Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar LG G3

Postat:
18:53 - 2014-07-14
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

När Swedroid testade G2 blev vi mycket förtjusta, och när vi sammanfattade Androidåret 2013 var det just G2 som tog hem priset för årets telefon. Redaktionens förväntningar, liksom många användares, är således högt ställda när LG nu introducerar uppföljaren G3 på marknaden. De kanske viktigaste nyheterna är en barockt högupplöst bildskärm (1440×2560 pixlar) och en mer kraftfull hårdvaruplattform, men som väntat är enheten full av förändringar och nyheter.

Frågan som många – inklusive redaktionen – ställer sig är huruvida den högre upplösningen hos telefonens bildskärm smakar mer än den kostar i prestanda och batterikonsumtion. Detta och många andra frågetecken hoppas vi kunna räta ut i denna recension, där enheten i sedvanlig ordning kommer genomgå en lång rad tester av syntetisk art. Vi kommer förstås även använda telefonen som vi brukar, om än mer intensivt, för att ta reda på hur den presterar vid vardaglig användning.

LG G3 finns tillgänglig idag i färgerna svart (Metallic Black), vit (Silk White) och guld (Shine Gold). Beroende på hur mycket lagringsutrymme och arbetsminne som önskas ligger det rekommenderade priset på antingen 5500 (16GB / 2GB) eller 6000 kronor (32GB / 3GB). Vårt testexemplar är en svart variant av den tidigare modellen.

Specifikationer

Specifikationer LG G3
ReleasedatumSommaren 2014
Processor2,5GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne3GB
Inbyggt minne32GB / plats för minneskort
Skärm5,5" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 534PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 83,39 cm² / ~76,4% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2,1MP
Vikt154g
Höjd, bredd, djup146,3 x 74,6 x 8,9mm
Batteri3000mAh
KommunikationUSB 2.0, Bluetooth 4.0 LE, Apt-x, Wifi 802.11a/b/g/n/ac, IR-sändare
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid-
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har trådlös laddning. G3 säljs även i en version med 2GB RAM och 16GB lagring.
Mer infoMer info om LG G3 på Androidenheter.se

LG G3 har försetts med en 5,5 tum stor IPS LCD-skärm med en upplösning på hela 1440×2560 pixlar, vilket ger en pixeldensitet på 538 PPI. Liksom konkurrenternas senaste flaggskepp är G3 utrustad med systemchippet Snapdragon 801 från Qualcomm, med grafikprocessorn Adreno 330 och fyra processorkärnor (Krait 400) som tickar på i 2,5 GHz vardera. Enheten har 2 eller 3 GB RAM beroende på vilken modellen man köper, och även lagringsutrymmet varierar med 16 GB för de som väljer den billigare och 32 GB för den som väljer värstingmodellen. Båda modellerna har stöd för microSD-kort på upp till 128 GB för den som behöver mer utrymme.

Den bakåtriktade kameran har en maxupplösning på 13 megapixlar precis som i föregångaren, men är för all del inte identisk. Kameran har fått förbättrad optisk bildstabilisering och ett laserassisterat autofokussytem, för att förkorta fokuseringstiden och förbättra prestandan när ljussättningen inte är tillräcklig. Det löstagbara batteriet har en kapacitet på 3000 mAh, vilket är i linje med övriga flaggskepp idag.

Till skillnad från Samsung Galaxy S5 och Sony Xperia Z2, som fått kapslingsklassning IP67 respektive IP58 för damm- och vattentålighet, har LG G3 inte utrustats med något skydd för elementen. Även HTC One M8 har ett visst skydd mot vatten och därmed en IPx3-klassning, och LG är alltså den enda större tillverkaren som inte går denna väg. Kanske hade måtten på 146,3mm x 74.6mm x 8.9mm och kanterna kring skärmen behövt ökas alltför mycket för att detta skulle vara gångbart.

I kartongen

lg-g3-box-contents

LG levererar sin vana trogna G3 i en tämligen kompakt och stabil kartong som känns lyxig. När vi lyfter på locket finner vi som väntat telefonen i ett eget fack högst upp, och under en lucka finner vi det övriga innehållet. Vår kartong innehöll följande:

  • LG G3 16GB/2GB (D855, svart)
  • Laddadapter (1.8A, vit)
  • USB-kabel (USB till Micro-USB, cirka 1 meter, vit)
  • Stereoheadset med mikrofon (vitt)
  • Garantiinformation och snabbstartsguide

Vi kan inte garantera att innehållet i kartongen för vårt testexemplar är detsamma som ni får vid eventuellt köp. Som alltid råder vi er att kontakta återförsäljaren före köp om innehållet i lådan är av stor vikt, för att undvika överraskningar.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

LG har valt en lite mer vågad design för G3 än föregångaren G2, med en finish som skall påminna om borstad metall på baksidan och framsidans nederkant. Innan telefonen presenterades gick rykten om att den skulle vara konstruerad i aluminium, men de som hoppats på en lika exklusivt byggd telefon som HTC One M8 eller Sony Xperia Z2 fick nöja sig med en enklare plastkonstruktion. Tillverkaren menar på att en aluminiumkonstruktion hade höjt slutpriset med 300 dollar, om om så är fallet så hade en sådan sannolikt gjort telefonen mycket svårsåld.

