Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Test av Honor View 20

Postat:
01:43 - 2019-03-02
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Huaweis dotterbolag Honor lanserades redan 2013 men hittade ut till Europa först år 2016, med modellen Honor 6. Honor kan kortfattat beskrivas som Huaweis satsning på lite mindre kostsamma modeller med en mer ungdomlig och lekfull framtoning. Ofta ser vi grälla färger och lite mer vågad design än Huaweis ”vanliga” modeller.

I den här recensionen sätter vi tänderna i Honor View 20, en modell som mycket tydligt har siktet inställt på OnePlus, för att se om View 20 precis som OnePlus modeller är ett gångbart alternativ till dagens allt mer kostsamma flaggskeppstelefoner.

Kartong och hårdvara

Honor View 20 levereras i en elegant vit kartong med ett tryck av telefonen i sig på kartonglockets ovansida, samt texten ”Honor View 20” strax nedan, i ett glansigt grönblått typsnitt. Inuti kartongen finner vi naturligtvis telefonen i sig i ett eget fack allra högst upp, inslagen i skyddsplast.

Nedan telefonen finner vi en mindre inre kartong innehållande ett transparent mjukplastskal för telefonen samt ett SIM-kortstift för utmatning av SIM-kortsläden. Nedan detta återfinns kartongens övriga innehåll; en vit snabbladdare samt en vit USB-kabel.

Vi finner alltså följande i kartongen:

 • Honor View 20 (”Phantom Red”, 8/256 GB)
 • Laddadapter (vit, snabbladdare, 5V och 4,5A 22,5W)
 • USB-kabel (USB till USB Typ C, cirka 1 meter lång)
 • Transparent skal i mjukplast/gummi
 • SIM-stift för utmatning av SIM-kortsläden

I vanlig ordning kan kartongens innehåll variera baserat på särskilda kampanjer, region och återförsäljare och vi kan därför inte med 100 % säkerhet garantera att just er kartongs innehåll är identiskt med testexemplaret vi erhöll. Om innehållet är av stor vikt för just dig rekommenderar vi att du kontaktar återförsäljaren innan ett eventuellt köp.

SpecifikationerHonor View 20
Svenskt releasedatumTidigt 2019
Processor2,6 GHz octa-core
PlattformHiSilicon Kirin 980
GrafikkretsMali-G76 MP10
RAM-minne6/8 GB
Lagringsminne128/256 GB
Skärm6,4" FHD+ / 1080x2310 / ~400 PPI
SkärmtypIPS LCD, ~19:9, ~86% frontyta
Kamera48 MP (Sony IMX586)
Främre kamera25 MP
Vikt180 g
Höjd, bredd, djup156,9 x 75,4 x 8,1 mm
Batteri4000 mAh
KommunikationUSB Typ C 3.1, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, DLNA
SensorerGPS+GLONASS+BDS+GALILEO+QZSS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, ljussensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid- / -
MobilnätverkFyrbands GSM / HSxPA / LTE Cat18
ÖvrigtIR-sändare
Färger: Sapphire Blue, Phantom Blue, Phantom Red, Midnight Black

Vårt testexemplar av View 20 är rött och kallas officiellt för ”Phantom Red”. Bakstycket, tillverkat av glas, har fått en slags rödskimrande bakgrund som på ett mycket läckert vis framkallar ett slags V-mönster (V som i View, eller som i V20 som telefonen kallas på vissa andra marknader) och skiftar rödnyans beroende på ljusreflektioner och betraktningsvinkel. Vi är inte helt förtjusta i den illröda färgen, men många i vår omgivning har tvärtom älskat hur färgglad och snygg telefonen är.

Telefonen ligger för sin storlek mycket bra i handen, men bakstyckets tvålkoppsutformning och högblanka glas gör samtidigt att telefonen är relativt halkig att hålla i handen, i synnerhet med fingervantar. Skal eller fodral rekommenderas! Honor har tänkt på detta och skickar med ett enkelt transparent mjukplastskal i kartongen. Skalet i sig håller ingen högre kvalitet eller särskilt bra passform, men är en bra lösning till dess att man har hunnit köpa ett bättre fodral.

Honor View 20 må vara en ”budgettelefon”, men vad byggkvalitet och materialval berör finns det absolut inget som antyder att den här telefonen kostar flera tusenlappar mindre än dagens flaggskeppstelefoner. Byggkvaliteten och detaljkänslan är kort sagt fantastisk. Knapparna på telefonens högra långsida håller bra kvalitet och bjuder på bra klickkänsla. Fingeravtrycksläsaren är av traditionell typ (ej bildskärmsmonterad) och är placerad på telefonens bakstycke.

I fotänden sitter USB-porten, omgiven av den primära samtalsmikrofonen samt en monohögtalare. I överkant på den vänstra långsidan sitter SIM-kortsläden och i huvudänden hittar vi en 3,5-millimeterport, den sekundära mikrofonen, IR-ögat samt en ljussensor.

View 20 bjuder på en gedigen vikt i handen, om 180 gram. Detta är för all del inte den tyngsta telefonen av ungefär samma storleksklass på marknaden, men den är tung nog för att förmedla en gedigen känsla av kvalitet. Honor har vidare lyckats klämma in ett hela 4 000 mAh stort batteri, vilket gör att vi gladeligen accepterar de 180 grammen.

Vi nämner ett par stycken upp att material- och byggkvaliteten är av toppklass trots att Honor är ett ”budgetmärke”, men att Huawei genom Honor hat tvingats till en del besparingar blir dock desto mer klart då vi noterar att saker som en officiell vattenresistens samt stöd för trådlös batteriladdning saknas.

