Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Samsung Galaxy S5

Postat:
20:09 - 2014-05-12
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Samsung kan vid sidan av HTC ses som den mest etablerade tillverkaren av Android-telefoner och är vidare den utan tvekan mest framgångsrika. Det sydkoreanska företagets Galaxy-familj har på många vis och bland många konsumenter kommit att bli hart när synonymt med Android.

Det första steget, med Samsung Galaxy GT-I7500 sommaren 2009, var minst sagt stapplande och få imponerades, men Samsung gav inte upp. Sommaren därpå släppte de Galaxy S GT-I9000, vilken kan ses som den första telefonen att verkligen visa att Samsung menade allvar med Android.

Även om Galaxy S drogs med en hel del barnsjukdomar (de flesta Galaxy S-ägarna minns nog exempelvis GPS-problemen) så var det den första telefonen som på allvar kunde utmana HTC:s dominans, och mer specifikt HTC Desire HD som släpptes strax efter lanseringen av Galaxy S.

Vad som var mer betydande än telefonen i sig är dock att Samsung i och med GT-I9000 hade etablerat ett nytt varumärke; S-serien. Galaxy S-serien är Samsungs flaggskeppserie och har i generation efter generation sålt i enorma volymer och har fått ett överflöd av lovord från såväl media som konsumenter.

Vi har 2014 nått fram till den femte generationens Galaxy S och förväntningarna – och konkurrensen – är större än någonsin förut. Vi kommer som alltid att i vår recension utsätta telefonen för en lång rad och tidskrävande prövningar av både syntetisk och verkliga världen-betonad art, och efter våra intensiva veckor med telefonen hoppas vi kunna svara på om Samsung har lyckats igen eller om lågan sakta håller på att falna.

Specifikationer

Den europeiska versionen av Samsung Galaxy S5 bygger än en gång på Qualcomms Snapdragon-plattform framför Samsungs egenutvecklade Exynos-plattform. Samsung har precis som HTC och Sony satsat på Snapdragon 801, men i Galaxy S5 tickar de fyra systemkärnorna på i en klockfrekvens på upp till 2,5GHz (MSM 8974 AC), att jämföra med 2,3GHz för de tu konkurrenterna. Grafikdelen utgörs av den välbekanta Adreno 330-kretsen, mängden RAM är 2GB (LPDDR3, 800MHz) och mängden flashminne 16GB.

Specifikationer Samsung Galaxy S5
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,5GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne2GB
Inbyggt minne16/32GB / plats för minneskort
Skärm5,1" / FHD - 1080x1920 pixlar / 432PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 71,7 cm² / ~69,6% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera2MP
Vikt145g
Höjd, bredd, djup142 x 72,5 x 8,1mm
Batteri2800mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0 BLE, ANT+, WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac HT80, MIMO (2x2), IR
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyroskop, fingeravtrycksläsare, magnetometer, barometer, närhetssensor, pulsmätare
FM-radio / NFCNej / Ja
Tal / standbytid21 / 390 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA /LTE
IP-klassningIP67
Övrig info3,5mm-jack. IP67-certifiering vilket gör enheten vatten- och dammtålig. Universalfjärrkontroll.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S5 på Androidenheter.se

I kartongen

samsung-galaxy-s5-kartong
Kartongen följer exakt samma designspråk som Samsungs fjolårsmodeller, med ett enligt Samsung extra miljövänligt ljusbrunt tryck av träimitation. Kartongen i sig är inte särskilt upphetsande, men den är robust och är så liten som innehållet tillåter vilket förstås även det är bra ur miljösynpunkt.

När vi lyfter av locket möts vi, som alltid, av telefonen i sig i ett fack allra högst upp. Telefonen är förstås inslagen i skyddsplast för att skydda under transport. Under det övre facket finner vi resten av kartongens innehåll. Vår retailkartong, som enligt uppgift är identisk med exemplaren som går ut i handeln, innehåller följande:

  • Samsung Galaxy S5 (SM-900F, 16GB, vit)
  • Batteri (2 800 mAh)
  • Laddadapter (5.3V 2.0A, vit)
  • USB-kabel (ca 1 meter, vit)
  • Trådburet headset (in ear, ca 80 cm, vitt)
  • Tre par vita gummipluggar av olika storlekar för hedsetet
  • Snabbstartguide och garantiinformation

I vanlig ordning kan vi inte garantera att innehållet är identiskt i alla kartonger. Beroende på återförsäljare, operatör och olika kampanjer kan innehållet variera en del. Är innehållet av stor vikt för just dig rekommenderar vi som alltid att du kontaktar din återförsäljare innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Utseende och materialval har ända sedan Samsung släppte Galaxy SIII varit ett hett omdebatterat ämne runtom på nätet. Somliga tycker om materialvalet, plast, då det håller nere vikten och i regel ger telefonen bättre mottagningsförhållanden. Andra ogillar plasten, ”plastigheten”, och den enligt vissa låga kvalitetskänslan den förmedlar.

Designmässigt påminner S5, som till vår glädje är IP67-certifierad och därmed damm- och vattentålig, väldigt mycket om föregångaren S4 och vi har svårt att ens med en god bit vilja bli exalterade över designen. Telefonen är på intet vis dåligt designad, men bredvid designtelefoner som HTC One M8 och Sony Xperia Z2 så bleknar S5 rejält. Denna blekhet gäller även känslan i materialet.