LG har tidigare visat att de kan bygga stabila telefoner i plast, och trots att G3 har försetts med ett löstagbart bakstycke är den en fullt tillräckligt stabil pjäs som känns hållbar. Telefonen är vridstyv och vi lyckas inte åstadkomma några missljud när vi vrider på den, och bortsett från i mitten av bakstycket uppstår inte heller något “flex” vid tryck.

Vår högst subjektiva åsikt är att G3 ser bättre ut än både sin föregångare och konkurrenten Samsung Galaxy S5, men att den samtidigt inte når upp till våra designfavoriter Sony Xperia Z2 och HTC One M8. Den placerar sig dock mellan de tu när det gäller hur telefonerna känns i handen. Det rundade bakstycket gör G3 betydligt mer bekväm att hålla än Xperia Z2, men den något smalare One M8 är alltjämt bäst i detta avseende. Värt att nämna är dock att vi upplever materialet i G3 som en aning mer greppvänligt.

En 5,5 tum stor skärm gör det omöjligt att skapa en verkligt kompakt telefon, och trots imponerande smala kanter kring skärmen är LG G3 en rejäl pjäs. För att nå skärmens övre, bortre hörn när vi håller telefonen i en hand måste vi ändra vårt grepp, och även om G3 har en förhållandevis greppvänlig textur ökar detta risken för att vi tappar telefonen i backen.

När vi visar upp telefonen för personer i vår omgivning blir betyget genomgående högt, även om vissa tycker att telefonen är alltför stor. Samtliga tycker att telefonens framsida ser mycket bra ut, särskilt när skärmen är tänd och det är synligt hur stor del av framsidan den tar upp, men baksidan tycks framstå som en smula tråkig i förhållande till Z2 och One.

size comparison g3

Från vänster till höger syns: HTC One M8 (5″), LG G2 (5.2″), LG G3 (5.5″), Xperia Z2 (5,2″), Galaxy S5 (5,1″), Iphone 5S (4″). Gör din egen storleksjämförelse via Androidenheter.se här.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Note 35.779.2151.28.31683200
LG G35.574.6146.38.91493000
OnePlus5.575.9152.98.91623100
Oppo Find 75.575152.69.21713000
Sony Xperia Z25.273.3146.88.21633200
LG G25.270.9138.58.91433000
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
Sony Xperia Z1 Compact4.364.91279.51372300
iPhone 5S458.6123.87.61121560

Knappsats, anslutningar och sensorer

LG fortstätter med trenden från G2 med ström/lås- och volymknapparna på baksidan, något de ännu är ensamma om. LG själva menar att denna knapplacering gör telefonen mer lättanvänd, då användare av stora telefoner ofta ändå vilar ett finger på platsen där knapparna på G3 sitter. För den som använder en telefon med denna knapplayout för första gången finns det en viss invänjningsperiod, men efter en tid känns lösningen minst lika bekväm som de mer traditionella sådana, med knapparna längs telefonens sida eller ovankant. Inte sällan håller vi faktiskt telefonen med pekfingret vilande strax under kameran, så att ha knapparna där känns behagligt.

En nackdel med att ha knapparna på baksidan är att man genom att trycka på dem verkar för att telefonen skall falla ur handen. För det mesta håller man förstås telefonen tillräckligt bra för att det inte skall vara något problem, men G3 ställer med sin layout alltjämt högre krav på hur man håller den än exempelvis Sony Xperia Z2 gör. Layouten gör dessutom att knapparna inte kan användas när telefonen ligger med baksidan neråt, vilket LG har försökt lösa genom att låta användaren knacka två gånger på skärmen för att tända den och genom att låta volymen justeras i notisrullgardinen.

Samtliga tre knappar är enkla att lokalisera, även om vi ibland först landar med fingerspetsen på kameralinsen och därmed riskerar att smutsa ner den – vi har dock inte funnit att vi behövt putsa linsen på G3 märkbart oftare än på andra telefoner. Knapparna har en tydlig, behaglig klick-känsla och volymknapparna är tillräckligt konkava för att fingret skall ligga bra på dem. Konkaviteten minskar även svårigheten att hitta knapparna när telefonen ligger i fickan, varpå G3 är synnerligen enkel att använda i dessa situationer.

I vanlig ordning finner vi även kameran på baksidan, tillsammans med LED-blixten och optiken för lasern som hjälper till vid fokusering. I nederkanten av baksidan sitter telefonens högtalare, som alltså är vänd bort från användaren. Bakom det löstagbara bakstycket sitter batteriet och MicroSIM- samt MicroSD-kortplatser.

Telefonens sidor saknar helt knappar och anslutningar, medan dess huvudände huserar en mikrofon för brusreducering och IR-sändaren som låter G3 användas som TV-fjärrkontroll. 3,5mm-jacket finner vi på G3 längs enhetens nederkant, tillsammans med MicroUSB-porten och samtalsmikrofonen. På framsidan sitter förstås skärmen, och tillsammans med den sensorer för ljus och närhet samt samtalshögtalaren och den främre kameran. Här finner vi slutligen även RGB LED-lampan för notiser, som gärna hade fått vara en aning större men som åtminstone är tämligen diskret.

I likhet med föregångaren saknar G3 fysiska navigationsknappar, då LG valt att anamma Googles modell med knapparna inbyggda i gränssnittet. LG är i nuläget ensamma om att erbjuda anpassningsmöjligheter av knapparna, och förutom färg kan vi också välja vilka knappar som skall visas. Till vår glädje kan vi även välja att visa multikörningsknappen, vilken nu dessutom visas som standard istället för den utdöende menyknappen.

