Recension:Test av HTC Tattoo

Postat:
06:56 - 2009-11-10
Skribent:
| Helena S
Kommentarer:
1937
Tillverkare HTC Modell Tattoo Operativsystem Android 1.6 / Donut med HTC Sense Pris Från cirka 5 000 kronor Webbplats / specifikationer SamsungAndroidenheter

Att det blev en HTC Tattoo när jag köpte ny mobil nyligen var lite av en lyckoträff. Jag visste inte så mycket om den egentligen. Eller jo, jag visste en hel del.

Jag visste att jag inte ville ha en ny Nokia 5800 Xpress Music, trots att jag hade småtrivts med den modellen i sju månader tills jag råkade tappa den i toaletten. (Före, om nån skulle undra…) Jag hade nämligen en känsla av att det sinade på appfronten där, och fick medhåll av sådana där människor i min närhet som har koll. Symbian 60 var liksom ingenting att satsa på längre.

Eftersom jag är militant motståndare till blandäktenskapet PC + Apple och kör PC hemma var iPhone uteslutet. Men en smartphone skulle det vara. Helst en jag kunde ha Spotify i. Alltså Android.

Lite letande i prisjakts utmärkta sökfunktion gav mig två alternativ att välja på:  HTC Tattoo eller HTC Hero.  Eftersom jag fortfarande betalar på min drunkningsdöda Nokia kändes Tattoo som det smartare valet, då den ligger någon tusenlapp under i pris.

HTC Tattoo är en budgetlur. Så är det bara. Men frågan är ju egentligen inte vad man betalar, utan vad man faktiskt får för sina pengar. Och nu, efter tre veckor med min Tattoo, kan jag konstatera att jag är nöjd med mitt val.

Vi börjar med lite fakta om telefonen:

  • Processor – Qualcomm MSM7225, 528 MHz
  • Plattform – Android™ 1.6
  • Minne: ROM: 512 MB, RAM: 256 MB
  • Skärm: 2,8-tums TFT-LCD-pekskärm med QVGA-upplösning på 240×320 bildpunkter

PLUS
Vi börjar med det jag gillar med telefonen.

Storleken
Jag gillar inte stora blaffor till telefoner, så den lite mindre Tattoon funkar utmärkt för mig. Det innebär visserligen mindre skärm, men det är inget som stör mig. Om man däremot vill kunna titta på film i sin telefon tror jag att man ska satsa på en större modell. Nu gör jag inte det (än), så min Tattoo duger fint.

Gränssnitt
Min telefon är logisk, och funkar hyfsat intuitivt i de flesta situationer. Det är tur, eftersom jag inte fick någon manual med telefonen, bara nån slags startguide. Jag vet att det förmodligen finns en att ladda ned nånstans. Men ärligt talat, vem läser manualer? Och får jag problem gillar jag faktiskt bäst att lösa den själv. Lyckas jag inte kan jag ju lika gärna ställa en fråga här på forumet (även om ingen ännu har kunnat hjälpa mig med hur man stänger av de nedrans startljuden!)

Anslutningar
HTC Tattoo har ett 3,5 mm-uttag för hörlurarna, så vill jag bara lyssna på musik kan jag plugga in vilka lurar jag vill. Tyvärr verkar HTC inte ha fattat att det innebär att man bör leverera en handsfreelösning där användaren själv kan plugga in valfria lurar i mikrofon/fjärrkontrollen, så som Nokia och SonyEricsson har. Men det kommer väl, hoppas jag…

Laddar telefonen gör jag med en vanlig mini-USB. Väldigt praktiskt att slippa köpa nån specialsladd för att kunna ha en extra på jobbet. För en extra behöver man… Mer om detta senare.

Synkning
Använder man, som jag, ett flertal av Googles tjänster (framförallt Gmail och Google Kalender) är det väldigt praktiskt att telefonen synkar så väl med dessa. Att kontakterna sedan, utan tilläggsapplikationer, går att koppla ihop med Facebook så att du får bild på dina kontakter i mobilen nästan alldeles automatiskt är också rätt trevligt. Allt detta synkande tycks dock dra en hel del batteri.