En ordentlig IP-klassning samt stöd för trådlös laddning är finesser som fortfarande tenderar att vara reserverade för de lite dyrare modellerna och vi förväntade oss heller aldrig att View 20 skulle bjuda på detta. Tråkigt, likväl, och en så kallad dealbreaker för somliga.

En liten bonus som OnePlus 6T saknar är att View 20 har fått en liten aviseringsdiod på telefonens front, infälld i samtalshögtalaren ovan skärmen. Det är inte den mest tydliga dioden, den kan vara svårt att se ur vissa vinklar då den sitter bakom samtalshögtalarens galler, men vi är ändå glada att den finns där.

Bildskärm


Bildskärmen är av LCD IPS-typ och mäter 6,4 tum på diagonalen. Eller den skulle mäta 6,4 tum på diagonalen om det inte vore för de kraftigt rundade hörnen. När man subtraherar de rundade hörnen landar man på cirka 6,1 tum på diagonalen. Skärmen har tunna ramar och är en så kallad hålstansdisplay, där kameralinsen har fått ett hål utskuret i bildskärmens övre vänstra hörn, sett stående i porträttläge.
Hålstansdisplayer tycks vara 2019 års trendiga uppföljare till den så kallade notchen som vi såg till höger och vänster förra året.

Upplösningen är av 1080p-typ, även kallad FHD+, och har närmare bestämt 1 080 x 2 310 pixlar och en pixeltäthet om 399 PPI. Mer eller mindre precis samma pixeltäthet som en rad konkurrenter, exempelvis OnePlus 6T. Skärpan är med 399 PPI fullt acceptabel, men man kan om man anstränger sig urskilja en lätt pixlighet utan att tvingas hålla telefonen blott 10 centimeter från nästippen. Vid vanligt användande är399 PPI fullt dugligt och vi anser inte att det är ett direkt problem annat än för de allra mest skarpögda.

Färgåtergivningen är god men utan att briljera. Det är färgmässigt en bra skärm för prisklassen, men ställd mot telefoner ur flaggskeppssegmentet räcker det av naturliga skäl inte riktigt till. Den som vill kan i bildskärmsinställningarna själv justera saker som mättnad och färgtemperatur, dock med begränsningar.

Som vanligt med LCD-skärmar så ser vi en påtagligt svag svärta, i synnerhet ur vinklar. Problemet är dock ingalunda större i View 20-skärmen än i andra LCD-skärmar, utan det är precis i nivå med vad vi förväntar oss. Bildskärmens största svaghet har visat sig vara en i synnerhet i nederkant ojämn och ”molnig” bakgrundsbelysning där man tydligt ser att vissa delar har en svagare bakgrundsbelysning än andra. Vi ser även samma fenomen runtom hålstansen för frontkameran, även om det där är mindre påtagligt.

Den maximala ljusstyrkan är bra men inte av toppklass. Jämte en Pixel 3 XL står den sig ganska väl vad ljusstyrkan berör, en lätt fördel för Pixeln, men mot exempelvis Galaxy Note 9 eller OnePlus 6T räcker det inte till. Läsbarheten utomhus är acceptabel, även soliga dagar, men man gör som alltid klokt i att undvika direkt solljus.

Pekskärmen är ypperlig och telefonen svarar snabbt och precist på alla våra pek, svep och nyp. Att gränssnittet därtill svarar snabbt och villigt på våra kommandon får View 20 att kännas som precis lika snabb som vilket flaggskepp som helst, möjligen undantaget OnePlus 6 och 6T.

Upplåsningsmetoder


Honor View 20 har fått en traditionell kapacitiv fingeravtrycksläsare på baksidan – där vi på redaktionen anser att en kapacitiv läsare hör hemma – och den fungerar utmärkt. Programmering av nya fingeravtryck går snabbt och görs än bättre av tydliga instruktioner på skärmen. Inläsning och upplåsning går blixtsnabbt, nästan Pixel 3-snabbt, vilket är imponerande och något som inte alltid har varit fallet med Huawei- eller Honor-telefoner.

Vi finner utöver fingeravtrycksläsaren även en ansiktsskanner. Programmering av ett nytt ansikte tar inte mer än ett par sekunder och ansiktsupplåsning tar sällan mer än en halv sekund. I luriga ljusförhållanden kan dock läsaren gå bet, exempelvis om det är osedvanligt mörkt eller om man använder ansiktsupplåsningen i svårt motljus. Detta gäller dock alla telefoner som använder frontkameran för ansiktsverifiering istället för en mer avancerad 3D-metod som i exempelvis iPhone X.

Ansiktsupplåsningen fungerar alltså bra, men vi kan i vanlig ordning inte uttala oss om hur säker funktionen är. Vi lyckades själva inte lura ansiktsskannern med hjälp av fotografier av våra egna ansikten, vare sig utskrivna på ett papper eller direkt på en datorskärm, och inte lyckades heller ett fåtalet år yngre syskon av samma kön och med snarlika anletsdrag lura ansiktsläsaren.

Mjukvara och användande

Mjukvaran bygger på Android 9.0 Pie och har i skrivande stund december månads säkerhetsuppdatering. View 20 släpar således efter en aning, men inte oroväckande mycket. Den stora frågan som vi dessvärre inte kan svara på är om Honor avser hålla telefonen åtminstone kvartalsvis uppdaterad med säkerhetspatcher, vilket vi anser borde vara absolut minimum för alla nya telefoner numera.

