Recension:Test: OnePlus Nord

Postat:
10:00 - 2020-07-27
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
32

Få har nog missat att telefonpriserna, i synnerhet för flaggskeppen, de senaste 2–3 åren har börjat nå smått astronomiska nivåer. En prislapp på över 10 000 kronor är numera inte ett undantag utan snudd på norm, och även teknikentusiaster som oss på Swedroid-redaktionen har börjat fråga oss om det verkligen är värt utgiften.

Att flaggskeppen är mer kompetenta än någonsin råder det ingen tvekan om, och prislapparna är saftiga av en anledning, men vi kan ändå inte komma ifrån att smärtgränsen för många numera är både nådd och passerad.

I takt med att tekniken har blivit allt vassare med exempelvis bättre kamerasensorer, bättre skärmar och snabbare chipp så har även hårdvara av mellanklasstandard blivit betydligt mer kompetent än vad den var för bara ett par år sedan.

Har hårdvaran rent av blivit så bra att en mellanklasstelefon, en telefon med en prislapp på mindre än hälften av vad flaggskeppen idag kostar, är ett realistiskt alternativ även för kräsnare entusiaster? I den här recensionen sätter vi tänderna i en av årets åtminstone på pappret mest intressanta telefoner, OnePlus nya mellanklasstelefon Nord.

Kartong

OnePlus har gett Nord en helt annan kartongdesign än de vita eller röda avlånga kartongerna vi har blivit vana vid från OnePlus tidigare serier. Det är tydligt att OnePlus redan med kartongen tydligt vill visa att Nord är en telefon (eller en serie telefoner) som existerar parallellt med OnePlus toppmodeller, inte en telefon ur samma serie.

Kartongen är robust och har fått ett mattsvart yttre med ”NORD” i glansig svart text tryckt tre gånger om på lockets ovansida. Vi finner vidare en färgaccent runtom kartongens ”midja” där kartongens lock slutar. Vi gissar att accentfärgen man ser på kartongen reflekterar vilken färg telefonen har. I vårt fall är telefonen blågrön (”Blue Marble”) och accentfärgen på kartongen är densamma.

Vi finner till vår förvåning att kartongen för mellanklasstelefonen Nord känns mer premiumbetonad än kartongen för de betydligt dyrare syskonen ur 8-duon.

Vi finner följande kartongen:

  • OnePlus Nord (”Blue Marble”, 12/256 GB)
  • Laddadapter (vit, ”Warp”-laddare, upp till 5V och 6A/30W)
  • USB-kabel (USB till USB Typ C, röd m. vita kontakter, cirka 1 meter lång)
  • Transparent mjukplastskal
  • SIM-stift för utmatning av SIM-släden
  • Dokumentation (snabbstartguide, garantiinformation)

Hårdvara

När vi håller OnePlus Nord i handen kan vi inte på något vis förnimma att Nord faktiskt är en mellanklasstelefon. Telefonen utstrålar samma premiumkänsla som de dyrare syskonen ur 8-serien likväl som konkurrerande tillverkares flaggskepp.

I vår uppackningsartikel skrev vi felaktigt att Nord har en metallram; så är inte fallet. Ramen har bekräftats vara tillverkad av plast och har fått en blåkromad ytbeläggning. Ordet plast får somliga att omedelbart dra öronen åt sig, men vi håller inte med om att plast alltid är dåligt. Tvärtom kan polykarbonat förmedla hög kvalitet under rätt förutsättningar, och vi anser att OnePlus har lyckats bra med detta i Nord.

Telefonen känns i handen lika välbyggd som vilken telefon med metallram som helst. Vridstyvheten är mycket bra – precis som telefoner med metallram. Huruvida plastramens kromade ytbehandling håller i längden vet vi av naturliga skäl inte, men vad vi vet är att även telefoner med metallramar får fula repor och blir kantstötta med tiden om man inte är försiktig. För oss på redaktionen är detta ett ickeproblem, men vi vet att smaken och åsikterna går isär.

Nord är en aning mindre på bredden än storebror 8 Pro, vilket i kombination med en lite mjukare rundning av långsidorna och tack vare den snudd på helt flata bildskärmen gör att Nord är den bekvämare av de två att hålla i handen. Glasbakstycket är dock av högblank typ vilket gör att Nord är en smula mer halkig. Vi hade föredragit en matt yta.

Strömknappen, på högra långsidan, erbjuder precis som strömknappen i 8 Pro ett alldeles för lågt motstånd enligt vårt tycke. Vi finner att det är för lätt hänt att trycka in knappen av misstag, vilket ideligen drabbat oss under testperioden. Ovan strömknappen finner vi OnePlus sedvanliga skjutreglage för telefonens tre ljudlägen ring, vibrera och tyst. På vänstra långsidan finner vi volymknappen som till skillnad från strömknappen har ett mycket distinkt tryckmotstånd och en tydlig feedback.