MINUS
Så till nackdelarna. De är egentligen långt färre än fördelarna, men jag kan ju inte ta upp precis ALLT jag gillar med telefonen.

Kameran
Nu har jag inte grejat så mycket med inställningarna för kameran, så jag kanske är onödigt negativ. Men utan autofokus är en mobilkamera faktiskt inte mycket att ha. Men så tillhör jag den där skaran som faktiskt inte är ute efter en kamera när jag köper en mobil. Sådant har jag två ”riktiga” kameror till. Och bilder av typen ”här är jag just nu, och så här galen kan jag se ut när jag är riktigt galen” klarar man att ta med den här kameran också, för hur bra behöver de vara, egentligen?

Duger det här helt oredigerade bilderna, då duger en Tattoo för dig:

IMAG0009IMAG0005IMAG0012

Strömmande ljud
Att lyssna på Sveriges Radios kanaler via deras mobilsajt funkar bra. Däremot går det inte att lyssna på mitt älskade BBC Radio 1 via den här sidan, detta eftersom BBC envisas med att streama i Real Audio och det har HTC Tattoo inget stöd för. Mina kontakter säger dock att BBC är på väg att byta format, så kanske är det problemet övergående.

Irriterande fråga
Varje gång jag stängt av telefonen och slår igång den igen vill den veta vilken leverantör jag vill ringa med: Telenor eller Glocalnet. Varför det? Alla andra telefoner jag har ringt med har begripit det ändå. Först trodde jag att det här var ett fel (det gjorde uppenbarligen HTC också, eftersom de rådde mig att skicka telefonen tillbaka till butiken där jag köpt den), men nu tror jag att den helt enkelt funkar (sic!) så, eftersom fler tycks ha samma problem, oavsett leverantör.

Batteriet
Det räcker inte länge, tyvärr. Jag måste ladda min telefon minst varje natt. Helst en stund mitt på dagen också. Trots att jag knappt ringer med den alls. Jag skickar en del sms. Kanske 15 om dagen. Lyssnar på musik 2-3 timmar och har nu till en början laddat hem kanske i snitt en applikation om dagen. Och så håller telefonen koll på twitter. Och synkar regelbundet kontakter, kalender och e-post mot Google.

Man kanske kan tycka att det är rätt begripligt att det kostar batteri då. Men allvarligt – det här är en Googletelefon. Grundinställningen är att den ska synka ofta. Och mycket. Då tycker man att batteriet ska palla det.

VARKEN PLUS ELLER MINUS
Allt är ju inte svartvitt, så här kommer några kommentarer som inte går att placera riktigt.

Skärmen
HTC Tattoo har en så kallad resistiv skärm. I praktiken betyder det att du måste vara lite mer bestämd när du drar eller trycker med fingret på skärmen. Själv har jag inga som helst problem med det. Man vänjer sig, helt enkelt, och tycker sedan att det är det naturligaste i världen.

De HTC Magic och Hero-ägare som har fått fingra lite på min Tattoo har dock haft lite problem med att kalibrera om sitt fipplande. Fast det är intelligenta människor, så jag är helt övertygad om att de skulle fixa en Tattoo de också efter nån kvart.

Applikationshärvan
Jag köpte min Tattoo i princip när den släpptes, och min första tid med HTC Tattoo har det varit riktigt magert i applikationsväg på Market. De senaste dagarna har det dock lagts till en hel drös applikationer, så det kanske blir bättre.

Orsak till det dåliga utbudet är någon/några av tre egenskaper som skiljer Tattoo från tidigare androidlurar: den mindre skärmen (2.8″), Sense och Donut. Detta har tydligen gjort många, många applikationer olämpliga för oss Tattooister. Fast delvis är det skitsnack.

Spotify var ju en av de saker jag ville åt när jag skaffade min androidlur. Nu har den dykt upp även i Tattoos Market, men för några veckor sedan stod den inte att finna där. Men tack vare en forumtråd (http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=2881&highlight=spotify+market) fick jag tag på Spotify ändå och upptäckte att det funkade utmärkt att installera, öppna och köra.

