Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Recension:Vi testar Sony Xperia Z2

Postat:
07:46 - 2014-05-09
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

Sonys marknadsföring av kameratelefonen Xperia Z2 påminner till stor del om den för Z1 och Z1 Compact, och detta är inte utan anledning. Precis som föregångarna stoltserar Z2 med en extra stor och högupplöst kamerasensor samt kapslingsklassning (IP55/IP58) och inte minst likartad design.

Det finns dock stora skillnader mot tidigare telefoner, främst bestående av två framåtriktade högtalare och en skärm som på papperet ter sig mer kompetent än den i Z1. Även den interna hårdvaran har fått sig en skjuts framåt, med Qualcomms nya Snapdragon 801-plattform och 3 GB RAM under skalet.

Är dessa förbättringar tillräckliga för att hänga med i svängarna våren 2014, när så gott som samtliga konkurrenter har åtminstone någon form av vattenskydd och kamerorna blir alltmer kompetenta? I denna recension kommer vi sätta enheten på prov ordentligt, främst genom intensiv vardagsanvändning men även genom en rad syntetiska tester, för att försöka utröna om Sony Xperia Z2 har vad som krävs.

Bland etablerade svenska återförsäljare finns Sony Xperia Z2 att tillgå för ca 6000 kronor i färgerna svart, vit och lila. I detta pris medföljer under lanseringsveckorna även Sony Smartband hos vissa återförsäljare.

Specifikationer

Specifikationer Sony Xperia Z2
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 801
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne3GB
Inbyggt minne16GB / plats för minneskort
Skärm5,2" / FHD - 1080x1920 pixlar / 424PPI
SkärmtypLCD / 16:9 / 74,54 cm² / ~69,3% av fronten
Kamera21MP
Främre kamera2,2MP
Vikt158g
Höjd, bredd, djup146,8 x 73,3 x 8,2mm
Batteri3200mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, ANT+, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, barometer
FM-radio / NFCJa / Ja
Tal / standbytid19 / 740 timmar
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningIP58
Övrig info3,5mm-jack. IP5/IP58-klassificering som gör konstruktionen vattentät och dammsäker.
Mer infoMer info om Sony Xperia Z2 på Androidenheter.se

Sony Xperia Z2 har utrustats med en något större skärm än Z1; LCD-bildskärmen mäter nu 5,2 tum över diagonalen, att jämföra med 5 tum jämnt i föregångaren. Upplösningen är oförändrad och ligger alltjämt kvar på 1080×1920 pixlar. Lyckligtvis har Sony denna gång slopat lamineringen av skärmglaset som nu är repskyddat och har fått den oleofobiska beläggning som krävs för att minimera mängden fingeravtryck på glaset, samt gör att skärmglaset blir halare och därmed behagligare för våra fingrar. Pekskärmen känns tack vare detta betydligt mer responsiv och följsam.

Bakom skärmen finner vi Qualcomms processorplattform Snapdragon 801, bestående av en processor med fyra Krait 400-kärnor som tickar på i 2,3 GHz samt en något högre klockad variant av grafikkretsen Adreno 330 än i föregångaren Snapdragon 800. Till skillnad från Samsung Galaxy S5 och HTC One M8 har Xperia Z2 dessutom utrustats med 3 GB RAM, vilket känns en aning mer framtidssäkert än de 2 GB konkurrenterna levereras med.

Sony envisas liksom merparten av konkurrenterna med  med att leverera flaggskeppstelefoner med blott 16 GB lagringsutrymme, men enheten har som tur är stöd för MicroSD-kort på upp till 128 GB för den som behöver mer utrymme. Snapdragon 801 har dessutom stöd för minneskort med högre läs- och skrivhastigheter än tidigare plattformar.

Kamerasensorn är densamma som i Xperia Z1 och Z1 Compact, vilket innebär en 1/2.3 tum stor sensor med en upplösning på 20.7 megapixlar. I motsats till de två föregångarna kan Z2 spela in video i 4K-upplösning (3840×2160 pixlar). I det här läget slukar telefonen närmare 8 MB utrymme per sekund, så användare som vill dra nytt av den höga upplösningen gör sannolikt bäst i att investera i ett snabbt minneskort.

Mjukvaran i Xperia Z2 bygger på Android 4.4.2 / KitKat, som för tillfället är den allra senaste versionen av operativsystemet, och i vanlig ordning har Sony lagt sitt gränssnitt (UX) ovanpå. Den japanska tillverkaren har inte gjort särskilt mycket för att uppdatera utseendet hos gränssnittet men har lagt till en del nyttiga finesser.

Slutligen konstaterar vi att Xperia Z2 följer sina föregångares exempel med IP-klassning. Telefonen är IP55- och IP58-klassad, vilket innebär att damm inte skall tillåtas skada den inre hårdvaran och att enheten klarar av att ligga under 1,5 meter djupt vatten i 30 minuter. Den tål därutöver rinnande vatten med ett vattenflöde på upp till 12,5 liter per minut i 15 minuter.

I kartongen

Sony Xperia Z2 levereras i en spartansk förpackning som känns billig i förhållande till konkurrenterna, men tack vare den tunna pappen och inte minst den låga luftvolymen bör miljöpåverkan från tillverkning och transport vara mindre än för många andra enheter. Inte desto mindre hade vi dock önskat en lite mer stabil och exklusiv förpackning till en telefon i Z2:ans prisklass.

Under locket finner vi i vanlig ordning telefonen i ett eget fack, och under detta ligger det resterande innehållet. I vår förpackning låg följande:

  • Sony Xperia Z2 (D6503, 16GB, Svart)
  • Laddadapter (5V 1.5A)
  • USB-kabel (ca 1 meter, svart)
  • Trådburet headset (svart)
  • Snabbstartguide och garantiinformation

Vi kan inte garantera att innehållet i lådan är detsamma som eventuella kunder kan emotse. Många återförsäljare skickar med Sony Smartband vid köp av Z2 under lanseringsveckorna och Telia skickar enligt uppgift med ett par brusreducerande hörlurar. Om lådans innehåll är av stor vikt för dig bör du ta kontakt med återförsäljaren eller operatören i fråga.

Utseende, byggkvalité och konstruktion

Utseendemässigt påminner Sony Xperia Z2 med sin aluminiumram och glasbaksida till stor del om föregångaren Z1. Det första vi slås av när vi plockar upp enheten är hur mycket lättare den känns. Telefonen väger tolv gram mindre och det märks vid användning. Xperia Z1 är en tung telefon vilket gör det en aning svårare att använda den när man ligger ned med telefonen ovanför ansiktet eller liknande. I dessa situationer innebär Z2 en förbättring mot Z1 tack vare den lägre vikten och den ökade friktionen längs aluminiumramen.

Telefonen är på höjden tre millimeter större än föregångaren.  De övriga måtten har dock förminskats med någon tiondels millimeter, vilket förstås är välkommet men inte märks av särskilt mycket. Tråkigt nog ligger Xperia Z2 inte lika bra i handen som sin föregångare på grund av att att kanten mellan aluminiumramen och glasstycket längs baksidan är för skarp för att komforten skall bli optimal, och vid jämförelse med HTC One (M8) får Xperia Z2 helt enkelt se sig slagen. 

Den kantiga designen tilltalar oss på redaktionen, och vi anser att Sonys hårdvarudesign och konstruktion är svårslagen när det gäller kvalitetskänsla och stabilitet. Detta är förstås högst subjektivt och de som vill ha en telefon med mjuka hörn eller minimala mått i förhållande till skärmstorlek bör kanske ta en titt på konkurrerande enheter som bättre uppfyller dessa kriterier.

xperia-z2-bottomz

Färgschemat för aluminiumramen har inverterats gentemot Z1 och Z1 Compact. Liksom föregångarna har telefonen fått sin färg genom eloxering istället för lackering, vilket ger en attraktiv finish, men som tidigare orsakat problem med hållbarhet. De mörka varianterna av Apples Iphone 5 och HTC:s One S led av påtagliga problem med repkänslig aluminium, och även vårt exemplar av Xperia Z1 visar tydliga tecken på slitage trots ytterst mild hantering. Vi hoppas förstås att Sony har förbättrat tåligheten i Xperia Z2 och inga repor har uppstått under testperioden, men tiden får utvisa hur bra eloxeringen tål vardaglig användning under en längre tid.

Ytterligare frågor om hållbarheten väcks när vi betraktar fram- och baksidorna, som båda är konstruerade i glas. Bakstycket har dock hittills klarat sig utan repor, och eftersom skärmen inte längre täcks av det repkänsliga splitterskyddet så har vi inte fått några sådana på framsidan heller. För den som är noga med att telefonen skall hålla sig i absolut nyskick rekommenderar vi förstås ett skal eller fodral, men detta gäller så gott som samtliga enheter på marknaden idag.

xperia-z2-fit

Sony tycks ha haft vissa problem med passformen mellan aluminiumramen och skärmglaset, och flera  användare har rapporterat om ett ojämnt mellanrum mellan dessa längs telefonens övre kortsida. Som synes i bilden ovan dras också vårt testexemplar med denna brist, om än inte i närheten av samma utsträckning som vissa andra. I vårt fall verkar det här inte påverka telefonens vatten- och dammskydd, men ett större glapp kan möjligen leda till problem.

Våren 2014 är Sony inte ensamma om att ha en väderskyddad flaggskeppstelefon; den IP58-klassade Xperia Z2 får i år konkurrens av Samsung Galaxy S5 som också den presenterades under Mobile World Congress i februari. Xperia Z2 klarar av ett större vattendjup än Galaxy S5 som har en IP67-klassning, men har i gengäld lite sämre skydd mot damm än konkurrenten.

I sin helhet är hårdvarukonstruktionen trevlig och förtroendeingivande. När vi visar upp telefonen för personer i vår omgivning är det enkom positiva omdömen som lämnas, med fyror och femmor om vartannat. Liksom Samsung och HTC verkar Sony satsa på mindre uppdateringar till en konsekvent design, och den som tyckte om föregångarnas utseende lär också fatta tycke för Xperia Z2.

Storleksjämförelse

htc_one_m8_size_comparison

 

Från vänster till höger syns: HTC One M7 (4,7″), HTC One M8 (5″), LG G2 (5.2″), Galaxy S5 (5,1″), Xperia Z2(5,2″), iPhone 5 (4″). Gör din egen storleksjämförelse via Androidenheter.se här.

ModellnamnSkärm (tum)Bredd (mm)Höjd (mm)Djup (mm)Vikt (gram)Batteri (mAh)
Samsung Note 35.779.2151.28.31683200
Sony Xperia Z25.273.3146.88.21633200
LG G25.270.9138.58.91433000
Samsung Galaxy S55.172.51428.11452800
HTC One M85.070.6146.47.61602600
LG Nexus 54.9569.17137.848.591302300
HTC One M74.768.2137.49.31432300
Sony Xperia Z1 Compact4.364.91279.51372300
iPhone 5S458.6123.87.61121560

Knappsats, anslutningar och sensorer

Sedan ett drygt år tillbaka satsar Sony helhjärtat på de virtuella navigationsknapparna som Google förespråkar framför kapacitiva och taktila motsvarigheter. Vi föredrar denna lösning eftersom det ökar möjligheten till att anpassa knapplayouten samtidigt som det ger innebär en smidig genväg till Googles söktjänst Now. Vi hade dock önskat att Sony gjort som LG och erbjudit oss möjligheten att välja layout på navigationsknapparna, men här finns åtminstone de tre viktigaste knapparna – Bakåt, Hem och Multikörning – att tillgå till skillnad från i LG:s lösning som saknar en multikörningsknapp.

Utöver bildskärmen huserar framsidan även den främre kameran, stereohögtalarna, närhetssensorn och ljussensorn. Samtalshögtalaren sitter längst upp på framsidan, och liksom i Z1 befinner sig RGB-notislampan bakom denna. LED-lampan lyser upp en större del av telefonens topp än i föregångaren och lyser därtill starkare vilket ökar synbarheten i dagsljus, men leder samtidigt till ett väl starkt sken i mörkare miljöer. Detta går dock att åtgärda med en av många applikationer som stänger av lampan under bestämda tider och vi gläder oss åt att enklare kunna upptäcka nya meddelanden.

Samtliga fysiska knappar befinner sig på telefonens högra sida, där den runda strömknappen och volymkontrollen sitter nära dess mitt och den dedikerade kameraknappen sitter nära nederkanten. Här finner vi också MicroSD-kortplatsen, som döljs bakom en gummitätad plastlucka för att bibehålla vatten- och dammtåligheten.

Bakom en ensam lucka på vänstersidan finner vi i sin tur MicroUSB- samt MicroSIM-kortplatsen. Vi ställer oss frågande till varför Sony valt att använda en lucka istället för två som i Xperia Z1, eftersom vi nu exponerar dubbelt så mycket av telefonens sida varje gång vi laddar den. Om man inte står ut med att behöva öppna luckan varje gång telefonen skall laddas finns i vanlig ordning ett laddningsställ att köpa som drar nytta av magnetkontakterna som sitter i mitten på enhetens vänstra sida.

I huvudänden återfinns 3,5mm-jacket samt en mikrofon för brusreducering, medan fotänden huserar samtalsmikrofonen och en ögla för att fästa telefonen i en halsrem eller dylikt. Värt att nämna är att hörlursjacket har fem kontakter istället för de sedvanliga fyra, för att möjliggöra användningen av den inbyggda brusreduceringen och stereomikrofoner.

