Recension:Test av Samsung Galaxy i7500

Postat:
17:02 - 2009-11-17
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
390
Produkt: Galaxy i7500 Tillverkare: Samsung Operativsystem: Android 1.5 Cupcake, firmware II8 Tillgänglighet: Alla välsorterade elektronikkedjor Pris: ca 5000kr Specifikationer: Klicka här Produktens hemsida: Klicka här

Introduktion

Samsung Galaxy i7500 hade premiär i både Tyskland och Frankrike ungefär samtidigt under juli månad och enligt Samsung skulle det dröja till början av september innan vi skulle få se den i Sverige. Så här med facit i hand vet vi att det dröjde ända till slutet på oktober innan den letat sig ut i butik, varför vi är extra glada över att nu äntligen ha fått möjlighet att testa den.

Telefonen är Samsungs första telefon i Android-familjen, en familj som inom kort kommer att få tillskott i form av en lillebror till Galaxy i7500 med namnet Spica/Galaxy i5700. Framöver finns tecken på att vi kommer se ännu fler Android-lurar från Samsung och det råder ingen tvekan om man menar allvar med Android.

***

Utseende och byggkvalitet

Telefonen har en enkel och sober design som nog kan uppfattas som väl ordinär och därmed tråkig av många. Ej heller finns några färger att välja på utöver svart och Samsung ger en inte möjlighet att byta ut annat än batteriluckan för den som vill ändra utseendet på sin telefon, dock inte genom officiella kanaler som exempelvis HTC gör.

Galaxy i7500 mäter 115 x 56 x 11,9 mm och väger 114 gram med batteri, en vikt som motsvaras av drygt 15 st enkronor och kan jämföras med iPhone som väger 133 gram eller HTC Hero som väger 135 gram.  Formfaktorn är det inget fel på, telefonen ligger bra i handen och slinker enkelt ned i både jeansfickan såväl som kavajfickan med sin kompakta tjocklek om 11.9mm utan att ständigt göra sig påmind.

Byggkvaliteten får anses vara god och klämmer man hårt på chassit med bägge handflator samtidigt som man roterar den hörs inga oroväckande missljud, något som exempelvis en glappande batterilucka kan ge upphov till. Chassit är tillverkat till största del av plast med undantag för knappsatsen som verkar vara konstruerad av borstad aluminium.

i7500 Galaxy är inget slarvbygge

***

Knappsats och styrdon

Samsung Galaxy är lite unik såtillvida att det är den första Android-telefonen i Sverige som inte har en styrkula utan en D-pad (directional pad), det vill säga det styrdon som är vanligast på telefoner i dag och som praktiskt taget kan jämföras med dina fyra piltangenter på tangentbordet. Själv är jag ingen fantast av denna lösning efter att ha använt styrkulan på HTC Magic en längre tid, detta är dock en sådan fråga där ena individen föredrar det och den andra ratar det. Jag råder er helt enkelt att prova bägge lösningar innan ni bestämmer er för vad ni anser er trivas bäst med.

Själva styrdonet känns bra  liksom övriga knappar och svarar väl åt alla riktningar, du får dock se upp om du har en stor tumme då det kan det vara lätt hänt att man råkar trycka på OK-knappen som sitter i mitten av D-paden samtidigt som man trycker på nedåttangenten. Knapparna ger samtliga ett lagom motstånd och det faktum att de är gjorda av aluminium förmedlar en lite lyxigare känsla.

Följande knappar återfinner du på telefonen med respektive funktion:

*Home-knappen: Tar dig omedelbart till startskärmen, håller man inne home-knappen dyker en aktivitetshanterare upp

*Back-knappen: Tar dig till föregående skärm.

*Sök-knappen: Plockar fram en relevant sökruta beroende på var du befinner dig, befinner du dig exemeplvis blandkontakter och trycker på knappen dyker en sökruta upp för specifikt kontakter.

*Svara-knapp:  Ringa samtal/plockar fram kontaktlistan.

*Lägg på-knapp: Stäng av/sätt på telefonen samt givetvis för att avsluta samtal.

*Volymknapp: Justerar volymnivån.

