47s innan allt laddat 100% klart.

***

Bluetooth och A2DP

Provade även att ansluta ett headset, mer specifikt Nokia BH-503 till telefonen.  Det fungerade över förväntan, bra ljudkvalitet och bra räckvidd. Förvänta er dock inte samma kvalitet som när ni använder trådbundna lurar, det är fortfarande en väsentlig skillnad. För övrigt kommer Magic inte utrustad med en 3.5mm-plugg, man är förvisad till en 11-pin mini-USB 2.0-adapter för detta.

347109

Magic fungerar fint med A2DP-kompatibla headsets.

***

Batteritiden

Om man bara ringer lite samtal, kollar några mail, surfar lite och tar ett par bilder samt har 3G aktiverat, så klarar man sig i ca två dagar med nöd och näppe. Användande utöver detta kräver att man laddar telefonen varje natt, slår man på GPS:en går det ännu fortare, då är batteriet förbrukat på 3-4h från det att det är fulladdat. Skall ni ha er Magic i bilen som GPS är en 12v-adapter nödvändig. 

***

Sammanfattning

HTC har gjort ett bra jobb vad berör byggkvalitet, telefonen känns rigid och stabil. Minus för styrkulan som saknar motstånd och får en att undra om något är sönder. Telefonen tillhör de snabbaste jag haft nöjet att testa, något som nog främst är operativsystemets förtjänst. Kameran är urdålig och likaså den externa högtalaren, en kamera i en telefon för närmare 5000kr (i Sverige) som släpps 2009 måste prestera bättre än så här, även om man ”bara använder den för att blogga lite”. Den rörelsekänsliga skärmen fungerar fint och svarar bra på våra kommandon, utomhus och i direkt solljus räcker inte ljusstyrkan till riktigt, inomhus presterar den helt okej. Vi saknar även en 3.5mm ljudutgång.

Telefonen gör sitt jobb och står inte ut på någon punkt annat än möjligtvis formfaktorn, den är som sagt smidig och kompakt.

Betyg: