Recension:Test av Sony Xperia XZ3

Postat:
21:47 - 2018-10-24
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
54

Utrullningen av de olika modellerna i Sonys Xperiaflotta kan ibland te sig lite märklig. Modellen Xperia XZ2 Premium lanserades i Sverige först under sensommaren och knappt hann modellen landa på butikshyllorna innan Sony presenterade Xperia XZ3, den första telefonen ur nästa generation Xperia-telefoner.

I den här recensionen sätter vi tänderna i just Xperia XZ3 för att se vad Sonys nya mellanmodell har att bjuda på, och för att bilda oss en uppfattning om de har hunnit med speciellt stora uppgraderingar sedan syskonet Xperia XZ2 lanserades för blott sex månader sedan.

Är Xperia XZ3 verkligen en helt ny Xperia-generation, eller rör det sig snarare om en Xperia XZ2.5, eller en XZ2t om vi lånar OnePlus terminologi? Läs vidare för att få svaret på den frågan.

Kartong och hårdvara



Precis som i föregående generation, XZ2, levereras XZ3 i en kartong som texten på locket undantagen är helt och hållet identisk med telefonerna ur XZ2-flottan. Detta innebär en mellangrå kartong med strama, lätt vassa, kanter och en relativt hög kvalitet.

Under locket finner vi telefonen i sig i ett fack längst upp, och nedan detta övre fack hittar vi en svart laddadapter på låga 5V och 1,5A (det vill säga en standardladdare, inte en snabbladdare), en svart USB-kabel på cirka en meter och en adapter från USB Typ C till 3,5 mm, för att koppla in trådburna hörlurar av 3,5 mm-typ. Vidare finner vi dokumentation i form av en snabbstartguide.

I handen ligger XZ3 mycket bra, och till skillnad från företrädaren XZ2 så känns XZ3 tack vare att den är betydligt tunnare mer smidig och hanterbar i handen. Utformningen är dock snarlik XZ2, med ett mjukt välvt bakstycke av glas och föredömlig passform mellan glasstycken och lättmetallchassit.

Precis som XZ2 finner vi att Sony har gett både skärmglas och bakstycke en ordentlig fettavstötande (oleofobisk) behandling. Detta håller relativt effektivt fingerkladd och smuts borta, men det innebär samtidigt att XZ3 precis som XZ2 är förrädiskt hal. Skal, skinn eller fodral rekommenderas, både för mer greppvänlighet och för skydd vid ett eventuellt fall mot hårt underlag.

Även om bakstycket alltså är mjuk välvt på XZ3, precis som på XZ2, så är välvningen mindre påtaglig och telefonen ligger därmed mycket mer stabilt på exempelvis en bordsskiva. XZ2:s pekskärm är snudd på oanvändbar då telefonen ligger ”på rygg” på en hård och plan yta, då hela telefonen vaggar och roterar då man pekar och sveper på pekskärmen, och det är tydligt att Sony med Xperia XZ3 har bestämt sig för att åtgärda det problemet.

Bildskärmen har vuxit från 5,7 tum i XZ2 till 6 tum i XZ3, utan att telefonen för den skull har blivit speciellt mycket större. Äntligen har Sony börjat kapa den döda ytan runtom skärmen en aning, åtminstone längs med de tu långsidorna. Vi ser fortfarande en redig panna och haka ovan respektive nedan skärmen. Xperia XZ3:s bildskärm upptar trots pannan och hakan fina 80,5 % av den totala frontytan, vilket kan jämföras med bara 76 % för XZ2. Ett bra kliv framåt – mycket mer skärmyta utan att telefonen i sig är mycket större.

Sony uppger att vikten är 193 gram, vilket också bekräftas av vår brevvåg. Detta är fem gram mindre än XZ2. Yttermåtten är 158 x 73 x 9,9 millimeter, vilket är fem millimeter högre, en millimeter bredare och 1,2 millimeter tunnare än XZ2. Batteristorleken är 3 300 mAh, en ökning med 120 mAh. Vi bjuds slutligen även på trådlös laddning via Qi-standarden.

Precis som företrädaren har Xperia XZ3 utrustats med vattenresistens enligt IP68-klassificeringen, vilket innebär vattenresistens på upp till 1,5 meters djup i upp till 30 minuter samt resistens mot sand, damm och andra små partiklar som kan skada telefonens inre.

Utöver den större skärmen finner vi att XZ3 och XZ2 till det yttre är synnerligen snarlika, vilket var väntat då Sony har gett båda telefonerna det nya designspråket Ambient Flow. En subtil ändring som vi uppskattar är att kameralinsen numera sitter någon centimeter längre bort från fingeravtrycksläsaren, vilket resulterar i att vi inte längre gång på annan av misstag lägger fingertoppen på kameralinsen då vi ämnar låsa upp telefonen. Bra!

Skall vi klaga på något så är det att fingeravtrycksläsaren sitter aningen för långt ned på bakstycket, men detta är samtidigt mest en vanesak och inte ett direkt problem. Fingeravtrycksläsaren är för övrigt som sig bör mycket snabb och precis och låser upp telefonen på blott några tiondelars sekund. Sällan misslyckas inläsningen, men då så sker är det i regel för att vi har slarvat lite för mycket då vi har lagt fingertoppen på läsaren, eller för att fingertoppen är fuktig.

Knapparna sitter precis som förut alla på telefonens högra långsida. Längst upp finner vi volymknappen, en god bit nedan denne sitter strömknappen och allra längst ned finner vi den för Sony tämligen unika kameraavtryckaren med två trycklägen (fokus och avtryck). Knapparna håller bra kvalitet och både volymknapp och strömknapp bjuder på aningen mer motstånd är samma knappar på XZ2, vilket vi är glada för. Kameraknappen är dock precis som på XZ2 aningen för lös, med feltryck samt tryck av misstag som följd då och då.

Specifikationer Sony Xperia XZ3
ReleasedatumHösten 2018
Processor2,7GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 845
GrafikkretsAdreno 630
RAM-minne4GB
Inbyggt minne64GB / plats för minneskort
Skärm6" / QHD+ - 1440x2880 pixlar / 537PPI
SkärmtypP-OLED / 18:9 / 92,9 cm² / ~80,5% av fronten
Kamera19MP
Främre kamera13MP
Vikt193g
Höjd, bredd, djup158 x 73 x 9,9 mm
Batteri3330mAh
KommunikationUSB 3.1 Type-C, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 18
IP-klassningIP68
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Har dubbla SIM-platser. Trådlös laddning. Framåtriktade stereohögtalare.
Mer infoMer info om Sony Xperia XZ3 på Androidenheter.se

Bildskärm


Bildskärmen, av P-OLED-typ, är på 6 tum och har en upplösning på utmärkta 1 440 x 2 880 pixlar (18:9, eller 1:2), vilket resulterar i en mycket bra pixeltäthet om 537 PPI. Jämfört med företrädarens 1 080 x 2 160 pixlar, 424 PPI och LCD-skärm är detta ett betydande kliv framåt och den enligt vår uppfattning kanske mest betydande uppgraderingen kontra företrädaren XZ2. P-OLED-panelen sägs vara tillverkad av JDI och Panasonic, men vi har inte lyckats hitta en officiell uppgift rörande detta.

Färgåtergivningen är som sig bör med OLED-paneler briljant, men i XZ3:s fall utan att gå till överdrift. Den som uppskattar lite rikare färger kan själv justera detta i bildskärmsinställningarna genom att växla till ”Läget för extra livfulla” (ja, så heter det faktiskt i den svenska språkversionen), eller ”Professionellt läge” för den som istället föredrar en mer stramt korrekt färgåtergivning. Standardläget, kallat just ”Standardläge”, bjuder på ett mellanting som vi är väldigt nöjda med.

För den som vill ta än mer kontroll över bildskärmen finns även ett menyalternativ kallat ”Vitbalans” där man med mycket stor frihet kan justera vitbalans och RGB-nivåer.

Betraktningsvinklarna är ypperliga och vi ser endast mindre nyansskiftningar då vi vrider och vänder på telefonen och betraktar bildskärmen ur olika vinklar. Faktum är att den här OLED-skärmen är bättre än skärmen i någon annan telefon vi har testat vad gäller just betraktningsvinklarna.

Vi ser en lätt förlust av ljusstyrka ur vinklar större än 45 grader, något som gäller precis alla telefoner på marknaden, men i XZ3:s fall är förlusten noterbart mindre än hos konkurrenter som Samsung Galaxy S9 Plus och OnePlus 6. Imponerande! Svärtan är som sig bör med OLED-skärmar i princip perfekt, och kontrasten är därmed också väldigt god.

Den maximala ljusstyrkan är noterbart bättre än i företrädaren XZ2, och vita fält framstår som mer klarvita än i syskonet. Kontrasten, skärpan och ljusstyrkan bidrar alla till att ge XZ3 en klart större läsbarhet utomhus i fullt dagsljus. Även i en jämförelse med Samsungs Galaxy Note 9 framstår vita fält som betydligt vitare i XZ3, medan vita fält i Note 9 i en direkt jämförelse ser lätt grågrönaktiga ut.

