Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Galaxy Note 4 – lever Samsungs flaggskepp upp till förväntningarna?

Postat:
14:44 - 2015-01-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Ingen Androidtillverkare har inför en produktlansering större förväntningar på sina axlar än Samsung. Även om det var HTC som tog ledningen i Androidracet under 2008 och 2009 har det sedan dess varit Samsung som dominerat försäljningen. Samsung var den första tillverkaren att på allvar utmana – och sedermera även slå – ärkerivalen Apple och dess Iphone.

Framgångsrik försäljning bygger på en mängd faktorer utöver produkten i sig. Reklamkampanjer, lanseringsdatum, renommé, hype och igenkänningsfaktorn bidrar till hur väl en nylanserad produkt säljer.

Att känna igen en telefon, såväl till namn som tillverkare, utseende och operativsystemets gränssnitt säljer enheter då vi människor är vanedjur. Därtill bidrar ett slags flockbeteende till det hela: om en majoritet av umgängeskretsen har en viss telefon är sannolikheten större att man själv hänger på trenden.

Samsungs Galaxy-serie passar in på ovanstående beskrivning. För många konsumenter står valet mellan Apple och ”Samsung Galaxy”, andra tillverkare övervägs inte ens. Att sälja flest telefoner innebär dock ingalunda per automatik att telefonerna är bättre än konkurrenterna.

I Samsungs fall är emellertid framgångarna byggda på gedigna produkter, åtminstone när vi talar om flaggskeppsenheterna. Samsungs har till dags dato aldrig lanserat en dålig telefon ur vare sig Galaxy S- eller Galaxy Note-serien: tvärtom ligger de år efter år i topp och slåss om titeln årets telefon. Därför är våra förväntningar på Samsung Galaxy Note 4 stora.

I den här recensionen kommer vi som alltid testa enheten ingående. Recensionen består av såväl syntetiska prestandatest som batteritest och ett mer normalt – men intensivt – vardagsanvändande.

Vi hoppas att vi efter våra veckor med Samsung Galaxy Note 4 kan svara på om Samsung återigen har rott hem en toppmodell; vad de har gjort bra och vad de lyckats mindre väl med.

Specifikationer Samsung Galaxy Note 4
ReleasedatumHösten 2014
Processor2,7GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 805
GrafikkretsAdreno 420
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 515PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 89,57 cm² / ~74,2% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera3,7MP
Vikt176g
Höjd, bredd, djup153,5 x 78,6 x 8,5mm
Batteri3220mAh
KommunikationmicroUSB, USB 2.0, Bluetooth 4.1 LE, ANT+, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac (HT80) MIMO PCIe, IR, MHL 3.0
SensorerGPS+GLONASS+BeiDou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer, UV-mätare, fingeravtrycksläsare, pulsmätare, halleffektsensor
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. I vissa marknader säljs enheten istället med åttakärnigt Exynos-chipp.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy Note 4 på Androidenheter.se

Galaxy Note 4 har i Europa utrustats med Qualcomms Snapdragon 805-krets (fyra Krait-450-kärnor som tickar i uppemot 2,7GHz), grafikkretsen Adreno 420, 3GB RAM (LPDDR3), samt 32GB inbyggt lagringsminne. Vidare finner vi en skärm med 1440p-upplösning och ett batteri med en kapacitet på 3220mAh. Dessa specifikationer är identiska med den just nu närmaste konkurrenten Motorola Nexus 6.

Till skillnad från Nexus 6 är Note 4 inte stänkskyddad och skärmen är 5,7 tum kontra sex tum för Nexus 6, vilket resulterar i att Note 4 har högre pixeldensitet. Galaxy Note 4 bjuder till skillnad från Nexus 6 inte på en 64 GB-version, men har å andra sidan minneskortsplats med stöd för kort upp till 128GB.

Samsung Galaxy Note 4 har andra funktioner Nexus 6 saknar: IR-öga, pekpenna, fler sensorer (UV-, puls- och syremätare), fingeravtrycksläsare, utbytbart batteri och en nyare och på pappret bättre typ av AMOLED-skärm. Nexus 6 kontrar med frontriktade stereohögtalare av hög kvalitet, att jämföra med den lilla bakåtriktade högtalaren på Note 4.

Till yttermera visso är Note 4 laddad med en huvudkamera med 16 megapixlar, inklusive LED-blixt, samt en frontkamera med 3,7MP. Vi finner förstås även stöd för FDD-LTE för alla europeiska LTE/4G-band och den allra senaste Wi-Fi-standarden 802.11ac.

Yttermåtten är 153,5 x 78,6 x 8,5 millimeter och enheten väger 176 gram.

I kartongen

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-15samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-16

Den ljusgrå kartongen har ett ganska Samsung-typiskt utseende och textur. Lyfter vi på locket möts vi i första hand av telefonen, inslagen i skyddsplast, i ett fack högst upp. Nedan detta övre fack återfinner vi kartongens övriga innehåll.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-18samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-17

Vår kartong innehåller följande:

  • Samsung Galaxy Note 4 (SM-N910F, ”Charcoal Black”)
  • Batteri (3220mAh Li-Ion)
  • Laddadapter (svart, ”Quick Charge 2.0”)
  • USB-kabel (svart, ca 1 meter)
  • Headset (trådburet, in-ear, vitt)
  • Öronpluggar för headset, tre olika storlekar
  • Extra ”pennspetsar” för pekpennan
  • Garantiinformation
  • I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet är identiskt i alla kartonger. Beroende på återförsäljare, operatör och olika kampanjer kan innehållet variera. Är innehållet av synnerligen stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar återförsäljaren innan köp.

Utseende, byggkvalitet och konstruktion

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-10

Galaxy Note 4 är utseendemässigt lik lillebror Galaxy S5 som lanserades i våras, och förvillande lik föregångaren Galaxy Note 3. Samsung verkar ha hittat sitt designspråk och med Note 4 avviker de inte särskilt mycket från mallen.

Fronten domineras naturligtvis av den stora skärmen. Ramen ovan och nedtill tycks vara någon millimeter tjockare än på fjolårsmodellen. Faktum är att Note 4 trots exakt samma skärmstorlek som företrädaren blivit aningen större och tyngre. Note 4 mäter 153,5 x 78,6 x 8,5 millimeter och väger 176 gram vilket kan jämföras med Note 3 som mäter 79 × 151 × 8 mm och väger 168 gram. Nedan skärmen finner vi den Samsungtypiska hemknappen som även innefattar en fingeravtrycksläsare.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-19

Kanterna består av aluminium, vilket är en förbättring kontra fjolårsmodellens kromade plastram. Till skillnad från de helkromade sidorna på Note 3 har kanterna i Note 4 samma färg som telefonen i övrigt, bortsett från fasningen som löper runt hela telefonen närmast fronten och bakstycket. Metallramen är ett fint tillskott som gör att telefonen känns mer exklusiv och trevligare att hålla i. Materialvalet innebär att Note 4 känns behagligt sval när den plockas upp efter att ha legat i rumstemperatur ett tag.

Bakstycket är som tidigare av plast med ett slags lädermönster. Det känns inte som läder men ligger fint i handen och ger bra grepp. De tillgängliga färgerna för Note 4 är Charcoal Black (svart, som vi testar här), Frost White (vit), Bronze Gold (brons/guld) och Blossom Pink (rosa). Bakstycket är väldigt tunt men sitter som en smäck.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-09samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-08

Samsung har till vår glädje valt att skippa de falska ”sömmarna” i konstlädret från fjolårsmodellen. Till skillnad från föregångaren är bakstycket på årets modell därtill mer rundat utmed kanterna. Detta gör att Note 4 ligger bättre i handen än företrädaren.

Även skyddsglaset, Gorilla Glass 4, är lätt rundat utmed kanterna. Gorilla Glass är Cornings senaste skapelse vars specialitet är att skydda panelen när enheten tappas mot hårda ytor. Något vi stör oss på med framsidan är att aluminiumramen sticker upp någon millimeter, vilket gör att vi slår emot en ganska sträv och hård kant när vi exempelvis sveper inåt från skärmens ytterkant. Det har emellanåt gjort det svårare att visa sidomenyer. Vi förmodar att den lilla upphöjningen är tänkt att skydda skärmen men den är samtidigt lite irriterande.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-04

Känslan av byggkvalitet har tack vare metallramen tagit ett kliv framåt jämfört med Note 3 och Galaxy S5, men vi ställer oss precis som förra året frågande till Samsungs val av plast i läderimitation. Detta är dock främst en smaksak och vi lämnar det upp till var och en att avgöra. Bakstyckets läderimitation och ytbehandling känns nästan identisk med företrädaren Note 3, de mer rundade kanterna undantagna.

Olyckligtvis är Note 4, till skillnad från lillebror Galaxy S5 och konkurrenten Nexus 6, inte vatten- eller dammtålig (Nexus 6 är dock inte IP-certifierad). Vi vet inte varför Samsung har valt bort detta, men en gissning är att tillverkaren vill hålla kostnaden nere. Tråkigt, då utvecklingen onekligen går åt att allt fler telefoner utrustas med någon form av vatten- och stänkskydd.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-07

Kanske är det tur att Note 4 saknar en officiell certifiering vad gäller vattentålighet, då vissa användare drabbats av en onormalt stor glipa mellan metallramen och skärmglaset, något som på somliga håll på nätet kallas ”gapgate”.

Vårt av Samsung tillhandahållna testexemplar har dock inga problem på den punkten och det går inte ens att få ner en nagel i glipan. Enligt Note 4-manualen är det lilla glappet en avsiktlig konstruktionsfiness och glipan kan i vissa fall komma att bli aningen bredare med tiden.

Då vi jämför Note 4 med byggkvaliteten för Motorola Nexus 6 har vi svårt att utse en självklar vinnare. Note 4 är precis som Nexus 6 vridstyv och Samsung har fått till en konstruktion som känns mycket robust. Vi kan inte, trots att vi tar i relativt hårt, få enheten att bukta eller knaka.

Storleksjämförelse

Samsung Galaxy Note 45.778.6153.58.51763220
Motorola Nexus 65.9683159.310.11843220
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
iPhone 6 Plus5.577.8158.17.11722915
Sony Xperia Z35.272146.57.31523100
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
iPhone 64.767138.16.91291810
Sony Xperia Z3 Compact4.664.9127.38.641292600

size_comparison_note4

Storleksjämförelse via Androidenheter.se

Knappsats, anslutningar och sensorer

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-05

På telefonens front finner vi den Samsung-typiska taktila hemknappen centralt placerad nedanför skärmen, samt två kapacitiva knappar för att gå tillbaka och visa multikörningsmenyn. Hemknappen fungerar även som en fingeravtrycksläsare. Längs telefonens vänstra långsida, på den övre halvan, sitter volymknappen. På motsatt sida finner vi strömknappen placerad aningen lägre, närmare telefonens mitt.

Både ström- och volymknappen tycks vara av metall, eller åtminstone plast med metallytbehandling, och bjuder på ett trevligt motstånd och en tydlig klickkänsla. Strömknappen ser exakt likadan ut som på föregångaren Note 3, men volymknappen har omdesignats an aning. Där föregångarens volymknapp var helt slät har volymknappen i Note 4 försänkts någon millimeter i knappens mitt, vilket ger intrycket av att det är två mindre knappar istället för en enda lång knapp.

Vi är inte helt nöjda med volymknappens placering då den sitter lite för högt upp på vänstersidan för att vara enkel att nå med högerhandsfattning. Man tvingas, om man inte har osedvanligt stora händer eller långa fingrar, byta grepp eller utföra avancerad fingerakrobatik för att justera volymen; i synnerhet för att öka volymen. Med vänsterhandsfattning landar tummen däremot bekvämt på volymknappen. Strömknappen ligger samtidigt bra till för tummen och det bör påpekas att volymknapparna är enkla att nå under samtal – något som kanske prioriterats av Samsung.

I telefonens huvudände finner vi 3,5mm-porten för hörlurar samt IR-ögat. I fotänden sitter micro-USB-porten (v2.0, MHL 3 TV-out, USB Host) centrerad med en mikrofonöppning på vardera sida. Note 4 saknar alltså micro-USB 3.0 som vi finner på lillebror Galaxy S5 och i Note 3. Vi kan inte påstå att vi saknar micro-USB 3.0 särskilt mycket, men somliga kan nog se detta, likt avsaknaden av vattenresistens, som ett steg i fel riktning.

Galaxy Note 4 har Samsungs vana trogen fått ett löstagbart bakstycke och ett utbytbart batteri. Bakom det välvda bakstycket finner vi utöver batteriet på 3220mAh även micro-SIM- och microSD-platserna samt den interna högtalaren. Bakstycket är föredömligt lätt att ta bort och sätta tillbaka. Den klassiska pekpennan sitter i ett fack nere i vänstra hörnet av bakstycket.

På baksidan sitter även 16MP-kameran, samt puls- syre och UV-mätarna.

Mottagning och datahastigheter

Vid vanliga telefonsamtal har Galaxy Note 4 erbjudit god samtalskvalitet med vår operatör. Även motparten har upplevt ljudet som klart och tydligt. Telefonen har stöd för LTE kategori 6, LTE Advanced, och kan i teorin nå hastigheter upp till 1Gbps.

På Wi-Fi-fronten finner vi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band och Wi-Fi Direct. Vi har inte stött på några obehagliga överraskningar gällande täckningen för Wi-Fi som varit i nivå med, eller kanske rentav snäppet över, vad vi förväntar oss av en modern smartphone i toppskiktet.

Ljudegenskaper

note-4-hogtalare

Samsung har en mängd finesser och inställningar på andra punkter men för just ljud saknas de avancerade alternativ som exempelvis Sony erbjuder i sitt gränssnitt. Högtalaren sitter nere i vänstra hörnet på baksidan och ljudet kommer i mono. Galaxy Note 4 saknar alltså främre stereohögtalare, till skillnad mot några av HTCs och Sonys toppmodeller.

Trots att högtalaren sitter på baksidan har Samsung konstruerat den på ett vis som gör att ljudet inte dämpas när telefonen ligger på ett bord. Galaxy Note 4 kan producera ljudvolymer som är snäppet högre än Xperia Z3, men Sonys telefon vinner på ett rikare frekvensomfång, en mindre vasst ljud och att musiken kommer framifrån i stereo.

Samtidigt lär högtalarna i Note 4 duga för de allra flesta.

GPS och positionering

Den här punkten blir allt mindre viktig att diskutera då det sällan uppstår problem med navigering i nya toppmodeller, annat än i enstaka fall för enheter som drabbats av produktionsfel eller har mjukvarubuggar.

Galaxy Note 4 erbjuder utöver numera givna kombinationen GPS+GLONASS även navigering med hjälp av kinesiska positioneringssystemet BeiDou. Telefonen har lyckats kartlägga rutter och hitta vår position utan problem eller direkta fördröjningar både med och utan datatrafik aktiverat.

Bildskärmen och digitizern

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-23

Samsung har lyckats få till vad som kanske rentav kan vara Androidvärldens hittills bästa skärm. Telefonen har Samsungs senaste generation Super AMOLED-panel med 2560 x 1440 pixlar. Det är alltså nästan 3,7 miljoner bildpunkter fördelade över 5,7 tum vilket ger en pixeldensitet på 515PPI.

Hög upplösning innebär naturligtvis inte per automatik att skärmen är bra, men Galaxy Note 4 imponerar även på övriga punkter. Med högsta ljusstyrkan och när vi undviker reflektioner kan vi läsa textinnehåll på skärmen från extrema betraktningsvinklar och färgåtergivningen förblir mer eller mindre intakt.

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-20samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-21

Samsung använder förvisso den ökända PenTile-matrisen, ett subpixelmönster. Den minskade skärpan det kan innebära blir i våra ögon irrelevant när pixlarna sitter så här tätt. Skärpan är mycket god och när vissa bakgrundsbilder med 2560 x 1440 pixlar använts har vi fått en liten WOW-känsla.

Vi har läst e-böcker utan att det känts som det är just en skärm vi tittar på, särskilt när sepiabakgrund använts. Svärtan är djup och kontrasten är god, som sig bör för AMOLED-paneler. Vi har i regel inte haft några problem med att se innehåll utomhus de få gånger solen tittat fram. När automatiska inställningen inaktiveras och ljusstyrkan maximeras manuellt blir skärmen ovanligt ljusstark – panelen kan exempelvis nå en betydligt högre ljusstyrka än Nexus 6.

Även färgåtergivningen imponerar. Hur färger återges kan kalibreras manuellt. Alternativet ”anpassande bildskärm” är aktiverat som standard. Det innebär att ”färgområde, mättnad och skärpa” kalibreras automatiskt för utvalda program som Google Play Böcker, galleriet, kameran, Internet och videouppspelning. Skärmlägena pendlar mellan att ge överdrivna, mycket intensiva färger till mer naturlig färgåtergivning.

Enligt DisplayMate erbjuder Note 4 den mest korrekta färgåtergivningen av alla smartphones och surfplattor de testat, när ”grundläggande” skärmläget är påslaget. Vi har dock i regel använt lägen med mer mättade och livliga färger. Vilket läge som föredras handlar nästan bara om egna preferenser. De som gillar LCD-paneler kommer nog trivas bäst med ”grundläggande” läget.

Vi har faktiskt inga direkta invändningar mot panelen. Ett problem är dock att en viss eftersläpning uppstår vid skrollande i listor med mörk bakgrund när ljusstyrkan sänkts markant.

Mjukvaran

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-34samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-35

TouchWiz har en polariserande effekt. Vissa älskar Samsungs gränssnitt medan andra är mindre förtjusta i tillverkarens Android-tappning. Oavsett vilket läger du tillhör kan ingen neka att Samsung bjuder på ett överflöd av funktioner, vilka emellanåt är unika.

I grund och botten kör Galaxy Note 4 samma gränssnitt som Galaxy S5 från i våras. För en allmän bild av gränssnittet hänvisar vi därför till Galaxy S5-recensionen. Vi kommer istället fokusera på de finesser som är specifika för just Note 4.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-14samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-15

En av Note-seriens främsta kännetecken är den tillhörande pekpennan, kallad S Pen, som sitter i ett fack inuti telefonen och kan plockas ut vid behov. Utöver att fungera som ett pekverktyg erbjuder pennan ett flertal andra funktioner.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-7samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-8

Om du vilar pennan ovanför ett objekt i gränssnittet dyker det upp ett ”tooltip” som förklarar vad som händer när du trycker på knappen eller menyn. Om du trycker på pennans egna knapp visas en meny med ”luftkommandon” ovanpå gränssnittet. Den menyn visas även direkt när pennan plockas fram.

Från luftmenyn kan användare välja mellan fyra alternativ. Åtgärdsmemo förvandlar det du skriver med pennan till tolkningsbar information. Du kan exempelvis skriva ett telefonnummer eller en e-postadress och sedan välja att kontakta de destinationerna från en meny som visas under texten.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-10samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-2

Alternativet ”smart val” låter dig fånga och interagera med en del av skärmen. Kommandot ”bildklipp” fungerar på ett liknande sätt och sista alternativet fångar hela skärmen som bild och låter dig därefter påverka skärmdumpen på en rad olika vis.

Samsungs nav för pekpennan är appen S Note där användare kan skriva med olika typer av virtuella pennor, göra markeringar, sudda, spara urklipp, och skriva anteckningar utifrån diverse mallar. För de som tar sig tid att sätta sig in i pekpennans alla funktioner och möjligheter kan den bli en av telefonens största styrkor. Det finns dock en liten tröskel att ta sig förbi inledningsvis då den här typen av funktionalitet är ovanlig i smartphones. S Pen i Galaxy Note 4 är den mest responsiva pekpennan vi testat hittills, även om det fortfarande finns en viss latens då det som visas på skärmen inte alltid hänger med till 100% i pennans rörelser vid snabb inmatning.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-6

Funktioner för stora skärmen

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-17samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-20

Samsung vet om att skärmen är enorm och har till skillnad från Google med sin Nexus 6 infogat funktioner som dels drar nytta av skärmarealen och dels gör det lättare att använda enheten med en hand.

En av de mest udda funktionerna, som fanns redan i föregångaren, är möjligheten att krympa hela gränssnittet. Genom en svepgest som fungerar överallt visas hela systemet i ett fönster. Gränssnittet förblir intakt men tar upp valfri yta av skärmen istället för skärmens fulla storlek. Det gör att det blir mycket enkelt att använda systemet med en hand. Du kan exempelvis få gränssnittet att matcha storleken för en 4,5-tumstelefon.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-16

En annan finess förminskar utvalda appar så de enklare kan användas med en hand. Sista ”enhandsåtgärden”, som Samsung kallar det, placerar en sidomeny med hem-, tillbaka- och multikörningsknappar längs valfri sida av gränssnittet. Du kan flytta runt sidomenyn så den ligger bra till för just dig. När du sveper inåt över knappen blottas menyn och du kan navigera utan att behöva sträcka dig efter knapparna under skärmen.

Flera fönster

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-19samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-23

Samsung har en funktion för att visa appar i fönster, i stil med Windows. På så vis kan applikationer köras sida vid sida. Detta fungerar bara för utvalda appar. Genom att svepa nedåt diagonalt från någon av skärmens övre hörn skapas ett fönster, för de appar som är kompatibla.

Innan vi satte oss in i funktionen aktiverade vi den av misstag flera gånger, vilket var en smula irriterande och inte så användarvänligt. När du lämnar en app som körs i ett separat fönster visas appens ikon ovanpå resterande gränssnittet. Det är en flytande knapp som kan flyttas runt – genom att trycka på ikonen öppnas appen igen.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-24

Det går att ändra storlek på fönster, flytta runt fönstren samt maximera och minimera dem. Fördelen är ökade multikörningsmöjligheter. Du kan exempelvis titta på en video samtidigt som du skriver ett mejl eller dra och släppa innehåll mellan fönster för utvalda appar.

Bästa sättet att använda split-screen och fönsterfunktionaliteten är sannolikt att långtrycka på tillbakaknappen. Det går även att utnyttja finessen från multikörningsmenyn. För de appar som är kompatibla visas nämligen en fönsterknapp längst till höger av korten.

