Recension:Test av OnePlus 6T

Postat:
17:54 - 2018-12-25
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
67

Sedan 2016 har uppstickaren OnePlus lanserat två flaggskeppstelefoner per kalenderår, en under senvåren eller försommaren och en under senhösten, där hösttelefonen är en putsning av vårtelefonen och har fått ett käckt litet ”T” adderat till modellnamnet. Det rör sig sällan om några större förändringar under skalet, men likväl är putsningarna i regel betydande nog för att göra skäl för det aktuella årets andra flaggskeppslansering.

Främst handlar putsningarna traditionellt sett om saker som ett större batteri, en större skärm, en finputsad design och en överlag mer kompetent mjukvara, medan saker som processorplattform, lagringsmängd och arbetsminne förblir om inte identiska så åtminstone snudd på.

Under senhösten har OnePlus hunnit fram till OnePlus 6T, som precis som T-modellerna från tidigare år åtminstone på pappret är en putsning av föregående modell helt och hållet enligt OnePlus numera välbeprövade och välfungerande recept: större batteri och större skärm, och i 6T även en fingeravtrycksläsare under skalet och en mer kompetent mjukvara.

I den här recensionen hugger vi in på OnePlus höstmodell för att se om modellen precis som tidigare T-modeller gör skäl för sin höstlansering, eller om OnePlus i år istället kanske borde ha skippat höstflaggskeppet.

Kartong och hårdvara



I fjol levererade OnePlus höstmodellen 5T i en kartong som var i princip helt och hållet identisk med kartongen som vårmodellen 5 levererades i – till och med det instansade trycket på kartonglockets ovansida sade kort och gott ”5”, för både OnePlus 5 och OnePlus 5T. Även om kartongen på det stora hela naturligtvis spelar mycket liten roll så fanns det de som tyckte att det var lite tråkigt att de tu modellerna inte fick sin egen kartong.

Även i år ser vi en kartong för höstmodellen som är förvillande lik vårmodellens kartong. Både OnePlus 6 och 6T har fått siffran ”6” instansad på kartonglockets ovansida. Ingenstans avslöjar kartongen i sig att det rör sig om den uppgraderade 6T-modellen, med undantag av ett litet tryck på kartongens sida och en klisterlapp på kartongens undersida där vi kan se att det rör sig om just OnePlus 6T.

OnePlus tycks dock ändå ha lyssnat på vad som sades i fjol, för även om kartongen i sig vad gäller instansning, tryck, mått och format är i princip helt och hållet identiska för 6 och 6T så har de gett den vita 6T-kartongen en slags marmor- eller täljstenseffekt samt en vit inre kartong (röd i företrädaren) som på ett diskret men ändå tydligt sätt skiljer vårmodellen och höstmodellen åt.

Det kan tyckas fånigt att överhuvudtaget tala ingående om kartongen, men för många är uppackningsupplevelsen, och därmed kartongen, av stor vikt. I synnerhet när man har lagt många tusenlappar på en ny telefon.

Då locket lyfts av möts vi i sedvanlig ordning av telefonen i sig i ett eget utrymme högst upp, inslagen i skyddsplast. Nedan telefonen hittar vi precis som flertalet tidigare OnePlus-modeller ett inre pappfodral i vilket dokumentation, ett transparent gummiskal och SIM-kortstiftet döljer sig.

Nedan det inre fodralet hittar vi en vit snabbladdadapter av OnePlus Dash-typ (5V och 4A, 20W), en OnePlus-röd USB till USB Typ C-kabel på dryga metern, för laddning samt anslutning till exempelvis en dator, samt slutligen en USB Typ C till 3,5-millimeteradapter för anslutning av trådburna 3,5-millimeterhörlurar. Japp, OnePlus har i 6T valt att som så många andra tillverkare fimpa 3,5-millimeterjacket.

Vi finner alltså följande i kartongen:

  • OnePlus 6T (blanksvart, 8/128 GB)
  • Laddadapter (vit, Dash-laddare, upp till 5V och 4A/20W
  • USB-kabel (USB till USB Typ C, röd m. vita kontakter, cirka 1 meter lång)
  • USB Typ C till 3,5 mm-adapter (röd m. vita kontakter, ca 9 cm)
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

I OnePlus 6T har bildskärmen – återigen av AMOLED-typ och återigen med 1080p-upplösning – vuxit en aning, från företrädarens 6,28 tum till 6,41 tum. Vidare har ”notchen” i 6T krympt rejält, vilket ytterligare ökar den för användaren tillgängliga bildskärmsytan. Kort sagt bjuder 6T på markant mer skärm utan att för den skull ha gjort telefonen i sig speciellt mycket större.

Aningen större har den dock blivit; OnePlus 6T mäter in på 157,5 x 74,8 x 8,2 millimeter, vilket är 1,8 millimeter högre och 0,4 millimeter tjockare – men faktiskt 0,6 millimeter mindre bred. Vikten ligger på 185 gram vilket är 8 gram mer än OnePlus 6. Den lite större tjockleken och den högre vikten förklaras av det rejält utökade batteriet OnePlus har gett 6T: 3 700 mAh, att jämföra med 3 300 i OnePlus 6.


Bakstycket är precis som i OnePlus 6 av glas och telefonen kan i Sverige köpas i fyra olika färgvarianter; ”Mirror Black” (blanksvart) och ”Midnight Black” (mattsvart), ”Thunder Purple” (lila) och ”Papaya Orange” (orange). Vårt recensionsexemplar är den blanksvarta versionen.

Telefonen kan i Sverige bli din i fyra olika bestyckningsversioner: 6 GB RAM och 128 GB lagringsminne (endast den blanksvarta versionen), 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme (blanksvart, mattsvart och lila), 8 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme (mattsvart) och slutligen en McLaren-version med 10 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme (orange).

Trots att OnePlus 6T precis som 6 har utrustats med ett glasbakstycke har ingen av dem utrustats med stöd för trådlös laddning, vilket vi finner väldigt tråkigt. Den stora anledningen till att allt fler tillverkare har gått från metallbakstycken till glasbakstycken är att glasbakstycken till skillnad från metallbakstycken tillåter trådlös laddning. OnePlus väljer dock till vår besvikelse att inte hoppa på det tåget.

OnePlus har heller inte hoppat på IP-tåget, det vill säga tåget där de ger telefonen en officiell vattenresistens i form av en IP-klassificering, men utan att gå in på detalj hävdar de ändå att telefonen har en viss vattenresistens i form av intern silikontätning kring telefonens knappar, exempelvis. OnePlus 6T är alltså liksom OnePlus 6 ”vattenresistent”, men oklart till vilken grad. Vi gissar att det snarare rör sig om stänkresistens och att man utan problem kan använda telefonen i ett lätt regn, men vi skulle inte rekommendera att doppa den i poolen.

De två kanske största nyheterna i 6T, utöver den större skärmen och det större batteriet, är att OnePlus 6T saknar både en traditionell fingeravtrycksläsare och en 3,5-millimeterport. OnePlus har i 6T avlägsnat den traditionella kapacitiva fingeravtrycksläsaren på bakstycket och ersatt den med en CMOS-läsare i telefonens bildskärm. Audiojacket lyser vidare för första gången med sin frånvaro i en OnePlus-telefon, något som lär reta somliga.

Vidare saknas i 6T en aviserings-LED. I sin iver att göra ”notchen” så liten som möjligt har OnePlus helt sonika valt att göra sig av med aviseringsdioden. För vissa är detta ett totalt ickeproblem, men för andra, som oss på Swedroid, är det ett elände att inte längre ha en flerfärgsdiod som på avstånd och utan att plocka upp telefonen låter oss veta om vi har exempelvis nyinkomna meddelanden, missade telefonsamtal eller låg batterinivå. Det finns nödlösningar i appform på Play-butiken, som emulerar en blinkande diod på telefonens skärm, men vi har aldrig riktigt tyckt om dessa på grund av buggar och batteriåtgång, samt det faktum att de aldrig är lika ljusstarka som en LED-diod.

Mjukvaran består av Android 9 Pie, i skrivande stund med november månads säkerhetsuppdatering, vilket innebär att 6T är så uppdaterad den bara kan bli. Ovanpå Android har OnePlus naturligtvis lagt in sitt egenutvecklade gränssnitt Oxygen OS som idag har nått upp till version 9.0.6.

Kameran är av dubbelkameratyp (16 megapixlar, 20 megapixlar) och är ned till minsta detalj helt och hållet identisk med kameran i OnePlus 6, vilket även gäller frontkameran (16 megapixlar), men OnePlus bjuder åtminstone på en del nya funktioner i kameramjukvaran, exempelvis något de kallar Nightscape som är ett kameraläge för svåra mörkerscenarion, precis som Googles Night sight (”Nattkamera”). Nightscape är dock inte en exklusiv funktion för OnePlus 6T, utan även OnePlus 6 bjuds på samma kameraläge.

Specifikationer OnePlus 6T
ReleasedatumHösten 2018
Processor2,8GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 845
GrafikkretsAdreno 630
RAM-minne8GB
Inbyggt minne128/256GB / ingen plats för minneskort
Skärm6,41" / FHD+ - 1080x2340 pixlar / 402PPI
SkärmtypAMOLED / 19.5:9 / 100,86 cm² / ~85,6% av fronten
Kamera16MP / f1,7 / OIS+EIS / 1,22 µm / 4K @ 60fps / sekundär 20MP-sensor
Främre kamera16MP
Vikt185g
Höjd, bredd, djup157,5 x 74,8 x 8,2mm
Batteri3700mAh
KommunikationUSB 2.0 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, WiFi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou+Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 16
IP-klassningNej
Övrig infoSaknar 3,5mm jack.
Mer infoMer info om OnePlus 6T på Androidenheter.se

I handen känns OnePlus 6T som förväntat mycket snarlik OnePlus 6, men man kan definitivt, om än subtilt, förnimma att OnePlus 6T är både tjockare och tyngre än företrädaren. Skillnaden är liten, men då man växlar fram och tillbaka mellan de tu telefonerna är det ändå noterbart.

Utformningen är mycket behaglig och precis som OnePlus 6 ligger 6T nästan perfekt i handen. Mjuka rundningar där de behövs samtidigt som bakstycket ändå är platt nog för att ligga stabilt på exempelvis en bordsskiva utan att vagga i sidled då pekskärmen används.

Det medföljande transparenta gummiskalet håller en ganska god passform, men utformningen är inte helt genomtänkt. Vad vi menar med detta är att skalet omfamnar telefonen på ett sådant vis att det sticker ut uppskattningsvis tre millimeter ovanför pekskärmens yta runtom hela skärmen.

Detta innebär för all del att skalet skyddar skärmen väl exempelvis om telefonen placeras på en hård yta med skärmen vänd nedåt, eller vid fall, men det innebär samtidigt att det blir en tämligen obekväm operation att använda OnePlus i övrigt eminenta gestnavigering för navigeringsknapparna i bildskärmens nederkant, i synnerhet med enhandsgrepp.

Att svepa med tummen upp från pekskärmens nederkant gör att fingret samtidigt sveper på den utstående listen på gummiskalet och man riskerar att missa den lilla ytan längst ned på pekskärmen där alla svep måste påbörjas för att funktionen skall fungera. Vi beställde på grund av detta snabbt ett originalskal från OnePlus-butiken, där skalet har fått en utfasning i skalets nederkant så att skalet inte är i vägen vid gestnavigering. Nackdelen? Det kostar från oförskämda 209 till 269 kronor beroende på modell. Det går dock lyckligtvis att hitta utmärkta skal från tredjepartstillverkare till ett betydligt lägre pris.

I fotänden hittar vi USB Typ C-porten som sig bör centrerat, omgiven av vad som ser ut stereohögtalare. Det är dock bara en monohögtalare i OnePlus 6T, i den vänstra högtalaröppningen, och den högra ”högtalaröppningen” tycks främst vara där för att ge fotänden en mer symmetrisk design. OnePlus har dock använt den högra öppningen till att infoga samtalsmikrofonen. I företrädaren OnePlus 6 fann vi på samma plats istället en 3,5-millimeterport, men då OnePlus i 6T valde att göra sig av med audiojacket så valde de att istället ge 6T ett symmetriskt utseende.

Precis som i OnePlus 6 hittar i i höstens modell volymknappen på telefonens vänstra långsida, och på högra långsidan hittar vi den för OnePlus så traditionella skjutbara knappen för telefonens tre ljudlägen (Ring, Vibrera, Tyst) samt strömknappen strax nedan. Knapparna sitter där vi genom företrädaren har vant oss att de sitter i en OnePlus-telefon och de håller utmärkt klass där både strömknapp och volymknapp erbjuder bra motstånd och tydlig klickkänsla och skjutknappen är kraftigt texturerad och erbjuder ett bra grepp.

Som alltid med OnePlus-telefoner de senaste åren är även 6T rasande snabb att använda i gränssnitt, vid appstart, appinstallationer och spelande. Det är alltid en fröjd att använda en OnePlus-telefon då den utför alla uppgifter snabbt och utan fördröjning, och tack vare rikligt med arbetsminne (8 GB i vårt recensionsexemplar) flyter även multikörning och appväxling mjukt som smör och snabbt som blixten.

Med ovanstående sagt: vi kan vid normalt användande inte förnimma att 6T är snabbare än företrädaren OnePlus 6, eller 5T heller för den delen, men detta är sant för kort sagt nästan alla flaggskeppstelefoner på marknaden. Vi ser helt enkelt inte längre samma betydande prestandakliv från en modell till ett annan på samma vis som vi gjorde för någon handfull år sedan. Vi anser dock att detta är ett gott tecken då det indikerar att telefonmarknaden har mognat och att både hårdvara och mjukvara är ytterst väloptimerade och samspelta i de allra flesta topptelefonerna.

Bildskärm


Bildskärmen har i 6T vuxit en aning då vi jämför med företrädaren OnePlus 6. 6T mäter in på 6,41 tum på diagonalen, i ett lite mer utdraget format på 19,5:9, att jämföra med 6,28 tum och 19:9 i OnePlus 6. Den tillgängliga skärmytan har också vuxit en aning, inte minst tack vare att den så kallade notchen (sensorhakan/sensorpannan) har krympts till uppskattningsvis en tredjedel av notchen i 6. För att lyckas med det här konststycket har OnePlus tvingats göra sig av med aviserings-LED:n. Illa. Ett fall av form före funktion.

Precis som alla OnePlus-telefoner till dags dato har OnePlus även gett 6T en bildskärm med 1080p-upplösning. Vi finner dock i 6T på grund av det mer utdragna skärmformatet 60×1080 fler pixlar än i företrädaren, med 1 080 x 2 340 pixlar mot 1 080 x 2 280 pixlar. Pixeltätheten är som vanligt strax över 400 PPI vilket är acceptabelt skarpt för alla utom de mest skarpögda. Man kan absolut och utan större ansträngning se enskilda pixlar om man tittar närmare, men på normalt avstånd om 30+ centimeter är det enligt vår mening inte ett problem alls.

Skärmtypen är precis som i alla OnePlus-telefoner sedan OnePlus 3 av AMOLED-typ och kallas av OnePlus för ”Optic AMOLED”. Detta är inget annat än en marknadsföringsterm, optic AMOLED skiljer sig inte från ”vanlig” AMOLED på något vis rent tekniskt, men med detta sagt håller bildskärmen mycket hög klass i OnePlus 6T. OnePlus har använt mycket högkvalitativa AMOLED-paneler sedan OnePlus 5, möjligen skärmupplösningen undantagen.

Färgåtergivningen är utmärkt även om färgerna på sedvanligt vis är uppskruvade till 11. Vi bjuds på vackra färger snarare än realistiska sådana, precis som i (med ett fåtal undantag) alla konkurrenters telefoner. Betraktningsvinklarna är mycket bra och bildskärmen behåller både lyster och färgnyanser bättre än många andra OLED-paneler från betydligt dyrare konkurrenter, exempelvis Pixel 3 XL och (hör och häpna) Samsung Galaxy Note 9.

Kontrast och svärta är som alltid med moderna AMOLED-paneler av toppklass och 6T ligger i paritet med de allra bästa konkurrenterna på marknaden. Den maximala ljusstyrkan är bra men inte fantastisk, aningen mer ljusstark skärm i 6T, men skillnaden är nästan försumbar. Faktum är att bildskärmen utöver de extra 60 pixlarna på höjden är nästan helt och hållet identisk med bildskärmen i OnePlus 6, men det bör påpekas att detta inte är ett dåligt betyd på något vis. Allt från färger och betraktningsvinklar till svärta och skärpa är i våra ögon identiska. Vi kan helt enkelt inte skilja dem åt.

Läsbarheten utomhus i fullt dagsljus är skaplig men inte lika bra som i de allra mest ljusstarka bildskärmarna på marknaden. Direkt solljus bör som alltid undvikas, vilket dock även gäller de allra mest ljusstarka bildskärmarna på marknaden.

Pekskärmen är som vanligt numera och de senaste 4–5 åren av toppklass och vi har under vår testfas inte haft några som helst problem med vare sig respons som precision, vare sig vid pek, svep eller nyp. Kort sagt gör pekskärmen precis det vi förväntar oss av den. Ju mindre man ens märker av pekskärmen, för att den snabbt och precist gör allt våra fingertoppar befaller, desto bättre är den.

Då vi summerar skärmen i OnePlus 6T konstaterar vi att det kort sagt är en mycket trevlig, om än aningen lågupplöst, bekantskap. Med undantag av den maximala ljusstyrkan och upplösningen, som är acceptable, är bildskärm och pekskärm av toppklass och vi tvivlar inte på att nästan alla som köper ett eget exemplar blir mer än nöjda.

För första gången i en OnePlus-telefon hittar vi i 6T en i bildskärmen inbakad fingeravtrycksläsare. Mer om detta i kapitlet nedan.

Upplåsningsmetoder


Fingeravtrycksläsaren har i OnePlus gjort en långresa genom åren, från att inte existera i tidigare modeller till att placeras på fronten nedanför skärmen, till att flyttas till baksidan och nu, i 6T, slutligen flyttas till fronten igen, placerad i bildskärmen. Att har en fingeravtrycksläsare i bildskärmen är sannolikt framtiden för alla flaggskeppstelefoner och det öppnar upp en rad spännande möjligheter, men tekniken som sådan är fortfarande i babystadiet, och det märks.

När allt går väl kan man låsa upp telefonen relativt snabbt med den i bildskärmen placerade CMOS-läsaren. Inte lika snabbt som en traditionell kapacitiv fingeravtrycksläsare, utan man får räkna med en inläsning som tar mellan 50 och 100 procent längre tid än vad man är van vid från de bästa kapacitiva läsarna.

Den här relativa ”segheten” i sig vore vi helt OK med i första eller andra generationens telefoner med dessa läsare, det är inte hela världen att vänta en halv sekund längre. Problemet är att allt inte går väl varje gång, och olika fingeravtryck fungerar olika väl. Ena fingrets avtryck kan fungera skapligt, med uppskattningsvis 75 procents framgång, medan det andra kräver tre, fyra eller till och med fem försök innan det fungerar. Att göra rent skärmen där fingeravtrycksläsaren är placerad hjälper, men bara till en viss del.

Beroende på var man använder fingeravtrycksverifieringen, exempelvis för att låsa upp telefonen, så blir man inte sällan utelåst och måste mata in PIN eller lösenord manuellt, eller som i fallet med bankappar inte sällan finna att man efter några misslyckade försök har blockeras och tvingas vänta x antal minuter. Frustrerande.

Vi vet inte varför, men en radering och omprogrammering av våra fingeravtryck efter ett par veckors användande tycks göra situationen mer dräglig och ge oss en högre framgångsprocent innan problemen kommer tillbaka igen några veckor senare.

Vi har programmerat om våra fingeravtryck vid två tillfällen under vår tid med OnePlus 6T, både i vårt recensionsexemplar och ett privat exemplar, men skall man verkligen behöva programmera om sina fingeravtryck med några veckors mellanrum för att funktionen som sådan tycks sluta fungera för att minimala skillnader i vår hud uppstår med tiden? Vi anser inte att det skall behövas. Allra minst efter att blivit bortskämd med den traditionella typen av kapacitiva fingeravtrycksläsare som har en smått fantastisk snabbhet, precision och framgångsprocent.

Då fingeravtrycksläsaren nu sitter under skärmen kan man inte treva sig fram till den i blindo då det av naturliga skäl inte finns några som helst taktila indikationer på exakt var läsaren sitter. Man måste kort sagt titta på skärmen och placera fingret precis på den punkten där läsaren sitter.

Ovanstående är i sig inget större problem då man i regel avser att se på skärmen i samband med att man använder fingeravtrycksläsaren ändå, men att som med telefoner med traditionella fingeravtrycksläsare på baksidan låsa upp genast då man stoppar handen i fickan och drar fram telefonen, för att mötas av en helt upplåst telefon redo att användas, är i princip omöjligt med en läsare i bildskärmen.

Vi har gått hårt åt fingeravtrycksläsaren i styckena ovan för att vi anser att tekniken som sådan inte är mogen konsumentmarknaden ännu, men samtidigt måste tekniken introduceras i konsumenttelefoner på bred front för att tekniken som sådan skall få möjligheten att utvecklas snabbt. Ju större marknadsspridning desto mer resurser kan tillverkarna lägga på att göra tekniken bättre, och kanske på sikt göra hela eller åtminstone betydligt större delar av bildskärmen till en enda stor fingeravtrycksläsare.

Vi gissar att vi kommer få leva med halvdant fungerande bildskärmsinfogade fingeravtrycksläsare i några telefongenerationer innan tekniken som sådan har utvecklats till en dräglig nivå och det hela fungerar åtminstone nästan lika bra som dagens traditionella fingeravtrycksläsare.

I dagsläget önskar vi att vi kunde ha fått både och: en traditionell fingeravtrycksläsare på baksidan som komplement till läsaren i bildskärmen. Det bästa av två världar, till dess att tekniken har utvecklats mer. Detta är dock en osannolik utveckling då det kostar tillverkarna mer att ha två separata fingeravtrycksläsare.

Som ett plåster på såren fungerar OnePlus ansiktsupplåsning precis som i OnePlus 6 mycket väl. Vi kan inte uttala oss om hur säker ansiktsupplåsningen är, annat än att vi inte har lyckats lura den med hjälp av utskrifter av vårt ansikte eller vårt ansikte på en datorskärm eller med familjemedlemmar (ej enäggstvillingar) som har snarlika anletsdrag. Vi vet sedan tidigare att enäggstvillingar kan lura till och med Apples mycket avancerade ansiktsskanner i nyare modeller av iPhone.

Vår favoritmetod för verifiering och upplåsning har de senaste åren alltid varit fingeravtrycksläsaren, men i OnePlus 6T har vi på grund av den tämligen opålitliga fingeravtrycksläsaren istället använt ansiktsupplåsning som vår standardmetod. I dagsläget fungerar dessvärre ansiktsverifiering dock inte för något annat än att låsa upp telefonen.

Man kan i Android i dagsläget (till och med Android 9 Pie) inte använda något annat än fingeravtryck som biometrisk verifieringsmetod i appar, även om fler biometriska verifieringsmetoder såsom ansikts- och irisverifiering är på gång i framtida versioner av Android. I dagsläget är det antingen manuell inloggning med PIN/lösenord eller fingeravtryck som gäller.

Trådlöst och ljud

Vid telefonsamtal presterar OnePlus 6T, precis som företrädaren OnePlus 6, som vi förväntar oss numera, det vill säga utmärkt. Vindbrus och bakgrundsbuller filtreras relativt effektivt bort så länge det inte är alltför blåsigt eller bullrigt. Både vi och motparten hör varandra klart och tydligt i de allra flesta situationerna, men står man utmed en bullrig innerstadsgala med busstrafik och annat oväsen kan det bli svårt för båda parterna att höra varandra ordentligt. Maxvolymen via samtalshögtalaren är därtill ganska bra, men inte riktigt lika välljudande som syskonet OnePlus 6, sannolikt då OnePlus har tvingats göra högtalaren/högtalaröppningen mindre i 6T för att kunna krympa notchen.

Mottagning via trådlösa nätverk, det vill säga mobilnätverk, Wi-Fi och Bluetooth ligger precis i nivå med vad vi förväntar oss och är vare sig bättre eller sämre än aktuella konkurrenter såsom Google Pixel 3 XL, Samsung Galaxy Note 9 och Sony Xperia XZ3. Uppkoppling mot Wi-Fi-nätverk går precis som i företrädaren oerhört snabbt, kanske snabbare än någon annan Androidtelefon på marknaden, och även om det mest är av kuriosa om Wi-Fi-anslutningen etableras på en halv sekund istället för på hel sekund så bidrar det ändå till att OnePlus 6T som helhet upplevs som rasande snabb.

Datahastigheterna motsvarar vidare våra förväntningar och vi uppnår utan ansträngning vårt mobilnäts dagsaktuella maxhastigheter om cirka 110 Mbit/s ned och 30 Mbit/s upp, och via Wi-Fi är det samma historia: maxhastigheterna beror helt och hållet på nätverkets kapacitet, inte på telefonens maxhastigheter.

Ljudet i den inbyggda interna högtalaren, lite olyckligt placerad i fotänden och av monotyp, är högljutt men lite skränigt och skråligt då volymen vrids upp till max och strax därunder. Vi mäter precis som i OnePlus 6 upp goda 85 decibel som max 50 centimeter från högtalaröppningen, men maxvolymen sjunker till 81 decibel 50 centimeter från telefonens front beroende på högtalaröppningens placering och ljudets riktning. Oavsett vilket är detta ett bra resultat, även om ljudkvalitén i sig inte är av toppklass.

Djupet, om man kan tala om djup, är ungefär i nivå med Sony Xperia XZ3 men inte lika bra som i Google Pixel 3 XL, även om Pixel 3 XL dras med ett lätt burkigt ljud. Vi finner det ledsamt att OnePlus återigen har valt en fotändeplacerad monohögtalare, inte minst nu när allt fler konkurrenter har börjat använda dubbla högtalare i form av en fotändeplacerad högtalare och en samtalshögtalare ovan skärmen som extraknäcker som mediahögtalare.

En enkel högtalare i fotänden är alldeles för lätt att oavsiktligen täcka över, varpå ljudet går nästan helt förlorat som genom ett trollslag. Inte minst sker detta återkommande vid filmtittande och spelande i landskapsläge då handen/fingrarna som håller i telefonen naturligt landar rätt över högtalaröppningen, men det kan även ske även då telefonen exempelvis ligger i en ficka eller en väska.

Mjukvara och användande


Direkt ur kartong möts vi i OnePlus 6T av Android 9 Pie, naturligtvis med OnePlus egenutvecklade gränssnitt Oxygen OS, som i skrivande stund (mitten av december) har nått version 9.0.6. Säkerhetsuppdateringen är daterad november 2018, och 6T är därmed väluppdaterad, även om december-uppdateringen ännu inte har anlänt till något av våra två exemplar. Även OnePlus 6 från i somras har för övrigt fått uppdateringen till Android 9 och Oxygen OS 9, så dessa tu syskon är mer eller mindre identiska vad mjukvara och användarupplevelse berör.

Som vanligt de senaste åren har OnePlus optimerat sitt gränssnitt oerhört väl, och 6T är vid sidan om företrädaren 6 sannolikt den mest responsiva och snabbaste Androidtelefonen på marknaden. Gott om RAM, 8 GB i våra två exemplar eller 6 GB i den lite billigare instegsmodellen, gör att multikörning av och växling mellan tunga appar flyter fantastiskt väl.

Vi har även fått leka en tid med en särskild McLaren-version av OnePlus 6T, vilken har utrustats med smått galna 10 GB RAM, och 256 GB lagring. Det skulle inte slå oss in att klaga på att få vansinniga 10 GB RAM, men vi kan om sanningen skall fram inte förnimma någon som helst skillnad mellan 8 GB-versionen och 10 GB-versionen ens då vi pressar 10 GB-telefonen så hårt vi bara kan med mycket tung multikörning och frekvent växling mellan stora appar.

Det är kanske främst där, vid multikörning och frekvent växlande mellan appar, som Googles i övrigt mycket snabba Pixel 3-duo halkar efter. De är även de ytterst responsiva och rappa i gränssnittet, men blott 4 GB RAM går ut över multikörningsprestandan då telefonen får slut på arbetsminne och tvingas bolla processer mellan arbetsminne och flashminne. Samsung har gett både S9 Plus och Note 9 goda 6 GB RAM och det hjälper utan tvivel prestandan vid tungt användande, men de tu Samsungmodellerna kan ändå inte mäta sig med den ursinniga snabbheten i OnePlus 6T och företrädaren 6.

Gränssnittet är numera väldigt lättnavigerat och även om OnePlus har valt att inte ändra för mycket, vare sig layoutmässigt eller designmässigt jämfört med Android i grundutförande så finner vi att de ändringarna och tilläggen de har gjort i regel gynnar användaren. Vi skulle inte ha något allt emot att Google hämtade en del inspiration från Oxygen OS inför nästa stora versionslansering av Android.

Exempel på guldkorn i Oxygen OS är den eminenta gestnavigeringen samt små detaljer som att (återigen) kunna nå telefoninställningarna direkt vid första svepet från aviseringsfältet och att svepa nedåt var som helst på hemskärmen för att öppna aviseringsfältet eller svepa uppåt varifrån som helst för att öppna applådan. Detta är något många konkurrenter kan bjuda på, men som oförklarligen har slutat fungera i Android 9 i exempelvis Pixel 3-duon.

En annan finess vi uppskattar är ”Dolt utrymme” i applådan i vilket man kan välja att gömma utvalda appar. Antingen för att man vill rensa bort appar man inte behöver men inte kan avinstallera (exempelvis systemappar) från den röriga applådan, eller helt enkelt för att man vill dölja vissa appar från snokande ögon.

Från en väldigt skakig start i OnePlus 2 har Oxygen OS genom åren och tack vare enträget arbete från OnPlus gått till att vara nätt och jämnt användbart till att bli det gränssnittet vi på redaktionen kanske uppskattar mest på marknaden. Kanske till och med mer än Googles Pixel UI.

Buggar och problem, då? Visst har vi stött på en och annan mindre bugg, men det allra största problemet har varit fingeravtrycksläsaren. Om detta är ett mjukvaruproblem eller ett hårdvaruproblem eller både och låter vi vara osagt, men att problemen har varit betydande råder det inga tvivel om. Ni finner en fördjupning i problemen vi har haft med fingeravtrycksläsaren under kapitlet ”Upplåsningsmetoder” ovan.

Bland de mindre buggarna vi har stött på finner vi att dubbeltryck på skärmen då den är avstängd, vilket är avsett att tända låsskärmen så att man kan logga in, inte är helt pålitligt. I regel fungerar det, men inte sällan krävs det en uppsjö ”knackningar” med fingret innan telefonen slutligen reagerar och tänder skärmen. I sällsynta fall har den inte reagerat alls, utan vi har tvingats använda strömknappen. Detta var även ett problem i OnePlus 6 då vi recenserade den i somras, och vi är förbluffade att OnePlus inte tycks ha åtgärdat problemet ännu.

Vidare har funktionen ”Aktiv låsskärm” (”Ambient display”) inte fungerat helt tillfredsställande. Funktionen som sådan är inställd att visa aviseringar och tända fingeravtrycksläsaren då telefonen plockas upp från exempelvis en bordsskiva eller efter att ha legat i fickan, men detta fungerar inte alltid.

Det tycks som att de ovan nämnda problemen med dubbeltryck för att väcka skärmen och med den aktiva låsskärmen båda är relaterade till OnePlus 6T:s låsskärmsapp, alternativt ett alldeles för aggressivt batterisparläge som inte vill väcka telefonen ens under befallning. Vi skulle inte på långa vägar beskriva problemet som stort, men det är likväl något som har hänt tillräckligt ofta för att frustrera oss, och för att det måste lyftas fram i vår recension.

I övrigt har OnePlus 6T varit mycket stabil och pålitlig, för oss, så som vi använder våra telefoner. Vi har läst rapporter om plötsligt nedkopplade samtal samt om en skärm som plötsligt går in i standbyläge trots att telefonen används (exempelvis vid videotittande), men vi har inte haft några som helst problem med detta under våra veckor med telefonen.

Nämnas bör dock att vi i skrivande stund har en senare mjukvara (november-uppdateringen) än många av de tidiga buggarna som rapporterades, vilka hade en äldre mjukvaruversion, och att OnePlus mycket väl kan ha åtgärdat en del problem redan.

Kamera


Kameran är precis som i det äldre syskonet OnePlus 6 av trendriktig dubbelkameratyp och bjuder på en primär kamera på 16 megapixlar, optik på f/1,7 och en sensor på 1/2,6 tum, vilket resulterar i en sensorpixelstorlek på hyggliga men inte utmärkta 1,22 mikrometer. De bästa konkurrenterna ligger här i regel på 1,4 mikrometer eller större. Som hjälp för skakiga händer har 6T fått optisk bildstabilisering (OIS) och som hjälp i mörker en dubbel LED-blixt.

Därtill finner vi sedvanlig funktionalitet som HDR, elektronisk gyrobaserad bildstabilisering (EIS) och ansiktsigenkänning. Nytt för 6T (och även 6, via en mjukvaruuppdatering) är ett kameraläge kallat ”Natt”, som till ingens förvåning är ett kameraläge specifikt avsett för mörkerfoto. Det här läget kan endast aktiveras manuellt, precis som Google Pixel 3:s ”Nattkamera” och är alltså inget som kamerans automatik själv kan aktivera då bildförhållandena är de rätta.