SIM-kortsläden, samtalsmikrofonen, USB Typ C-porten samt monohögtalaren återfinner vi i telefonens fotände, och i huvudänden hittar vi den sekundära mikrofonen. Telefonen har stöd för dubbla fysiska nanoSIM-kort, men saknar microSD-kortplats.

Vårt testexemplar av Nord är grönblått till färgen, en färg OnePlus kallar ”Blue Marble”. Telefonen säljs även i grå variant, kallad ”Gray Onyx”. Bakstyckets nyans kan närmast beskrivas som en pastellfärg, klart grönblå, medan telefonens ram har fått en semitransparent krombehandling av samma färg.

Utöver modellen med 12 GB RAM och 256 GB lagring med en prislapp på 5 590 kronor som vi testar i den här recensionen säljer OnePlus även en version med 8 GB RAM och 128 GB lagring för 4 590 kronor. Den senare blir sannolikt den bäst säljande modellen på grund av det lägre priset och det faktum att 8 GB RAM räcker mycket långt.

Telefonens front domineras som sig bör år 2020 av en snudd på heltäckande skärm, vilken har fått en så kallad ”hålstans” utskuren uppe i det vänstra hörnet för de två frontriktade kamerorna (vidvinkel, ultravidvinkel).

Vikten ligger enligt vår våg på 184 gram, 15 gram mindre än OnePlus 8 Pro, och måtten är 158,3 x 73,3 x 8,2 millimeter. Vikten är relativt hög men detta förklaras åtminstone delvis av en stor skärm samt ett batteri på fina 4 115 mAh.

Saknas gör stöd för trådlös laddning samt en officiell vattenresistensmärkning i form av en IP-klassning. OnePlus Carl Pei låter dock i en intervju med teknikbloggaren Marques Brownlee meddela att telefonen ändå har utrustats med en viss resistens mot vatten och skall tåla lättare regn och vattenstänk utan problem.

Nord har byggts specifikt för att tåla att sänkas ned i 30 cm vatten i 30 sekunder. Huruvida ett sådant dopp kan orsaka skador på sikt låter vi vara osagt. Man gör som alltid bäst i att möjlig mån försöka hålla telefonen torr, men man skall heller inte behöva känna oro om man måste använda telefonen i lättare regn.

Då vi specifikt och flertalet gånger har fått frågan om huruvida OnePlus Nord har stöd för HDMI via USB Typ C-porten för att spegla skärmens innehåll på exempelvis en TV så är svaret på den frågan nej. Nords USB Typ C-port är av USB 2.0-standard och har inte utökat stöd för MHL.

För att vara helt säkra så testade vi att ansluta en USB Typ C till HDMI-kabel (en kabel som vi vet fungerar med andra enheter, exempelvis Samsung Galaxy S10 Plus) till Nord för att bekräfta huruvida det fungerar eller inte, men svaret är precis som väntat nej, dessvärre inte.

Specifikationer

Specifikationer OnePlus Nord
ReleasedatumSommaren 2020
Processor2,4GHz octa-core
PlattformQualcomm Snapdragon 765G
GrafikkretsAdreno 620
RAM-minne12GB
Inbyggt minne128/256GB / ingen plats för minneskort
Skärm6,44" / FHD+ - 1080x2400 pixlar / 409PPI
SkärmtypAMOLED / 20:9 / 100,13 cm² / ~86,3% av fronten
Kamera48MP / f1,75 / OIS / 8MP supervidvinkel / 5MP djupkamera / 2MP makro
Främre kamera32MP / 8MP
Vikt185g
Höjd, bredd, djup158,3 x 73,3 x 8,2mm
Batteri4115mAh
KommunikationUSB-C, Bluetooth 5.1, Wi-Fi 802.11 ac
SensorerGPS (dual band) + GLONASS + Galileo, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, optisk fingeravtrycksläsare under skärmen
FM-radio / NFCNej / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE / 5G
IP-klassningNej
Övrig infoSaknar 3,5mm jack. Dubbla SIM-platser. Säljs även med 8GB RAM.
Mer infoMer info om OnePlus Nord på Androidenheter.se

Bildskärm


Bildskärmen är av AMOLED-typ och mäter 6,43 tum på diagonalen. I kombination med skärmens upplösning om 1 080 x 2 400 pixlar resulterar detta i en pixeltäthet om 408 PPI. Skarpt, inte knivskarpt, men sannolikt nog för alla utom de allra mest skarpögda. Bildskärmen har en uppdateringsfrekvens på 90 Hz direkt ur kartong, men den som föredrar en bättre batteritid före ett mjukt flyt kan på egen hand enkelt ställa in skärmen på 60 Hz.

Skärmen, liksom bakstycket, skyddas av Corning Gorilla Glass 5, och som sig bör har pekskärmen fått en fettavstötande (oleofobisk) behandling som håller smuts borta och ger våra fingrar en härligt halkig känsla. Direkt ur kartong levereras Nord med ett skärmskydd av plast men då vi upplever att skärmskydd av plast alltid har en negativ inverkan på pekskärmsintrycket så avlägsnade vi den nästan omedelbart. För de som önskar använda ett skydd rekommenderar vi att plastskyddet byts ut mo ett skydd av härdat glas med en oleofobisk ytbehandling för att behålla en bra upplevelse.

Vi är glada att se att OnePlus i Nord inte har valt en skärm med välvda långsidor, utan finner till vår lycka att bildskärmen utöver en subtil rundning vid skärmglasets absoluta ytterkanter är helt flat. Inte alla är skeptiska till välvda skärmar, men vi vet att en överväldigande majoritet av er läsare (76 %) håller med oss och föredrar platta paneler framför välvda.

För att vara en mellanklasstelefon håller bildskärmen en hög nivå och kan utan vidare konkurrera med panelen i ett flertal betydligt dyrare telefoner. Ljusstyrkan är föredömlig, lika god som i det större syskonet 8 Pro, vilket i kombination med utmärkt kontrast resulterar i god läsbarhet även soliga dagar, så länge direkt solljus undviks.

Färger, betraktningsvinklar och svärta håller vidare sedvanligt hög klass, som nästan alltid när det gäller moderna AMOLED-paneler. Skärmen är dock inte perfekt, utan den kanske största svagheten är en viss eftersläpning och oskärpa som främst uppstår då bildelement skrollas mot mörka bakgrunder. Vi har inte sett någon tendens till bildretention eller inbränning som på syskonet 8 Pro, vilket är glädjande.

Betraktningsvinklarna är som sådana goda men vi noterar en del nyansskiftningar då skärmen betraktas ur varierande vinklar. Det hela påminner om skärmen i Pixel 2 XL, som fick ett tämligen påtagligt blålila stick ur även mindre vinklar.

Nyansskiftningen i OnePlus Nord är inte på långa vägar lika påtaglig utan det krävs större vinklar för att framkalla betydligt mindre nyansskiftningar. Skiftningarna är ganska subtila, men det är ändå något som de facto är där och något man noterar om man aktivt söker efter det eller om man är kräsen med displayer.

Problemet är som sådant mycket litet och de flesta skulle sannolikt inte ens se det annat än om det poängterades, men det finns en mindre skara konsumenter som är känsliga för även mindre displaybrister, varför det är viktigt att nämna det.

Pekskärmen är snabb, precis och svarar bra på alla våra pek, nyp, gester och svep. I storebror 8 Pro noterade vi att gesten för ”tillbaka” vid svep in från skärmens höger- eller vänstersida inte alltid svarade som den skulle, utan vi tvingades ibland till ytterligare svep för att telefonen skulle registrera vårt kommando. Så har inte varit fallet med Nord som snudd på alltid svarar pålitligt och konsekvent på våra gester.

Upplåsningsmetoder


Precis som storebror 8 Pro har Nord fått två olika biometriska upplåsningsmetoder; ansiktsupplåsning och fingeravtrycksupplåsning. Båda dessa bygger precis som i storebror på optiska CMOS-läsare; ansiktsupplåsningen använder en av frontkamerorna och fingeravtrycksläsaren är av optisk typ och inbäddad i bildskärmens nederkant.

I regel fungerar dessa metoder skapligt väl, men framgångsprocenten är inte 100% eller ens i närheten av 100%.

Vi uppskattar att ansiktsupplåsningen fungerar på första försöket i drygt 75% av fallen så länge det omgivande ljuset är skapligt. I dunkel är framgångsprocenten betydligt lägre och i kompakt mörker är det i princip omöjligt att låsa upp med ansiktsskannern – även då skärmens ljusstyrka automatiskt vrids upp till max för att belysa vårt ansikte så mycket som möjligt.

Fingeravtrycksläsaren är utan tvekan den mer pålitliga av de tu, men inte heller den fungerar felfritt. Vi uppskattar att vi cirka 9 gånger av 10 snabbt och utan problem låser upp telefonen med fingeravtryck, men ibland trilskas det och det beror i regel på en av tre saker; fingeravtryckskladd på skärmen, våta fingertoppar eller att fingret råkade glida en smula på den oleofobiskt behandlade och halkiga skärmen vid inläsningsögonblicket.

Allt som allt håller de biometriska verifieringsmetoderna ungefär samma klass som i OnePlus 8 Pro, det vill säga bara nätt och jämnt godkänt, men i Nord är det samtidigt mer befogat då den mycket lägre prislappen vägs in och då vi accepterar att kostnadskompromisser måste göras.

Utöver de två biometriska upplåsningsmetoderna finner vi som förväntat även stöd för PIN, mönster och lösenord.

Trådlöst och ljud

Som nästan alltid numera finner vi att mottagning och signalstyrka via de olika trådlösa standarderna motsvarar våra förväntningar väl. Där andra telefoner har god mottagning har även Nord god mottagning, och där andra telefoner har problem med svag signal har även Nord problem med samma sak.