Med blodad tand gick jag vidare och installerade en rad andra applikationer som jag fick tag på ”bakvägen” (dvs inte via Market).

Ett urval av de applikationer jag har plockat hem:

Spotify – finns i Market numera! Funkar utmärkt och innebär en smärre revolution i mitt musiklyssnande
Google Listen
– poddapplikation som inte finns i Tattoos Market, men som jag (återigen) fick tag på via en tråd här på forumet. Eftersom jag är fullkomligt poddradioberoende måste jag ha en prenumerationshanterare som laddar ned nya avsnitt så snart de dyker upp. Nu gör Listen inte riktigt det. Den har något dygns fördröjning när det gäller att hitta nya avsnitt. Dessutom har den en enorm mängd buggar i spellistefunktionen. Numera blir jag inte det minsta förvånad när telefonen mitt i gårdagens Mammas Nya Kille -avsnitt börjar spela ett avsnitt av This American Life som jag raderade från telefonen för en vecka sedan. Men man får hålla in minnet att Listen inte är en färdig produkt än, utan bara ligger på Labs-nivå.
Nimbuzz
– instant messager-app som jag hittade här: http://blog.nimbuzz.com/2009/08/11/nimbuzz-mobile-social-messaging-for-android-liftoff/ Det fungerar inte att ringa med Skype, men msn funkar fint!
Twidroid
– twitterklient som inte heller den finns i Tattooisternas Market, men som går finfint att installera om man googlar fram en apk-fil och installerar. Nu säger min version att det finns en nyare i Market, men den kommer jag naturligtvis inte åt…
Barcode Scanner
– användbar om man vill leta applikationer i Cyrket och sedan ladda hem genom att scanna in en kod. Fast utan autofokus på kameran kan man ifrågasätta nyttan, eftersom det kräver rejält tålamod att lyckas scanna något…
FileDroid
– den enda filhanterare jag till en början hittade i Market. Den är rätt ful (varför så luddig?), men gör vad den ska. Dvs. möjliggör installation av filer jag hittar bakvägen och för över till telefonen via USB.
OI File Manager
– en filhanterare som dök upp för några dagar sedan i Market, och som fick ersätta luddiga FileDroid.
Astro
– ännu en filhanterare som jag just installerat. Erbjuder möjlighet att göra en backup på applikationer så att man kan dela med sig av dem till andra användare som (liksom jag) inte hittar allt man vill ha på Market.
Toggle Settings – profilhanterare, snabbknappar för aktivering av funktioner som synkning, flygplansprofil, bluetooth, wifi plus möjlighet att stänga av applikationer som annars ligger i bakgrunden och suger batteri. Livsnödvändig.
TV Guide Sweden – tv-tablån helt enkelt.
SR Player – minimalistisk radiospelare för Sveriges Radios kanaler som du hittar i den här tråden (http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=537).
Meridian – musikspelare som ersätter den inbyggda
Handcent sms – sms-applikation som får dina sms att se ut som om du har en iPhone.

Jag är övertygad om att min Tattoo kommer att bli den anpassningsbara multimediamaskin jag vill ha i sinom tid. Men jag har varit ganska otålig och rätt sur på de begränsningar (läs: bristen på applikationer) som gör att den inte var det redan från början. Men det kanske är det pris man får betala när man ska vara först på allting?

Hur som helst är jag väldigt nöjd med min HTC Tattoo. Ihop med ett mobilabonnemang med flatrate på datatrafiken är den oumbärlig. När jag kan podda utan att bli frustrerad över begränsningar och fel i Google Listen och dessutom kan ringa med Skype i framtida versioner av fring!, då kommer jag vara en mycket nöjd och glad Tattoist!

Räknar man in min tro på framtiden (dvs fler tillgängliga applikationer) men drar av för den dåliga batteritiden och kamerans bristande kvalitet hamnar slutbetyget på:

Betyg 4/5

Om författaren:
Helena S  jobbar som journalist med webben och twittrar som sahlena