Mottagning och datahastigheter

Mottagningen i Sony Xperia Z2 har i överlag varit god, och jämfört med fjolårets Xperia Z1 tycker vi att den som sig bör har förbättrats en aning – åtminstone när vi ser till uppkoppling via det mobila nätverket. Vi når cirka 19 Mbit/s ned och 3 Mbit/s upp via 3G/HSxPA, medan vi med 4G/LTE uppnår 40 Mbit/s vid nedladdning och 10 Mbit/s vid uppladdning. Båda dessa värden stämmer överens med maxhastigheten för det abonnemang vi använde vid testtillfället.

Mottagningen för Wi-Fi (5GHz) tycks dessvärre ha försämrats något från föregångaren och Z1 visar konsekvent upp högre signalstyrka och länkhastighet när vi rör oss bortåt från vår router. När Xperia Z2 inte längre klarar av att hålla sig uppkopplad har Z1 ytterligare några meter att ge, men med båda telefonerna hann vi komma en bra bit utanför lägenhet och fastighet innan anslutningen förlorades.

Sony Xperia Z2 har stöd för Wi-Fi 802.11ac, vilken har en betydligt högre teoretisk maxhastighet än den äldre 802.11n-standarden. För testet av Z2 hade vi även tillgång till en router med stöd för 802.11ac, varpå vi kom upp i ca 120 Mbit/s för både upp- och nedladdning. Inte riktigt den ökning vi hoppats på, men alltjämt en ökning vid jämförelse med de 100 Mbit/s vi är vana vid för 802.11n i 5GHz-bandet.

Ljudegenskaper

sony-xperia-z2-headphone-jack

Högtalarna i Sonys senaste telefoner har lämnat en del att önska. De vattentäta pjäserna har haft en inte helt tillfredsställande maxvolym och ljudet har upplevts som en aning dämpat varför vi föredragit konkurrenter som LG G2 eller den nästan oslagbara HTC One i det avseendet. På grund av att högtalaren satt längs ena kortsidan – riktad nedåt när telefonen hålles i porträttläge – har vi vid flera tillfällen dessutom råkat ut för att vi täckt över den med fingret och orsakat en nästan total utsläckning av ljudet.

I Xperia Z2 är de problemen lyckligtvis avhjälpta, och det med besked. Telefonen har utrustats med dubbla högtalare, en vid varje kortsida, vilket gör att risken för att blockera ljudet med händerna minskat avsevärt och tillför att vi inte längre har obalanserat ljud när telefonen används i liggande läge. De båda högtalarna låter starkare och klarare än den ensamma i föregångaren Z1. Även 2013 års HTC One får se en seriös konkurrent i Xperia Z2, men Sonys flaggskepp lyckas inte peta ned den från dess plats på ljudtronen. Inte desto mindre är vi imponerade över kvalitén och maxvolymen hos den IP58-klassade Xperia Z2; bortsett från HTC:s två senaste flaggskepp i One-serien är det ingen telefon – vattentålig eller ej – som presterar lika bra.

Ljudkvalitén vid samtal har dock inte varit helt tillfredsställande. Vi upplever en del brus i vår ände när vi talar i telefon, motparten har ibland svårt att höra oss, och när vi jämför med det tidigare flaggskeppet Z1 på samma nät anser vi att ljudkvalitén över hela brädet förändrats till det sämre. Vi har inte haft de problem med eko som vissa användare rapporterat i vårt forum och de som inte pratar mycket i telefon lär inte störa sig särskilt mycket på ljudkvalitén, men likväl får Xperia Z2 ett klart minus för det försämrade ljudet i dessa situationer. Den som ofta använder sin smartphone som just telefon, har höga krav på ljudkvalitén vid samtal och inte använder headset bör sannolikt välja ett av vårens andra flaggskepp.

Telefonen har inbyggt stöd för aktivt brusreducerande hörlurar och stereomikrofoner i telefonen genom ett 3,5mm-uttag med fem kontakter framför för de vanliga fyra. Det som krävs för att brusreduceringen skall fungera är en extra uppsättning mikrofoner i hörlurarna, vilket vi finner i de lurar som Sony lanserar tillsammans med telefonen och som medföljer vid köp på vissa marknader. Till vårt testexemplar medföljde dessvärre inga hörlurar med stöd för detta, men när vi testade brusreduceringen på Mobile World Congress så tyckte vi att det hela fungerade mycket väl och att Sonys lurar presterade en bra och välbalanserad ljudbild.

sony-xperia-z2-headphones

De hörlurar som faktiskt följde med vårt testexemplar har vi däremot inte mycket till övers för. Såväl hårdvarukonstruktion som ljudkvalité ligger på en nivå vi hade kunnat acceptera om de följde med en mp3-spelare för några hundralappar, men när de ligger i lådan för en mobiltelefon som i skrivande stund kostar närmare 6000 kronor uppfattas det som lite snålt.

GPS och positionering

Vi har sedan en tid tillbaka påstått att dagarna då flaggskeppsenheter drogs med positioneringsproblem tycks vara över. Sony Xperia Z2 gör lite för att motbevisa detta påstående och presterar liksom sina konkurrenter och senaste föregångare klart godkänt. Enheten låser positionen inom ett fåtal sekunder och håller hög precision i alla förhållanden utom de allra svåraste.

Vi tog med oss Xperia Z2 och föregångaren Z1 på en cykeltur i stadsmiljö av med varierande hustäthet samt på flera löpturer i skogen, och i båda fallen lyckades både ny och gammal följa vår rutt väl utan att göra några nämnvärda avstickare. I situationer då mycket hög precision är nödvändig är det i vanlig ordning bäst att skaffa en dedikerad GPS-enhet, men för de allra flesta bör Sonys senaste flaggskepp uppfylla kraven till fullo.

Bildskärmen och digitizern

sony-xperia-z2-display

Sonys bildskärmar har tidigare fått blandade betyg från såväl recensenter som användare, baserat på deras naturliga färgåtergivning sett rakt framifrån men klart bristfälliga betraktningsvinklar. För varje ny telefon har det blivit lite bättre, men glappet till konkurrenterna har fortsatt varit påtagligt. I och med Xperia Z1 Compact tog Sony ett rejält steg framåt tack vare bytet till IPS-paneler, och denna teknik går glädjande nog igen i Xperia Z2. Denna har dessutom utrustats med en teknik som Sony kallar TrueColor LED och som enligt tillverkaren gör att bildskärmen klarar av att visa ett bredare färgspektrum än andra LCD-skärmar.

sony-xperia-z2-z1-display-comparison-3
sony-xperia-z2-z1-display-comparison-2 
sony-xperia-z2-z1-display-comparison

IPS-paneler erbjuder generellt sett en rik färgåtergivning och kompetenta betraktningsvinklar, och så är fallet även i Sony Xperia Z2. Då vi jämför mot föregångaren kan vi hart när inte hitta någon aspekt som vi föredrar hos den äldre panelen, förutom att den lyckas bibehålla ljusstyrkan en aning bättre än sin efterträdare vid snäva betraktningsvinklar. När denna skillnad blir stor nog för att märkas kan vi å andra sidan knappt läsa text på Z1:ans bildskärm längre. Vi hade väntat oss förbättringar på vissa punkter hos bildskärmen i Xperia Z2, men vi imponeras över hur stor och konsekvent förbättringen är över hela brädet. Vi har tidigare inte lidit av de bristande betraktningsvinklarna hos Z1 vid daglig användning, men efter att ha testat uppföljaren har vår uppfattning ändrats. Den 5,2 tum stora 1080p-skärmen är den enskilt största förbättringen gentemot Xperia Z1, de framåtriktade stereohögtalarna möjligen undantagna, och med Z2 börjar Sony äntligen flåsa konkurrenterna i nacken.

Tyvärr räcker det dock inte längre än så. På samma sätt som för högtalarna höjde HTC ribban för bildskärmen i mobiltelefoner med sin One M8 och i jämförelse med denna hamnar Xperia Z2 på efterkälken. Båda bildskärmarna har bra färgåtergivning och klarar av mer än tillräckliga betraktningsvinklar, men färgerna i One upplevs som en aning mer naturliga och skärmen förlorar inte lika mycket ljusstyrka när den betraktas från sidan. Skillnaden i hur skärmarna upplevs från snäva vinklar är för all del inget som kommer påverka slutanvändare i särskilt många fall, och många kommer sannolikt rentav föredra de svagt övermättade färgerna hos Xperia Z2. Likväl anser vi att bildskärmen i årets HTC One är den bättre pjäsen och att telefonen alltjämt sitter kvar på skärmtronen.

sony-xperia-z2-screenshot-0042

Läsbarheten utomhus är godkänd utan att imponera och vi har haft svårt att använda telefonen i fullt solljus ens med ljusstyrkan manuellt inställd på hundra procent. Inomhus har telefonen däremot ljusstyrka nog för att täcka upp alla normala belysningssituationer, även om den automatiska ljusstyrkan är lite väl restriktiv såväl inomhus som utomhus. Vi misstänker att detta val gjorts för att spara på telefonens batteri, men hade ändå önskat att den släppte på lite mer när vi satte den i sitt mest ljusstarka autoläge enligt ovan.

Oavsett om vi använder manuellt eller automatiskt läge för ljusstyrkan har vårt testexemplar av Xperia Z2 uppvisat en underlig egenskap. När den växlar mellan att visa ljust och mörkt innehåll – exempelvis när vi scrollar från ljusa skärmbilder i Google Play Store till den mörkare, gråa bakgrunden för applikationsbeskrivningen – tycks intensiteten och kontrasten i skärmen sänkas, varpå även det gröna titelfältet blir mörkare. I vissa appar har detta rentav orsakat problem, då kontrasten mellan olika grafiska element minskats såpass mycket att de blivit svåra att särskilja. Vi vet inte om detta är något som endast drabbat vårt exemplar men problemet verkar vara mjukvarubaserat och bör förhoppningvis kunna lösas i en framtida mjukvaruuppdatering om det är något som drabbat fler.

sony-xperia-z2-screenshot-0046

Bildskärmens digitizer presterar som väntat i toppklass och har en avläsningsfrekvens på 60Hz samt 10 punkters multitouch. Tack vare att Sony tagit bort splitterskyddet framför skärmen är pekskärmen dessutom bekvämare att använda än samtliga föregångares, och telefonen går precis som Z1 Compact men till skillnad från Z1 även att använda när man bär handskar. Funktionen är inaktiverad från början och måste aktiveras i bildskärmsinställningarna men fungerar efter det klockrent. När vi använder bildskärmen med handskar dyker en stor cirkel upp kring fingret för att visa ungefär var på skärmen det befinner sig, och när användaren sedan lyfter på fingret visas en mindre cirkel en mer exakt fingerplacering.

När vi testade Sony Xperia Z1 i höstas ansåg vi att bildskärmen, trots att den i många avseenden var kompetent, var den största bristen hos en annars utmärkt telefon. Vi kan glädjande nog konstatera att skärmen i Xperia Z2 är betydligt bättre än den i föregångaren och att den inte i något avseende kan kallas en brist. För den som söker den absolut bästa bildskärmen som finns att tillgå idag är HTC One M8 fortfarande det bättre valet, men skärmen i Z2 lär trots detta inte göra någon besviken.

Mjukvaran

Mjukvaran i Sony Xperia Z2, baserad på Android 4.4.2 / KitKat, bjuder inte på särskilt många överraskningar och påminner till stor del om KitKat-uppdateringen till Xperia Z1 och Z1 Compact. Aviseringsmenyn har gjorts mörkare än i tidigare versioner av Sonys UX-gränssnitt; det ser betydligt trevligare ut på Xperia Z2 än på föregångarna med sämre svärta men passar inte särskilt väl in med det i övrigt ljusa utseendet hos gränssnittet. Tillverkaren tycks dessvärre även ha valt att dra in temastödet för menyn och oavsett tema får vi numera vita ikoner på svart bakgrund, vilket känns som ett steg tillbaka snarare än framåt.

sony-xperia-z2-screenshot-quicktoggles

Sony har vidare valt att flytta snabbinställningarna från toppen av den vanliga aviseringsmenyn till en egen flik i denna. Upplägget blir således ident med Googles Nexus-serie och andra enheter som kör en oförändrad version av Android, och utöver att igenkänningen gentemot dessa ökar med den nya layouten ser vi inte många fördelar med den. Vi får förvisso plats med fler genvägar när de kan täcka hela skärmens yta, men det kräver samtidigt ett extra tryck eller att vi använder båda händer för att kunna svepa ned med två fingrar. Vi hoppas att både Google och Sony lämnar denna lösning i framtiden för att istället använda sig av den till synes mer användarvänliga sådana som Sony använde tidigare och som de flesta övriga tillverkare fortfarande använder.

I övrigt är det inte mycket som skiljer mjukvaran åt från vad vi har sett tidigare från tillverkaren, även om vi finner en del nyheter som främst återfinns i de medföljande applikationerna från Sony och utgörs av uppdaterade grafiska gränssnitt i exempelvis musikappen. Gränssnittet är fortfarande rasande snabbt och faller oss i smaken rent utseendemässigt, även om det inte riktigt går i ton med dagens trend med plattare och mindre skeuomorfiska gränssnitt i appar och tillverkargränssnitt, varpå det inte känns lika modernt som förra året.

Låsskärm och hemskärm

sony-xperia-z2-screenshot-22 sony-xperia-z2-screenshot-23 sony-xperia-z2-screenshot-0072 sony-xperia-z2-screenshot-0073

Hem- och låsskärmarna är så gott som identiska med tidigare versioner av Sonys gränssnitt, men genomskinligheten hos status- och navigationsfält har ökats och låsskärmen har fått en ny upplåsningsanimation. En mer användbar förändring till låsskärmen består i att man numera kan låsa upp skärmen genom att dra åt valfritt håll, medan man tidigare var tvungen att dra uppåt eller nedåt.