Via 5G mäter vi upp precis samma maxhastigheter som i det dyrare syskonet 8 Pro, vilket på testplatsen är måttliga 150 Mbit/s ned och 35 Mbit/s up. Detta kan jämföras med cirka 120 Mbit/s ned och 25 Mbit/s upp i 4G/LTE. Det är för all del en viss förbättring men inget som skapar någon wow-upplevelse. I dagsläget handlar stöd för 5G mer om att telefonen är framtidssäkrad snarare än att man just nu får rasande höga hastigheter på särskilt många platser.

Ljudet vid telefonsamtal med telefonen mot örat på traditionellt vis är skapligt men vi upplever att samtalshögtalaren även på maxvolym är lite för tyst. I bullriga miljöer är det svårt att föra ett telefonsamtal utan att använda ett headset.

Den interna högtalaren är till vår förtret av mono-typ, belägen i telefonens fotände. Till skillnad från de flesta telefonerna numera som utnyttjar samtalshögtalaren ovan skärmen som sekundär högtalare för stereo finner vi inte den här lösningen i Nord. Vi inser att OnePlus har tvingats spara in här och var för att kunna erbjuda ett lägre pris, men just detta är förmodligen något som inte hade behövt kosta dem speciellt mycket att åtgärda.

Vidare är den interna monohögtalaren i fotänden ganska skrålig och metallisk. Den är ingalunda dålig, men den är heller inte riktigt så bra som vi hade förväntat oss. I synnerhet finner vi att den saknar djupet och det distinkta mellanregistret som vi finner i exempelvis Pixel 3a och Honor View 20 som prismässigt spelar/spelade i samma klass.

Maxvolymen är med 84 decibel tämligen god, så risken att inte höra ett inkommande samtal är liten.

Mjukvara, användande och upplevd prestanda

Mjukvaran bygger som sig bör på Android 10, den just nu senaste skarpa versionen av Googles operativsystem. Ovanpå detta finner vi OnePlus egenutvecklade gränssnitt Oxygen OS, i skrivande stund version 10.5.1. Detta är vid sidan om Googles Pixel UI redaktionens favoritgränssnitt då det i vår mening är rent, lättförståeligt, snabbt och tämligen troget Androids gränssnitt i grundutförande.

Till skillnad från i de mer kostsamma syskonen från OnePlus 8-duon finner vi att OnePlus i Nord har gått ett steg längre vad gäller att använda grundfunktionerna från Android snarare än att använda egenutvecklade appar, vilket bland annat Sony också gjort på senare tid.

Vi finner i Nord att telefonappen och meddelandeappen är Androids standardappar och inte OnePlus egna appar som i 8 och 8 Pro. Vi är mycket nöjda med den här ändringen, inte minst då Googles meddelandeapp har fullt stöd för RCS. Vi hoppas att de framöver ämnar implementera detta även i 8-duon.

Den stora frågan som vi vet att väldigt många ställer är huruvida OnePlus har lyckats ge Nord snabbheten och rappheten som har kommit att bli OnePlus signum såväl som trumfkort genom åren. Svaret är övervägande ja men även en smula nej.

I gränssnittet och vid en majoritet av allt vi gör i telefonen under en normal dag är Nord snudd på omöjlig att särskilja från många mer än dubbelt så dyra telefoner. Flytet är föredömligt, responsen är hög och telefonen känns allt som oftast precis så följsam som vi har vant oss vid med OnePlus mer kostsamma enheter.

Allt som oftast. Det finns trots all optimering OnePlus har gjort och trots att Snapdragon 765G är ett snabbt mellanklasschipp tillfällen då det är tydligt att Nord saknar råstyrkan, det där extra vridmomentet under huven, som flaggskeppstelefoner med exempelvis Snapdragon 855 och 865 har.

Exempel på detta kan vara inläsning av större och tyngre webbsajter i webbläsaren samt installation samt uppstart av tyngre appar. Och så ser vi förstås att avancerade 3D-spel antingen har en lägre FPS eller att grafikinställningarna i form av detaljrikedom eller upplösning är lägre för att kompensera för det mindre kraftfulla grafikchippet (Adreno 620).

Vi kan även, om än mer sällsynt, se att Nord ibland ”hackar” lite mer än 8 Pro vid skrollning i vissa appar, exempelvis i webbläsaren Chrome samt i Facebooks och Reddits appar.

Den avgörande frågan för väldigt många hugade spekulanter är sannolikt denna: är Nord en telefon en telefonfantast som de senaste åren inte har ägt eller använt något annat än flaggskepp kan stå ut med som sin dagliga telefon? Vi kan givetvis inte tala för någon annan, men för oss är svaret ja. Absolut ja.