Mottagning och datahastigheter

Mottagningen via mobilnätet har varit så gott som klanderfri under vår testperiod med telefonen, med undantag för ett par tillfällen då telefonen helt tappade kontakten med nätet. Vid dessa tillfällen behövde vi aktivera och sedan inaktivera flygplansläge för att få kontakt igen. Detta inträffade dock endast ett par gånger under vår tid med telefonen och vi ser det därför inte som något allvarligt problem.

I övrigt har vi som sagt haft mycket god mottagning via mobilnätet med G3, som utan tvekan kan mäta sig med Sonys Xperia Z2. När vi testar mottagningen via Wi-Fi ser vi en promenadseger för LG:s senaste flaggskepp, som mäktar med hela 5-10 meter extra när Xperia Z2 kastat in handduken, både med 5GHz- och 2,4GHz-nätverk. När vi testade i ett trevåningshus med routern på översta våningen hann vi gå en bra bit ut på gatan innan G3 tappade kontakten, medan Z2 nätt och jämnt klarade av att lämna huset.

Datahastigheterna har varit i nivå med tidigare enheter vi testat. Den maximala nedladdningshastigheten via 4G/LTE vi uppmätt var 40 Mbit/s, medan uppladdningshastigheten var 10 Mbit/s, vilket stämmer väl överens med maxhastigheten för vårt abonnemang. Via Wi-Fi 802.11ac uppmätte vi hastigheter på 200 Mbit/s både upp och ned mot vår router av modellen Asus AC68.

Ljudegenskaper

lg-g3-audio

Samtliga flaggskepp från 2014 har hållit hög kvalité när det gäller ljudet vid musikuppspelning, och även LG G3 sällar sig till denna skara. G3 delar ljudchipp med Samsungs, Sonys och HTC:s senaste telefoner och presterar så gott som identisk vid uppspelning av musik med upp till 18 Kbit/s bitrate. Telefonen har dessutom stöd för musikuppspelning i 24 Kbit/s. Vi anser oss inte vara några audiofiler på Swedroid-redaktionen, men vi kan inte ana några brister i ljudbilden när vi testar med en rad olika hörlurar och hifi-system.

Även vid samtal har vi upplevt ljudkvalitén som hög, och varken vi eller motparten har upplevt brus eller dålig hörbarhet, oavsett situation. Här placerar sig LG G3 klart ovanför Sonys Xperia Z2, som dras med problem i just detta område.

Den bakre högtalaren har en maxeffekt på 1W och låter mycket högt, men när den sätts i relation till de framåtriktade högtalarna i HTC One och Sony Xperia Z2 får den se sig slagen vad gäller ren ljudkvalité. Högtalarens placering gör att ljudet riktas bort från användaren och att ljudstyrkan minskar avsevärt när telefonen ligger på en plan yta. På grund av att den är ensam får telefonen dessutom en sned ljudfördelning mellan vänster och höger öra. Högtalaren duger förstås fortfarande för att exempelvis titta på YouTube-klipp och ljudkvalitén är långt ifrån dålig, men Sony och i synnerhet HTC har sett till att “långt ifrån dålig” inte är fullt tillräckligt sommaren 2014.

lg-g3-headphones

De medföljande lurarna, QuadBeats 2, levererar ett förhållandevis bra ljud. Vi hade gärna önskat lite mer tryck i basen, men både mellanregister och diskant låter bra och de klarar av att spela tämligen högt. Att få lurarna att sitta ordentligt i öronen kunde dock vara problematiskt, då gummit är alldeles för mjukt och gärna viker sig varpå ljudet försämras avsevärt. I övrigt håller lurarna en hög standard när det gäller kvalitetskänsla, och vår subjektiva mening är att de också ser riktigt bra ut.

GPS och positionering

Avsnittet med GPS och positionering är sedan en tid tillbaka uppbyggt av idel upprepningar, eftersom samtliga testade enheter presterar mer än tillräckligt väl och så gott som likvärdigt. LG G3 följer den rådande trenden och följer oss mycket väl så länge den inte utsätts för alltför tät bebyggelse eller skog.

Bildskärmen och digitizern

lg-g3-display

Vi misstänker att en inte oansenlig del av de som läser recensionen av LG G3 börjar med just detta avsnitt, då det är i detta avseende telefonen skiljer sig som mest från konkurrenterna. Den 5,5 tum stora IPS LCD-skärmen har en upplösning på 1440×2560 pixlar, vilket innebär en pixeltäthet på hela 534 pixlar per tum (PPI); högre än någon annan telefon på den svenska marknaden.

Den höga pixeltätheten ger upphov till en skärm som är helt sanslöst skarp. Hur vi än försöker kan vi inte se enskilda pixlar med blotta ögat, och såväl text som grafik återges med mycket hög definition. Detta gäller dock även de 1080p-skärmar som sitter i konkurrerande flaggskepp, och vi kan för det allra mesta inte se någon skillnad. Ett undantag skall enligt uppgift vara alfabet som grafiskt är mer komplicerade än det latinska – exempelvis japanska eller kinesiska – och som därmed drar större nytta av ökad definition. Ikonen för klockappen Timely ovan är ett annat exempel där vi tycker oss kunna urskilja en liten fördel för QHD-skärmen i G3, om än främst när vi tittar på nära avstånd.

lg-g3-xperia-Z2-display

I övrigt är skärmen fantastiskt bra, med naturtrogen – om än något varm – färgåtergivning och svärta som är mycket bra för att vara en LCD-skärm. LG G3 slås egentligen bara av HTC One M8, som i våra ögon levererar bättre betraktningsvinklar och en något mer neutral färgåtergivning, samt Samsungs Galaxy S5 med sin oslagbara svärta och ännu lite vassare betraktningsvinklar. När det gäller ren tittarupplevelse placerar sig G3 dessutom på topp i våra ögon, och tar hem segern till stor del tack vare att en så stor del av framsidan – 76,4% – täcks av skärmen. Läsbarheten utomhus är klart godkänd men inte överväldigande, i synnerhet då telefonen i solljus snabbt blir för varm för att kunna bibehålla maximal ljusstyrka..

Pekskärmen i LG G3 har visat sig vara mycket responsiv och snabb att registrera tryck under vår testperiod. Ibland var den rentav lite väl responsiv, och vi hade betydligt större problem än för Z2 med att skärmen tändes i fickan på grund av oavsiktliga “dubbeltryck” från låret. Eftersom G3 har volymkontrollen tillgänglig i notisrullgardinen råkade telefonen dessutom snabbt höja volymen till max vid vissa tillfällen, och gav våra öron en obehaglig överraskning. Detta är bara ett problem för de användare som har en fördröjning på skärmlåset eller använder svep som upplåsningsmetod, men inte desto mindre ett problem som gjorde att vi fick ändra vårt beteende. Avläsningsfrekvensen ligger som i andra flaggskepp på 60 avläsningar per sekund och skärmen klarar av 10 pekpunkter utan några problem.

Mjukvaran

lg-g3-screenshot-1 lg-g3-screenshot-2 lg-g3-screenshot-12 lg-g3-screenshot-11

lg-g3-screenshot-10 lg-g3-screenshot-9 lg-g3-screenshot-gm15 lg-g3-screenshot-gm18

lg-g3-screenshot-6 lg-g3-screenshot-5 lg-g3-screenshot-4 lg-g3-screenshot-7

Som väntat är mjukvaran i LG G3 är baserad på Android 4.4.2 KitKat. Skillnaderna är små mellan denna version och 4.4.4, den i nuläget senaste versionen av operativsystemet tills Google släpper L i skarp version senare i höst. Denna har försetts med en kraftigt uppdaterad version av LG:s Optimus UI, som bland annat bjuder på mer högupplöst grafik för att tillgodose de hårdare kraven som QHD-skärmen ställer. Utseendet har därtill förändrats och följer nu samma platta designspråk som så gott som samtliga tillverkare – Sony undantagna – numera rättar sig efter.

Precis som i tidigare versioner av Optimus UI tycks designen ha inspirerats av Samsungs TouchWiz-gränssnitt, även om det i den senaste iterationen inte är fullt lika påtagligt. Vi anser att LG:s mjukvara ser bättre ut än Samsungs dito, främst då LG kunnat göra gränssnittet ljusare tack vare att G3 har en LCD-skärm istället för den Super AMOLED vi finner i Galaxy S5. Vad som ser bäst ut är förstås högst subjektivt, och vi föredrar alltjämt utseendet hos den senaste versionen av HTC:s Sense-gränssnitt eller Sony UX, men G3 är i vår mening ett definitivt fall framåt från föregångaren.

LG har dessutom, till vår stora glädje, valt att minska mängden medföljande mjukvara – ofta kallad bloatware – i telefonen. Antalet medföljande applikationer har reducerats med 30 procent från tidigare telefoner, medan andelen av dessa som går att avinstallera manuellt har ökat med 30 procent. Detta leder till att användaren får en mindre överfylld applikationslåda och mer lagringsutrymme ledigt på telefonen, och kan även medföra att enheten presterar bättre samt att uppdateringar till mjukvaran kan genomföras med mindre fördröjningar. Med tanke på att LG nästan konsekvent är sist med att uppdatera sina flaggskepp till nya versioner av Android så hoppas vi att så är fallet. LG får dock minuspoäng för att de skickar med mjukvara från tredje part – McAfee Security – som inte är möjlig att vare sig avinstallera eller inaktivera.

Inför testet av G3 oroade vi oss för hur flytet i mjukvaran skulle påverkas av det högre antalet pixlar som grafikprocessorn behöver hantera, men lyckligtvis tycks vår oro till stor del ha varit obefogad. Mjukvaran i G3 är rejält snabb, och LG tycks ha gjort ett bra jobb med att optimera den för QHD-skärmen i telefonen. Vi har upplevt små hack i navigeringen vid enstaka tillfällen, men bortsett från dessa anser vi att den koreanska tillverkarens flaggskepp står sig väl mot de mindre högupplösta konkurrenterna när det gäller vanlig navigering.

Vi hade ursprungligen problem med att vårt exemplar av LG G3 glömde bort vilken hemskärmsapplikation som skulle användas, något som dels hände periodiskt men också varje gång vissa applikationer – som exempelvis Google Now – öppnades. I Swedroids forum för G3 fann vi att flera andra hade haft samma problem och att det kunde avhjälpas genom att avinstallera en förinstallerad applikation från Telia, vid namn Telia Appar. Vi avinstallerade den nämnda appen och mycket riktigt löste detta problemen. Detta visar på vikten av att testa mjukvaran ordentligt innan man skickar ut den, och vi hoppas att LG samarbetar med Telia för att lösa problemet med en mjukvaruuppdatering snarast möjligt.

Webbläsaren

lg-g3-screenshot-browser-2
LG har valt att skicka med två webbläsare i G3; dels deras egen variant av den WebKit-baserade webbläsaren som tidigare var standard i Android, här kallad Webbläsare, och dels Google Chrome. Den WebKit-baserade webbläsaren presterar bra och har fint flyt, men med tanke på hur mycket Chrome har mognat med tiden tycker vi inte att den tidigare har några fördelar som gör att vi skulle välja den. Det ena möjliga undantaget är möjligheten att ta en skärmbild som innehåller hela webbsidan, vilket kan vara praktiskt i vissa situationer, men då kopierar vi hellre länken från Chrome och öppnar i den andra webbläsaren.

lg-g3-screenshot-browser-1

Med tanke på hur vedertagen och välkänd Chrome är vid det här laget kommer vi inte gå in djupare på den. Vi kan dock konstatera att läsning av webbsidor är ett av de få fall då vi tycker oss få en fördel, om än mycket liten, av den högre skärmupplösningen. Prestandan anser vi är jämförbar med konkurrerande telefoner och telefonen klarar utan problem av tyngre sidor i skrivbordsläge.

Låsskärm och hemskärm

lg-g3-screenshot-homelock-3 lg-g3-screenshot-homelock-1 lg-g3-screenshot-homelock-2 lg-g3-screenshot-homelock-4

Låsskärmen och hemskärmen bjuder inte på mycket nytt jämfört med i tidigare versioner, utöver tillägget av upplåsningsmetoden KnockCode samt nya animationer och ikoner. Flytet är för det mesta fint i båda två, men LG:s hemskärmsapplikation tycks dock ha vissa problem med minneshanteringen, åtminstone i vår variant med 2 GB RAM. Vi har alltför ofta sett att alla hemskärmswidgetar behöver laddas om när vi når hemskärmen, och har upplevt att telefonen stannar upp ibland när vi scrollar i applikationslistan. Det senare tycks vara för att ladda in alla applikationsikoner, då det endast händer när vi inte öppnat applikationslistan på länge.

För den som har för vana att installera hemskärmsapplikationer (eng. launchers) från tredje part, som till exempel Nova Launcher, kan det vara värt att nämna att LG G3 i dessa inte har stöd för att släcka skärmen genom att dubbelklicka på en tom plats på hemskärmen. Det går dock att lösa genom att installera applikationen Screen Off And Lock och binda en av dess aktiviteter till gesten dubbelklick. Inga av LG:s egna widgets är heller tillgängliga i Nova Launcher.

Inställningar och funktioner
I samband med G2 presenterade LG funktionen KnockOn, som innebär att användaren kan knacka två gånger på skärmen för att tända eller släcka den. Detta var nästan en nödvändighet i och med att låsknappen satt placerad på baksidan, men inte desto mindre var det en användbar funktion som många tycks använda och som de flesta andra större tillverkare nu implementerat i någon mån.

lg-g3-screenshot-knockcode-1lg-g3-screenshot-knockcode-2lg-g3-screenshot-knockcode-3lg-g3-screenshot-knockcode-4

I G3 återfinner vi den version av KnockOn som introducerades i KitKat-uppdateringen till företagets tidigare telefoner och som inkluderar funktionen KnockCode. KnockCode låter användaren definiera ett mönster i vilket man kan trycka på skärmen för att låsa upp den direkt från släckt läge, utan att behöva mata in en sifferkod eller dylikt. Säkerheten hos denna metod kan diskuteras, men den är alltjämt bättre än att enbart låsa upp skärmen med ett svep. Precis som för ansiktsupplåsning behöver användaren definiera en “backup-kod” med siffror eller bokstäver som kan slås in om upplåsning med KnockCode misslyckas. Att låsa upp på det här viset fungerade bra och var tämligen smidigt, men för den som önskar maximal säkerhet är en siffer- eller bokstavskod fortfarande att rekommendera.

Ett trevligt tillägg som LG gjort till Android är klippbrickan, som innehåller de senaste textstycken man kopierat eller klippt ut, tillsammans med de senaste skärmbilderna som tagits på telefonen. Eftersom man fortfarande kan välja att klistra in på det traditionella viset så adderar klippbrickan funktionalitet utan att förstöra, då vi enkelt kan kopiera in flera stycken text och/eller bilder i ett meddelande på ett smidigt vis.

En annan smidig funktion är möjligheten att anpassa tangentbordets höjd för att passa användaren så bra som möjligt. Storleken kan ställas in steglöst och tangentbordet kan förlängas tills det täcker mer än halva skärmen, för den som vill det. Vidare har tangentbordet stöd för två olika teman, ett svart och ett vitt, och vi har under testperioden tyckt att LG:s tangentbord fungerat bra, och liksom i andra telefoner med såpass stora skärmar värdesätter vi den extra tangentsraden för siffror.

Kameran

lg-g3-camera

LG G3 har utrustats med en kamera med samma upplösning som föregångaren, 13 megapixlar. Denna har försetts med optisk bildstabilisering (OIS+) som enligt LG skall ha förbättrats med 20 procent jämfört med föregångaren. För att snabba upp kamerans autofokus och avhjälpa problemen med fokusering i mörker har G3 dessutom utrustats med laserassisterad autofokus, vilken i bästa fall kan fokusera på 276 millisekunder. Den främre kameran har en maxupplösning på 2 megapixlar för stillbilder och 1920×1080 pixlar (Full HD) för videoinspelning.

Kameramjukvaran

lg-g3-screenshot-camera1 lg-g3-screenshot-camera2
LG:s kameramjukvara i G3 är lättanvänd och tillhandahåller de funktioner och inställningar vi behöver. Den högsta upplösningen för bilder i 16:9-format är 10 megapixlar, om man vill nyttja alla 13 är det 4:3-format som gäller. Vi märker att G3 inte har något alternativ för att spela in 1080p-video i 60 bilder per sekund, men det är åtminstone möjligt att spela in 720p-video i 120 bilder per sekund. Det är därtill möjligt att filma i 4K-upplösning, om än bara i fem minuter åt gången. Vi misstänker att detta beror på att telefonen blir alltför varm om den spelar in längre i så hög upplösning, något vi bland annat sett i Sony Xperia Z2.

I sitt standardläge visar kameramjukvaran endast en bakåtknapp och en menyknapp som aktiverar ett mer avancerat läge, och i detta läge tas en bild genom att helt enkelt peka på den punkt man vill fokusera på. I det andra läget gör detta endast att kameran fokuserar, varpå man behöver trycka på foto- eller inspelningsknappen för att fånga bilden.

Kameran är snabbstartad och är redo att ta bilder nästan lika snabbt som den i Xperia Z2, och även om G3 saknar en dedikerad kameraknapp kan man starta kameran genom att hålla inne den nedre volymknappen när skärmen är släckt eller låst. När vi trycker på avtryckaren fångas bilden tämligen snabbt, och i samtliga ljusförhållanden är telefonen imponerande snabb på att fokusera. Det laserförstärkta autofokussystemet tycks göra sitt jobb väl.

Exempelbilder

LG G3 (10MP 16:9) vs. Sony Xperia Z2 (8MP 16:9)
lg-g3-camera-sample-8 sony-z2-camera-sample-8
lg-g3-camera-sample-15 sony-z2-camera-sample-15
lg-g3-camera-sample-10 sony-z2-camera-sample-10
lg-g3-camera-sample-11 sony-z2-camera-sample-11
lg-g3-camera-sample-12 sony-z2-camera-sample-12
lg-g3-camera-sample-13 sony-z2-camera-sample-13
lg-g3-camera-sample-14 sony-z2-camera-sample-14
lg-g3-camera-sample-9 sony-z2-camera-sample-9
lg-g3-camera-sample-6 sony-z2-camera-sample-6
lg-g3-camera-sample-7 sony-z2-camera-sample-7
lg-g3-camera-sample-16 sony-z2-camera-sample-16
lg-g3-camera-sample-2 sony-z2-camera-sample-2
lg-g3-camera-sample-1 sony-z2-camera-sample-1
lg-g3-camera-sample-3 sony-z2-camera-sample-3
lg-g3-camera-sample-4 sony-z2-camera-sample-4
Utifrån bilderna ovan är det svårt att kora en självklar vinnare, även om vi anser att en av telefonerna har en viss fördel. Bilderna från LG G3 ser i vår mening bättre ut i litet format, med starkare och mer naturliga färger samt starkare kontrast. Om vi tittar på bilderna med 100% zoom, å andra sidan, ser vi alltför ofta tecken på en överambitiös efterbehandling från kameramjukvaran i G3. Detta gäller i synnerhet mörkare partier, som ser en aning ”utsmetade” ut.

I mörka miljöer utan blixt ger G3 upphov till lite ljusare bilder, delvis tack vare att den optiska bildstabiliseringen tillåter en längre slutartid, men även här syns tydliga spår av efterbehandlingen. Se i synnerhet russinpaketet i den mörkaste bilden ovan. När blixten är aktiverad är det definitivt fördel G3, som likt exempelvis Iphone 5S har två LED-blixtar med olika färgton för en mer naturlig ljussättning. Skillnaden är inte enorm, men gör alltjämt att G3 presterar bäst i mörker.

Båda telefonerna tar i vår mening mycket bra bilder för att vara mobiltelefoner, men med tanke på hur de flesta använder sina mobilkameror anser vi att G3 är det bästa valet på Android-marknaden för den breda massan. För den som vill efterbehandla sina bilder själv och skriva ut dem i stort format rekommenderar vi fortfarande Xperia Z2 med dess oftast sparsamma bildbehandling och högupplösta sensor, men bilderna från LG ser bättre ut när formatet är mindre.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)
LG G3 1080p 30 FPS

Sony Xperia Z2 1080p 30 FPS

Buggar och problem

Vår tid med LG G3 har huvudsakligen varit problemfri, och vi har inte drabbats av några spontana omstarter eller dylikt. LG har till synes gjort ett bra jobb med hårdvara såväl som mjukvara, och bortsett från ett par underliga formuleringar är de svenska översättningarna – som tidigare varit ett problem med tillverkarens telefoner – så bra som man kan kräva och vänta sig.

Av de problem vi ändå stött på är kanske det allvarligaste att telefonen blir tämligen varm även när den används till enklare uppgifter som surf. Till skillnad från Sony Xperia Z2 blir den aldrig så varm att den blir smärtsam att hålla eller startar om sig, men den blir snabbt så pass varm att skärmens ljusstyrka sänks från sin maxnivå.