Kamerasensorn i 6 och 6T är ett steg framåt jämfört med 5T som förvisso hade snarlika specifikationer, men en mindre sensor med sensorpixlar på 1,12 mikrometer. Fjolårets telefon lyckades hantera mörkerfoto tämligen väl sin lilla sensorpixelstorlek till trots, och vi vet att OnePlus 6 med sin cirka 20 procent större sensorpixelyta gjorde ett ännu bättre jobb. Vi förväntar oss att 6T kommer prestera i princip identiskt med 6, men vårt kameratest nedan får utvisa detta.

Den sekundära huvudkameran bjuder på 20 megapixlar, även om endast 16 megapixlar är rent praktiskt användbara vid foto då övriga 4 megapixlar används för den elektroniska bildstabiliseringen och vid zoom. Även den sekundära kamerans bländare är på f/1,7. Sensorn mäter 1/2,8 tum och sensorpixlarna har en storlek på låga 1,0 mikrometer.

Den sekundära kameran används främst som ett komplement till huvudkameran, inte minst för att kunna erbjuda en effektiv bokeh-funktion och en bättre mörkerprestanda. Frontkameran är på 16 megapixlar med optik på f/2,0 och sensorpixlar på låga 1,0 mikrometer – inte de bästa förutsättningarna för god lågljusprestanda, men vårt fototest nedan får avgöra den saken.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En god fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
OnePlus 6T mot Samsung Galaxy Note 9


I dagsljuskampen har vi ställt OnePlus 6T mot ytterst tufft motstånd i form av Samsung Galaxy Note 9, som har en väldokumenterat eminent dagsljuskamera.

I det första bildparet ställs de tu telefonerna inför ett mycket lurigt scenario i direkt riktning mot en sol på en klar himmel. Vi ser att båda telefonerna hanterar det svåra motljuset tämligen bra, men vi ser samtidigt att båda har vissa problem med överexponering där solen reflekteras i vattnet. Ingen telefon på marknaden kan till fulländning hantera en sådan svår och ljusstark reflektion, inte ens Pixel 3-duon och Googles mycket kompetenta HDR-läge, och både 6T och Note 9 gör en god insats. Skärpa och detalj är i princip ett dött lopp, men vi ger ändå rondsegern till OnePlus 6T på grund av en mer korrekt färgåtergivning, där Note 9 producerar ett gulstick, inte minst på himlens nedre delar, som inte motsvarar verkligheten.

I det andra bildparet, på bären, har vi med pekfokus manuellt lagt fokus på det mittersta bäret i klasen, för att testa hur väl telefonerna hanterar närbildsfoto. Då bilderna studeras i fullstorlek ser vi genast att Note 9 lyckas klart bättre med skärpan och därmed också med detaljrikedomen. Färgåtergivningen är inte en fullträff för endera telefonen, utan Note 9 går precis som i bildparet ovan för mycket åt det varmt gula hållet medan OnePlus 6T å sin sida lyfter fram ett övermättat rosastick på delar av de mattröda bären. Ronden till Note 9 tack vare den klart bättre skärpan och en mer korrekt pekfokus.

I bildpar tre, på musikpaviljongen i Lunds stadspark, ser vi två mycket jäma prestationer från de tu kombattanterna. OnePlus 6T lyfter dock vid närmare studie fram en bättre skärpa och detalj, och vinner tack vare detta ronden. Färgåtergivningen är i princip identisk de tu emellan, och även om Note 9 lyfter fram lite mer ljus, vilket bättre motsvarar vad vi såg på plats, så kan detta ändå inte kompensera för OnePlus 6T bättre skärpa.

I det fjärde bildparet, på kullerstensgatan och omgivande byggnader, är situationen den omvända vad gäller ljusbalansen. Note 9 producerar en lätt dunkel bild som inte helt matchar vad vi såg på plats, medan OnePlus 6T lyfter fram ett mer naturtroget ljus. Vidare ser vi att OnePlus 6T producerar mer dynamik i molnen som ser aningen platta och detaljlösa ut i Note 9-bilden samt – återigen – en bättre skärpa. Dessvärre bjuder 6T-bilden på en viss övermättnad i den gröna busken strax till vänster om bildens mittpunkt. Trots detta vinner OnePlus 6T ronden.

I bildparet på löven ser vi ett tämligen blandat resultat de tu emellan. Återigen har vi använt oss av manuell pekfokus, fokuspunkt lagd på det övre lövets nedre spets, och återigen ser vi att Note 9 är bättre vad skärpan och detaljen berör vid närbildsfoto med manuell fokus. Däremot ser vi att 6T å sin sida producerar en betydligt bättre ljusbalans och färgåtergivning, medan Note 9 har producerat en blek och lätt urvattnad bild. Då detta är ett delmoment som specifikt utvärderar närbildsfoto och pekfokus så går rondsegern till Note 9, trots att vi egentligen anser att OnePlus 6T producerar den totalt sett bättre bilden.

I det sista bildparet, på en kullerstensgata i Lunds innerstad, möts vi av dagsljustestets kanske jämnaste rond. De tu kamerorna vinner olika delmoment, där OnePlus 6T bjuder på ett lite mer naturligt ljus och en bättre dynamik i molnen, medan Note 9 å sin sida producerar en bättre skärpa och detalj, inte minst i den ljusa husfasaden till vänster i bild där OnePlus 6T tycks ha blivit aningen för ivrig med brusreduceringen på bekostnad av husfasadens finare textur. Oavgjord rond.

Räknar vi samman ronderna möts vi av något av en överraskning, åtminstone för oss. Vi hade förväntat oss att Samsung Galaxy Note 9 skulle ro hem det här kameratestet i dagsljus, inte med stor marginal men ändå en trygg seger. Tvärtom visar det sig att OnePlus 6T ror hem dagsljuskampen kanske främst tack vare en överlag bättre skärpa och detalj och en bättre dynamik. Dagsljusmatchen slutar med tre rondsegrar för 6T mot två för Note 9, varav en rond slutar oavgjort. Mycket imponerande, OnePlus!

Mörkerfoto
OnePlus 6T mot Google Pixel 3 XL


I det första bildparet ser vi en mycket god insats av OnePlus 6T, med bra detaljrikedom trots påtagligt mörker. Skärpa och detalj är dock inte lika bra som i bilden tagen med Pixel 3 XL, som förväntat med de betydligt mindre sensorpixlarna i 6T. Färgåtergivningen går för mycket åt det gulvarma hållet i 6T-bilden, medan Pixel 3 XL å sin sida producerar en aning för vitkall bild. Pixel 3 XL är dock närmare verkligheten. Slutligen ser vi att OnePlus 6T har lite större problem med överexponering i julbelysningen i bildens bakgrund, vid huset på andra sidan gatan. Ronden med lätthet till Pixel 3 XL, men OnePlus 6T gör detta till trots en mycket god insats med en bra bild som resultat.