Inställningar och funktioner

En användbar ny funktion i Xperia Z2 är att skärmen kan tändas genom att man knackar på skärmen två gånger, på samma sätt som man sedan tidigare kunnat göra i tillverkarens surfplattor och LG:s flaggskepp G2. Även HTC One M8 har stöd för detta, och denna kan dessutom starta vissa applikationer direkt från släckt skärm. Till skillnad från i M8 fungerar det dock så gott som felfritt i Z2, och det enda vi hade önskat ytterligare är att vi som i LG G2 kunde släcka skärmen på samma vis.

sony-xperia-z2-screenshot-0047

En annan, mindre välkommen förändring är införandet av ett nytt alternativ när vi sveper upp från hemknappen. Tidigare kunde vi endast svepa rakt uppåt och öppna Googles sökapplikation, men numera är det även möjligt att öppna Sonys egen applikation What’s New. What’s New visar en samling nya applikationer från Google Play Store och musikverk från Sonys Music Unlimited-tjänst, och längre ned finner vi ett par topplistor för olika typer av innehåll. Nyttan hos applikationen är ytterst begränsad och genvägen känns felplacerad eftersom du efter startad uppspelning ändå måste gå till musikappen för att pausa uppspelningen eller byta låt. Därutöver tycker vi att Sony åtminstone kunde låta användaren ta bort genvägen, eftersom den för majoriteten som inte använder Music Unlimited bara gör att den rörelse som sedan tidigare finns i muskelminnet inte längre fungerar.

Webbläsaren

sony-xperia-z2-screenshot-chrome

Sony har sedan ett par generationer tillbaka satsat helhjärtat på Google Chrome som webbläsare och har alltså valt att inte inkludera den WebKit-baserade läsare som de flesta andra tillverkare skräddarsyr och installerar vid sidan om Chrome. Googles webbläsare bör vara bekant för de allra flesta vid det här laget, varpå vi inte kommer göra någon djupare analys av dess funktioner utan endast konstatera att även tyngre sidor flyter på fint tack vare den kraftfulla hårdvaran och att Chrome i sig blir allt snabbare och bättre optimerat ju längre tiden går.

Galleri och mediaspelare

sony-xperia-z2-screnshot-album

Galleriappen, kallad Album, har inte förändrats mycket gentemot föregående versioner av Sonys gränssnitt och innehåller alltjämt det mesta vi kräver av en applikation av den här typen. Vi har inte stött på några prestandaproblem ens i stora bildsamlingar och appen låter oss även bläddra bland bilder från Facebook, Picasa och Twitter. Bilder kan roteras direkt i galleriet genom att ”greppa” dem med två fingrar och vrida runt dem, och vi kan på genom att nypa ihop eller sära på fingrarna välja hur många bilder vi vill visa på skärmen samtidigt.

sony-xperia-z2-screnshot-walkman

Musikspelaren Walkman har fått ett polerat gränssnitt men har inte fått någon ny funktionalitet att tala om. Vi bekymrar oss över applikationens synlighet, på grund av att namnet och ikonen tillhör ett varumärke vars storhetstid tycks vara över och som många yngre användare inte har något minne av.

sony-xperia-z2-screenshot-0060

Den inbyggda videospelaren har det mer självförklarande namnet Filmer och är liksom de flesta nutida inbyggda spelare kompetent men ganska funktionsfattig. De nämnvärda funktioner som applikationen innehåller är uppspelning av video i bakgrunden (om man vill byta program men inte pausa ljudet), DLNA-stöd och förvånansvärt generösa anpassningsmöjligheter för undertexter.

Vi stötte inte på problem med att spela upp något av våra testklipp när det kom till bild, men som väntat saknas stöd för DTS-ljud av licensskäl. För den som söker fler funktioner och DTS-ljud via ett tillägg rekommenderas tredjepartsspelaren MX Player.

Kameran

sony-xperia-z2-camera-software

Sony Xperia Z2 har samma optik och samma 20,7-megapixelsensor som Z1 och Z1 Compact, och eftersom vi på Swedroid-redaktionen tyckte att kameran gjorde ett bra jobb i dessa telefoner hade vi högt ställda förväntningar inför testet av Z2. Det finns förstås en gräns för hur mycket som kan göras genom uppdateringar av lågnivå-mjukvaran, men inte desto mindre torde prestandan kunna förbättras en aning.

xperia-z2-camera-software

Även kameramjukvaran går till stor del igen från tidigare telefoner, med undantag för nya funktioner såsom 4K-inspelning och Oskarp bakgrund. Vid 4K-inspelning är det 30 FPS (bilder per sekund) som gäller, medan vi spela in i 60 FPS med 1080p-upplösning och 120 FPS i 720p. För den främre kameran är maxupplösningen 2 MP (1920×1080 pixlar) för både foto och video, och som väntat imponerar denna inte särskilt mycket.

I Auto-läget är det fortfarande 8 MP-bilder i 16:9-format som gäller, så den som vill ta bilder i högre upplösning behöver byta till det manuella läget som ger större frihet. Vi får här välja mellan upplösningarna 2 MP, 3 MP, 8 MP (16:9), 8 MP (4:3), 15 MP (16:9) och 20,7 MP (4:3). När vi fotograferar i de två mest högupplösta lägena är vare sig HDR eller scenläge tillgängligt, av inte helt självklar anledning. Vi önskar att Sony antingen lät oss välja upplösning på ett friare sätt i Auto-läget eller att de lät oss starta kameran direkt i manuellt läge med kameraknappen, men i övrigt har vi inte mycket att anmärka på.

xperia-z2-camera-software-4 xperia-z2-camera-software-3 xperia-z2-camera-software-2 sony-xperia-z2-screenshot-24

Vi kan tänka oss att nybörjare kan ha vissa svårigheter med att ta in den stora mängd inställningar som finns tillgängliga, men likväl låter detta mer vana användare optimera resultatet i hög grad. De flesta nybörjare lär därtill hålla sig till Auto-läget, där inställningarna är betydligt färre till antalet och inte riskerar orsaka lika stor förvirring.

Oskarp bakgrund

Funktioner som låter användaren välja vilka delar av bilden som skall vara fokuserade återfinns i så gott som samtliga flaggskepp från våren 2014, och inte oväntat har även Sony hoppat på tåget. Funktionen kallas i Xperia Z2 Oskarp bakgrund och fungerar hyfsat väl, även om telefonen vid flera tillfällen misslyckats med att skapa en arbetsbild där sedan nivå av oskärpa väljs. När den väl lyckas blir resultatet förhållandevis naturligt så länge man inte överdriver oskärpans intensitet.