Ovanpå Android har Honor lagt in sitt egenutvecklade gränssnitt kallat Magic OS, vilket i sin tur bygger på och kraftigt påminner om Huaweis EMUI-gränssnitt. Aktuell version av Magic OS i skrivande stund är 2.0.1.

Vi har traditionellt sett inte varit speciellt förtjusta i EMUI då Huawei i vår mening har varit lite för ivriga vad gäller att ändra det mesta i Android, med ett lite rörigt gränssnitt som resultat. Någon som kommer från en annan Androidtelefon som är lite mer trogen Android i grundutförande kan komma att uppleva en viss frustration den första veckan eller två, medan denne lär sig hur telefonen fungerar.

På hemskärmen är det mesta förstås snarlikt de flesta andra telefoner, även om Honor i Magic OS har tagit en mer Apple iPhone-liknande approach och i grundinställningen dumpat alla installerade appar på hemskärmen istället för i en applåda. Detta går dock enkelt att ändra i hemskärmsinställningarna i telefonens grundinställningar.

Just inställningsmenyerna är var Honor/Huawei har gått allra längst i sin iver att ändra saker och det kan även för erfarna Androidanvändare vara lite lurigt att hitta fram till rätt inställningar, då en hel del inställningar har kastats omkring och lagts i helt andra kategorier än vad man är van vid.

Som sagt är detta dock bara en fråga om en viss inkörningsperiod. De flesta köper idag en telefon för att användas minst i två år, så även om det tar ett par veckor för en ovan användare att lära sig telefonens mer avancerade inställningar ordentligt så är det bara en minimal bråkdel av det totala ägandet. När man väl har lärt sig hur Honor/Huawei har tänkt i sitt gränssnitt så är det lika enkelt att använda Honor View 20 som vilken annan Androidtelefon som helst.

Vi har tidigare år klagat en del på att Huawei- och Honor-telefoner med EMUI/Magic OS har dragits med en del prestandaproblem, eller kanske snarare bristande responsivitet i gränssnittet. Vi har allt som oftast upplevt mikrofrysningar, enstaka längre frysningar och ett rent allmänt smått trögt gränssnitt.

Vi är mycket glada att rapportera att detta inte överhuvudtaget har varit ett problem med View 20 – tvärtom är det här en av de allra mest responsiva telefonerna på marknaden. Den kan förvisso inte riktigt mäta sig med ursnabba OnePlus 6/6T eller responsiva Google Pixel 3, men View 20 slår sig med lätthet in i segmentet strax nedan, jämte fjolårets flaggskeppstelefoner som Samsung Galaxy S9, LG G7 och Sony Xperia XZ3.

Det låter kanske konstigt att kalla dessa telefoner för ”segmentet nedan” OnePlus 6T och Pixel 3, som telefoner och helhet är de absolut i samma segment som dessa tu, men vi talar här om snabbheten och flytet i gränssnittet specifikt.

Kamera


Honor View 20 har utrustats med en relativt nylanserad 48-megapixelsensor (IMX 586) från Sony som huvudkamera (f/1,8, 1/2″, 0,8 mikrometer, fasdetekterande autofokus). Vi finner på baksidan även en så kallad Time of Flight-sensor som kortfattat och med hög precision mäter djup genom att belysa motivet med infraröda signaler och mäta tiden det tar för ljuset att återvända till sensorn.

En ToF-sensor är åtminstone på pappret vida överlägsen en sekundär kameralins vad gäller att separera förgrund från bakgrund vid bokeh-foto, då ToF-sensorn med enormt hög precision kan avgöra var förgrunden slutar och var bakgrunden börjar. På pappret är detta alltså en teknik att föredra före en sekundär kamera vad gäller bokeh-foto, men samtidigt kan ToF-sensorn till skillnad från en sekundär kamera inte användas för foto på egen hand, exempelvis som zoomlins eller vidvinkelkamera.

Huvudkameran har som sig bör fått sällskap av en LED-blixt för foto i dunkla förhållanden, och vi finner dubbla mikrofoner för ordentlig ljudseparation vid videoinspelning. Frontkameran är på hela 25 megapixlar (f/2,0) och har den vanliga grunduppsättningen funktioner som HDR-stöd, ansiktsspårande autofokus och en rad andra mer eller mindre användbara funktioner.

Även om huvudkameran alltså är på hela 48 megapixlar så är kameran i sin grundinställning inställd på 12 megapixlar och 2×2 ”pixel binning”. Det vill säga att kameran använder alla 48 megapixlar vid bildtagning, men istället för en enda stor bild delas sensorn upp i fyra stycken 12-megapixelbilder som i mjukvaran sedan slås samman för att skapa bästa möjliga 12-megapixelbild med maximal skärpa och detaljrikedom och, i mörker i synnerhet, en betydligt större ljusupptagningsförmåga.

Vi har sett pixel binning i en rad telefoner förut, med varierande framgång i synnerhet i mörker, och vårt mörkertest nedan får avgöra hur väl tekniken fungerar i Honor View 20.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En god fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara lite bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
Honor View 20 mot OnePlus 6T

I den allra första duellen, bildpar ett, ser vi genast en tät kamp de tu emellan. Båda telefonerna producerar en mycket bra färgåtergivning, men bilden tagen i View 20 kan inte riktigt matcha dynamiken i bilden tagen med 6T och vi ser att himlen är mer överexponerad i bilden tagen med View 20. Vi ser dock samtidigt att skärpa och detalj är bättre i View 20. Allt som allt är rond ett oavgjord, med OnePlus 6T som segrare vad ljusdynamik berör, medan View 20 är den skarpare av de tu.

I det andra bildparet är rollerna från rond ett de omvända: här finner vi att OnePlus lyckas bättre med skärpan och detaljrikedomen, medan bilden tagen med View 20 upplevs som en smula mjukare och utan den knivskarpa känslan från bildpar ett. Vi finner dock här en bättre ljusdynamik från View 20, med mer djup, medan bilden tagen med 6T upplevs som lätt blek och lite urvattnad. Återigen en oavgjord rond.

I det tredje bildparet, på den feta trädgårdsgrisen, lade vi manuellt med pekfokus fokuspunkten mitt på grisens tryne, mellan näsborrarna. Båda telefonerna lyckas här väldigt bra med både färger och ljusdynamik, snudd på perfekt, men ronden går ändå till View 20 på grund av en bättre skärpa och detalj, i synnerhet där vi manuellt lade fokusen. Vi tog tre bilder med vardera telefonen och valde ut den bästa bilden från respektive telefon. Ronden alltså till View 20.

I bildpar fyra, på de gulgröna bladen, ser vi en lite större skillnad mellan de tu kamerorna än vad vi har sett i föregående bilder. Vi ser genast lite mer ljusdynamik från OnePlus 6T och därtill lite rikare färger. View 20 producerar en lätt blek bild både vad ljusdynamik och färger berör, och även om skärpan är aning bättre mitt på bladet där vi manuellt lade fokusen i bilden tagen med View 20 så går ronden ändå till OnePlus 6T.

Då vi går in i dagsljustestets sista bildpar finner vi en kamp som inte kan bli mycket jämnare dessa tu kameror emellan; två oavgjorda ronder och en rondvinst vardera. Helt jämnt, med andra ord. Vi ser här att OnePlus återigen lyckas an smula bättre med färgåtergivningen, men View 20 bjuder å sin sida på lite bättre skärpa.

Det som fäller avgörandet till View 20:s favör i den allra sista dagsljusronden är att OnePlus 6T kraftigt överexponerar bladen på den vita blomman på vilken vi med manuell pekfokus lade fokuspunkten. Nästan all detalj på den vita blommans blad har gått förlorad i en vit soppa, och även om bilden bjuder på en i övrigt bra dynamik och fina färger så kan det inte kompensera skadan som överexponeringen skapar. Färger och ljusdynamik kan till mångt och mycket åtgärdas i efterhand, medan förlorad bildinformation i form av överexponering är för evigt förlorad.

Honor View 20 går med liten marginal segrande ur vårt kameratest i dagsljus.

Mörkerfoto
Honor View 20 mot OnePlus 6T

I mörkertestats första rond ser vi två vid en första anblick bra bilder, även om de tu producerar två relativt olika bilder. OnePlus 6T levererar en onaturlig gulbrun färgnyans som inte alls matchar vad våra ögon såg vid fototillfället, och det ser därtill ut som att 6T inte har lyckats bra med skärpa och detalj. Vid en närmare titt ser vi dock att den bättre skärpan i bilden tagen med View 20 är artificiell och uppvriden alldeles för högt. Då bilden betraktas i fullstorlek ser det grynigt och onaturligt ut, även om man samtidigt bjuds på mer detalj. View 20 lyckas dock lyfta fram mer ljus i det här svåra ljusförhållandet. Vi har stora problem att här utse en vinnare då båda bilderna dras med påtagliga skavanker. I slutänden faller vårt val trots den larviga artificiella skärpan på View 20, tack vare bättre färgåtergivning och bättre ljusupptagning. Ronden till View 20.

I den andra ronden ser vi mer av samma sak även om det är mindre påtagligt. View 20 bjuder på lite bättre ljusupptagning och mer korrekta färger, men överdriver samtidigt den artificiella skärpan och producerar därtill en lätt blek bild. OnePlus 6T bjuder på en mjukare och mer naturlig skärpa, men lägger samtidigt färgerna lite för mycket åt det gula hållet. På grund av View 20:s lätt bleka bild förlorar Honorn i den här ronden det lilla övertaget och vi utdömer en oavgjord rond, om än med två väldigt olika bilder.

I bildpar tre ställs vi återigen inför två väldigt olika bilder där båda kamerorna uppvisar påtagliga brister som marknadens allra bästa mörkerkameror saknar. Sin vana trogen vrider Honor View 20 upp den artificiella skärpan till elva vilket skapar kraftig artificiell grynighet som inte gynnar bilden, men samtidigt ser vi mer av OnePlus 6T:s oförmåga att lägga färgtemperaturen rätt. Vidare lyckas 6T inte alls lika väl med ljusupptagningen heller, men samtidigt ligger OnePlus 6T något närmare vad våra ögon såg på plats. Två ganska svaga bilder resulterar i en oavgjord rond.

I den sista ronden i mörkerkampen ställs vi inför de mest likartade bilderna från de tu kamerorna. Nästan allt är här snudd på identiskt, från skärpa och detalj till färgåtergivning, färgtemperatur och ljusupptagning. En lätt övervikt för View 20 då vi ser mindre överexponering i bildens övre högra kant, från ytterbelysningen, och vi ser samtidigt att OnePlus 6T bjuder på en lite underlig och brusig lätt blåaktig nyans i skuggan från huset till vänster i bild. Litet minuspoäng för View 20 som i den här ronden uppvisar ett lätt linsblänk från ytterbelysningen. Ronden med minimal marginal till View 20.

Då vi summerar nattkampen vinner Honor View 20 med två vunna ronder mot noll, samt två oavgjorda ronder. Ingen av dessa kameror har en direkt bra nattkamera utan båda har sina unika problem i mörker, men de är heller inte direkt dåliga. Mörkerprestandan har rent allmänt ökat rejält i smarta telefoner de senaste 2-3 åren och även medelmåttiga mörkerkameror som dessa är fortfarande fullt användbara för de allra flesta. I synnerhet om man undviker att öppna och betrakta bilderna i fullstorlek utan istället främst fotograferar för webbpublicering på sociala nätverk.