Bildpar två är i princip en upprepning av bildpar ett, där OnePlus 6T gör en mycket god insats och producerar en totalt sett bra bild, men där Pixel 3 XL samtidigt är bättre i alla delmoment. Färgtemperatur samt skärpa och detalj är alla ett steg bättre i Pixel 3 XL som alltså vinner även den här ronden.

I bildpar tre, på ytterdörren, lyckas OnePlus 6T bättre med färgbalans och -temperatur och matchar utmärkta Pixel 3 XL mer eller mindre perfekt. Vid detaljstudie ser vi dock återigen att skärpa och detalj är bättre i pixeln. Vidare ser vi ett lite olyckligt linsblänk från ytterdörrens belysning precis utanför bild till höger i bilden tagen med OnePlus 6T. Vi trodde först att detta sannolikt berodde på att linsen inte var rengjord, men även efter en noggrann rengöring såg vi exakt samma linsblänk i efterföljande bilder. Ronden till Pixel 3 XL.

OnePlus 6T har i de tre ovanstående bildparen trots ideliga rondförluster mot Pixel 3 XL ändå tagit väldigt bra bilder, och presterat utmärkt trots de i sammanhanget små sensorpixlarna som kameran har att jobba med. I det sista bildparet, på den dunkelt upplysta gatan, misslyckas dock OnePlus 6T rejält. Vi ser en brusreducering som har blivit alldeles för ivrig, med resultat att alla mindre detaljer, såsom texturen på gatbeläggningen och trädens grenar och kvistar mot den mörkblå himlen. 6T-bilden ser nästan ut som en pastellmålning på grund av detta, och Pixel 3 XL vinner ronden med stor marginal.

Den som håller räkningen ser förstås att OnePlus 6T är chanslös mot Pixel 3 XL i kamerakampen i mörker. Detta var helt och hållet väntat, då inget trolleri med pixel binning och mjukvara kan kompensera för betydligt mindre sensorpixlar. Med detta sagt vill vi ändå påpeka att vi i det här delmomentet ställde 6T mot den kanske bästa mörkerkameran på telefonmarknaden, och att OnePlus 6T ingalunda behöver skämmas för sin insats. Tvärtom presterar 6T bättre än vad man kan förvänta sig, trots handikappet med sensorpixlarna. Även om Pixel 3 XL alltså vinner så är vi ganska övertygade om att OnePlus 6T har en mörkerkamera som är mer än bra nog för de allra flesta, undantaget de som ställer allra högst krav.

Nattkameran
OnePlus 6T mot Google Pixel 3 XL


OnePlus 6T har liksom Google Pixel 3-duon ett separat kameraläge specifikt utvecklat för att ge användaren en så bra mörkerkamera som bara är möjligt med aktuell optik och kamerasensor. Kameraläget ”Natt” är alltså separerat från både kameramjukvarans Auto-läge och från Pro-läget, men man kan till skillnad från i Pixel 3 låta kameramjukvarans automatik välja att automatiskt aktivera det särskilda Natt-läget vid behov.

För att ge kamerans hårdvara bästa möjliga förutsättningar har OnePlus bland annat justerat parametrar som slutartid och ISO, för att kunna absorbera så mycket ljus som möjligt och, i teorin, ge användaren ett mer detaljerat och betydligt ljusare (dock ej nödvändigtvis mer realistiskt) bildresultat. Funktionen som sådan är mycket lik Googles separata ”Nattkamera”-läge.

Nackdelen med dessa kameralägen är att man måste vara mycket stadig på handen, då en enda bild kan ta upp till fem sekunder. Optisk bildstabilisering i kombination med elektronisk bildstabilisering gör dock vårt jobb mycket enklare och man behöver inget stativ så länge man har skapligt stadiga händer.

I vårt minitest ovan ser vi genast att ”Natt”-läget i OnePlus 6T gör sitt jobb relativt väl, men mot Googles mer avancerade ”Nattkamera”-läge och Pixel 3 XL:s betydligt större sensorpixlar räcker det inte långt. Pixel 3 XL lyfter fram betydligt mer ljus och detalj och kameraläget som sådant är faktiskt väldigt användbart, till skillnad från 6T:s nattläge som om vi skall vara ärliga i regel inte presterar bättre än autoläget. Ronderna med lätthet till Pixel 3 XL.

Batteritid och prestanda

[bench]23battery|oneplus 6t[/bench]
Batteritiden har under våra veckor med 6T varit bra, snudd på utmärkt. Även om vi överlag var nöjda med batteritiden i företrädaren OnePlus 6 så står det snabbt klart att 6T, tack vare dess 3 700 mAh stora batteri, har ytterligare lite att ge. Förvisso har skärmytan ökat en aning i 6T, vilket tenderar att förbruka lite mer ström, men det 400 mAh större batteriet kompenserar för detta, och mer därtill.

Där vi i regel, med medelhårt användande, med OnePlus 6 har cirka 20 % batteri kvar mot dagens slut finner vi att vi med 6T har mellan 5 och 10 % ytterligare kvar, vilket ger oss lite mer sinnesro. Under dagar med rejält tung användning, inte minst dagar utomhus i fullt dagsljus och med skärmens ljusstyrka på 100 % långa stunder, tvingas vi dock utan undantag till en stödladdning redan under tidig eftermiddag, trots det större batteriet. Detta är dock sant för de allra flesta telefonerna på marknaden; ytterst få klarar en hel dag (~16 timmar) utan extraladdning när användandet blir intensivt och skärmens ljusstyrka vrids upp rejält.

I vårt syntetiska batteritest, utfört med PCMarks Work Battery Test, mäter vi upp exakt 9 timmar, eller 540 minuter. Detta är bättre än OnePlus 6, men inte med en stor marginal. Vid verkligt användande upplever vi att skillnaden är lite större, men det syntetiska batteritestet speglar ändå relativt väl hur telefonen presterar.

Laddning via den medföljande Dash-laddaren på hela 20W går som vanligt med OnePlus-telefoner mycket snabbt och man kan bokstavligen, på blott fem minuter, öka laddnivån med närmare 10 procentenheter så länge batterinivån är 50 % eller lägre då man börjar ladda. Man kan även, på endast 30 minuter, från tomt nå över 50 % batterinivå. Laddtiden från helt tomt till 100 % fullt har ökat en aning, från 83 minuter i OnePlus 6 till 93 minuter i 6T, vilket var att förvänta med ett 400 mAh större batteri.

Kort sagt är den medföljande snabbladdaren mycket snabb, men frågan är vad detta gör med batteriets livslängd. Vi vet att batterier som laddas snabbt slits ut mycket snabbare än batterier som laddas i ett långsammare tempo, men samtidigt har vi inte sett några betydande konsekvenser av detta i våra äldre exemplar av OnePlus-telefoner, såsom OnePlus 5 vars batteri ett och ett halvt år efter inköp fortfarande presterar bra.

Minuspoäng delas ut för avsaknad av trådlös laddning, något som år 2018 borde vara standard på alla toppmodeller. OnePlus stretar envist emot och påstår att väldigt få konsumenter bryr sig om trådlös laddning, men vi ställer oss tvivlande till det påståendet och vi tror att de kommer tvingas tänka om. Kanske redan i OnePlus 7.

Allt som allt är vi trots avsaknaden av trådlös laddning tämligen nöjda med batteritid och laddning i OnePlus 6T. Batteritiden är ett litet men tydligt fall framåt jämfört med företrädaren, och laddning går (i relation till batteriets storlek) precis lika snabbt som förut. Vi tror att de allra flesta som köper en 6T kommer bli nöjda med batteritid och laddning.

Syntetiska prestandatest
[bench]23system|oneplus 6t[/bench]
[bench]23cpu|oneplus 6t[/bench]
[bench]23gpu|oneplus 6t[/bench]
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande. Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen.

Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggig” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Med ovanstående sagt vill vi ändå återigen nämna att OnePlus 6T precis som OnePlus 6 även vid normalt användande är ursinnigt snabb, såväl i gränssnitt som vid appinstallationer och vid spelande. Framför allt är detta något man noterar i telefonens gränssnitt som flyter bättre och reagerar snabbare än kanske någon annan Androidtelefon just nu. Rikligt med arbetsminne (6 eller 8 GB) gör dessutom att man väldigt sällan, vid multikörning och frekvent appväxling, stöter på appar som måste ”kallstartas” på grund av en otillräcklig mängd arbetsminne.

OnePlus 6T – Summering

Som vanligt har OnePlus skapat en telefon som det är svårt att inte älska. Mjukvaran och den ursinniga prestandan gör det till en sådan fröjd att använda OnePlus-telefoner att man – när man även väger in telefonens i relation till de flesta konkurrenterna låga prislapp – gör att det även är svårt att inte rekommendera den till alla som står i färd att köpa en ny telefon.

Vid användande, i gränssnitt och vid spelande, är OnePlus 6T mycket svår att särskilja från syskonet OnePlus 6, vilket också var väntat med tanke på hårdvaran. Samma processorchipp, samma grafikprocessor, samma RAM-mängd, en skärm med näst intill identisk upplösning, samma typ av lagringsminne (UFS 2.1) och samma mjukvara gör att prestandan och responsen, användarupplevelsen som sådan, är hart när identisk de tu modellerna emellan.

Allt är dock inte identiskt. Den kanske mest påtagliga skillnaden har under vår testperiod också varit 6T:s kanske största svaghet; den i skärmen infogade fingeravtrycksläsaren. Vi har helt enkelt inte lyckats nå en dräglig inläsningsprocent då vi använder fingeravtrycksläsaren, oavsett om det är vid inloggning från låsskärmen eller om vi använder fingeravtryck för verifiering i olika appar.

Vissa fingeravtryck fungerar bättre än andra, och om man nogsamt gör rent skärmen ordentligt innan inläsning fungerar det i regel lite bättre, men även under idealförhållanden med ren skärm, rena och torra fingertoppar och där vi medvetet har varit övertydliga då vi har placerat fingret på läsaren har framgångsfrekvensen landat på runt en lyckad inläsning per två försök. Detta kan jämföras med en i princip hundraprocentig framgångsfrekvens när man på samma övertydliga vis under optimala förhållanden (torra fingrar, rengjord läsare och fingertopp) använder en traditionell, kapacitiv, fingeravtrycksläsare.

Vi har läst andra recensioner där recensenten inte alls tycks ha haft samma omfattande problem som oss, men vi har även läst rapporter om andra som har haft exakt samma problem. Vi vet inte hur utbrett det här problemet är, eller varför det tycks skilja sig så kraftigt åt från modell till modell.

Allt vi med säkerhet vet att vi har sett exakt samma beteende i båda 6T-exemplaren vi har haft till vårt förfogande under de gångna veckorna. Vi kan i slutänden bara utvärdera telefonerna som vi har tillgång till, och dessvärre håller fingeravtrycksläsaren i dessa inte alls måttet. Lyckligtvis kliver istället OnePlus larvigt snabba ansiktsläsare ofta in och räddar dagen, men ansiktsinläsningen fungerar bara vid inloggning i telefonen, inte i exempelvis bankappar eller vid verifiering vid köp av appar eller filmer på Google Play där endast fingeravtryck eller manuell inmatning av lösenord fungerar.

På andra sätt är 6T ett redigt kliv framåt jämfört med företrädaren. Kanske i synnerhet vad gäller batteritiden. En ordentlig knuff framåt från 3 300 mAh i 6 till 3 700 mAh i 6T ger 6T en noterbart bättre batteritid som endast vid ett fåtal gånger under testfasen har tvingat oss till en kort extraladdning för att klara hela dagen ut med en betryggande marginal. Något som för övrigt går mycket snabbt med den medföljande snabbladdaren.

Bildskärmen är som nämnt ovan aningen större än i OnePlus 6, aningen mer ljusstark, men är i övrigt vad gäller färgåtergivning, skärpa, svärta och betraktningsvinklar identisk med OnePlus 6. Den så kallade ”notchen” är i 6T betydligt mindre och mer estetiskt tilltalande till sin utformning, men i sin iver att göra ”notchen” mindre har OnePlus gjort sig av med aviserings-LED:n.

För somliga saknar en aviseringsdiod helt och hållet betydelse, men för oss och många med oss är aviseringsdioden väldigt användbar, och vi är därför lätt bedrövade att OnePlus valde bort den bara för att kunna ge oss en mindre ”notch”.

Att OnePlus 6T får våra varma rekommendationer råder det ingen som helst tvekan om. Det mesta är av absolut toppklass och vi älskar kort sagt att använde telefonen. Inte ens den påtagligt trilskande fingeravtrycksläsaren kan sätta stopp för det.

OnePlus 6T kostar just nu från 5 790 kronor för versionen med 6 GB arbetsminne (RAM) och 128 GB lagring. Versionen med 8 GB RAM och 128 GB lagring kostar från 6 225 kronor, medan 256 GB-versionen i skrivande stund går lös på 6 788 kronor.

Den som vill ha den absoluta toppmodellen, OnePlus 6T McLaren Edition med hela 10 GB RAM och 256 GB lagring, får lägga ut 7 595 kronor, vilket fortfarande är billigare än många konkurrenters flaggskeppsmodeller med betydligt sämre RAM- och lagringsbestyckning.

[P_REVIEW post_id=168461 visual=’full’]