Det tål att upprepas: bildskärmen i Xperia XZ3 är sannolikt den enskilt största och mest betydande uppgraderingen då vi jämför XZ3 med XZ2, och vi vill därtill påstå att det här är den kanske bästa skärmen på Androidmarknaden just nu. Vi inser att detta är lite som att svära i kyrkan, men bildskärmen i XZ3 är i våra ögon bättre än skärmen i såväl Galaxy S9 Plus som i Galaxy Note 9. Sug på den karamellen en stund. En OLED-panel bättre än Samsungs AMOLED-paneler?

Är bildskärmen perfekt, alltså? Nej, precis som alla skärmar så har även bildskärmen i XZ3 sina svagheter. Den kanske största svagheten finner vi då skärmens ljusstyrka är ställd på uppskattningsvis 20% eller lägre, då skärmens färgåtergivning blir aningen grå och trist. Samsungs S9 Plus och Note 9 levererar klarare färger vid samma låga ljusstyrka. Vidare ser vi att de annars mycket goda betraktningsvinklarna förlorar en hel del lyster när skärmens ljusstyrka är lågt ställd; mer så än vid motsvarande ljusstyrka på Samsungs två syskon Note 9 och S9 Plus.

Det återstår därtill att se hur väl den här nya bildskärmen från Panasonic åldras, och hur resistent den är mot exempelvis inbränning. Därjämte vet vi inte hur energiförbrukningen står sig gentemot OLED-paneler av motsvarande storlek från andra paneltillverkare. Allt vi vet är att det ser ut som att kampen om mobila OLED-skärmar kommer tätna framöver, och att Samsung, som näst intill har haft monopol på mobila OLED-skärmar de senaste åtta åren, har goda skäl att se upp och inte ligga på latsidan.

Pekskärmen är precis som i XZ2, och som sig bör numera, av mycket hög klass och svarar snabbt och med hög precision på alla våra pek, svep och nyp. Pekskärmens yttre glas har även behandlats med ett fettavstötande (oleofobiskt) lager vilket håller det värsta fingeravtryckskladdet borta samt ger våra fingertoppar en härligt halkig yta att dansa på. Både skärmglaset och bakstycket består för övrigt av Cornings Gorilla Glass 5.

Trådlöst och ljud


Numera är det sällsynt med betydande mottagningsproblem via mobilnät och Wi-Fi. Alla olika telefonmodeller har förvisso sina individuella egenheter, och i specifika situationer kan en modell ha mottagningsproblem på en plats där en annan fungerar utmärkt, och tvärtom. Det är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att testa alla dessa otaliga och ytterst specifika scenarion.

I våra recensioner mäter vi upp den testade enhetens signalstyrka på en given plats, med en välbeprövad telefon som referens på samma mobilnätverk och på samma Wi-Fi-nätverk, för att se om de presterar likvärdigt. Numera presterar nästan alla telefoner från etablerade tillverkare likvärdigt under givna förutsättningar, och vi fördjupar oss därför endast om vi noterar en betydande skillnad i signalstyrka och nätverksstabilitet.

Vidare testar vi den testade enhetens känslighet för dödsgreppet i alla våra telefonrecensioner, där vi kort beskrivet greppar telefonen med båda händerna och gör vårt bästa att med varierande grepp täcka över de interna antennerna för att se om vi kan framkalla ett osedvanligt stort signalfall.

Alla telefoner uppvisar en viss känslighet för dödsgreppet; utan undantag kan signalfall framkallas i alla telefoner, men lyckligtvis är dessa signalfall numera sällan av betydande art. Vi fördjupar oss endast i ämnet om vi stöter på större signalförluster än normalt.

Xperia XZ3 presterar precis som förväntat, och i paritet med konkurrenterna, vid såväl mobila nätverk som via Wi-Fi och Bluetooth.

Maxhastigheterna via det mobila nätet beror helt och hållet på mobilnätets dagsform, och XZ3 har inga som helst problem att nå taket, vilket vid testtillfället innebär 110 Mbit/s vid nedladdning och 33 Mbit/s vid uppladdning. Mottagningen, signalstyrkan, samt stabiliteten är helt och hållet i nivå med vad konkurrenter som OnePlus 6, Samsung Galaxy S9 Plus och syskonet Sony Xperia XZ2 Premium presterar.

Även via Wi-Fi presterar XZ3 utmärkt och även här slår vi i taket för vad vårt bredband kan prestera, cirka 430 Mbit/s, vid nedladdning, och cirka 50 Mbit/s vid uppladdning. Signalstyrkan är vidare god och XZ3 förlorar uppkopplingen på nästan exakt samma avstånd som Samsung Galaxy S9 Plus, då vi några steg åt gången avlägsnar oss från vår accesspunkt.

Vi kan via dödsgreppet framkalla ett visst signalfall, såväl via Wi-Fi som via mobilnätet. Detta är något som drabbar alla telefoner vi har testat då dödsgreppet appliceras – ingen telefon är immun. Signalfallet är i XZ3 inte större än förväntat, utan ligger helt i nivå med våra förväntningar.

Ljudet via de inbyggda högtalarna, arrangerade i stereokonfiguration med en högtalare ovan skärmen (kombinerad med samtalshögtalaren) och en högtalare i telefonens fotände, infogad i en tunn öppning mellan lättmetallramen och skärmglaset, är ett litet men tydligt steg framåt då vi sida vid sida jämför XZ3 med XZ2.

Framför allt bjuder XZ3 på mer djup och mellanregister, där XZ2 har ett vassare och med diskantbetonat ljud, men vi noterar även en aningen högre maxvolym om 85 decibel, mot 84 för XZ2. Precis som i XZ2 är högtalaren i fotänden aningen mer högljudd än högtalaren ovan skärmen.

Med ett par trådburna in ear-hörlurar (Sony MDRXB50AP) anslutna till USB Typ C-porten med hjälp av den i kartongen medföljande adaptern är ljudet utmärkt, med bra bas och ett distinkt mellanregister och diskant. Vi på redaktionen är dock inga ljudfantomer med superhörsel och vi kan inte garantera att ni med synnerligen höga krav på ljudet håller med, och vi rekommenderar därför som alltid att ni tar med er era favorithörlurar och testar själva hos lämplig återförsäljare.

Då vi däremot ansluter ett par AKG K240 Studio så finner vi att telefonen inte riktigt mäktar med att driva hörlurarna ordentligt, med resultat att ljudet upplevs som aningen platt och livlöst. Resultatet är ingalunda en katastrof utan är fullt användbart, men i jämförelse med samma lurar inkopplade till vår hifi-anläggning så är ljudet tämligen livlöst.

Mjukvara och användande


Mjukvaran bygger till vår glädje ur kartong på Android 9.0 Pie och inte Android 8.0 Oreo som i syskonen ur XZ2-familjen. Även om en utrullning av 9.0 Pie för XZ2-familjen för tillfället pågår så är redaktionens exemplar av XZ2 vid publiceringen av den här recensionen ännu kvar på 8.0.

Även om många anser att det kan kvitta om en telefon har Android 8.0 eller 9.0 så anser vi att en nylanserad telefon, inom rim och reson, skall ha den för tillfället senaste mjukvaran. Utöver 9.0 Pie finner vi oktober månads säkerhetsuppdatering, och Xperia XZ3 är därmed så aktuell den bara kan bli vad Android berör. Mycket bra.

Ovanpå Android har Sony, givetvis, lagt in sitt eget gränssnitt, Xperia UI, som i XZ3 har nått version 12.0. Detta kan jämföras med version 11.2 i XZ2-syskonen. Sonys Xperia UI har länge varit ett av de allra mest följsamma och snabba gränssnitten på marknaden, och version 12 är inget undantag.

Xperia UI är kanske inte det estetiskt mest tilltalande eller moderna gränssnittet, det saknar många läckra animationer och grafiska övergångar som vissa konkurrenter bjuder på, men det är också just det som gör att Xperia UI är så rappt och följsamt som det är. Vi föredrar alla dagar i veckan ett snabbt och subtilt gränssnitt före ett flashigt och tungdrivet gränssnitt.

När en telefon med ett tungdrivet gränssnitt är ny så flyter den i regel utmärkt, men i takt med att månaderna går och mjukvaran uppdateras så tenderar de att bli allt trögare, medan ett mer subtilt och minimalistiskt gränssnitt förblir snabbt betydligt längre. Vilken skara just du tillhör kan bara du svara på, och det finns inga rätt eller fel – det är en ren smaksak – men vi på redaktionen föredrar tvivelsutan ett subtilt och minimalistiskt gränssnitt före ett flashigt gränssnitt.


Även om Xperia UI 12.0 är en ny version så ser vi inga större förändringar i funktionalitet och gränssnitt, utan det mesta känns precis som förut. Man känner sig genast hemma. Vi ser dock en del tillskott som XZ2-familjen saknar, varav funktionen ”Sidosensor” är den kanske mest betydande. Sidosensor kan exempelvis via ett dubbeltryck på någon av skärmens lätt svängda långsidor öppna en applåda med föreslagna appar, baserat på vårt användande.

Vid dubbeltryck på skärmens långsida öppnas alltså en liten applåda från punkten på långsidan där vi dubbeltryckte, där alla föreslagna appar (såvida man inte har tämligen små händer) kan nås med enhandsfattning. Xperia UI föreslår åtta olika appar baserat på vårt användarmönster, men man kan även i telefonens inställningar själv välja vilka appar man vill kunna nå via sidosensorn.