Då vi låter människor i vår omgivning klämma lite på Galaxy S5 och HTC One M8 i vardera handen slutar det med en jordskredsseger för HTC. Bokstavligt talat 100 % av alla tillfrågade föredrar One M8 både vad gäller design och material/byggkvalité, och vi håller med.

Även om vare sig design eller materialval kan sägas hålla absolut toppklass så kan vi inte göra annat än konstatera att S5 detta till trots är mycket välbyggd. Telefonen varken knarrar eller knakar då vi försiktigt bryter och bänder på den, även om den flexar en del – inte minst det papperstunna bakstycket. Passformen i skarvarna är vidare föredömlig.

Bakstycket i sig sluter tätt och sitter tight och har en invändig gummilist, vilket är nödvändigt då S5 är damm- och vattentålig, men ”lyxkänslan” i materialet i sig är rent utsagt dålig. Vi vet att Samsung kan så mycket bättre, men kanske känner de att de inte behöver då deras telefoner säljer i enorma volymer ändå.

Allra värst är den vita versionen av Galaxy S5, vars bakstycke saknar ytbehandling. Känslan som förmedlas är av sträv, torr och tunn plast och det känns inte alls som något man just har betalat uppåt 6 000 kronor för. Tråkigt.

Storleksjämförelse

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Note 35.779.2151.28.31683200
Sony Xperia Z25.273.3146.88.21633200
LG G25.270.9138.58.91433000
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
HTC One M74.768.2137.49.31432300
Sony Xperia Z1 Compact4.364.91279.51372300
iPhone 5S458.6123.87.61121560

Knappsats, anslutningar och sensorer


På fronten finner vi, centralt placerad nedan skärmen, den Samsung-typiska taktila hemknappen som utöver att agera hemknapp även fungerar som en fingeravtrycksläsare. På vardera sida om hemknappen finner vi kapacitiva knappar (”touchknappar”) för programväxlings-/multikörningsknappen till vänster och tillbakaknappen till höger.

Ovan skärmen återvinner vi förstås telefonhögtalaren centralt placerad, och strax till höger om denne två runda öppningar för närhetssensor samt ljussensor. Längre ut till höger återfinns kameralinsen för den frontriktade kameran.

Telefonens vänstersida är helt slät sånär som på volymreglaget (+/-) i överkant. Volymknappen har fått en blank metallfinish och smälter snyggt in i den kromade plastramen som omger telefonen. Knappen erbjuder ett lagom stort motstånd och sitter tämligen tight på plats, utan att skramla eller kännas lös då vi skakar på telefonen eller pillar med fingertoppen på knappen. Vi hade föredragit att knappen stod ut lite mer från telefonens ram, vilket skulle göra den lite enklare att finna i blindo, men vi är ganska petiga då vi överhuvudtaget nämner detta.

Högersidan är precis som vänstersidan helt slät, sånär på strömknappen. Strömknappen är olyckligtvis placerad hart när mitt emot volymknappen vilket innebär att vi ibland råkar trycka på strömknappen då vi tar spjärn för att trycka på volymknappen, och vice versa.

Vårt största klagomål handlar dock inte om knapparnas placering mitt emot varandra, utan om att strömknappen till skillnad från volymknappen inte alls känns distinkt och kvalitativ. Knappen känns mjuk, sladdrig och svampig och erbjuder alldeles för dåligt motstånd. Trycker vi lätt på strömknappens nederdel vippar överdelen genast ut som en gungbräda. Detta kan för all del ses som en bagatell, men har man betalt 6 000 kronor har man rätt att ställa krav.

I huvudänden finner vi till höger 3,5mm-jacket för anslutning av externa ljudenheter som exempelvis hörlurar. Till vänster på huvudänden återfinns IR-ögat såväl som den sekundära mikrofonen. I fotänden ser vi en centralt placerad kromad plastlucka bakom vilken USB-porten sitter. Luckan har precis som bakstycket en tätande gummilist, för att göra enheten damm- och vattentålig. Till skillnad från luckan på Galaxy S4 Active, som vi recenserade förra året, sitter luckan på S5 helt perfekt och vi ser inga fula eller onaturliga glipor eller ojämnheter. Till vänster om luckan hittar vi ett litet hål för samtalsmikrofonen.

Bakstycket, av tunn texturerad plast, har som vi nämner ovan fått en invändig gummilist som tätar och gör telefonen vattentålig och bakstycket sluter väl tätt och glipar inget då det sitter på plats. Bakom bakstycket finner vi såväl det löstagbara och utbytbara batteriet (2 800 mAh) som Micro-SIM-kortplatsen samt Micro-SD-kortplatsen.

Placeringen av batteriet/kortplatserna innebär att man inte, utan att bryta och bända en hel del, kan byta/ta ur/sätta i vare sig SIM- som SD-kort utan att ta ur batteriet, vilket av naturliga skäl innebär att telefonen måste stängas av först. Få har för all del behov av att ta ur/sätta i SIM-kort under drift, men vad gäller SD-kort är det mer vanligt förekommande och bör enligt vår åsikt vara möjligt.