Bokeh
Honor View 20 mot OnePlus 6T

I vårt minitest för att utvärdera bokehfunktionen i View 20 är förutsättningarna för View 20 på pappret bättre än OnePlus 6T, tack vare att View 20 har utrustats med en ToF-sensor som via infraröda signaler till skillnad från en sekundär kamera som i 6T kan mäta djup med mycket hög precision, och som därmed i teorin bör kunna separera förgrund och bakgrund åt med större precision.

Verkligheten är dock en annan, teori och praktisk tillämpning är inte alltid överens, och vi ser att View 20 inte alls lyckas lika väl som OnePlus 6T med att separera förgrund och bakgrund åt, med resultatet att bakgrundsoskärpan har läckt in över delar av statyns huvud. OnePlus 6T lyckas bättre med separationen, trots på pappret sämre förutsättningar, och resulterar i en mer korrekt bokeh.

I övrigt gör View 20 ett mycket bättre jobb, med bättre färgåtergivning, markant bättre skärpa och detalj och bättre ljusdynamik, men då det här delmomentet specifikt handlar om just bokeh så kan vi inte göra annat än att ge OnePlus 6T segern.

Med mer tid för Huawei/Honor att utveckla mjukvaran för att hantera ToF-sensorn bättre så är vi övertygade om att bokehfunktionen bli bättre och mer exakt, men vi kan inte döma baserat på spekulationer utan vi kan endast utgå från telefonernas prestationer vid testtillfället.

Batteritid och prestanda

PCMark Work Life 2.0

Flygplansläge, ljusintensitet ~250 cd/m2 (+/- 15%)
Huawei P30 Pro 4200mAh
738Minuter
Honor View 20 4000mAh
682Minuter
Xiaomi Mi 9 3300mAh
652Minuter
Samsung Galaxy S10 Plus 4100mAh
644Minuter
Samsung Galaxy Note 9 4000mAh
610Minuter
Xiaomi Redmi Note 4X 4100mAh
601Minuter
Galaxy S8 Plus 3500mAh
582Minuter
Nokia 7 Plus 3800mAh
565Minuter
Nokia 8 Sirocco 3260mAh
561Minuter
Asus Zenfone 4 3300mAh
561Minuter
OnePlus 6T 3700mAh
540Minuter
Google Pixel 3 XL 3430mAh
533Minuter
OnePlus 5 3300mAh
532Minuter
Google Pixel XL 3450mAh
530Minuter
Google Pixel 3 2915mAh
528Minuter
Sony Xperia XZ2 3180mAh
528Minuter
Google Pixel 2 XL 3520mAh
525Minuter
OnePlus 6 3300mAh
523Minuter
OnePlus 5T 3300mAh
515Minuter
Huawei Mate 9 Pro 4000mAh
492Minuter
Xiaomi Mi Pad 3 6600mAh
481Minuter
Google Pixel 2 2700mAh
475Minuter
Sony Xperia XZ2 Premium 3540mAh
471Minuter
Nokia 8 3090mAh
469Minuter
Sony Xperia X Compact 2700mAh
466Minuter
Sony Xperia XZ3 3300mAh
462Minuter
OnePlus 3T 3400mAh
461Minuter
Google Pixel 2770mAh
444Minuter
Huawei P10 3200mAh
412Minuter
Nokia 6 3000mAh
406Minuter
HTC U11 3000mAh
405Minuter
Sony Xperia X 2620mAh
401Minuter
Huawei Honor 9 3200mAh
396Minuter
OnePlus 3 3000mAh
395Minuter
Galaxy Tab S3 6000mAh
392Minuter
Essential Phone PH-1 3040mAh
390Minuter
Sony Xperia XZ Premium 3230mAh
388Minuter
Moto G5 2800mAh
385Minuter
LG G6 3300 mAh
384Minuter
ZTE Axon 7 3250mAh
380Minuter
Samsung Galaxy S7 3000mAh
366Minuter
Sony Xperia XZs 2900mAh
364Minuter
Huawei P10 Plus 3750mAh
346Minuter
ZTE Axon 7 mini 2705mAh
345Minuter
Huawei P9 3000mAh
340Minuter
Moto X Style 3000mAh
325Minuter
Huawei Nexus 6P 3450mAh
322Minuter
LG Nexus 5X 2700mAh
308Minuter
Samsung Galaxy S6 2550mAh
286Minuter
Sony Xperia X Performance 2700mAh
210Minuter
100
200
300
400
500
600
700
Batteritiden i vårt syntetiska batteritest, utfört med appen PCMark, är med View 20 smått larvigt bra. Vi mäter upp hela 11 timmar och 22 minuter vilket är 1 timme och 12 minuter mer än vår tidigare batteriregent Samsung Galaxy Note 9, som för övrigt med 4 000 mAh har samma batteristorlek som View 20. Detta är inget annat än utklassning, och ett oerhört imponerande resultat för Honor View 20.

Vid ett normalt användande, så som vi alltid använder våra telefoner, upplever vi att batteritiden är mycket god likaså. Vi kan här inte påstå att vi upplever att View 20 presterar bättre än Note 9, men utan tvekan lika väl. Detta är ett mycket bra val av telefon för den som behöver en god batteritid till ett överkomligt pris.