Vi finner funktionen som sådan ganska smart och användbar, men samtidigt finner vi att det är lite för lätt att råka aktivera funktionen av misstag då man hanterar telefonen och råkar komma åt skärmens långsidor två gånger. Vi vet inte riktigt hur man kan komma till rätta med det här problemet, annat än att försöka anpassa sitt användande till att försöka undvika att greppa telefonen på så vis, med det är ingen direkt lösning utan bara en omväg. Man kan för all del i inställningarna justera dubbeltryckshastigheten, men det löser åtminstone inte för oss problemet.

Ett annat nytillskott i version 12.0 är ”Smart start”, en kamerafunktion avsedd att i bakgrunden förbereda kameran för bildtagning då telefonens sensorer och smarta mjukvara gissar att vi har tagit fram telefonen för att ta en bild. Mer om detta i kamerakapitlet.

Nedan följer en rad skärmdumpar på utvalda delar av telefonens inställningar och på vissa funktioner.

Kamera


Xperia XZ3 har precis som XZ2 utrustats med en enkelkamera på 19 megapixlar på baksidan. Faktum är att kameraspecifikationerna punkt för punkt tycks vara helt och fullt identiska med XZ2. Bländaren är på f/2,0, sensorn är på 1/2,3 tum och sensorpixlarna är på 1,22 mikrometer. Vidare finner vi att båda saknar optisk bildstabilisering, men bjuder på elektronisk bildstabilisering, fasdetekterande autofokus och laserautofokus. XZ3 har vidare naturligtvis fått en LED-blixt för hjälp vid dunkla förhållanden.

Frontkameran har dock i XZ3 uppgraderats från en 5-megapixelkamera i XZ2 till en 13-megapixelkamera i Xperia XZ3. Bländaren är på f/1,9 och vi finner sensorpixlar på 1,12 mikrometer.


Den nya funktionen ”Smart start” är avsedd att i bakgrunden förbereda kameran då telefonens sensorer känner att telefonen hastigt har tagits fram och hålls i landskapsläge. Om kameran detekterar objekt och rörelser börjar den genast ta bilder, i bakgrunden, innan vi ens har tryckt på slutarknappen. Detta är avsett att hjälpa användaren att ta den perfekta ögonblicksbilden, som man annars riskerar att missa då man fotograferar på ett mer traditionellt vis och det tar några sekunder från det att man tar fram telefonen till dess att man trycker på slutarknappen första gången.

Funktionen som sådan är en god idé men vi finner att den ofta misslyckas att överhuvudtaget starta då vi plötsligt plockar fram telefonen ur fickan och håller den i landskapsläge. Precis som funktionen Sidosensorer (beskriven i mjukvarukapitlet) känns det som att Sony behöver mer tid att utveckla funktionen för att fungera optimalt. Om Sony kan putsa vidare på Smart start och göra funktionen mer pålitlig så kan det utan tvekan bli ett trevligt plus i kanten och något som konkurrenterna saknar.


Kameramjukvaran har i XZ3 fått en ansiktslyftning, och vi finner att gränssnittet nu – även om funktionaliteten som sådan är i princip identisk – är mycket bättre; mer lättnavigerat och mer modernt. Dessvärre noterar vi då och då en del ”mikrolagg”, kortare frysningar, i kameramjukvaran, främst i bildsökarvyn men ibland även då vi navigerar i kamerans menyer och kameralägen.

Vi finner att även syskonet XZ2 numera lider av samma typ av mikrolagg, något som vi inte noterade då vi recenserade XZ2 tidigare i år, med en äldre mjukvara. Det tycks som att Sony genom en mjukvaruuppdatering har introducerat någon form av bristande optimering som orsakar det här beteendet (endast i kameramjukvaran, måste poängteras), och vi hoppas att de därmed också kan åtgärda problemet med en mjukvaruuppdatering.

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En god fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusbilder
Sony Xperia XZ3 (t.v.) vs Sony Xperia XZ2 (t.h.)


I de fyra första bildparen renderar Xperia XZ3 och XZ2 i princip helt identiska bildresultat, och de enda skillnaderna kan tillskrivas tillfälligheter vid fototillfället. En smärre darrning på handen eller aningen annorlunda ljusförhållanden gör hela skillnaden. Skärpa, detalj, färgåtergivning och ljushantering är alla hart när likadana och vi utdömer fyra oavgjorda ronder.

Först i det femte bildparet hittar vi en viss skillnad vad gäller exponeringen de tu emellan, där Xperia XZ3 bjuder på en överlag lite ljusare bild, men återigen kan vi inte säga att ena bilden är bättre än andra. Marginalen de tu emellan är för liten och vi kan inte med säkerhet avgöra vilken som bäst motsvarar verkligheten. Däremot kan vi då vi detaljstuderar bilderna se att Xpera XZ2 faktiskt bjuder på en högre skärpa. Är detta bara en tillfällighet? Vi vet inte med säkerhet, men vi tog flertalet bilder med båda kamerorna och resultatet var snarlikt varje gång. Ronden till XZ2.

Det sjätte bildparet, på lövverket mot solen och en blå himmel, samt det sjunde bildparet på vattenkranen, är ytterligare två döda lopp. Allt, från skärpa och detalj till färgåtergivning och ljushantering, är i princip identiskt. Oavgjorda ronder.

Lite förvånande går Xperia XZ2 segrande ur den här dagsljuskampen, med en rondseger mot noll, och sex oavgjorda ronder.

Är dagsljuskameran i XZ2 således verkligen bättre än kameran i XZ3? Nej, det är vi mycket skeptiska till. Vi är tämligen övertygade om att de tu är praktisk taget omöjliga att separera och att rena tillfälligheter gav XZ2 övertaget i en av duellerna ovan.

Mörkerbilder
Sony Xperia XZ3 (t.v.) vs Sony Xperia XZ2 (t.h.)


Även om vi vet att huvudkameran rent hårdvarumässigt är identisk i dessa två Xperia-modeller så noterar vi att kameramjukvarans bildbehandling och autoläge inte är helt och hållet identisk de tu emellan. Detta ser vi tydligt exempel på i det första bildparet, där XZ3 misslyckas med att lyfta fram lika mycket ljus som det äldre syskonet XZ2.

Förklaringen tycks ligga i skillnader i slutartid och ISO, där slutartiden i bilden tagen med XZ3 ligger på 1/16 medan den i XZ2 ligger på 1/8, och ISO i XZ3 ligger på 3200, att jämföra med ISO 5000 i XZ2. Vi tog här flertalet bilder, alla med samma resultat, och vi konstaterar därför att det automatiska kameraläget i XZ3 tolkar sin omgivning annorlunda än XZ2, och dessvärre inte till XZ3:s fördel i just det här fallet.

I det andra bildparet ser vi två näst intill identiska bilder, men vi noterar en lätt skillnad i färgåtergivning, med fördel för XZ3, och därtill, vid närmare granskning, en bättre skärpa och detaljrikedom i bilden tagen med XZ3.

I bildpar tre, på ytterdörren, presterar de tu kamerorna återigen vid en första anblick snarlika resultat. Vid en närmare titt ser vi att de två kameramjukvarorna efterbehandlar bilderna på aningen olika vis, där XZ3 behåller mer skärpa på bekostnad av mer brus, medan XZ2 har en mer aggressiv brusreducering som för all del åtgärdar det värsta bruset men på bekostnad av att vissa finare detaljer ser lätt utsmetade och pastellaktiga ut. Här handlar det mer om tycke och smak; vi föredrar den brusiga bilden då den är mer naturlig, men för direktpublicering på sociala nätverk och liknande kan den brusreducerade bilden tagen med XZ2 kanske vara den bättre.

Sony Xperia XZ3 (t.v.) vs Sony Xperia XZ2 (m.) Google Pixel 3 XL (t.h.)


Här har vi valt att kasta in en referensbild tagen med Googles senaste flaggskepp Pixel 3 XL, för att illustrera skillnaden mellan de hyggliga mörkerkamerorna i Xperia XZ3 och XZ2 och en riktigt bra mörkerkamera i form av Pixel 3 XL.

De tu bilderna tagna med xperiorna är som många gånger förr i det här kameratestet i princip helt identiska. Skärpa, detalj och färger; mer eller mindre identiska. Eventuella skillnader man kan se handlar helt och hållet om tillfälligheter vid fotoögonblicket. Som jämförelse renderar Google Pixel 3 XL bilder med betydligt mer skärpa och detalj såväl som mer korrekta färger och mindre överexponering på bildens få ljusa partier. Mot Pixel 3 XL räcker Xperia XZ3 och XZ2 alltså inte till, men för xperiorna sinsemellan resulterar den här ronden i ett oavgjort resultat.

Allt som allt finner vi i mörkermatchen mellan Xperia XZ3 och Xperia XZ2 en seger vardera samt två oavgjorda ronder. Mörkermatchen slutar således oavgjort.

Bokeh
Sony Xperia XZ3 (t.v.) vs Sony Xperia XZ2 (t.h.)


Vi har haft väldigt varierande framgång med Sonys bokeh-funktion sedan den introducerades som en standardfunktion i Sonys kameramjukvara. Det tycks dock som att de enträget har arbetet vidare på funktionen som sådan, och nu, hösten 2018, upplever vi att funktionen äntligen är bra nog för att inte vara en slags konstant nagel i ögat.

Både Xperia XZ3 och XZ2 tar i vårt korta bokeh-test ovan utmärkta bilder med en bra separation av förgrund och bakgrund. Visst ser vi att mjukvaran har vissa svårigheter att på ett helt korrekt vis separera mycket svåra partier som tyghundens ”hårstrån” i förgrunden från trädet i bakgrunden, men detsamma gäller bokstavligen alla telefoner vi till dags dato har testat.

Vi ser vidare även här, vid bokeh-foto, att XZ3 och XZ2 har identiska kameror, smärre skillnader i kameramjukvaran undantaget. Bilderna är mer eller mindre omöjliga att särskilja och det handlar mer om tillfälligheter än om något annat om ena telefonens bild råkar bli bättre än den andre. Oavgjord rond.

Frontkamera
Sony Xperia XZ3 (t.v.) vs Sony Xperia XZ2 (t.h.)

Även om kampen för huvudkameran var oerhört tät, som sig bör då det sitter exakt samma kamera och objektiv i de tu, så är det en helt annan historia vad frontkameran berör. Sony utrustade Xperia XZ2 med en frontkamera på låga 5 megapixlar, medan XZ3 istället har fått en mycket bättre frontkamera på 13 megapixlar och bättre optik.

I vårt minitest ovan ser vi att Xperia XZ3 som sig bör med lätthet besegrar frontkameran i XZ2 vad gäller både skärpa och detalj, vare sig bilden är tagen utomhus i dagsljus eller inomhus i mer dunkla förhållanden. Färgåtergivning och ljushantering är en betydligt jämnare kamp, där vi anser att de tu presterar likvärdigt.

Sony Xperia XZ3 har utrustats med samma frontkamera som XZ2 Premium, och detta är enligt vår åsikt en av de bättre frontkamerorna på marknaden just nu.

Batteritid och prestanda

[bench]23battery|sony xperia xz3[/bench]
Batteritiden har under vår testfas varit god men inte utmärkt. Det är för all del sällan vi har fått slut på batteri innan dagens slut, men samtidigt är marginalerna med vårt användarmönster lite för små för att vi skall känna oss trygga med att lämna hemmet på ett heldagsäventyr utan att ta med oss en laddare.

I vårt syntetiska batteritest PCMark Work Battery Life 2.0 presterar XZ3 ett ytterst mediokert resultat om 7 timmar och 42 minuter. Detta är inte uselt på något vis, men det är samtidigt en god bit bakom vad vi hade förväntat oss av en OLED-skärm och ett lite större batteri än i företrädaren XZ2. Vid verkligt användande presterar batteriet dock bättre än vad batteriresultatet antyder, och vi upplever att batteritiden i XZ3 är noterbart bättre än XZ2 vid normalt användande.

Laddtiden från helt tomt (0 %) till fullt (100 %) tar 130 minuter, eller två timmar och tio minuter. Detta är ett ganska dåligt resultat som har sin förklaring i att Sony endast skickar med en vanlig laddare i kartongen, på låga 5V och 1,5A. Inte en snabbladdare.

Vi kopplade av ren nyfikenhet in en snabbladdare från Xperia XZ2 Premium-kartongen och stängde av Sonys funktion för batteriunderhåll (som mot slutet av laddningen sänker laddhastigheten kraftigt för att ge batteriet en längre livslängd) och mätte då upp 108 minuter, eller en timme och 48 minuter, vid laddning från tomt till fullt. 22 minuter snabbare än ingen jätteskillnad, men framför allt kan man med en snabbladdare fylla batteriet från exempelvis 10 till 60 % på blott 35 minuter, något som med standardladdaren tar nästan dubbelt så lång tid.

Vi är lite besvikna att Sony valde att inte skicka med en snabbladdare i kartongen när det trots allt handlar om en premiumtelefon med en prislapp på 8 000 kronor. Bonuspoäng delas dock ut för att Sony sin vana trogen har gett Xperia XZ3 stöd för trådlös laddning via Qi-standarden. Vidare bonus för att telefonen förblir sval även då den snabbladdas och vi spelar tunga spel samtidigt. Inga problem med onormal värmeutveckling från batteriet, således.

Då batteritid och laddning summeras konstaterar vi att Xperia XZ3 är skaplig, men inte mer. Vi hade hoppats och trott på lite mer i och med det större batteriet och bytet från en LCD-skärm till en OLED-skärm, då detta brukar gynna batteritiden. Vid verkligt användande är batteritiden acceptabel men vi kände att vi, så som vi använder våra telefoner, för sinnesfridens skull föredrar att taga med en laddare då vi lämnar hemmet eller kontoret en längre stund.

Syntetiska prestandatest
[bench]23system|sony xperia xz3[/bench]
[bench]23cpu|sony xperia xz3[/bench]
[bench]23gpu|sony xperia xz3[/bench]
Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid ett normalt användande.

Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen. Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggig” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

Sony Xperia XZ3 – Summering

Vi har levt med Sony Xperia XZ3 som vår primära telefon under vår testfas, och skall man summera telefonen i all korthet så kan man säga att Xperia XZ3 på det stora hela känns som vilken modern Xperia-telefon som helst. Man känner sig genast hemma, telefonen är välbyggd på typiskt Sony-sätt och telefonen är mycket bekväm i handen samtidigt som mjukvaran är väldigt rapp.

I Xperia XZ3 har Sony dock putsat och filat och åtgärdat en rad skavanker som den tidigare generationen Xperia-telefoner, XZ2-familjen, drogs med. Många små ändringar som tillsammans innebär att XZ3 med marginal är den Xperia-telefon vi till dags dato har uppskattat mest att recensera.

Framför allt är bildskärmen, numera av P-OLED-typ istället för LCD, ett riktigt stort kliv framåt vad skärpa, färger, svärta, responstid och betraktningsvinklar berör. Faktum är att den av Panasonic tillverkade P-OLED-skärmen mycket väl kan vara den i våra ögon bästa OLED-skärmen på marknaden. Bildskärmen är kort sagt fantastisk.

Bland de mindre, men ändå relativt betydande, putsningarna finner vi ett omarbetat och lite flatare bakstycke som dels gör att XZ3 känns smidigare i handen och dels innebär att XZ3 kan användas då den ligger på en bordsskiva, utan att telefonen roterar och vaggar i takt med att pekskärmen används. På minussidan noterar vi att XZ3 precis som XZ2 är hal som en våt tvål, då Sony har gett både frontglas och bakstycke en oleofobisk (fettavstötande) behandling. Tips: använd skal eller fodral, det lär behövas.

Den uppflyttade kameralinsen på baksidan är en annan liten putsning med en betydande positiv effekt, då vi inte längre av misstag lägger fingret på kameralinsen då vi avser använda fingeravtrycksläsaren. En fingeravtrycksläsare som för övrigt är blixtsnabb och mycket exakt. Frontkameran har vidare fått en betydande knuff framåt, jämfört XZ2.

Vidare bjuds vi i Xperia XZ3 på Android 9.0 Pie, och inte Android 8.0 Oreo som i XZ2-flottan (även om en utrullning till 9.0 har påbörjats). Vi noterar också att ljudet i de inbyggda stereohögtalarna är bättre, volymknappen och strömknappen på telefonens sida är mer distinkta, bildskärmen är ljusare och avger mindre reflektioner, batteritiden är bättre och slutligen har Sony äntligen börjat krympa den döda ytan runtom skärmen, vilket innebär större skärm utan att yttermåtten har ökat noterbart. Många putsningar små.

En av få komponenter, vid sidan om systemchippet, som Sony däremot inte tycks ha putsat och filat på är huvudkameran, som på pappret är och som vi också upplever vara identisk med företrädaren XZ2. Sony har förvisso löpande förbättrat kameran i XZ2 genom mjukvaruuppdateringar vilket innebär att den idag är bättre än då vi testade XZ2 tidigare i år, och dessa förbättringar har även XZ3 fått ta del av. Därtill är kameragränssnittet helt nytt och en klar förbättring jämfört med det lite föråldrade gränssnittet i XZ2.

Allt som allt bjuds vi på en bra kamera som inte tyvärr riktigt kommer till sin fulla rätt i automatläget, i synnerhet inte i svåra ljuskontraster samt i mörker, utan ofta kräver en aktiv och medveten fotograf som själv justerar vissa parametrar då automatiken går bet. Frontkameran är däremot ett stort steg framåt och vi ser samma utmärkta frontkamera i XZ3 som vi hittade i XZ2 Premium. Den som ofta och gärna tar selfies lär bli mer än nöjd med XZ3.

När Xperia XZ3 summeras som en helhet konstaterar vi att alla små putsningar har gett resultat och vi känner alla att XZ3 är en telefon som vi älskar att använda, och som vi ogillar att lägga ifrån oss. Det var länge sedan en Xperia-telefon lyckades charma redaktionen på det här viset, och vi rekommenderar den således varmt.

I artikelns inledning frågar vi oss om Xperia XZ3 kanske snarare borde kallas XZ2.5 eller XZ2t, då det på pappret bara är en smärre putsning av den blott halvårsgamla företrädaren XZ2. Efter några veckor med telefonen känner vi att den faktiskt gör skäl för sitt namn. Xperia XZ3 är definitivt en ny Xperia-generation, och är betydligt bättre än företrädaren XZ2 trots att vissa komponenter har lämnats oförändrade.

Prislappen ligger i skrivande stund på från cirka 8 000 kronor. Bland konkurrenterna finner vi bland andra:

[P_REVIEW post_id=166359 visual=’full’]