Mottagning och datahastigheter

Det här kapitlet har genom åren, precis som kapitlet om GPS och positionering, fått allt mindre betydelse av det enkla skälet att vi allt mer sällan stöter på telefoner som uppvisar uppenbara problem med mottagning och hastigheter.

Samsung Galaxy S5 har under vår testfas uppvisat en utmärkt signalstyrka, helt i nivå med vad vi förväntar oss och helt i nivå med moderna konkurrenter. Vi noterar att vi i vanlig ordning kan framkalla ett visst signalfall genom att täcka över telefonen med våra händer, det så kallade ”dödsgreppet”, men detta gäller även alla andra telefoner vi har testat – ingen telefon är immun.

Vi mäter via 4G upp maxhastigheter som till punkt och pricka motsvarar vårt mobilnäts dagsaktuella maxhastigheter, det vill säga cirka 55 Mbit/s vid nedladdning och 10 Mbit/s vid uppladdning. En intressant iakttagelse är att S5 är osedvanligt snabb att återfinna 4G-signalen efter att den har gått förlorad i områden med svag signal; en klar förbättring jämfört med den vad gäller 4G-återanslutning aningen långsamma företrädaren Galaxy S4.

Via Wi-Fi mäter vi upp maxhastigheter på runt 100 Mbit/s både upp och ned, via 801.11n (5GHz) vårt lokala FTP-nätverk. Enheten har vidare stöd för ac-standarden, som i regel brukar innebära en 20-30-procentig ökning av de maximala överföringshastigheterna, men då vår router saknar stöd för detta har vi dessvärre inte haft möjlighet att testa.

Ljudegenskaper

Som med alla andra enheter med samma ljudchipp, det vill säga i princip alla flaggskeppstelefoner som har lanserats i Sverige de senaste åren, så upplever vi att Galaxy S5 levererar ett mer än dugligt ljud via 3,5mm-porten. Det är samma ljudkrets i Galaxy S5 som i konkurrerande telefoner såsom HTC One M8, LG G2 och Sony Xperia Z2 och ljudkvalitén är därmed mycket snarlik då vi testlyssnar i ett antal olika musikspelare med en ”platt” equalizerinställning.

De medföljande in ear-hörlurarna har utrustats med svarsknapp och volymkontroll och håller en acceptabel nivå, förvånansvärt nog bättre än HTC:s One M8, men den som ställer lite större krav på ljudet gör klokt i att se sig om efter bättre tredjepartsalternativ.

Vid telefonsamtal imponerar S5 och levererar ett, till vår förvåning, lite klarare ljud än HTC One M8 och därtill en högre maxvolym ur samtalshögtalaren. Motparten upplever i sin ände att ljudet är ”nästan kristallklart”, men noterar samtidigt att S5 plockar upp en hel del vindbrus då det blåser kraftigt.

Även vad gäller den interna högtalaren, placerad i nederkant på enhetens baksida, imponerar S5. Vi har vant oss vid att telefoner som är vattentäta/vattentåliga har sämre högtalare än icke vattentäta telefoner, men Samsung har lyckats riktigt bra och vi har inte mycket att klaga på. Ställd mot HTC One M8 står sig dock S5 slätt och kan inte på långa vägar matcha vare sig maxvolym, upplösning eller djup.

GPS och positionering

Samsung Galaxy S5 har under vår testfas inte uppvisat några problem alls med positioneringen, vare sig vad gäller att snabbt ansluta mot satelliterna eller med precisionen. Tiden är sedan länge förbi då tillverkarna hade problem med GPS-/GLONASS-prestandan och vi upplever att det här delmomentet i våra recensioner förlorar allt mer relevans.

Vi avser naturligtvis fortsätta testa positioneringsprestandan även i fortsättningen – men fokus ligger nu mest på att försäkra oss om att positioneringen fungerar som den skall – vilket den gör i S5:s fall – och endast expandera det här delmomentet med mer ingående test i händelse av att vi stöter på allvarliga problem.

Bildskärmen och digitizern

samsung-galaxy-s5-bildskarm
Bildskärmen i Galaxy S5, på 5,1 tum, av AMOLED-typ och med en upplösning på 1080×1920 pixlar (även känt som ”FullHD” och ”1080p”) är telefonens enskilt starkaste kort; den är kort sagt fantastisk. Det här är den bästa AMOLED-skärmen vi har testat, och kanske även den bästa skärmen alla kategorier. Den enda skärmen som enligt vår uppfattning har ens skuggan av en chans är den briljanta LCD-skärmen i HTC:s One M8.

Vilken skärm man föredrar är egentligen mest en smaksak; M8 är aningen skarpare och saknar helt eftersläpningar, till skillnad från S5 som känns aningen mer oskarp och som har svaga eftersläpningar i vissa scenarion. Galaxy S5 å sin sida vinner med lätthet kampen om svärtan och har därtill aningen bättre betraktningsvinklar.

I sajten Display Mates stortest av Galaxy S5 konstateras det vidare att S5 har den bästa smartphoneskärmen de någonsin har testat, samt att den uppvisar en närmast perfekt color gamut om 100%, vilket kan jämföras med HTC One M8:s aningen övermättade skärm med 110% color gamut. Läs gärna Display Mates fullständiga test av Galaxy S5.