Laddning går snabbt med den i kartongen inkluderade laddaren på hela 22,5W. Vi mäter upp en laddtid från helt tomt till helt fullt på 118 minuter, en timme och 58 minuter. Detta är ett bra resultat för ett batteri på hela 4 000 mAh och är på minuten identiskt med laddtiden för Samsung Galaxy Note 9 som även den har ett batteri på 4 000 mAh.

Vi är besvikna att View 20 saknar stöd för trådlös batteriladdning och vi kan inte undgå att känna att Honor missade ett öppet mål här. Med trådlös laddning hade View 20 batterimässigt tydligt särskilt sig från den närmaste konkurrenten OnePlus 6T och gett användarna ett gediget skäl att välja en Honor istället för en OnePlus.

Syntetiska prestandatest

Tillgängligt RAM

Mängden tillgängligt primärminne enligt operativystemet.
OnePlus 5 8GB
7.72GB
OnePlus 5T 8GB
7.72GB
Honor View 20 8GB
7.71GB
Huawei P30 Pro 8GB
7.67GB
OnePlus 6 8GB
7.66GB
OnePlus 6T 8GB
7.64GB
Samsung Galaxy Note 9 8GB
7.64GB
Samsung Galaxy S10 Plus
7.43GB
Huawei Mate 9 Pro 6GB
5.85GB
OnePlus 3T 6GB
5.74GB
OnePlus 3 6GB
5.74GB
Nokia 8 Sirocco 6GB
5.71GB
Sony Xperia XZ2 Premium 6GB
5.67GB
Samsung Galaxy Note 9 6GB
5.62GB
Xiaomi Mi 9 6GB
5.52GB
Xiaomi Mi Pad 3 4GB
3.97GB
LG G5 4GB
3.79GB
Huawei P9 Plus 4GB
3.79GB
LG G6 4GB
3.78GB
HTC 10 4GB
3.77GB
Google Pixel 4GB
3.76GB
Google Pixel XL 4GB
3.76GB
Asus Zenfone 4 4GB
3.75GB
HTC U11 4GB
3.73GB
Sony Xperia XZ Premium 4GB
3.73GB
Essential Phone PH-1 4GB
3.72GB
Nokia 8 4GB
3.72GB
Nokia 7 Plus 4GB
3.72GB
Huawei Honor 9 4GB
3.72GB
ZTE Axon 7 4GB
3.7GB
Sony Xperia XZ3 4GB
3.68GB
Sony Xperia XZ2 4GB
3.68GB
Huawei P10+P10 Plus 4GB
3.68GB
Galaxy S6 Edge+ 4GB
3.66GB
LG G7 ThinQ 4GB
3.65GB
Google Pixel 2 XL 4GB
3.64GB
Google Pixel 2 4GB
3.64GB
Galaxy S7+S7 Edge 4GB
3.58GB
Google Pixel 3 4GB
3.55GB
Google Pixel 3 XL 4GB
3.55GB
Galaxy Note 7 4GB
3.52GB
Galaxy S8+S8 Plus 4GB
3.45GB
Galaxy Tab S3 4GB
3.41GB
Google Nexus 6 3GB
2.97GB
Moto G5 Plus 3GB
2.88GB
Moto G5 3GB
2.88GB
Huawei Mate 8 3GB
2.88GB
ZTE Axon 7 mini 3GB
2.84GB
Sony Xperia X 3GB
2.83GB
Sony Xperia X Compact 3GB
2.82GB
Nokia 6 3GB
2.82GB
Xiaomi Redmi Note 4X 3GB
2.80GB
Huawei P9 Lite 3GB
2.79GB
Huawei P9 3GB
2.79GB
Sony Xperia Z5 3GB
2.79GB
Huawei P8 3GB
2.79GB
Samsung Galaxy Note 4 3GB
2.78GB
Sony Xperia XZs 3GB
2.77GB
LG G4 3GB
2.77GB
HTC One M9 3GB
2.72GB
Huawei Nexus 6P 3GB
2.70GB
Samsung Galaxy S6 3GB
2.69GB
Xiaomi RedMi Note 2 2GB
1.87GB
Samsung Galaxy S5 2GB
1.85GB
LG Nexus 5X 2GB
1.81GB
Sony Xperia Z5 Compact 2GB
1.80GB
1
2
3
4
5
6
7
Notering: Honor View 20 saknas i listan för AndroBench här ovan, då en bugg i mjukvaran ger View 20 ett felaktigt och orimligt högt resultat (cirka 165 MB/s vid slumpvis skrivning), varför vi har valt att inte officiellt publicera mätningarna i våra grafer. Vid manuella mätningar har vi noterat sekventiella skrivhastigheter till det interna lagringsminnet om cirka 35 MB/s.