*Kameraknapp: Sätter igång kameran och låter dig kvickt ta bilder.

*Upplåsningsknapp: Låser upp telefonen genom att man håller den inne i drygt 2-3 sek.

Knappsatsen fungerar fint och är bekväm att använda

***

Skärmen

Det bästa med Samsung Galaxy i7500 är skärmen som är av AMOLED-typ. Detta är en ny skärmteknik som blir allt mer och mer populär vilken bygger på att varje enskild pixel i sig utöver att byta färg även utgör en ljuskälla, något som ger upphov till ett helt makalöst kontrastomfång. Problem som ljusläckage, färgförändringar i relation till betraktningsvinkel och svårigheter med att återge svart och gråtoner är som bortblåsta med AMOLD-tekniken, till övriga fördelar hör mindre strömförbrukning och då en AMOLED-skärm inte kräver bakgrundsbelysning kan man göra telefoner tunnare än vad som tidigare varit möjligt. Den här tekniken är än så länge i sin linda vad berör mobiltelefoner och det är egentligen först nu vi ser den användas för större rörelekänsliga paneler.

Skärmen mäter 3.2″ och har upplösningen 320×480 pixlar, vilket också kallas för HVGA-upplösning och färgdjupet sträcker sig ända upp till 16 miljoner färger.

Den rörelsekänsliga skärmen är av kapacitiv typ vilket innebär att man inte behöver ha en stylus/penna för att styra den, man kör direkt med fingret. Skärmen svarar bra och exakt och till skillnad från exempelvis HTC Magic finner jag inga större svårigheter med att trycka på skärmen samtidigt som den ligger ned på olika ytor. Fördelen med denna skärmtyp är också att man inte behöver oroa sig för att kalibrera den. Nackdelen är förstås att den inte fungerar med en stylus eller om du har handskar/vantar på dig,  något som kan vara irriterande på våra breddgrader.

Inomhus fungerar skärmen fantastiskt väl och om man inte upplevt en AMOLED-skärm tidigare så blir man överraskad över hur oerhört bra kontrasten är samt hur klara färgerna är och även skärpan imponerar.  Jag upplever inga problem med eftersläpning eller blödande färger och dylikt vid test av några småspel samt vid uppspelning av videofilmer genom den medföljande YouTube-klienten.

Utomhus och i soljus finner jag att HTC Magic och en Ericsson K850i presterar bättre än Galaxy med ljusstyrkan uppskruvad till 100% på samtliga telefoner, skillnaden är dock inte jättestor men likväl märkbar. Här har Samsung något att jobba på med AMOLED-tekniken, det vill säga innan den överträffar de bakgrundsbelysta TFT-skärmarna på alla punkter.

Samungs AMOLED-skärm är i en klass för sig

Kameran

Kameran som Samsung skickar med Galaxy är utrustad med en LED-lampa och tar bilder med upplösningen 5MP, något som innebär en filstorlek om ~1.5MiB per foto.

Jag har jämfört Samsungs kamera med den 3.2MP-kamera som följer med HTC Magic och kan konstatera att Galaxy tar bättre bilder, detta framgår tydligt av bildgalleriet längre ned i artikeln. Det finns givetvis utrymme för stor förbättring på kamerafronten, men för bloggande och för MMS:ande så tycker jag att kameran med råga fyller sin funktion. LED-lampan hjälper automatiskt till vid inomhusbilder eller vid dåliga ljusförhållanden och ger upphov till användbara bilder i rak motsats till HTC Magic.

Det skall tilläggas att det är knepigt med att få till skarpa bilder alla gånger och man skall helst stå helt still för att det skall bli riktigt bra, något som faktiskt är en större utmaning än vad det låter som. Någon typ av bildstabiliseringsfunktion hade verkligen hjälpt till.

***

Ljudkvalitet och mottagning

Högtalaren avsedd för samtal fungerar utmärkt och ljudkvaliteten är god, även på andra sidan verkar det låta bra trots att det blåser lite omkring en, det vill säga även mikrofonen är godkänd.