Pekskärmen, även känd som digitizern, är numera av toppklass på alla telefoner i mellan- och toppsegmentet och Samsung Galaxy S5 är inget undantag. Samsung har därtill gett oss en liten bonus, då skärmen, av elektrostatisk typ, kan styras av en vanlig blyertspenna om man längst ner i bildskärmsinställningarna sätter en block i rutan ”Öka tryckkänsligheten”.

Vi mäter upp 60 Hz uppdateringshastighet, vilket innebär att skärmen läser av våra tryck och svep 60 gånger per sekund, samt upp till 10 fingrars multitouch. Detta är precis vad vi förväntar oss och är mer än nog för allt vi gör med telefonen.

Mjukvaran

Operativsystemet bygger på den för tillfället senaste versionen av Android, 4.4.2 / KitKat. Ovanpå Android har Samsung förstås lagt in sitt eget gränssnitt, TouchWiz Nature UX. I och med lanseringen av Galaxy S5 har TouchWiz tagit steget upp till version 3.0 och en hel del har ändrats, åtminstone rent grafiskt.

I Nature UX 3.0 har det gamla, och enligt redaktionens åsikt mycket trötta, gränssnittet ersatts av ett mer tilltalande och modernt gränssnitt av så kallad ”platt” design. Borta är majoriteten av alla skuggor och gradienter som ger intrycket av djup, samt den så kallade skeuomorfismen, den simulerade realismen, som Apple gjorde så populärt i smartphones i och med lanseringen av den första iPhonen.

Även om funktionaliteten i princip är exakt densamma som i tidigare versioner av TouchWiz zå upplever vi att det uppdaterade gränssnittet ger telefonen ett lyft. Vi tycker om det nya gränssnittet, men inte alla vi visar upp telefonen för kommer överens med det mörkgrönturkosa färgschemat.

Olyckligtvis tycks Samsung i och med lanseringen av det nya gränssnittet inte ha gjort något åt ”bloatet”, det vill säga alla (ej nödvändiga?) processer som konstant körs i bakgrunden eller den stora mängden förinstallerade appar. Det känns märkligt att behöva säga det, men trots den oerhört kraftfulla hårdvaran känns S5 periodvis lite trött.

Regelbundet upplever vi ett sekundlångt hackande i animationer, vid skrollning på webbsidor och i listmenyer samt då och då i spel, och även att tända låsskärmen sker ofta med en ovanligt lång fördröjning. Vi misstänker att detta sker då någon av de många bakgrundsprocesserna automatiskt körs igång och stjäl CPU-cykler. Ibland kan även uppstart av appar och då vi öppnar telefoninställningarna (”Inställningar”) upplevas som osedvanligt långsamt, men det sker långt ifrån varje gång.

Därtill upplever vi att vissa standardapplikationer inte har optimerats ordentligt vid lanseringen av S5 – kanske hann Samsung inte riktigt bli färdig med mjukvaran innan telefonen gick ut i handeln. Vi tvivlar inte en sekund på att Samsung kommer skicka ut uppdateringar som åtgärdar mjukvaruproblem och dåligt optimerad kod, men i dagsläget, i det skicket vi testkör telefonen, kan vi inte göra annat än att konstatera att S5 i rak motsats till HTC One M8 dras med en del prestandabrister. Inte heller har en fabriksåterställning av telefonen åtgärdat problemen vi beskriver.

Låsskärm och hemskärm


Såväl låsskärm som hemskärm är i princip identisk med föregående version av Samsungs TouchWiz-gränssnitt. Vi finner mindre ändringar och tillskott, som ett aningen omarbetat verktyg för redigering av hemskärmarna och deras innehåll, stöd för fingeravtrycksläsare för upplåsning av låsskärmen samt hemskärmspanelen ”Min tidskrift”. ”Min tidskrift” är i grund och botten en funktion som är snarlik HTC:s BlinkFeed – en hemskärmspanel i vilken alla våra favoritflöden (nyheter, sociala nätverk, bilder et.c.) kan samlas på ett snabbt, snyggt och överskådligt vis.

Det neddragbara statusfältet har som TouchWiz rent allmänt fått ett nytt och betydligt modernare utseende. Funktionaliteten är i princip densamma som förut, men vi finner en del mindre tillskott som tvåfingerssvep nedåt på statusfältet, vilket öppnar en utökad snabbgenvägsmeny. Vi ges därtill möjligheten att själv redigera de fem vanliga snabbgenvägarna för funktioner som Wi-Fi, Bluetooth, Ljudprofil och GPS och vi kan därtill, om vi vill ge mer plats för meddelandenotifikationer, välja att gömma skjutreglaget för skärmens ljusstyrka.

Applikationslistan och hemskärmarna har utöver smärre grafiska putsningar inte ändrats nämnvärt, och alla som har haft en telefon ur Samsungs Galaxy-serie de senaste 2-3 åren känner genast igen sig.

Inställningar och funktioner


Vi finner inte mycket nytt vad gäller tillkomna funktioner i TouchWiz Nature 3.0 kontra föregående version (2.5) som vi bland annat fann i Galaxy S4. Gränssnitt och layout har förvisso blivit rejält omarbetat; gränssnittet till det bättre men den nya layouten i inställningsmenyn har vi aldrig riktigt kommit överens med.