Geekbench 4 enkeltrådat

Geekbench mäter systemprocessorn och primärminnets samlade beräkningskraft.
Samsung Galaxy S10 Plus E9820
4553p
Samsung Galaxy Note 9 E9810
3731p
Xiaomi Mi 9 S855
3483p
Honor View 20 K980
3318p
Huawei P30 Pro K980
3310p
OnePlus 6 S845
2482p
Sony Xperia XZ2 Premium S845
2456p
LG G7 ThinQ S845
2429p
Sony Xperia XZ2 S845
2413p
OnePlus 6T S845
2410p
Google Pixel 3 XL S845
2404p
Google Pixel 3 S845
2389p
Sony Xperia XZ3 S845
2386p
Galaxy S8+S8 Plus E8895
2014p
OnePlus 5T S835
1964p
Nokia 8 Sirocco S835
1941p
Huawei P10 Plus K960
1935p
Nokia 8 S835
1928p
Google Pixel 2 XL S835
1923p
Huawei P10 K960
1923p
HTC U11 S835
1921p
Sony Xperia XZ Premium S835
1921p
Google Pixel 2 S835
1920p
OnePlus 5 S835
1919p
Essential Phone PH-1 S835
1916p
Huawei Mate 9 Pro K960
1911p
Galaxy Note 7 E8890
1853p
Galaxy S7+S7 Edge E8890
1849p
Huawei Honor 9 K960
1848p
OnePlus 3T S821
1833p
LG G6 S821
1783p
Nokia 7 Plus S660
1685p
Google Pixel XL S821
1653p
Sony Xperia XZs S820
1646p
Google Pixel S821
1618p
HTC 10 S820
1618p
ZTE Axon 7 S820
1613p
LG G5 S820
1610p
Xiaomi Mi Pad 3 MT8176
1547p
Galaxy S6+S6 Edge Plus E7420
1388p
Sony Xperia X Compact S650
1365p
Sony Xperia Z5 S810
1332p
Huawei Nexus 6P S810
1321p
HTC One M9 S810
1314p
Sony Xperia Z5 Compact S810
1312p
Galaxy Tab S3 S820
1276p
Huawei P9+P9 Plus K955
1183p
Moto X Style S808
1171p
Nexus 6 S805
1072p
Galaxy Note 4 S805
1056p
Asus Zenfone 4 S630
856p
Xiaomi Redmi Note 4X S625
854p
Moto G5 Plus S625
850p
Huawei P9 Lite K650
810p
Nokia 6 S430
664p
Moto G5 S430
597p
1000
2000
3000
4000

3DMark Sling Shot Test 1 OpenGL ES 3.1 1080p

Xiaomi Mi 9
40FPS
OnePlus 6
33FPS
Samsung Galaxy S10 Plus
33FPS
OnePlus 6T
33FPS
Google Pixel 3 XL
32FPS
Sony Xperia XZ3
32FPS
Sony Xperia XZ2
32FPS
Sony Xperia XZ2 Premium
32FPS
Google Pixel 3
32FPS
LG G7 ThinQ
30FPS
OnePlus 5T
26FPS
Nokia 8
25FPS
HTC U11
25FPS
Sony Xperia XZ Premium
25FPS
OnePlus 5
25FPS
Google Pixel 2
25FPS
Google Pixel 2 XL
25FPS
Nokia 8 Sirocco
25FPS
Huawei P30 Pro
25FPS
Samsung Galaxy Note 9
25FPS
Essential Phone PH-1
24FPS
ZTE Axon 7
20FPS
Honor View 20
20FPS
Huawei Honor 9
20FPS
Galaxy S8+S8 Plus
20FPS
Sony Xperia XZs
19FPS
Google Pixel XL
19FPS
Google Pixel
19FPS
OnePlus 3T
19FPS
Apple iPhone 7 Plus
18FPS
HTC 10
18FPS
Huawei P10 Plus
16FPS
Huawei P10
16FPS
LG G5
16FPS
Huawei Mate 9 Pro
15FPS
Galaxy S7+S7 Edge
14FPS
HTC One M9
14FPS
LG G6
13FPS
Galaxy Tab S3
10FPS
Asus Zenfone 4
9FPS
Huawei Nexus 6P
9FPS
Nokia 7 Plus
9FPS
Google Nexus 6
8FPS
Galaxy S6 Edge+
8FPS
Xiaomi Mi Pad 3
7FPS
Sony Xperia Z5 Compact
7FPS
Sony Xperia Z5
7FPS
LG Nexus 5X
7FPS
Sony Xperia X Compact
6FPS
Sony Xperia X
6FPS
Samsung Galaxy Note 4
4FPS
Moto G5 Plus
3FPS
Xiaomi Redmi Note 4X
3FPS
ZTE Axon 7 mini
2FPS
Nokia 6
2FPS
Moto G5
2FPS
4
8
12
16
20
24
28
32
36
40
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande. Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen.

Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggig” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Med ovanstående sagt vill vi ändå nämna att Honor View 20 är imponerande snabb, såväl i gränssnitt som vid appinstallationer. Flytet i gränssnittet är mycket bra men något enstaka mikrolagg då och då kan för den som är observant förnimmas, precis som i exempelvis Samsung Galaxy Note 9. Gott om arbetsminne (RAM), antingen 6 eller 8 GB beroende på version, gör att så kallad multikörning och appväxling mellan flertalet tyngre appar går som en dans.

Kort sagt bjuder Honor View 20 på en utmärkt prestanda på flaggskeppsnivå, trots en betydligt mindre prislapp än majoriteten av alla flaggskepp.

Honor View 20 – Summering

Hårdvarumässigt är View 20 inte långt ifrån en fullträff. Materialkvalitet och byggkvalitet är av absolut toppklass och telefonen ligger mycket bra i handen. Glasbakstycket är dock som alla glasbakstycken halkiga och sköra, så skal eller fodral rekommenderas. Under skalet hittar vi gott om kraft i form av HiSilicons åttakärniga chipp Kirin 980, 6 eller 8 GB RAM och 128 eller 256 GB lagring. Kirin 980 kan bitvis både matcha och slår erkänt snabba Snapdragon 845, även om det halkar efter i tunga 3D-tillämpningar.