Att telefonen ibland tappar täckningen och tillfälligt måste försättas i flygplansläge eller startas om är möjligen ett ännu mer tryckande problem, men detta har lyckligtvis inte inträffat mer än vid ett par tillfällen under vår testperiod. I mjukvaruavsnittet nämnde vi att telefonen ofta glömde av vilken hemskärm vi valt som standard, men detta gick att lösa till fullo genom att avinstallera applikationen Telia Appar som för oss fanns installerad från start.

Batteritiden

lg-g3-battery

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

När vi testade LG G2 förra året blev vi djupt imponerade av batteritiden, och våra förväntningar inför testet av uppföljaren var således högt ställda. Skulle LG kunna bräcka G2 och därmed själva lyckas med det ingen annan klarat av?

Under testperioden har telefonen för det mesta klarat sig från tidig morgon till sen kväll med förhållandevis aktiv användning, men även efter att batteriet gått igenom några cykler har vi ibland behövt nödladda den under eftermiddagen eller kvällen. Sony Xperia Z2, som inte heller den lyckades bräcka G2, har med vårt användningsmönster haft betydligt mer laddning kvar i slutet av dagen. Vi har hittills aldrig lyckats ta oss igenom två dagar på en laddning med G3, vilket inte är särskilt svårt med Z2.

lg-g3-screenshot-battery-1lg-g3-screenshot-battery-2lg-g3-screenshot-battery-3

För det mesta räcker det förstås med att få ut en dags användning på en laddning och batteritiden är ändå klart godkänd, men den som uppgraderar från G2 kommer finna att de behöver ladda telefonen betydligt oftare. Vi är osäkra på om det är den mer högupplösta skärmen som är boven i dramat, men med tanke på hur varm telefonen blir så verkar det som om telefonen får arbeta hårt med att skyffla runt nästan 80% fler pixlar.

Vid vårt batteritest, där en video upprepas tills telefonen stängs av, klarade telefonen av 9 timmar och 39 minuter, vilket är nästan fem timmar sämre än föregångaren G2. Bland årets flaggskepp är det bara HTC One M8 som är sämre med 9 timmar och 15 minuter. Att ladda från tomt batteri till fullt med 1,8A-laddaren går på 1 timma och 55 minuter – betydligt snabbare än såväl Xperia Z2 som Galaxy S5. Telefonen laddas dessutom från tomt till 25 procent på lika många minuter, och att batteriet är utbytbart är en klar fördel gentemot HTC One M8 och Sony Xperia Z2.

Spel, prestanda och grafer

lg-g3-gaming

LG G3 har utrustats med den för tillfället senaste hårdvaruplattformen från Qualcomm, Snapdragon 801, med grafikprocessorn Adreno 330 och fyra Krait 400-kärnor på 2,5 GHz vardera. Denna har parats ihop med 2 eller 3 GB RAM, beroende på vilken variant man väljer.

Inför testet oroade vi oss för att prestandan i Snapdragon 801 inte skulle räcka till för G3:s QHD-skärm, men lyckligtvis verkar vår oro ha varit obefogad – åtminstone vad gäller vardagsprestanda. När vi spelar krävande spel märker dock vi att frameraten faller lite oftare och lite lägre än för konkurrenterna med 1080p-upplösning, när det är många objekt som skall renderas på skärmen samtidigt. LG tycks ha prioriterat prestanda framför batteritid, sannolikt till glädje för vissa men till andras frustration.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

När vi tittar i tabellerna ser vi att resultaten för LG G3 varierar en del, även när det gäller CPU-delen som rimligen inte borde påverkas särskilt mycket av skärmupplösningen. I vissa tester hamnar den på samma nivå som sina samtida konkurrenter med Snapdragon 801, men i vissa hamnar den på samma resultat eller rentav under föregångaren G2, vilket förvånar oss en aning.

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

I GPU-testerna presterar G3 mer som väntat, med en bra placering i tester där upplösningen inte spelar någon roll och en sämre placering där grafikkretsen får anstränga sig hårdare för att rendera mer högupplöst grafik.

De syntetiska prestandatesterna säger förstås inte allt, men för den som spelar många grafiktunga spel och som vill ha en telefon som kan hänga med i utvecklingen så länge som möjligt är LG G3 sannolikt inte det bästa valet. För den som lägger störst vikt vid hur spelen ser ut är den dock ett bättre alternativ tack vare den härliga skärmen.

Slutsats

lg-g3-xperia-Z2-display-3

LG har än en gång lyckats göra en telefon som hårvarumässigt är mycket kompetent. Hårdvaruplattformen har uppgraderats till Snapdragon 801 och telefonen går att få med 3GB RAM, även om vårt exemplar hade 2GB. Telefonen presterar för det mesta snarlikt med Samsung Galaxy S5, HTC One M8 och Sony Xperia Z2, men hamnar i vissa fall lite efter.

Kvalitetskänslan i telefonen är förhållandevis hög även om den är konstruerad i plast, men vi föredrar alltjämt designen och känslan hos HTC One M8 och Sony Xperia Z2. LG G3 ligger dock betydligt bättre i handen än Xperia Z2 gör, tack vare en något lägre vikt och mjukare kanter, men får på grund av sin storlek se sig slagen av One M8. Vi hade önskat att G3 kom med någon form av skydd mot elementen liksom samtliga konkurrerande flaggskepp gör, i synnerhet då Samsung flera gånger har visat att man kan göra en telefon med både vattenskydd och löstagbart batteri.

LG G3 lanserades med Android 4.4.2/KitKat, vilken är den senaste versionen som finns att tillgå fram tills Android L släpps i skarp version senare i höst. LG:s ovanpåliggande gränssnitt Optimus UI har uppgraderats främst visuellt men också funktionellt och är bättre än någonsin, men vi föredrar alltjämt HTC:s senaste Sense och Sony UX. Flytet i mjukvaran är generellt sett bra, men vi tycker oss se tecken på bristfällig minneshantering i exempelvis hemskärmsapplikationen.

Kameran har utrustats med ett laserförstärkt autofokussystem som gör att autofokusproblemen i G2 är ett minne blott, och den optiska bildstabilisatorn gör sitt jobb väl. Vid jämförelse med Sony Xperia Z2 anser vi att LG G3 tar bättre bilder för den som inte skall förstora och skriva ut, medan Sonys flaggskepp fortfarande är bäst för den som vill ha stor kontroll över bilderna.

Batteritiden är den största – och nästan enda – riktiga svagheten hos G3. Den är långt ifrån dålig, men till skillnad från med Xperia Z2 har vi aldrig lyckats få ut två dagars användning från den, trots ett batteri på hela 3000 mAh. Vi märker en osedvanligt kraftig ökning i strömförbrukning när vi använder skärmen och vi misstänker att den höga upplösningen är den stora batteriboven i det här fallet. Telefonens batteri laddas dock till fullt på mindre än två timmar och kan dessutom enkelt bytas ut, vilket är en klar fördel mot exempelvis Sony Xperia Z2.

Bildskärmen på 5,5 tum är mycket, mycket bra. Betraktningsvinklarna och färgåtergivningen är endast något sämre än klassledande HTC One M8 och Samsung Galaxy S5, och de små kanterna runt skärmen bäddar för en trevlig upplevelse. Den högre upplösningen gör oftast ingen märkbar skillnad, men ökar detaljnivån märkbart i vissa grafiska element.

Den inbyggda högtalaren klarar av att spela högt men ger upphov till ett ganska tunt ljud vid jämförelse med vissa konkurrenter. En ensam, bakåtriktad högtalare känns därtill inte tillräckligt när både Sony och HTC har försett sina flaggskepp med framåtriktade stereohögtalare, då ljudet riktas bort från användaren och försämras när telefonen läggs på en plan yta. De medföljande hörlurarna låter förvånansvärt bra och ser dessutom trevliga ut. Samtalshögtalaren och mikrofonerna gör sitt jobb bra och ger en samtalskvalité som vida överträffar den i Son Xperia Z2.

När vi skall summera vår tid med LG G3 konstaterar vi att den koreanska tillverkaren har lyckats göra en telefon som man vill tycka om. Den är för det mesta inte heller särskilt svår att tycka om. Bortsett från batteritiden har den inte många allvarliga brister, och till skillnad från i One M8 kan batteriet dessutom bytas ut.

Prislappen är med sina 6000 kronor (för toppvarianten) betydligt högre än lanseringspriset för G2 var, men det är trots allt jämförbart med vad konkurrenterna kostar.

Tack vare bildskärmens prestanda, ljudkvalitén i högtalarna och den yttre hårdvarans kvalitetskänsla är HTC One M8 fortfarande vårt förstahandsval. LG G3 placerar sig dock alldeles därefter, mellan One M8 och de tidigare andraplatstagarna Sony Xperia Z2 och Samsung Galaxy S5, såvida IP-klassning inte är av stor vikt för dig.

Vi konstaterar som så ofta att det främst är personliga preferenser som får avgöra vilken telefon som är bäst när valet står mellan dessa fyra flaggskepp. Vi på Swedroid-redaktionen tror dock att LG G3 är ett bra val för de allra flesta och rekommenderar den varmt.

swedroid-badge-rekommenderar-g3

Aktuellt

Använder du din smartklocka?

Android på Prisjakt

OnePlus 6T
Huawei Mate 20 Pro
Huawei P20 Pro
Samsung Galaxy S9 Plus
Samsung Galaxy Note 9
Google Pixel 3
9

Test av OnePlus 6T

9.2

Test av Google Pixel 3 XL

9.1

Test av Sony Xperia XZ3

8.9

Test av Sony Xperia XZ2 Premium

8.6

Test av LG G7 ThinQ

8.1

Test av Nokia 8 Sirocco

9.3

Test av Samsung Galaxy Note 9

8.9

Test av OnePlus 6

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

  1. Använder du skal till din mobil?
  2. Kommer vi till sist få se en egen smartklocka från Google?
  3. Pressbilder på Sonys nya telefoner med 21:9-skärmar
  4. Samsung Galaxy S10 visas upp i video, har hål för fingeravtrycksläsaren i skärmskyddet
  5. Samsungs webbläsare når en miljard nedladdningar i Google Play
  6. Skarp pressbild på LG:s nya flaggskepp G8 ThinQ

Mest läst

  1. Samsung Galaxy S10 visas upp i video, har hål för fingeravtrycksläsaren i skärmskyddet
  2. Ännu fler pressbilder och fotografier på Samsung Galaxy S10 och S10 Plus
  3. Använder du skal till din mobil?
  4. Kommer vi till sist få se en egen smartklocka från Google?
  5. Samsungs webbläsare når en miljard nedladdningar i Google Play
  6. Jubileumsupplagan av Samsung Galaxy S10+ kan landa 15 mars

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Använder du skal till din primära smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Survey