Vi har svårt att förstå varför Samsung har valt att rota runt med inställningsmenyerna, men vi får intrycket av att Samsung av någon anledning steg för steg vill fjärma TouchWiz så långt från Androids grundutförande som möjligt. Kanske ser Samsung en potentiell framtid där Galaxy-serien inte längre körs på Android överhuvudtaget och redan nu försöker vänja sina användare vid ett annorlunda gränssnitt och en annan layout. Kring detta kan vi endast spekulera.

Även om det mesta, funktionsmässigt, är mer eller mindre identiskt med äldre versioner av TouchWiz så har en del nytt tillkommit. Vi listar således de i våra ögon mest betydande tillskotten:

Fingerläsare: Galaxy S5 har, likt iPhone 5, utrustats med en fingeravtrycksläsare i Hem-knappen. Till skillnad från Apples lösning där man bara håller fingret still på knappen så har Samsung istället, sannolikt för att kunna göra knappen mindre, valt en lösning där man istället sveper fingertoppen över knappen uppifrån och nedåt. Upp till tre fingeravtryck kan lagras och vi har efter många och långa test kunnat konstatera att det hela fungerar väldigt bra – endast vid ett fåtal tillfällen då vi har slarvat rejält med fingersvepet har telefonen läst fel. Vi vet dock inte hör hög säkerhet det egentligen är – vi har redan sett videoklipp där funktionen, precis som Apples, kan luras. Utöver att använda fingeravtrycksläsaren för att låsa upp telefonen från låsskärmen så kan man även använda det för PayPal-betalningar samt för att verifiera sitt Samsung-konto.

Download Booster: I och med lanseringen av TouchWiz Nature 3.0 ser vi en helt ny funktion lanseras; ”Download Booster”. Den här funktionen fungerar kort sagt som namnet antyder som en nedladdningsbooster och fungerar på så vis att den kombinerar både Wi-Fi och 4G/LTE för att ladda ner stora filer. Detta innebär att man i teorin kan öka maxhastigheten ganska rejält. Vi har testat det hela och visst fungerar det, men vi har svårt att se någon större nytta med det såvida man inte har en väldigt dålig Wi-Fi-uppkoppling.

Meddelandepanel: Här justerar vi vilka snabbinställningar vi vill ha tillgängliga i det neddragbara statusfältet, samt om vi vill visa reglaget för justering av ljusstyrkan.

Sekretessläge: Här kan vi, med sekretessläge aktiverat, välja att dölja filer och mappar för obehöriga användare. Sekretessläget kan knytas till exempelvis fingeravtrycksläsaren, men kan också låsas med en PIN-kod eller ett mönster för den som så vill. Endast ett fåtal av Samsungs egna appar kan flytta filer och mappar till det privata läget, men när filen eller mappen väl är ”sekretessbelagd” så kan den inte nås från andra appar heller – såvida man inte är inloggad i sekretessläget. Detta kan komma väl till pass då man vill kunna låna ut sin telefon till vänner, men inte vill att de skall kunna se exempelvis en privat bildmapp.

Verktygslådan: Det här är enkelt beskrivet en ”appdocka” som på hemskärmen, via tre punkter i skärmens högerkant, expanderar en lista med dina fem favoritappar ungefär på samma vis som du har dina favoritappar i en docka längst ned på skärmen.

Förstoringsglas: Det här är en smidig widget som man kan placera ut på hemskärmen för att få snabbåtkomst till ett slags ”förstoringsglas” via telefonens kamera.

En modern androidtelefon har av naturliga skäl hundratals funktioner och finesser men vid det här laget, efter 5-6 år med Android, är de flesta att betrakta som standardfunktioner och inget som sticker ut från mängden.

Webbläsaren

Standardwebbläsarna är två till antalet; ”Chrome” och ”Internet”. Detta är samma standardwebbläsare som vi har sett i mängder av Androidtelefoner förut och det innebär naturligtvis att användarupplevelsen och funktionaliteten är densamma som alltid. Vi kommer därför inte fördjupa oss i det här kapitlet, utan nöjer oss med att konstatera att Galaxy S5 är väldigt snabb och följsam ute på webbsajter, även på tyngre sådana, men att den inte riktigt kan mäta sig med HTC One M8. HTC tycks kort sagt ha optimerat mjukvaran lite bättre.

Kameran

samsung-galaxy-s5-kameralins
Samsung har utrustat Galaxy S5 med en bakgrundsbelyst kamerasensor på 16 megapixlar (1/2.6″-sensor, 1,12 µm pixelstorlek), givetvis med tillhörande LED-blixt/fotolampa. På fronten finner vi en kamera på 2 megapixlar, främst avsedd för självporträtt och videosamtal.

Den maximala upplösningen vid videoinspelning via den primära kameran är ”UHD” (3840×2160 pixlar) men standardinställningen är ”FullHD” (1920×1080 pixlar). Även via frontkameran är ”FullHD” standardinställningen, och i det fallet även maxupplösningen.

Kameramjukvaran
Kameramjukvaran är i vanlig Samsung-ordning mycket kompetent och vi upplever inte att vi saknar något, vare sig vad gäller funktioner eller gränssnitt. Allt vi kan önska finns där och är därtill lätt att hitta.