Batteritiden är mycket god tack vare ett batteri på hela 4 000 mAh och Huawei/Honor tycks ha optimerat sin mjukvara bättre än tidigare år då mjukvaran ibland har förbrukat mer ström, i synnerhet vid standby, än vad vi har varit nöjda med. Batteriladdning går vidare mycket snabbt med den medföljande laddaren på hela 22,5W – mer än de 15-18W som annars är brukligt för snabbladdare. Dessvärre saknar View 20 trots glasbakstycke precis som OnePlus 6 och 6T stöd för trådlös batteriladdning. Vidare saknas återigen precis som i OnePlus 6 och 6T en officiell IP-klassning för vattenresistens.

Kameran på hela 48 megapixlar tar förvånansvärt bra bilder, och vi kan tydligt se att Honor i View 20 är visa av erfarenhet från Huaweis P20 och Mate 20 Pro. Numera finner vi några av de allra bästa kamerorna i Huaweis telefoner, och det är tydligt att det har smittat av sig även till dotterbolaget Honors telefoner. View 20 saknar för all del såväl vidvinkellins som telefotolins, men huvudkameran i sig är kompetent, i synnerhet i sin prisklass.

Mjukvaran är relativt väluppdaterad säkerhetsmässigt och har därtill den senaste Androidversionen, 9 Pie, och gränssnittet är mycket snabbt och följsamt. View 20 känns kort sagt väldigt kraftfull rent allmänt – som sig bör med hela 8 GB RAM, 256 GB lagring samt åttakärniga Kirin 980 i vårt testexemplar med en prislapp på fina 6 690 kronor. Honor säljer även en version med 6 GB RAM och 128 GB lagring, med samma systemchipp, Kirin 980, för en tusenlapp mindre, utmärkta 5 690 kronor.

Med dessa prislappar och telefonernas utrustningsnivåer är det mycket tydligt att Honor avser utmana OnePlus om de prismedvetna konsumenternas gunst – de priskrigar uppenbart genom att lägga prislappen 100 kronor lägre än motsvarande 6T-modeller från OnePlus. Det mesta från skärmupplösning och storlek till prestanda, RAM, lagring, batteristorlek, batteritid, kamera och pris placerar Honor View 20 djupt rotad i OnePlus segment. Och Honor gör det bra. Mycket bra.

Vi skall inte gå så långt som att säga att View 20 är bättre än en OnePlus 6/6T men den är över hela brädet, som helhet, snudd på lika bra.

Även om mjukvaran har blivit betydligt bättre så är den ändå inte riktigt där ännu. Den är fortfarande lite rörig och omodern, i synnerhet jämfört med OnePlus Oxygen OS som är mycket rent och troget Android i grundutförande. Vi måste därtill, visa av erfarenhet av Honor-telefoner, ställa oss lite tveksamma till om Honor verkligen avser uppdatera mjukvaran lika flitigt som OnePlus gör. Den andra bristen där OnePlus 6/6T distanserar sig från View 20 är bildskärmen. OnePlus 6/6T har en bättre skärm, med högre maximal ljusstyrka.

View 20 å sin sida bjuder på en markant bättre batteritid, en lite mer ljudlig monohögtalare, en bättre huvudkamera när allt klaffar, en bättre frontkamera, ett lite lägre pris och en aviseringsdiod. Till skillnad från 6T så saknar View 20 förvisso en vidvinkelkamera, men istället bjuds vi på en 3D-sensor som bland annat kan användas för AR-funktioner men som även tack vare att 3D-sensorn kan mäta djup samt erbjuda en mer exakt fokus, både automatisk och manuell sådan.

Att vi helt och fullt rekommenderar Honor View 20 som ett kompetent alternativ till utmärkta OnePlus råder det inget tvivel om, men View 20 är även ett seriöst alternativ till flaggskeppstelefoner med en prislapp upp mot, eller till och med över, 10 000 kronor.

Honor View 20 är kort sagt bland det mest prisvärda som går att köpa i svenska butiker och med svensk garanti idag och alla som står i begrepp att köpa en ny telefon inom kort uppmanas ta en närmare titt på den här pjäsen. View 20 kanske inte blir ditt slutgiltiga val, men den förtjänar ditt övervägande.

Honor View 20

Från 5 690 kronor
8.8

Gränssnitt & mjukvara

8.0/10

Byggkvalitet & form

9.0/10

Skärm & pekskärm

7.5/10

Kamera

8.5/10

Prestanda

9.5/10

Batteritid & laddning

10.0/10

Styrkor

 • Väldigt hög byggkvalitet
 • Mycket bra batteritid & snabb laddning
 • Hög prestanda i gränssnitt
 • Utmärkt dagsljuskamera
 • Väldigt prisvärd
 • LED-diod för aviseringar & 3,5mm-port

Svagheter

 • Glsbakstycke är skört och halkigt
 • Saknar officiell vattenresistens
 • Saknar trådlös laddning
 • Relativt svag monohögtalare
 • Ojämn bakgrundsbelysning i bildskärmen

Mest kommenterat

 1. Hur strömmar du främst video på TV?
 2. Svagt första år för Amazon på svenska marknaden
 3. 15 smartphonegimmicks genom åren
 4. Sony Xperia Pro-I nu tillgänglig för 17 990 kronor
 5. Nokia 9 PureView blir utan Android 11, kunder får rabatt på ny telefon istället
 6. Samsung Galaxy S22 och S22 Plus kan få de här kamerorna

Mest läst

 1. De här apparna har röstats fram till årets bästa
 2. Rykte: Motorola blir först ut med Samsungs 200MP-kamera, därefter Xiaomi
 3. Nokia 9 PureView blir utan Android 11, kunder får rabatt på ny telefon istället
 4. Hur strömmar du främst video på TV?
 5. Låsta mappen i Google Photos släpps för fler telefoner
 6. 15 smartphonegimmicks genom åren

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur strömmar du främst video på TV?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om