Den externa högtalaren tycker jag fungerar bra, det är dock besvärligt om man använder telefonen för att se på film eftersom högtalaren sitter på baksidan, detta innebär att ljudet hamnar i motsatt riktning från en själv och gör det lite svårt att höra speciellt tal. Jag har inga problem med att höra när det ringer eller när jag får SMS/mail, på denna punkt fyller högtalaren sin funktion. Det skall dock sägas att högtalaren inte är något underverk heller och du spenderar inte gärna tid med att lyssna till musik genom den.

Mottagningen är även den godkänd, jag har jämfört med en Nokia N82, HTC Magic och en Ericsson K850i och kan inte säga att jag i det område där jag rört mig upplevt mottagningen som varken sämre eller bättre. Det samtal jag genomfört har fungerat klanderfritt och utan några som helst störningar och jag har inte upplevt att jag missat SMS eller dylikt heller.

Det headset som följer med telefonen har OK ljud och går att jämföra med de standardhörlurar som följer med en ipod, Samsung-lurarna har dock bättre basåtergivning. Då Galaxy har ett 3.5mm stereojack på ovansidan ansluter jag ett par Koss Porta Pro och kör igenom några låtar från Tori Amos, Frank Sinatra, In Flames, Placebo och Fatboy Slim – det upplevs inte alls som vidare oangenäm upplevelse med ett ljud som jag vill beskriva som välbalanserat. Till skillnad från HTC Magic kan jag med Galaxy dra på ett par nivåer extra och överlag tycker jag att Galaxy också låter bättre. Om jag drar upp volymen till max utan att spela någon musik i bakgrunden hör jag inget brus, något som tyvärr kan vara rätt vanligt bland mobiltelefoner.

Sammantaget tycker jag att Samsung gjort ett fint jobb vad berör musikuppspelning genom hörlursjacket med ett undantag, det händer ibland att man rycker till i hörlurskabeln när man är ute och går samtidigt som man lyssnar till musik och då kan telefonen vid enstaka tillfällen uppfatta dessa ryck som att man dragit ut hörlurskabeln varvid musiken plötsligt stannar. Det här problemet råkade jag ut för vid ett par tre-fyra tillfällen under några promenader och om man ofta använder telefonen för att lyssna på musik kan nog detta upplevas som rätt störande.

Galaxy är utrustad med ett 3.5mm hörlursjack

***

Mjukvaran

Med telefonen följer Android 1.5 / Cupcake och Samsung har inte gjort något speciellt med operativsystemet, det är exakt som det är i Googles grundutförande vilket vi brukar kalla för ”Vanilla Android”. Däremot skickar Samsung med en praktisk widget som man kallar för ”Switchers” vilken underlättar med att slå på/av GPS, Wi-Fi, Auto sync, och Bluetooth, tanken är att man skall slippa leta i telefonens menyer för att nå dessa frekvent använda funktioner.

Operativsystemet med tillhörande menyer och applikationer är helt på svenska, däremot saknar jag ÅÄÖ som direkttangenter på det medföljande virtuella tangentbordet och det följer ej heller med någon svensk ordlista/svensk T9.

Vad berör möjligheten till framtida uppdateringar ser det inte ljust ut. Om vi får tro Samsungs PR-chef Erik Johannesson kommer man inte att släppa en uppdatering med Android 1.6 / Donut eller Android 2.0 / Eclair till telefonen, detta ställer till det för hugande spekulanter eftersom man med en i7500 Galaxy kommer bli bänksittandes medan Google i en rasande takt fortsätter att utveckla Android.

Samtidigt med säljstarten av dessa kommer Samsung med Androidtelefon Galaxy Spica medan Sony Ericsson lanserar Xperia X10 som dock inte ska komma förrän efter årsskiftet. Ingen av dessa bygger på Android 2.0 och Samsungs pr-chef, Erik Johannesson säger att vare sig Spica eller företagets första Android-modell (Red. anm i7500) Galaxy går att uppgradera till version 2.0.

-Erik Johannessons genom IDG.se

Så här ser Switchers ut

***

Prestanda och övrig hårdvara

Telefonen bygger på en ARM11-baserad Qualcomm-processor,  MSM7200A,  vilken Samsung utger för att ticka på i 528 Mhz. Vidare har Samsung utrustat luren med 192 MB RAM och 8GB ROM varav 1GB  är reserverat för installation av Android-applikationer. Detta är mot slutet av 2009 inga upphetsande specifikationer, men å andra sidan har vi i Sverige ännu inte sett någon Android-telefon med nästa generation processorer från ARM (Cortex).

Hur känns då luren att använda? Jo, det flyter på fint och den svarar snabbt så länge man inte gör för mycket på en gång. I relation till hårdvaran är den absolut inte långsam och är fullt jämförbar med både HTC Magic och HTC Hero. Här följer lite siffror:

*Uppstartstid: 50 sekunder

*Starta webbläsaren från nystart från hemskärmen och ladda in startsidan (google.se) med Wi-Fi-anslutning: 10 sekunder.

*Gå till tunga www.download.com från webbläsaren med Wi-Fi-anslutning: 15 sekunder.

***

Bluetooth och A2DP

Jag testade även med att ansluta ett A2DP-kompatibelt headset, mer specifikt Nokia BH-503, över Bluetooth till telefonen.  Det fungerade över förväntan, bra ljudkvalitet och bra räckvidd både vid musikuppspelning och vid telefonsamtal. Vänta er dock inte samma kvalitet som när ni använder trådbundna lurar, det är fortfarande en väsentlig skillnad.

***

Batteritiden

Om man ringer några fåtal kortare samtal, kollar några mail, surfar sammantaget någon halvtimme och tar ett par bilder samt har 3G aktiverat, så klarar man sig i ca två dagar med nöd och näppe. Användande utöver detta kräver att man laddar telefonen varje natt, slår man på GPS:en går det ännu fortare, då kan man förbruka batteriet på 6-7hh från det att det är fulladdat. Skall ni ha er Samsung i bilen som GPS är en 12v-adapter att rekommendera. 

***

Sammanfattning

Samsung Galaxy i7500 har en enastående skärm som presterar bättre än någon bakgrundbelyst TFT-skärm som vi tidigare använt med ett undantag, i direkt solljus är fortfarande de gamla skärmarna bättre.  Vad berör kameran så är Galaxy bäst i Android-klassen, men den är fortfarande inte att jämföra med kameran i Sony Ericssons och Nokias topplurar.  Telefonen känns varken långsammare eller snabbare än HTC Hero eller HTC Magic, uppstartstiden är ungefär densamma liksom tiden det tar att ladda in webbsidor och växla mellan applikationer etc.

Musikuppspelning genom hörlursjacket fungerar väl och det låter bra, den externa högtalare fyller också den sin funktion men är inte exceptionell på något vis.

Designen av telefon är förstås en smakfråga, men vi tycker att den är lite tråkig till utseendet och Samsung ger oss inte möjlighet att byta skal eller köpa telefonen i någon annan färg än svart. Vad berör formfaktorn är den något större än exempelvis HTC Magic, men å andra sidan inte lika tjock, varför den enkelt går ned i fickan. Vidare känns den bra att hålla i och kvalitetsmässigt hittar vi inga uppenbara brister utöver att hörlursjacket ibland kan tro att du ryckt ut sladden och därmed stoppa musiken.

Även om telefonen är riktigt bra så går dock inte att komma från det faktum att Galaxy i7500 verkar stå utan framtida uppdateringar av Android, det här är ett stort minus kontra Hero från rivalen HTC där användare blivit garanterade en uppdatering till Android 2.0.  Av denna anledning  slopar vi ett Droid-huvud från slutbetyget – en ny telefon för ~5000 kr skall man som kund definitivt kunna förvänta sig uppdateringar till.

Betyg: Betyg 3/5

Plus för:
* AMOLED-skärmen
* Standardversion av Android
* Bra ljudkvalitet vid musikuppspelning
* LED-upplyst kamera
* Bra byggkvalitet

Minus för:
* Verkar inte få Android 2.0
* Tråkig design och finns bara i svart
* Samsung PC Studio lämnar en del att önska
* Avsaknaden av svensk ordlista/T9


Bilderna i den översta raden kommer från Samsung Galaxy i7500 och bilderna i den nedersta raden kommer från HTC Magic. Bilderna är inte efterbehandlade.