Vi har dock upplevt stora problem med seghet – kameramjukvaran behöver inte sällan minst tre sekunder att starta och telefonen kan i många fall behöva ”tänka” (en roterande förloppsindikator) i 5-6 sekunder efter att vi har tryckt av innan bilden är tagen och behandlad och telefonen låter oss ta nästa bild. Därtill måste vi, enligt en uppmaning från kameramjukvaran, hålla telefonen helt stilla under den här processen.

Vi trodde först att den tröga bildtagningen berodde på HDR-läget, men efter vi försäkrade oss om att HDR var avstängt uppvisade telefonen fortfarande exakt samma problem. Inte heller beror det på usla ljusförhållanden eller långsam autofokus. Problemet uppstår förvisso i regel inomhus, men ändå i dagsljus, och ljusförhållandena kan på sin höjd beskrivas som lätt dunkla.

HTC One M8 som agerar referenstelefon uppvisar inga problem alls med detta utan tar bilderna omedelbart och utan fördröjning i exakt samma ljusförhållanden. Detta leder oss till vår sista spekulation kring orsaken till kameramjukvarans tröghet: Galaxy S5 plåtar i standardläget i 16 megapixlar, att jämföra med blott 4 megapixlar i One M8.

Sagt och gjort ställde vi ner Galaxy S5 till 6 megapixlar och testade igen, och visst blev det bättre – från 5-6 sekunder kapades tiden nu till 2-3 sekunder. Vi ställde ner bildstorleken ytterligare, till blott 2,4 megapixlar, vilket också är det lägsta tillgängliga läget, och tiden kapades nu till strax under 2 sekunder.

Att kapa tiden från 6 till 2 sekunder är förstås en klar förbättring, men det är svårt att ha överseende med detta då HTC One M8 (och även äldre telefoner som Galaxy S4 och Sony Xperia Z1) i samma ljusförhållanden och med betydligt högre upplösning än 2,4 megapixlar tar bilderna nästan omedelbart.

Ytterligare problem med kameramjukvarans alternativt det tillhörande bildgalleriets tröghet uppvisas då vi efter att ha tagit en eller flera bilder pekar på den lilla förhandsgranskningsikonen i sökarens högra nederkant. Ofta blir skärmen då helt svart, alternativt ”fryser” skärmen, i 2-3 sekunder innan den senast tagna bilden uppvisas i galleriappen. Detta sker precis som den långsamma bildtagningen inte varje gång, men tillräckligt ofta för att framkalla stor frustration.

Vi sammanfattar kameramjukvaran i S5 som mycket bra vad gäller funktionalitet och layout/gränssnitt, men att den regelbundet uppvisar stora prestandaproblem vid uppstart, bildtagning, växling mellan huvud- och frontkamera och slutligen vid växling till galleriappen. I dagsläget kan vi inte ge Galaxy S5 mer än nätt och jämnt godkänt, men om Samsung fixar prestandaproblemen i en framtida uppdatering så blir det istället full pott – kameramjukvaran är helt enkelt så bra enligt vår uppfattning.

Exempelbilder

Samsung Galaxy S5 vs. HTC One M8
samsung-galaxy-s5-kamerabild-01 htc-one-m8-kamerabild-01
samsung-galaxy-s5-kamerabild-02 htc-one-m8-kamerabild-02
samsung-galaxy-s5-kamerabild-03 htc-one-m8-kamerabild-03
samsung-galaxy-s5-kamerabild-04 htc-one-m8-kamerabild-04
samsung-galaxy-s5-kamerabild-05 htc-one-m8-kamerabild-05
samsung-galaxy-s5-kamerabild-06 htc-one-m8-kamerabild-06
samsung-galaxy-s5-kamerabild-07 htc-one-m8-kamerabild-07
samsung-galaxy-s5-kamerabild-08 htc-one-m8-kamerabild-08
samsung-galaxy-s5-kamerabild-09 htc-one-m8-kamerabild-09
samsung-galaxy-s5-kamerabild-10 htc-one-m8-kamerabild-10
samsung-galaxy-s5-kamerabild-11 htc-one-m8-kamerabild-11

Samsung Galaxy S5 levererar i regel mycket bra bilder, betydligt mer högupplösta och därmed mer detaljerade än konkurrenten HTC One M8. I fullgott ljus presterar S5 klart bättre än rivalen, men situationen är den rakt motsatta i dunkel och mörker.

Vi gissar att de allra flesta bilderna tas i dagsljus, varför vi ger S5 en viss fördel gentemot M8, men bara för att S5 presterar bättre i dagsljus så innebär det inte att M8 presterar illa. M8 kompenserar genom att istället erbjuda betydligt bättre mörkerbilder.

Vi kan inte svara på vad som är rätt för just dig, men vi hoppas att bildserien här ovan kan bidra till att ditt beslut blir lite lättare. Vi på redaktionen har enats om att vi föredrar One M8 som kameratelefon, men detta beror mer på segheten i Galaxy S5:s kameramjukvara samt tillhörande galleriapp än på bildkvalitén.

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Samsung Galaxy S5 1080p

HTC One M8 (2014) 1080p

Buggar och problem

Som vanligt numera har vi sällan några betydande problem med telefonerna vi testar. Android som operativsystem har mognat rejält de senaste åren, tillverkarnas mjukvara blir allt bättre och hårdvaran och dess drivrutiner optimeras allt mer och allt bättre. Allt detta leder till att en telefon av dagssnitt är betydligt mer stabil och pålitlig än genomsnittstelefonen från 2012, som i sin tur är mer stabil än de flesta androidtelefonerna från 2010.