Sensorer och övrigt

galaxy-note-4-sensorer-baksida

Samsungs mjukvara för Note 4 är så omfattande att det nästan skulle kräva en separat recension. Som vi diskuterade i en artikel i höstas har Galaxy Note 4 en uppsjö av olika sensorer som fingeravtrycksläsare, UV-mätare, GPS+GLONASS, BeiDou och SpO2- och pulsmätare.

De mer ovanliga sensorerna nås från appen S Health, som är ett centrum för alla funktioner som har med hälsa och träning att göra. Från S Health kan användare bland annat mäta sin puls, se syremättnaden i blodet och mäta UV-strålningen.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-25samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-30

Dessa finesser ska naturligtvis inte användas för medicinskt bruk, men gav i regel ett korrekt resultat – även om vi inte kan uttala oss om UV-mätaren. För att använda den behöver du bara starta S Health, välja UV-mätning och rikta baksidan av telefonen mot solen.

Galaxy Note 4 erbjuder en uppsjö funktioner för hälsa och träning och kan exempelvis påminna dig om att röra dig när du suttit stilla för länge.

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-26samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-29

samsung-galaxy-note-4-skarmdump-swedroid-31

Kameran

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-12

Precis som de flesta andra större smartphonetillverkare kör Samsung över Google när det gäller kamerafinesser. Apple erbjuder å andra sidan också relativt få funktioner, men till skillnad mot Nexus-telefonerna tar nya Iphones mobilbilder i världsklass.

Samsung har begåvat Note 4 med en 16MP-kamera vilken som högst kan ta bilder med 5312 x 2988 pixlars upplösning. Det finns optisk bildstabilisering (OIS), autofokus, HDR och LED-blixt. Vi upplever att kameragränssnittet är smidigt och lätt att använda. Det finns flera olika förinställda kameralägen, som panorama och selektiv fokus. Precis som i Sonys senaste telefoner kan flera kameralägen laddas hem separat.

note-4-kamera-1note-4-kamera-3note-4-kamera-2

I galleriet nedan finns kameraexempel för Note 4, med bilder från Xperia Z3 som jämförelse. Fotografierna har tagits med standardinställningarna på båda telefonerna. Högerklicka gärna och öppna bilderna i fullstorlek för att verkligen få en uppfattning om bildkvaliteten.

Exempelbilder

Samsung Galaxy Note 4                         Sony Xperia Z3

samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-15sony-xperia-z3-exempelfoto-15samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-7sony-xperia-z3-exempelfoto-7samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-6sony-xperia-z3-exempelfoto-6samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-5sony-xperia-z3-exempelfoto-5samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-12sony-xperia-z3-exempelfoto-12samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-13sony-xperia-z3-exempelfoto-13samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-8sony-xperia-z3-exempelfoto-8samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-1sony-xperia-z3-exempelfoto-1samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-2sony-xperia-z3-exempelfoto-2samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-3sony-xperia-z3-exempelfoto-3samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-9sony-xperia-z3-exempelfoto-9samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-10sony-xperia-z3-exempelfoto-10samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-11sony-xperia-z3-exempelfoto-11samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-14sony-xperia-z3-exempelfoto-14samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-16sony-xperia-z3-exempelfoto-16samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-17sony-xperia-z3-exempelfoto-17samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-18sony-xperia-z3-exempelfoto-18samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-19sony-xperia-z3-exempelfoto-19samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-22sony-xperia-z3-exempelfoto-22samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-23sony-xperia-z3-exempelfoto-23samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-24sony-xperia-z3-exempelfoto-24samsung-galaxy-note-4-exempelfoto-21sony-xperia-z3-exempelfoto-21

I motljus föredrar vi i regel bilderna från Xperia Z3 som bjuder på snäppet mer naturliga och levande färger, samt bättre kontrast och dynamiskt omfång. Det innebär att delar av motivet som annars blivit mycket mörka eller väldigt ljusa framträder bättre.

Vi finner å andra sidan att bilderna från Note 4 både är skarpare och mer detaljrika än de från Xperia Z3. I bilderna ovan framträder kvistar, gräs och löv tydligare — speciellt vid inzoomning. Vad beträffar färgåtergivning och vitbalans är det desto jämnare mellan de två telefonerna. Överlag tycker vi att bägge drar lite väl mycket åt det varmare hållet.

I mörker upplever vi att Z3 har övertaget, men på viss bekostnad av detaljrikedom. Mer av motivet går att urskilja och färgrymden är större, men å andra sidan är bilderna i regel något suddigare. Kanske till följd av något hög digital brusreducering.

Vi reagerar slutligen över att bilderna från Note 4 i full upplösning, 16MP, blir ovanligt stora. I många fall uppåt 12MB vilket är mer än de 5-7MB som bilderna blir med redaktionens Sony A6000 i 24MP eller Xperia Z3 med 20,7MP.

Videoexempel
Bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet.

Sasmsung Galaxy Note 4

Google Nexus 6

Google Nexus 5

Buggar och problem

Under våra veckor med Galaxy Note 4 har vi lyckligtvis inte stött på några nämnvärda buggar eller problem. Initialt led många användare av att batteriet snabbt tog slut, men problemet verkar lyckligtvis ha åtgärdats i senare mjukvaruversioner. Det problemet verkar dessutom främst gällt Exynos-modellen.

Batteritiden

Samsung har utrustat sin senaste phablet med ett 3220mAh-batteri. Det är försumbart fler milliamperetimmar än i Sony Xperia Z3 och Xperia Z2. Med tanke på den betydligt större skärmen och högre upplösningen i Note 4 imponerar därför batteritiden.

Eftersom vi alla använder våra smartphones på olika vis säger siffran inte överdrivet mycket, men vi har utan problem kunnat nå mellan 5-7 timmars skärmtid med vårt användningsmönster. I regel har vi behövt ladda telefonen varannan dag.

Note 4 inkluderar en rad olika batterispararfunktioner som med fördel kan användas om batteriet börjar ta slut och du behöver kunna bli nådd. Det extrema strömspararläget förlänger batteritiden markant men begränsar enhetens funktionalitet kraftigt och gör skärmen svartvit.

Resultatet i vårt klassiska batteritest går att ta del av nedan. Note 4 satte nytt rekord, om än med knapp marginal, genom att spela upp testvideoklippet i hela 1016 minuter innan batteriet tog slut. Enheten uppvisade dock inte riktigt samma suveräna uthållighet vid blandat, vardagligt användande. Resultatet förklaras sannolikt av att AMOLED är energieffektivt vid videouppspelning.

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Spel, prestanda och grafer

Trots snabbare chipp, Snapdragon 805 som i följande exempel ligger en respektive två generationer före, upplever vi att gränssnittet i Galaxy Note 4 är något långsammare än i exempelvis Sony Xperia Z3 eller LG Nexus 5.

Applikationsstarter och framför allt byte mellan appar känns inte alltid fullt lika rappa. Därmed inte sagt att Galaxy Note 4 är en långsam mobil, tvärtom, och de fördröjningar som ibland uppstått har inte varit tillräckligt stora för att irritera. Det kan ha med Samsungs alla funktioner, program och sensorer att göra men största boven är sannolikt den betydligt högre upplösningen – Note 4 har drygt 1,6 miljoner fler pixlar att jobba med.

Vad gäller spel kan vi konstatera att Note 4 och dess Snapdragon 805 tillsammans med 3GB RAM i princip klarar allt Google Play har att erbjuda. I delmomenten nedan som mäter 3D-prestandan hamnar Note 4 högt upp tillsammans med Nexus 6.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

Slutsats

samsung-galaxy-note-4-test-swedroid-20

Galaxy Note 4 är en av de allra bästa mobilerna på marknaden just nu, oavsett plattform. Enheten erbjuder en skärm i världsklass, om inte den vassaste panelen hittills. Samsung använder sin senaste generations Super AMOLED-teknik med 2560 x 1440 pixlars upplösning (WQHD). Punkter som betraktningsvinklar, skärpa, kontrast och svärta håller alla mycket hög klass.

Skärmen kan nå tillräckligt hög ljusstyrka för att erbjuda fullgod läsbarhet utomhus. Färgerna är livliga och övermättade i standardläget, men när ”grundläggande” läget aktiveras blir färgåtergivningen istället osedvanligt korrekt och naturlig. Vi har som väntat inte stött på några konstigheter gällande grundläggande smartphonefunktionalitet, som samtal, täckning, Wi-Fi, och GPS-navigering. Själva enheten är välkonstruerad och robust, men fasade kanter i aluminium.

Galaxy Note 4 är en av de allra bästa mobilerna på marknaden just nu, oavsett plattform.

Högtalaren sitter nere i hörnet på baksidan och Note 4 kan producera relativt höga ljudvolymer. Användare torde inte behöva oroa sig för att missa aviseringar och samtal om volymen är uppskruvad. Ljudet från högtalarna håller dock inte alls samma klass som i HTC One M8 eller Sony Xperia Z3. Det är vassare, med ett mindre rikt frekvensomfång och det kommer inte framifrån i stereo.

En del oroar sig för att WQHD-upplösning ska ha negativ inverkan på batteritiden. Lyckligtvis har Note 4 uppvisat en batteritid över förväntan. Batteriet har en kapacitet på 3220mAh, vilket egentligen inte är överdrivit kraftfullt med tanke på upplösningen och skärmstorleken. Note 4 satte emellertid nytt rekord i vårt videouppspelningstest – enheten höll igång i nästan 17 timmar. Vid blandat, vardagligt användande utmärker sig inte Note 4 fullt lika mycket. Vi har i regel fått mellan 5-7 timmars skärmtid och behövt ladda enheten på kvällen eller varannan dag, även om det kommer variera från person till person.

Chippet Snapdragon 805 och 3GB arbetsminne gör i regel Note 4 till en snabb telefon. Samtidigt hade vi förväntat oss mer med tanke på hårdvaran. Vi upplever att Note 4 inte startar eller växlar mellan appar fullt lika snabbt som exempelvis Sony Xperia Z3 eller ens LG Nexus 5. Det kan delvis ha med den betydligt högre upplösningen att göra. Förhoppningsvis blir Note 4 strået rappare när enheten uppdateras till Android 5.0.

Det är en rent subjektiv åsikt, men för undertecknad är Galaxy Note 4 helt enkelt för stor – trots sina många förtjänster. Själva skärmstorleken är inget problem i sig, men exempelvis den kapacitiva multikörningsknappen under skärmen är mycket svår att nå utan att ändra grepp — så till den grad att den undvikits. Vi tycker att virtuella knappar hade varit att föredra, då de varit enklare att nå. Till skillnad från både Google och Apple inkluderar dock Samsung en rad funktioner som drar nytta av den stora skärmen.

Pekpennan, S-Pen, sitter inuti själva telefonen och har exempelvis en tillhörande applikationssvit. Gränssnittet har dessutom stöd för att köra appar i fönster sida vid sida. Samsung vet naturligtvis om att skärmen är enorm och ett flertal finesser underlättar enhandsanvändande. Hela gränssnittet kan krympas ner till valfri storlek och utvalda appar kan få en layout som underlättar användning med en hand.

De som föredrar stora telefoner, så kallade phablets (ett utskällt ord), bör definitivt överväga Galaxy Note 4. För användare som dessutom är ute efter en pekpenna och inte har något emot vare sig fysiska knappar eller Samsungs gränssnitt ser vi Note 4 som bästa valet just nu.

swedroid-rekommenderar-samsung-galaxy-note-4

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4
8.5

Gränssnitt/Mjukvara

8/10

    Byggkvalitet

    8/10

      Skärm

      10/10

        Kamera

        8/10

          Prestanda

          8/10

            Batteritid

            10/10

              Styrkor

              Svagheter


              Processor: 2,7GHz quad-core
              Plattform: Snapdragon 805
              RAM: 3GB
              Skärm: 5,7" / WQHD / 515PPI
              Skärmtyp: Super AMOLED
              Kamera: 16MP

              Aktuellt

              Hur ofta använder du den främre kameran i din mobil?

              Android på Prisjakt

              Samsung Galaxy S9
              Sony Xperia XZ2 Compact
              Sony Xperia XZ2
              Samsung Galaxy S9 Plus
              Google Pixel 2
              Google Pixel 2 XL
              8.9

              Test av OnePlus 6

              8.8

              Test av Sony Xperia XZ2

              8.5

              Test av Nokia 7 Plus

              8.8

              Test av OnePlus 5T

              9.2

              Minitest av Google Pixel 2

              9.1

              Test av Google Pixel 2 XL

              8.8

              Minitest av Huawei Mate 10 Pro

              7.3

              Minitest av Asus Zenfone 4

              Visa fler recensioner

              Populära ämnen

              Senaste nyheterna om

              Allt om

              Sweclockers RSS

              Mest kommenterat

              1. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              2. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Skyddsglaset Corning Gorilla Glass 6 tål upprepade fall bättre
              5. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              6. Rapport: EU ger Google rekordhöga 44,3 miljarder kronor i böter, anses ha brutit mot antitrustregler

              Mest läst

              1. PostNord låter dig hämta ut paket genom BankID
              2. Sundar Pichai: Google kan börja ta betalt för Android
              3. Så här ser Samsung Galaxy Note 9 ut
              4. Hur ofta använder du främre kameran – och till vad?
              5. Rykte: Samsung Galaxy S10 släpps i tre storlekar, har fingeravtrycksläsare i skärmen
              6. De här Huawei-telefonerna kommer få GPU Turbo-uppdateringen

              7. Visa topplistan

              Undersökningar

              Hur ofta använder du främre kameran i din smartphone?

              Visa resultatet

              Loading ... Loading ...

              Undersökningar