Exempelbilder

Sony Xperia Z2 (8MP 16:9) vs. Sony Xperia Z1 (8MP 16:9)
sony-xperia-z2-camera-sample-0002 sony-xperia-z1-camera-sample-0001

sony-xperia-z2-camera-sample-0004 sony-xperia-z1-camera-sample-0003
sony-xperia-z2-camera-sample-0005 sony-xperia-z1-camera-sample-0004
sony-xperia-z2-camera-sample-0007 sony-xperia-z1-camera-sample-0006
sony-xperia-z2-camera-sample-0008 sony-xperia-z1-camera-sample-0007
sony-xperia-z2-camera-sample-0009 sony-xperia-z1-camera-sample-0008
sony-xperia-z2-camera-sample-0011 sony-xperia-z1-camera-sample-0010
sony-xperia-z2-camera-sample-0013 sony-xperia-z1-camera-sample-0012
sony-xperia-z2-camera-sample-0014 sony-xperia-z1-camera-sample-0013
sony-xperia-z2-camera-sample-0015 sony-xperia-z1-camera-sample-0014
sony-xperia-z2-camera-sample-0016 sony-xperia-z1-camera-sample-0015
sony-xperia-z2-camera-sample-0017 sony-xperia-z1-camera-sample-0016
sony-xperia-z2-camera-sample-0018 sony-xperia-z1-camera-sample-0017
sony-xperia-z2-camera-sample-0019 sony-xperia-z1-camera-sample-0018
xperia-z2-camera-dark xperia-z1-camera-dark
Främre kameran
xperia-z2-front-camera-2 xperia-z1-front-camera
De båda telefonerna presterar som väntat ganska likvärdigt, även om vi tycker att färgåtergivningen i vissa bilder är lite bättre i Z2, men som synes på sista bildparet för bakre kameran kan man se en markant skillnad när ljussättningen är mycket dålig. Här ger Xperia Z2 upphov till betydligt mer naturliga färger. Den förhållandevis goda prestandan vid otillräcklig ljussättning kan även skönjas nedan, dessvärre utan bild från annan enhet för jämförelse.

sony-xperia-z2-camera-sample-night

Liksom föregångaren är Sony Xperia Z2 lite väl glad i att tända fotolampan, som i sin tur oftast gör mer skada än nytta. I de fem sista bilderna i galleriet nedan ville telefonen använda lampan om vi inte manuellt inaktiverade den. Vi uppskattar förstås att fotolampan tänds när den är absolut nödvändig, men vi hade gärna sett att den hölls släckt tills så är fallet.

Galleri 20,7MP (Sony Xperia Z2)

20,7MP 100% crop
Xperia-z2-100-percent-crop

Videoexempel (bör ses i fullskärm och med högsta tillgängliga videokvalitet)

Sony Xperia Z2 1080p 30 FPS

Sony Xperia Z1 1080p 30 FPS

Xperia Z2 bör inte göra någon besviken när det kommer till videoprestanda heller, men för den som vill filma mycket i 4K-upplösning vill vi höja ett varningens finger; i 4K-läge använder telefonen ca 8 MB utrymme i sekunden, eller närmare en halv gigabyte i minuten. Vi märkte därtill att telefonen efter drygt fem minuter blev för varm att kunna fortsätta spela in varpå kameraappen avslutades. Andra användare har rapporterat att själva telefonen startats om på grund av temperaturproblem vid högupplöst videoinspelning men detta har vi inte lyckats uppnå trots flera försök. Vid 1080p-inspelning är problemet lyckligtvis frånvarande.

Nedan finns även ett testklipp med inspelning i 120FPS att beskåda:

Buggar och problem

Utöver den bugg som drabbade oss när telefonen växlade mellan att visa mörkt och ljust innehåll och som vi nämnde i avsnittet om bildskärmen, samt det faktum att telefonen verkar överhettas efter några minuters inspelning av 4K-material, har vi inte drabbats av några nämnvärda buggar.

Batteritiden

Video playback

Brightness configured to match Galaxy Nexus @ 50%. Full screen 16:9 MP4 FWVGA video sample looped via MX Player with HW acceleration enabled
Samsung Galaxy Note 4 3220 mAh (4.4)
1016Minutes
Nvidia Shield 5760 mAh (4.2)
1015Minutes
Sony Xperia Z3C 2600 mAh (4.4)
922Minutes
Sony Xperia Z3 3100 mAh (4.4)
912Minutes
LG G2 3000 mAh (4.2)
862Minutes
Samsung Note 3 3200 mAh (4.3)
852Minutes
Motorola Nexus 6 3220 (5.0)
818Minutes
Sony Xperia Z2 3200 mAh (4.4)
812Minutes
Samsung Galaxy S5 2800 (4.4)
810Minutes
Sony Xperia Z1 Compact 2300 mAh (4.3)
810Minutes
Samsung Galaxy S4 2600 mAh (4.3)
739Minutes
Samsung Galaxy Note 2 3100 mAh (4.3)
648Minutes
Samsung Galaxy S4 Active 2 600 mAh (4.2)
583Minutes
LG G3 3000mAh (4.4)
579Minutes
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
574Minutes
Sony Xperia Z1 (4.2)
560Minutes
LG Optimus 4X HD 2150 mAh (4.0)
556Minutes
HTC One M8 (4.4)
555Minutes
Samsung Galaxy S3 2100 mAh (4.0)
553Minutes
Sony Xperia Z Ultra 3 000 mAh (4.2)
547Minutes
ASUS Padfone Infinity 2400 mah (4.1)
525Minutes
Samsung Galaxy Note 2500 mAh (2.3)
508Minutes
LG Nexus 5 2300 mAh (4.4)
505Minutes
HTC One 2300 mAh (4.1)
483Minutes
HTC One S 1650 mAh (4.0)
477Minutes
HTC One X 1800 mAh (4.0)
450Minutes
ASUS Padfone 1520 mAh (4.0)
429Minutes
Oppo Find 5 2500 mah (4.1)
420Minutes
Sony Xperia S 1750 mAh (2.3)
377Minutes
Sony Xperia Z 2330 mAh (4.1)
360Minutes
Samsung Galaxy Nexus 1750 mAh (4.0)
351Minutes
LG Nexus 4 2100 mah (4.4)
325Minutes
LG Optimus True HD LTE 1830 mAh (2.3)
305Minutes
SE Xperia arc 1500 mAh (4.0)
283Minutes
Sony Xperia P 1305 mAh (2.3)
264Minutes
200
400
600
800

Batteriets kapacitet har fått sig en liten skjuts uppåt från 3000 mAh i Xperia Z1 till 3200 mAh i Z2, vilket inledningsvis ledde oss att tro att vi skulle se en likvärdig eller marginellt förlängd batteritid med tanke på att även skärmen växt till sig en aning. Detta antagande fick ganska snabbt stryka på foten när vi märkte att den nya telefonen var svår att knäcka på endast en dag och att den klarade av mäktiga 13,5 timmar i vårt batteritest, där vi i med enheten flygplansläge repeterar ett videoklipp tills dess att batteriet är urladdat. I kombination med den stora, högpresterande skärmen gör detta Z2 till en bra telefon för den som tittar mycket på film.

Vid måttlig användning hade telefonen allt som oftast laddning kvar även i slutet av andra dagen även utan Sonys batterisparfunktion Stamina Mode, som bör kunna förlänga batteritiden ytterligare en aning. Vid tyngre användning klarade telefonen som sagt av mer än ett dygn utan laddning, och även om det förstås är möjligt att ta död på den på kortare tid så tror vi att få användare har ett användningsmönster som skulle orsaka detta. För dessa användare är det sannolikt bäst att införskaffa ett externt batteri av något slag, men LG G2 möjligen undantagen är Sony Xperia Z2 den i klassen bäst lämpade följeslagaren för den som ställer höga krav på batteritiden.

Spel, prestanda och grafer

I likhet med sina samtida konkurrenter HTC One M8 och Samsung Galaxy S5 har Sony Xperia Z2 utrustats med Qualcomms senaste och mest kraftfulla plattform Snapdragon 801. Både Sony och HTC har valt den lite mindre kraftfulla varianten MSM8974AB medan Samsung sats på MSM8974AC, med en maximal klockfrekvens på 2,5 framför 2,3 GHz. Samtliga flaggskepp har dock mer än tillräckligt med kraft och vi misstänker att Z2:ans extra gigabyte arbetsminne gentemot konkurrenterna gör större skillnad för framtidssäkerheten än en marginellt ökad maxfrekvens för processorn gör.

Vi har under vår testperiod aldrig upplevt att prestandan tryter och har utan undantag kunnat spela samtliga speltitlar vi testade med hög framerate, även om vi som med Snapdragon 800 ibland ser en viss sänkning av denna när det är många objekt som skall renderas samtidigt. När vi tittar på tabellerna för benchmarkresultat ser vi att årets flaggskepp hamnar en bit bakom bland annat Samsung Galaxy Note 3, en skillnad vi tillskriver den optimering som tillverkarna fram tills nyligen använde sig av för kända benchmarks och som förbättrade resultaten genom att konsekvent köra processorn med maxfrekvens.

Vi noterar att Xperia Z2 får ett dåligt resultat i Vellamo HTML5; i linje med vad HTC One X presterar. Detta tycks bero på att Sonys KitKat-mjukvara inte kommer så väl överens med Vellamo vilket leder till att Sunspider-delen av testet inte körs . Samma fel inträffar även när vi testar på vår Xperia Z1 med KitKat.

Available RAM

The available amount RAM after the system has been loaded.
Motorola Nexus 6 (5.0)
2970MB
Samsung Galaxy Note 4 (4.4)
2782MB
Sony Xperia Z2 (4.4
2778MB
Sony Xperia Z3 (4.4)
2748MB
Samsung Note 3 (4.3)
2440MB
Oppo Find 5 (4.1)
1883MB
Nvidia Shield (4.3)
1879MB
LG Nexus 4 (4.2)
1872MB
Samsung Galaxy S5 (4.4)
1856MB
LG Nexus 5 (4.4)
1855MB
LG G2 (4.2)
1853MB
LG G3 16GB (4.4)
1840MB
Sony Xperia Z (4.1)
1839MB
HTC One M8 (4.4)
1827MB
Samsung Galaxy S4 Active (4.2)
1824MB
Samsung Galaxy S4 GPlay (4.2)
1821MB
Samsung Galaxy S4 (4.3)
1821MB
LG Optimus G (4.1)
1816MB
Sony Xperia Z Ultra (4.2)
1801MB
Samsung Galaxy Note 2 (4.3)
1791MB
Sony Xperia Z3C (4.4)
1732MB
Sony Xperia Z1 Compact (4.3)
1703MB
HTC One 32GB (4.3)
1567MB
HTC One Max (4.3)
1565MB
ASUS Padfone Infinity (4.1)
1157MB
Sony Xperia Z1 (4.2)
1157MB
LG Optimus 4X HD (4.0)
977MB
HTC One X (4.0)
976MB
Motorola RAZR (4.0)
928MB
Samsung Galaxy S3 (4.1)
833MB
Samsung Galaxy S2 (4.0)
827MB
Samsung Galaxy Note (4.0)
808MB
Samsung Galaxy Nexus (4.1)
694MB
HTC One S (4.0)
684MB
Sony Xperia s (4.0)
634MB
800
1600
2400

Geekbench2 3.0 Multicore

Geekbench provides a comprehensive set of benchmarks engineered to quickly and accurately measure processor and memory performance.
HTC One M8 4x2.3GHz S801 (4.4)
2864p
Samsung Note 3 S800 4x2.2GHz (4.3)
2835p
Sony Xperia Z1 4x2.2GHz S800 (4.2)
2813p
LG Nexus 5 4x2.2GHz S800 (4.4)
2775p
Sony Xperia Z Ultra 4x2.2GHz S800 (4.2)
2762p
Sony Xperia Z2 4x2.3GHz S801 (4.4)
2685p
Sony Xperia Z1 Compact 4x2.15 GHz S800 (4.3)
2679p
Samsung Galaxy S5 S800 4x2.5GHz (4.4)
2672p
Nvidia Shield 4x1.9GHz Tegra 4 (4.3)
2555p
LG G2 4x2.2GHz S800 (4.2)
2368p
HTC One 4x1.7GHz S600 (4.3)
2004p
HTC One Max 4x1.7GHz S600 (4.3)
1970p
Samsung Galaxy S4 4x1.9GHz S600 (4.3)
1893p
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
1768p
Sony Xperia Z 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.2)
1631p
LG Nexus 4 4x1.5GHz S4 APQ8064 (4.4)
1560p
Samsung Note 2 Exynos 4412 4x1.6GHz (4.3)
1511p
Samsung Galaxy S3 Exynos 4412 4x1.4GHz (4.3)
1220p
Samsung Note Exynos 4210 2x1.4GHz (4.2)
651p
500
1000
1500
2000
2500

3DMark Ice Storm Unlimited Test 1 OpenGL ES 2.0 1080p

3DMark Ice Storm is an OpenGL ES 2.0 benchmark test that uses fixed off-screen rendering at 720p then scales the output to fit the native display resolution of your device. 3DMark Ice Storm Extreme raises the off-screen rendering resolution to 1080p and uses higher quality textures and post-processing effects to create a more demanding load for the latest smartphones and tablets.
Sony Xperia Z3C 720p (4.4)
122FPS
HTC One M8 10800p (4.4)
113FPS
Sony Xperia Z3 1080p (4.4)
111FPS
Sony Xperia Z2 1080p (4.4)
107FPS
Sony Xperia Z1 Compact 720p (4.3)
107FPS
Nvidia Shield Tegra 4 720p (4.3)
107FPS
Samsung Galaxy Note 4 QHD (4.4)
105FPS
Samsung Galaxy S5 1080p (4.4)
105FPS
Samsung Note 3 1080p (4.3)
102FPS
Motorola Nexus 6 1440p (5.0)
94FPS
LG Nexus 5 1080p (4.4)
92FPS
LG G2 1080p (4.2)
92FPS
Sony Xperia Z1 1080p (4.2)
91FPS
Sony Xperia Z Ultra 1080p (4.2)
90FPS
LG G3 QHD (4.4)
86FPS
LG Nexus 4 720p (4.3)
59FPS
Samsung Galaxy S4 1080p (4.3)
52FPS
HTC One 1080p (4.3)
52FPS
HTC One Max 1080p (4.3)
52FPS
Samsung Galaxy S4 GPlay 1080p (4.2)
51FPS
Samsung Galaxy S4 Active 1080p (4.2)
49FPS
Sony Xperia Z 1080p (4.1)
45FPS
ASUS Padfone Infinity 4x1.7GHz S600 (4.1)
44FPS
Samsung Galaxy Note 2 720p (4.3)
8FPS
Samsung Galaxy S3 720p (4.3)
7FPS
20
40
60
80
100

Slutsats

sony-xperia-z2-camera
Sonys nya flaggskepp är ett fall framåt i så gott som alla avseenden, inte minst sett till specifikationerna där vi ser Qualcomms allra senaste plattform Snapdragon 801 och rejält med RAM om 3GB. Av okänd anledning har varken HTC eller Samsung utrustat sina senaste telefoner med samma mängd arbetsminne, trots att Samsungs Galaxy Note 3 redan i höstas debuterade med 3 GB, men både HTC One M8 och Samsung Galaxy S5 har försetts med Snapdragon 801-plattformen varför telefonerna också presterar snarlikt.

Byggkvalité och design är två av de aspekter där Sony utmärkt sig med tidigare flaggskepp, och mycket av designspråket går igen i Z2. Aluminiumramens färgschema har inverterats vilket gör att en större andel av ramen är mörk, och vi ställer oss frågande till hur väl den mörka eloxeringen kommer klara av tidens tand. Enheten är betydligt lättare än sin föregångare, och det märks vid vardagsanvändning. Den ligger däremot inte riktigt lika bra i handen på grund av en lite för skarp kant på baksidan.

Xperia Z2 levereras med Sonys UX-gränssätt som kör ovanpå den för tillfället senaste versionen av Android, 4.4.2/KitKat. Vi känner till stor del igen oss i mjukvaran från tidigare enheter, och den japanska tillverkaren har gjort ett bra jobb med att optimera den för hårdvaran. De nytillkomna funktioner vi funnit har fungerat väl, och genom hela gränssnittet ser vi ett bra flyt. Vi ger dock minuspoäng för Sonys tillgrepp att placera en genväg till sin egen butik i menyn som visas när vi sveper upp från hemknappen.

Vi hade höga förväntningar på kameran, som delar närapå samtliga egenskaper med föregångarna Z1 och Z1 Compact, och telefonen levererade i enlighet med förväntan bra resultat i tillräcklig ljussättning. När omgivningen blir mörkare ser vi dock en fördel för Xperia Z2, som i vår uppfattning levererar mer naturliga färger än Z1 i dessa fall. Den främre kameran är dock, precis som i Z1, inte särskilt bra och ger upphov till en del brus i inomhusmiljöer.

Batteriet på 3200 mAh klarar utan problem av att försörja telefonen med ström även vid tämligen hård användning, och Xperia Z2 klarade därtill av drygt 13 timmar i vårt batteritest – att jämföra med cirka 9 timmar för Z1. En bidragande faktor till den goda batteritiden vid vanlig användning är sannolikt den låga ljusstyrkan i autoläge.

Den svaga bakgrundsbelysningen är vår enda riktiga kritik mot skärmen i Z2, som på alla andra sätt är bättre än den i Z1. I synnerhet betraktningsvinklarna är bättre, mycket tack vare att den 5,2 tum stora skärmen har en IPS-panel, och tack vare att splitterskyddet Sony tidigare envisats med nu är borta så känns pekskärmen betydligt behagligare att använda.

Ljudkvalitén från de inbyggda stereohögtalarna överstiger vida något vi har sett från Sony tidigare, och det är egentligen bara HTC:s One-enheter som har något att sätta upp mot Z2 i detta avseende. Att de liksom i One dessutom är riktade framåt gör att en större del av det klarare ljudet når användarens öron. Vi har dock inte mycket till övers för de medföljande hörlurarna eller för ljudkvalitén vid samtal, som är sämre än tidigare generationer.

Våren 2014 är konkurrensen hårdare än någonsin och HTC One M8 har onekligen lagt ribban högt för den här generationens telefoner. Har Sony Xperia Z2 lyckats peta ned den taiwanesiska telefonen från tronen?

Det korta, enkla svaret blir; inte riktigt. Det hela är dock mer komplicerat än så och precis som i höstas handlar det till stor del om personliga preferenser. Vi tilldelar One M8 segern mot bakgrund av dess makalösa skärm, höga ljudkvalité och det faktum att telefonen ligger mycket bra i handen; tre egenskaper som många uppskattar. Sony Xperia Z2 erbjuder å andra sidan överlägsen batteritid och mer övertygande kameraprestanda samt en överlägsen motståndskraft mot elementen.

De båda telefonerna ligger i en klass för sig själva gällande hårdvarukonstruktion och byggkvalité och i detta avseende är det i våra ögon ett närmast dött lopp, som endast avgörs på mållinjen av den enskilda konsumentens personliga preferenser gällande materialval och storlek.

Trots att det måhända inte räckte ända fram till en ensam topplacering kan vi varmt rekommendera Sony Xperia Z2 till den som söker en ny Androidtelefon i sommar.

swedroid-badge-rekommenderar-xperia-z2

Mest kommenterat

  1. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
  2. Kommer du skaffa Samsung Galaxy Note 10 eller Note 10 Plus?
  3. Samsung Galaxy Note 10+ 5G kammar hem förstaplatsen på DxoMarks topplista
  4. Samsung Galaxy Note 10 Plus+ har världens bästa mobilskärm enligt DisplayMate
  5. OnePlus kommer släppa 5G-telefon globalt senare i år
  6. Löst rykte: Samsung kommer släppa smartphone med grafenbatteri inom två år

Mest läst

  1. Google förklarar resonemanget bakom Androids nya gestnavigering
  2. Löst rykte: Samsung kommer släppa smartphone med grafenbatteri inom två år
  3. Samsung Galaxy Note 10+ 5G kammar hem förstaplatsen på DxoMarks topplista
  4. Spotify tog bort sin widget i senaste uppdateringen
  5. Misfit presenterar smartklockan Vapor X
  6. HTC:s senaste telefon är inte ens en HTC

  7. Visa topplistan

Undersökningar

Kommer du skaffa Samsung Galaxy Note 10 eller Note 10+?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om

Survey