Våra enda egentliga problem handlar mest om att Samsung inte har lyckats putsa/optimera mjukvaran lika väl som konkurrenten HTC har gjort i One M8. Överlag känns M8 som klart mer följsam och bjuder på mjukare skrollning i exempelvis listmenyer och på webbsajter, men framför allt är det kameramjukvaran och galleriappen som gör att Galaxy S5 ibland känns slö.

Det är inte ok att man med en telefon med den mest kraftfulla hårdvaran på marknaden ibland tvingas vänta 5-6 sekunder på att bilden skall tas, det är inte ok att skärmen ibland blir svart och att det tar 3-4 sekunder att växla mellan kamerorna eller till galleriet. Vi hoppas och tror att Samsung kommer åtgärda detta i en kommande mjukvaruuppdatering, men i dagsläget lämnar Galaxy S5 en hel del att önska, särskilt vad gäller kameramjukvara och galleri.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Batteritiden har under testfasen varit god, men inte fantastisk. Vid videouppspelning imponerar S5 rejält, men vid mer traditionellt användande såsom SMS:ande, webbsurfande och mailande dräneras batteriet lite snabbare än vad vi hade hoppats på.

Vi vet att AMOLED-skärmar fortfarande har problem med strömförbrukningen då skärmen får i uppdrag att rendera ljusa gränssnitt – vita/ljusa pixlar drar flera gånger mer ström än svarta/mörka pixlar – och det märks tydligt vid exempelvis webbsurf där nästan alla webbsajter har mestadels ljusa gränssnitt.

Vi upplever batteritiden som klart bättre än HTC One M8, men sämre än LG G2 och Sony Xperia Z2. Att få batteriet att räcka en hel arbetsdag är i regel inga problem alls, men riktigt tunga användare får se till att stödladda under dagen.

Spel, prestanda och grafer

Precis som alla andra telefoner vi har testat, ed Qualcomm Snapdragon 800/801 under skalet, presterar Samsung Galaxy S5 magnifikt i våra speltest. Endast i sällsynta fall upplever vi att grafikkretsen inte riktigt orkar med, främst då det är många ”spelare” i vy. Poängteras bör dock att S5 tenderar att då och då ”hacka till” under en sekund eller två.

”Hackandet” är något som uppenbarar sig då och då oavsett vad man gör med telefonen; oavsett om man exempelvis spelar, skrollar på webbsidor, använder kameran eller sveper genom fotogallerier. Vi vet inte med säkerhet, men vi gissar att det handlar om någon bakgrundsprocess som hoppar igång, stjäl mer processorkraft än vad den borde, och får telefonen att knäa i någon sekund.

I övrigt, bortsett från dessa kortare frysningar, presterar S5 precis som väl som vi hade hoppats och trott och flytet i gränssnittet är mestadels av toppklass – precis lika bra som konkurrenten HTC One M8. Skillnaden är att M8 inte lider av några periodvisa frysningar, varför den går segrande ur prestandakampen trots en på pappret aningen långsammare processorplattform.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

Geekbench2 3.0 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
HTC One M8 4x2.3GHz S801 (4.4)
2864p
Samsung Note 3 S800 4x2.2GHz (4.3)
2835p
Sony Xperia Z1 4x2.2GHz S800 (4.2)
2813p
LG Nexus 5 4x2.2GHz S800 (4.4)
2775p
Sony Xperia Z Ultra 4x2.2GHz S800 (4.2)
2762p
Sony Xperia Z2 4x2.3GHz S801 (4.4)
2685p
Sony Xperia Z1 Compact 4x2.15 GHz S800 (4.3)
2679p
Samsung Galaxy S5 S800 4x2.5GHz (4.4)
2672p
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.3)
2555p
LG G2 4x2.2GHz S800 (4.2)
2368p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.3)
2004p
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
1970p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.3)
1893p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
1768p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1631p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.4)
1560p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.3)
1511p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.3)
1220p
Samsung Note Exynos 4210 2x1.4GHz (4.2)
651p
500
1000
1500
2000
2500

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

Slutsats

Samsung har enligt vår åsikt aldrig släppt en dålig telefon i sin Galaxy S-familj. Även om den första telefonen i serien, Galaxy S, hade sina fel och brister var det telefonen som satte Samsung på Android-kartan och visade dåtidens regent HTC att de hade fått konkurrens. När den femte telefonen ur S-serien nu släpps så är allt som vanligt: Samsung har lyckats väldigt bra igen, men med vissa undantag.

Mjukvaran bygger på den för tillfället senaste Android-versionen, 4.4.2 / KitKat, och ovanpå detta har Samsung naturligtvis lagt in den senaste versionen, 3.0, av sitt eget TouchWiz Nature-gränssnitt. Rent grafiskt är TouchWiz Nature 3.0 ett rejält lyft och Galaxy S5 känns tack vare detta som en betydligt modernare telefon än föregångaren S4.