Swedroid-redaktionen är yrkesskadade hårdvarugeekar av rang, men vi upplever genuint och med handen på hjärtat att Nord är snabb och följsam nog för att vi inte bara skall stå ut men även för att vi skall känna glädje då vi använder telefonen. I synnerhet när vi väger in prislappen och inser att vi utan vidare kan spara 5 000 kronor, eller mer, i relation till flaggskeppstelefoner.

Om OnePlus sköter sina mjukvaruuppdateringar av Nord i två år som de har lovat så är Nord ett bra alternativ även på sikt och inte, som så ofta har varit fallet med mellanklasstelefoner genom åren från vissa andra tillverkare att de nästan helt och hållet vad mjukvaran berör överges kort efter lansering.

Precis som i 8 och 8 Pro finner vi i Oxygen OS för Nord en smidig funktion kallad ”Dolt utrymme” som vi når genom att utföra en omvänd nypgest på hemskärmen. Vi skrev i vår recension felaktigt att funktionen som sådan saknar någon större säkerhet då den inte kan lösenordsskyddas, men detta är alltså inte korrekt. Man kan mycket enkelt aktivera lösenord/fingeravtrycksverifiering för att begränsa åtkomst till utvalda appar.

När en app läggs till under ”Dolt utrymme” försvinner den samtidigt från applådan och kan sedan via ”Dolt utrymme” bara nås av behöriga användare. Huruvida funktionen som sådan är verkligt säker mot mer avancerade intrångsförsök vet vi inte, men vi upplever det är ett säkerhetslager som är stort nog för tillfällen då någon bekant vill låna din telefon och du inte vill att denne skall se eller använda vissa appar.

Vi vet att OnePlus jobbar på det och att de ämnar lansera funktionen under det sista kvartalet i år, men ännu saknas den numera fullkomligt grundläggande funktionen AOD, eller ”Always On Display”.

AOD är en funktion som permanent visar diskret information om exempelvis tid och datum, väder, batterinivå och senast inkomna meddelanden eller missade telefonsamtal på skärmen även då skärmen är avstängd. Detta har varit en grundfunktion i konkurrerande tillverkares telefoner i flera år och vi finner det mycket tråkigt att den ännu saknas hos OnePlus. Vi är dock glada att OnePlus officiellt har meddelat att funktionen är på väg, även om det satt långt inne.

Vad buggar och problem berör så kan vi konstatera att vår tid med Nord mestadels har varit problemfri, men att telefonen ändå dras med ett problem av ganska betydande art.

Vi vet inte riktigt vad det hela beror på, men vid ett fåtal tillfällen under våra veckor med telefonen (mjukvaruversion Oxygen OS 10.5.1) har några appar helt och hållet slutat att fungera, och telefonen har plötsligt blivit osedvanligt trög att använda.

Appen startar inte, eller startar ”halvvägs”, varpå telefonen slutar svara på kommando under ett par sekunder. Sedan blir skärmen svart under en sekund innan vi sparkas tillbaka ut till hemskärmen igen. Om vi försöker starta appen igen svarar den antingen inte alls, eller så upprepas mönstret där telefonen slutar svara under några sekunder.

Lösningen har i bästa fall varit att när telefonen svarar på kommandon igen gå in i telefonens appinställningar och tvinga avstängning av aktuell app samt att tömma cacheminnet. I värsta fall har vi tvingats starta om telefonen för att lösa problemet.

Detta är ett ganska typiskt problem för en ny telefon med en mjukvara som inte kanske inte är helt klar för butikslansering. Nämnas bör är att vårt testexemplar är ett förhandsexemplar och vi vet inte om vår mjukvara matchar mjukvaran som går ut till slutkunderna med start den 4 augusti. Vi hoppas att OnePlus snabbt löser eller redan har löst det här problemet. Även om det är sällsynt (tre tillfällen under cirka två veckors användande) så är det inte något som skall behöva hända överhuvudtaget.

Ett annat problem som har inträffat vid två isolerade tillfällen har varit en smått absurd minnesanvändning om över 10 GB nyttjade av de 12 GB tillgängliga, utan att vi har använt telefonen intensivt, med resultatet att enheten dragits med en viss tröghet rent generellt. Misstänkt minnesläcka med andra ord. Normalt sett ligger minnesanvändningen på runt 4–5 GB (av 12 GB totalt) med enstaka och mycket kortvariga toppar kring 6-7 GB.

Urval av inställningar och telefoninformation

Kameran


Kamerorna är totalt sex till antalet; fyra på baksidan och två på fronten.

Huvudkameran är på 48MP (används som 12MP ”Quad Bayer” i grundinställningen) och har fått optisk bildstabilisering. Detta är exakt samma sensor (Sony IMX586) som i storebror OnePlus 8. På baksidan hittar vi även en LED-blixt.

Telefotokameran är på 12MP (2x zoom) men zoomfunktionen bygger lite lurigt inte på en egen sensor med tillhörande optisk zoom. Zoomläget bygger istället på huvudkameran stället för att använda 48MP-sensorn i 12MP Quad Bayer nyttjar en beskuren bild tagen med sensorn i 48MP/fullstorlek.

På det här viset kan OnePlus ge användaren äkta 2x zoom (dock ej en optisk sådan) i relation till standardlägets 12MP, men det sker på bekostnad av bland annat ljusdynamik, färger och mörkerprestanda då Quad Bayer-funktionen som huvudkameran annars använder inaktiveras. Det hela kan beskrivas som ett slags mellanting mellan digital låtsaszoom och äkta optisk zoom.

Ultravidvinkelkameran är på 8MP (0,6x zoom) och OnePlus har även gett Nord en makrokamera (närbildskamera) på 2MP. Båda dessa kameror saknar optisk bildstabilisering, men har istället fått EIS, elektronisk bildstabilisering.

Slutligen hittar vi en djupmätande IR-kamera vars syfte att ge övriga kameror bättre möjlighet att hitta perfekt fokus samt för att åtminstone på pappret kunna ta bättre bokehbilder.

På fronten hittar vi en huvudkamera på 32MP samt en ultravidvinkelkamera (105 grader) på 8MP.

Kameragränssnittet

Kamerainställningar

Exempelbilder
Notis: Alla bilder har tagits med kameramjukvaran i dess grundinställning för respektive telefon och med den för tillfället via OTA senast tillgängliga mjukvaran. I bilder där fokuspunkten spelar en avgörande roll, det vill säga främst vid närbildsfoto, har vi manuellt lagt fokusen där vi vill ha den med hjälp av pekfokusfunktionen. Då kameramjukvarorna är i sitt grund-/autoläge så har vi alltså låtit kameramjukvaran själv hantera saker som exponering, färgåtergivning och vitbalans utan någon som helst hjälp från oss.

Problem med exempelvis överexponering kan i många fall åtgärdas om man växlar till ett manuellt kameraläge och själv justerar exponering och dylikt, men detta är inte något vi gör i våra kameratest. Vi testar helt enkelt alltid, med undantag av manuell pekfokus i sällsynta fall, kamerans ”sikta och skjut”-duglighet. En erfaren fotograf kan i många fall manuellt kompensera för eventuella brister i kamerans autoläge och en testad telefonkamera kan alltså med en medveten och grundlig fotograf vara aningen bättre än vad som framgår i våra recensioner.

Dagsljusfoto
OnePlus Nord mot Google Pixel 4 XL

Vi finner att kameramjukvarans AI i Nord precis som i 8 Pro är en smula ojämnt, inkonsekvent, vad gäller exponering, kontrast och färgåtergivning. Ibland ser vi tämligen bleka bilder (se planket i bakgrunden i första bildparet) och ibland blir bilderna raka motsatsen med för mycket (planket i bakgrunden i andra bildparet). Googles mjukvara hanterar detta mycket bättre och ger oss en mer konsekvent återgivning rent generellt.

Bildskärpa, detaljrikedom och ljusdynamik vid svåra ljusförhållanden hanterar Nord mycket bra och slår faktiskt med en viss marginal den erkänt mycket dugliga kameran i Pixel 4 XL. Dessutom tycks Nord lyckas klart bättre med att finna fokus vid närbildsfoto med hjälp av pekfokus (se första bildparet på skalbaggen).

I dagsljus konstaterar vi att OnePlus Nords huvudkamera (exakt samma sensor och optik som i storebror OnePlus 8) presterar utmärkt, trots ovan nämnda lite inkonsekventa AI. Nords huvudkamera håller kort sagt flaggskeppsklass. Även om det finns ännu vassare kameror på marknaden, inte minst i Huaweis flaggskeppstelefoner, så spelar Nord definitivt vad huvudkameran berör i flaggskeppsklassen snarare än i mellanklassen.

Bokeh

Precis som i storebror 8 Pro finner vi en ganska svag bokehfunktion utan inställningsmöjligheter. Separationen mellan förgrund och bakgrund misslyckas inte sällan, och bakgrundsoskärpan är tämligen subtil. Google är fortfarande enligt vår åsikt med god marginal klassledande vad gäller bokeh.

Vidvinkel och zoom
OnePlus Nord: 0,6x (vidvinkel) – 1x (normal) – 2x (sensorzoom)

Här jämför vi inte Nord med en konkurrent utan ger er istället bara ett smakprov på de tre olika ”zoomnivåerna” som erbjuds. Vidvinkelkameran håller god klass, även om vi som i nästan alla vidvinkelkameror i telefoner ser en hel del bildförvrängning ut mot bildens ytterkanter och hörn. Näst efter den utmärkta huvudkameran håller vi trots förvrängningen vidvinkelkameran som Nords starkaste kamerakort.

Mörkerfoto
OnePlus Nord mot Google Pixel 4 XL
Autoläge

I mörker ser vi att Nord lyfter fram markant mer ljus än Pixel 4 XL. Det var inte många år sedan Google var kungar av mörkerfoto, men inte mycket har hänt vad gäller just detta i Pixel-serien sedan Pixel 2-duon och konkurrenterna har både kommit ikapp och gått förbi. Till och med vissa mellanklasstelefoner, som Nord, är numera betydligt bättre i mörker. Dessvärre lyfter Nord samtidigt fram en onaturlig gulnyans, precis som storebror 8 Pro gjorde i samma scenario, men detaljrikedom och skärpa är utmärkt.

Nattläge

Med det specifika nattläget aktiverat i respektive telefon ser vi här en jämnare kamp. Nord lyfter precis som i kampen här ovan fram mer detalj och skärpa, men tenderar samtidigt att överexponera en smula. Pixel 4 XL bjuder på en bättre ljus- och färghantering, även om båda går för mycket åt det gula hållet. Här anser vi att det är ett dött lopp mellan de två kamerorna – skärpa och detalj går till Nord, ljus och färger till Pixel 4 XL.

Batteritid

[bench]24battery|oneplus nord[/bench]
Batteritiden har under vår testfas varit mycket bra, snudd på utmärkt, och vi upplever till och med att den vid verkliga världen-baserat användande slår det dyrare syskonet 8 Pro. Vid dagens slut har vi med våra invanda användarmönster mycket sällan mindre än 40 procent batteri kvar, vilket är bättre än såväl 8 Pro som Samsung Galaxy S10 Plus och fullkomligt mosar vår ”daily driver” Pixel 4 XL.

I vårt batteritest mäter vi upp inte mindre än 11 timmar och 33 minuter, vilket är en timme och 19 minuter bättre än storebror 8 Pro och dessutom den näst bästa tiden vi i skrivande stund har mätt upp. Detta är dock ett syntetiskt batteritest som inte alltid reflekterar verkligt användande helt perfekt, men vårt spontana intryck matchar ändå PCMark-resultatet tämligen väl.

Batteriladdning via den medföljande trådburna Warp-laddaren på 30W är mycket snabb. Vi mäter upp en total laddtid från tomt till helt fullt på 67 minuter. Mycket bra. Det hela görs än bättre av att laddning från 0-50 procent går på blott 24 minuter, och till och med en kort snabbladdning på blott fem minuter ger oss en knuff på 10 procentenheter vilket ofta är allt som krävs för att få den där lilla boosten man behöver för att klara sig hela vägen hem.

Saknas gör trådlös batteriladdning, vilket förvisso var att vänta i en mellanklasstelefon, men som vi ändå finner oss sakna. Få mellanklasskonkurrenter erbjuder detta, med Apples nya Iphone SE som ett av få prominenta undantag. Iphone SE dock har samtidigt en prislapp som är cirka 1 500 kronor högre med motsvarande lagringsmängd.

Allt som allt är batteritid och laddning snudd på full pott för OnePlus Nord, och vi tror att ytterst få av er som slår till på ett eget exemplar lär bli besvikna.

Syntetiska prestandatest

Vi låter här prestandamätningarna tala för sig själva, men vill ändå påpeka att syntetiska prestandamätningar sällan säger hela sanningen om hur en telefon faktiskt fungerar vid normalt användande i verkliga världen. Sammantaget kan de ge en fingervisning, men en väloptimerad mjukvara kan samtidigt göra underverk för användarupplevelsen.

[bench]24cpu|oneplus nord[/bench]

[bench]24gpu|oneplus nord[/bench]
Det är inte ovanligt att en telefon med blygsam maxprestanda kan upplevas som mycket snabb och följsam tack vare en väloptimerad mjukvara, samtidigt som vissa telefoner med kraftfull hårdvara och hög syntetisk prestanda känns allmänt tröga och ”laggiga” vid normalt användande på grund av en bristfälligt optimerad mjukvara.

OnePlus Nord tillhör den förra gruppen, det vill säga en telefon med ett mellanklasschipp (Snapdragon 765G), som trots detta känns snudd på lika snabb som de allra snabbaste flaggskeppen vid normalt användande. Vi ser tydligt i syntetiska prestandamätningar att Nord som förväntat inte har skuggan av en chans mot telefoner med chipp av toppklass. Snapdragon 765G presterar i syntetiska mätningar ungefär likartat med 2-3 år gamla toppchipp.

Det finns dock tillfällen, i synnerhet för tyngre operationer som exempelvis inläsning och rendering av större webbsajter samt då man spelar avancerade 3D-spel, då det blir tydligt att hårdvaruprestandan helt enkelt inte riktigt hänger med och inte kan matcha de dyrare flaggskeppen.

OnePlus Nord – Summering

Att sammanfatta OnePlus Nord i en enda mening är svårt, men om vi var tvungna skulle det sannolikt bli något i stil med ”En mellanklasstelefon som på allvar är ett realistiskt alternativ till de dubbelt så dyra flaggskeppen.”

Nord har sina brister och kompromisser, men OnePlus har lyckats med konststycket att skapa en mellanklasstelefon som på ett  imponerande vis balanserar mellan ett lågt pris på ena sidan och god prestanda och en behaglig användarupplevelse på den andra.

Steg för steg tycks de ha betat av det som är viktigast för majoriteten av kundbasen. De har låtit komponenter kosta där det behövs, samtidigt som de har kompromissat eller helt utelämnat komponenter där det inte är absolut nödvändigt. Exempel på detta är att de har lagt gott om krut på huvudkameran, skärmen, batteritiden och arbetsminnet, men samtidigt har de sparat in på saker som trådlös laddning, en kostsam officiell vattenresistens och en ram av plast istället för metall.

Den typen av utgiftsval som OnePlus har tvingats till, som alla tillverkare av mellanklasstelefoner tvingas till, innebär att det alltid kommer finnas konsumenter som är missnöjda med valen som har gjorts. Det finns exempelvis säkerligen de som hade föredragit vattenresistens före en 90 Hz-skärm, eller de som hellre hade sett trådlös laddning än hela 8 – 12 GB RAM.

Vi är glada att se att OnePlus inte har fallit för lockelsen att lägga nästan hela budgeten på en enda fenomenal komponent eller funktion som endast är avsedd att få telefonen att sticka ut i marknadsföringen, och sedan tvingats till att använda mycket billigare komponenter för resten av telefonen. Istället tycks de ha använt den tillgängliga budgeten för att ge telefonen en så hög lägstanivå som möjligt för att skapa en telefon som användarna tycker om snarare en telefon som gör de marknadsföringsansvariga glada.

Mjukvaran och den upplevda prestandan med telefonen i handen är mycket rapp, snudd på flaggskeppsklass. OnePlus har alltid legat i framkant vad gäller prestanda och intrycket av prestanda, genom en kombination av bra hårdvara och väloptimerad mjukvara, och Nord är inget undantag. Man kan detta till trots i vissa tyngre scenarion tydligt känna att chippet Snapdragon 765G inte har samma råstyrka som i OnePlus dyrare syskon i 8-duon.

Bildskärmen är utmärkt, även om den ”bara” erbjuder en upplösning om 1080p. OnePlus val att ge bildskärmen 90 Hz istället för standarden 60 Hz visar tydligt att de är måna om att ge sina telefoner ett bra flyt. Bildskärmen är vidare ljusstark och har bra färger, men vi noterar en del mindre nyansskiftningar då skärmen betraktas ur även mindre vinklar. Inga tecken på inbränning eller bildretention har visat sig under vår testfas.

Kamerorna är bra, huvudkameran i synnerhet är utmärkt och vidvinkelkameran mer än duglig, men både makrokameran och djupkameran är i vårt tycke gimmickartade och vi kan inte komma ifrån känslan av att de kanske främst finns där för att telefonen av PR-skäl skall vara möjlig att marknadsföra som en ”quad-kamera”. Vi på redaktionen hade rent subjektivt hellre sett en skaplig telefotokamera framför djupkameran och makrokameran.

Batteritiden är vid sidan om flytet och användarupplevelsen telefonens kanske bästa egenskap. Vi mätte i vårt batteritest med PCMark upp en tid på över elva och en halv timme, långt över en timme bättre än storebror 8 Pro och den näst bästa tiden vi hittills har mätt upp i en telefon. Det resultatet matchar också mycket väl hur vi upplever att batteritiden är vid verkligt användande. Sällan har vi tvingats fylla på batteriet innan dagen är slut. På tal om laddning så går det rasande snabbt med den medföljande Warp-laddaren på 30W; helt tomt till helt fullt på under 70 minuter.

Kort sagt är OnePlus Nord den bästa mellanklasstelefonen vi någonsin har testat, med en rejäl marginal därtill. Det är fortfarande för tidigt att börja tala om årets telefoner, men att Nord är en kandidat till den titels råder det ingen som helst tvekan om.

Vi har en rad recensioner av aktuella mellanklasstelefoner inplanerade framöver och det återstår att se hur Nord står sig mot dessa. Vi kan redan nu med bestämdhet säga att konkurrenterna, som Googles Pixel 4a, Samsungs Galaxy A71 och Motorolas Moto G 5G har en tuff kamp framför sig om de vill knuffa ner Nord från mellanklasstronen.

OnePlus Nord kostar från 4 590 kronor för instegsversionen med 8 GB RAM och 128 GB lagring, och från 5 590 kronor för toppversionen med hela 12 GB RAM och 256 GB lagring. Redaktionens personliga val faller på den billigare varianten, då 8 GB RAM är mer än tillräckligt och vi sällan eller aldrig behöver mer än 128 GB lagring.

[P_REVIEW post_id=185096 visual=’full’]