Olyckligtvis har vi under testfasen, trots en fabriksåterställning och trots den just nu kraftfullaste hårdvaran på marknaden, upplevt en del prestandaproblem. 90% av tiden flyter allt precis så perfekt som vi förväntar oss, mjukt som smör och snabbt som vinden, men då och då tycks telefonen gå på knäna i en eller ett par sekunder innan det lossnar och den återigen presterar som ett flaggskepp bör.

Därtill har vi noterat att kameramjukvaran ofta är mer än lovligt långsam, såväl vid bildtagning som vid växling mellan kamerorna och vid växling till bildgalleriet. Detta står i kraftig kontrast till HTC One M8 som oavsett var i operativsystemet vi befinner oss, oavsett vilken standardapp vi använder och oavsett hur hårt vi försöker belasta kameran alltid är blixtsnabb och nästan helt utan fördröjning.

Under det damm- och vattentåliga skalet på Galaxy S5 finner vi Qualcomms Snapdragon 801-krets, 2 GB RAM, 16 GB lagringsutrymme samt grafikkretsen Adreno 330. Detta är det värsta som just nu står att finna på konsumentmarknaden.

Bildskärmen är en av de absolut bästa vi någonsin har testat. Vi är därtill benägna att gå ett steg längre och säga att det här är den bästa skärmen på marknaden; till och med bättre än HTC One M8:s magnifika LCD-skärm. Bildskärmsexperterna på sajten DisplayMate tycks hålla med och konstaterar att S5 har den bäst presterande smartphoneskärmen de någonsin har testat.

Kameran, på 16 megapixlar, tar bra bilder men kan ofta upplevas som väldigt långsam. Ofta behövs tålamod för att få till en riktigt bra bild, men då man lyckas är resultatet i regel mycket gott. Frontkameran är på 2 megapixlar och motsvarar ungefär vad vi förväntar oss av en modern frontkamera. Ljuskänsligeten på frontkamerorna har de senaste två åren förbättras markant, och vi ser dessutom mindre grynighet, men de är fortfarande långt ifrån lika dugliga som de bakåtriktade kamerorna var ens för 4-5 år sedan.

Batteritiden har visat dig vara riktigt god, klart bättre än HTC One M8, men inte riktigt i nivå med giganterna LG G2 och Sony Xperia Z2. Vid videouppspelning imponerar S5 och ligger inte långt efter LG G2, men vid ett mer traditionellt smartphoneanvändande som SMS:ande, surfande och mailande så dräneras batteriet noterbart snabbare än i de allra bästa. Att få batteriet att räcka en dag bör för de flesta användarna vara en barnlek och endast tyngre användare kommer behöva stödladda under dagen.

Att sammanfatta Samsung Galaxy S5, som i dagsläget har en prislapp på cirka 5 800 kronor, är egentligen ganska enkelt. Det är kort sagt en magnifik damm- och vattentålig telefon som tyvärr lider av en mjukvara som bitvis är osedvanligt långsam, vilket skapar en del frustration. Vi är tämligen säkra på att Samsung kommer åtgärda detta och optimera mjukvaran med en eller flera uppdateringar under sommaren, men vi kan inte utvärdera något annat än telefonen i dess vid testtillfället aktuella skick och just nu har den sina brister.

När vi ställde Samsungs och HTC:s flaggskepp mot varandra förra året konstaterade vi att det slutade i ett dött lopp, vi kunde helt enkelt inte utse en vinnare. Även i år är kampen jämn, men vi utser HTC One M8, även den med en prislapp på runt 5 800 kronor, till segrare tack vare den fantastiska bygg- och materialkvalitén samt den betydligt snabbare och mindre överbelamrade mjukvaran. Vi rankar Galaxy S5 på en delad andraplats, vid sidan om Sonys mycket imponerande Xperia Z2.

Söker ni däremot efter den mest prisvärda telefonen är LG G2, med en prislapp på runt 2 990 kronor och som ligger hack i häl på HTC One M8 prestandamässigt samt än idag har den bästa batteritiden, fortfarande ohotad konung.

Den bitvis långsamma mjukvaran till trots har vi inga problem med att rekommendera Samsung Galaxy S5 och ni som känner er hemma med Samsung och har trivts med tidigare Galaxy-telefoner kommer med största sannolikhet även vara mycket nöjda om ni köper en S5.

swedroid-rekommenderar-samsung-galaxy-s5

Mest kommenterat

  1. Vilka teknikkanaler på YouTube rekommenderar du?
  2. Sony planerar lansera en ny Xperia Compact?
  3. C More lanserar stöd för Android TV [Uppdaterad]
  4. Samsung Galaxy S10 uppdateras till Android 10 i Sverige [Notis]
  5. Rapport: Operatörers implementering av RCS har säkerhetsbrister
  6. Comviq dubblar surfen för alla Com Hem-kunder

Mest läst

  1. Samsung börjar skicka ut skarpa Android 10 för Galaxy S10-serien
  2. Black Friday har startat – vi listar några av de bästa tipsen
  3. Skarpa Lawnchair v2 släpps i Play Store
  4. Google listar årets bästa appar
  5. Samsung Galaxy S10 uppdateras till Android 10 i Sverige
  6. Sony planerar lansera en ny Xperia Compact?

  7. Visa topplistan

Undersökningar

I vilken ficka lägger du främst telefonen?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey