Recension:Vi testar Samsung Galaxy S6 edge+

Postat:
18:03 - 2015-10-19
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

I början av april i år publicerade vi vår dubbelrecension av Samsungs senaste flaggskepp ur Galaxy S-familjen; Galaxy S6 och S6 Edge.

Något som genast stod klart var att Samsung i och med den sjätte generationen S-telefoner tog ett stort steg framåt vad gäller byggkvalité, design och lyxkänsla. Aldrig förut har en Samsung-telefon känts lika lyxig som S6-familjen.

Vi konstaterade vidare att Samsung hade lyckats mycket väl med kameran, som vi utsåg till bäst på marknaden. Många konsumenter väntade dock på en större Samsung-telefon, en ny Galaxy Note, den femte i ordningen.

Besvikelsen blev stor när Samsung meddelade att de inte hade några omedelbara planer på att släppa Galaxy Note 5 på den europeiska marknaden, men samtidigt meddelades det att Europa istället skulle få Galaxy S6 edge+: en telefon med en rejäl skärm på 5.7 tum och till stor del samma hårdvarubestyckning som Note 5, men med edge-familjens tämligen unika svängda skärmkanter och utan Note-familjens stylus.

Då nya S6 edge+ i mångt och mycket är identisk med de mindre syskonen S6 och i synnerhet S6 edge kommer vi i den här recensionen nästan uteslutande avhandla det som skiljer dem åt: skärmen och batteritiden. För resterande delar hänvisar vi till vår Galaxy S6 och S6 edge-recension.

Specifikationer Samsung Galaxy S6 Edge Plus
ReleasedatumHösten 2015
Processor2,1GHz octa-core
PlattformSamsung Exynos 7 Octa 64-bit
GrafikkretsMali-T760
RAM-minne4GB
Inbyggt minne32/64GB / ingen plats för minneskort
Skärm5,7" / WQHD - 1440x2560 pixlar / 515PPI
SkärmtypSuper AMOLED / 16:9 / 89,57 cm² / ~76,5% av fronten
Kamera16MP
Främre kamera5
Vikt153g
Höjd, bredd, djup154,4 x 75,8 x 6,9mm
Batteri3000mAh
KommunikationmicroUSB, USB 2.0, Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
SensorerGPS+GLONASS+Beidou, accelerometer, gyro, magnetometer, närhetssensor, fingeravtrycksläsare, halleffektsensor, barometer, pulsmätare
FM-radio / NFCUppgift saknas / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE kat. 6
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har en skärm som sluttar ner längs höger- och vänstersidorna.
Mer infoMer info om Samsung Galaxy S6 Edge Plus på Androidenheter.se

I kartongen

samsung-galaxy-s6-edge-plus-box-01


Samsung levererar Galaxy S6 edge+ i en mestadels vit kartong av god kvalité, med ”Samsung Galaxy S6 edge+” trycks i mellangrå text på locket. Då locket lyfts av möts vi av telefonen högst upp och övrigt innehåll nedan denne.

Kartongens innehåll är som följer:

* Samsung Galaxy S6 edge+ (blå)
* Laddadapter (vit, 9V=1.85A + 5V=2.0A)
* USB-kabel (vit, cirka 1 meter lång)
* Trådburet headset (vitt, svars- samt volymknapp, in-ear)
* Metallstift för SIM-kortsläden
* Diverse dokumentation

För ovanlighetens skull skickar Samsung alltså med ett headset i kartongen, något som numera är ganska sällsynt bland de större tillverkarna.

Vi kan i vanlig ordning inte svära på att innehållet i vår kartong motsvarar det andra kunder får. Beroende på återförsäljare och olika kampanjer kan innehållet variera. Är innehållet av stor vikt rekommenderar vi som alltid att ni kontaktar er favoritåterförsäljare innan ett eventuellt köp.

Utseende, konstruktion, knappar, anslutningar, sensorer

samsung-galaxy-s6-edge-plus-08


Utseende, konstruktionen och material är i princip helt identiska med det mindre syskonet S6 edge som vi recenserade i våras – S6 edge+ är som en cirka 10% större exakt kopia. Samsung använder sig med start i år av en gedigen lättmetallram och heltäckande glas på både front och baksida för sina flaggskeppstelefoner.

Kvalitetskänslan är hög, men vi oroas över att telefonen på grund av allt glas riskerar att vara ganska skör, om man skulle råka tappa den. Med tanke på hur halkigt glaset är är det inte ett osannolikt scenario. Knapparna, såväl volym och ström som hemknappen, bjuder på ett bra och distinkt motstånd vid ”klick” och sticker ut precis lagom mycket från metallramen för att man enkelt skall kunna treva sig fram i blindo.

Telefonen ligger skapligt väl i handen, men den svängda skärmen och dess sluttande långsidor skapar lite väl skarpa kanter utmot baksidan, vilket inte känns helt optimalt i handen. Att vi därtill ibland kommer åt den svängda pekskärmen av misstag, våra fingrar viras runt telefonens baksida och nuddar vid skärmens sidor skapar en och annan frustration.

Läs mer ingående om design och konstruktion i vår recension av Galaxy S6 edge.

Storleksjämförelse
samsung-galaxy-s6-edge-plus-storleksjamforelse

Bildskärm och digitizer

samsung-galaxy-s6-edge-plus-07
Bildskärmen är av Super SMOLEd-typ, på 5.7 tum och har en upplösning på 2560 x 1440 pixlar, även kallat WQHD. Pixeldensiteten är på 515 PPI, vilket ger en finfin skärpa. I vanlig AMOLED-anda är färgåtergivningen kraftfull, men Samsung tycks samtidigt ha sansat sig och inte gått till en AMOLED-typisk överdrift. Färgerna känns neutralt kraftfulla och skapar inte några morotsfärgade hudtoner.

Det som gör edge-familjen speciell är de svängda långsidorna som gör det möjligt att se aviseringar, klockan och meddelanden från sidan, när telefonen exempelvis ligger på ett bord. Vi skrev följande i vår recension av S6 edge:

Kontentan [med den svängda skärmen] är egentligen att skärmen i Edge ser häftig och science fiction-liknande ut.

När vanliga gränssnittet visas verkar innehållet rinna ner längs kanterna. Denna flytande effekt är intressant då vi inte sett den tidigare. Effekten blir särskilt påtaglig i vissa lägen, som när en ikon flyttas mellan hemskärmar och ikonen du håller i nästan ser ut att hamna utanför skärmen.

Kanten är även väldigt len och behaglig att glida över med tummen. Utöver estetiken har kantskärmen även en viss praktisk funktionalitet som nås från kategorin ”Kantskärm” bland inställningarna. Användare kan ange fem favoritkontakter för sidoskärmen genom att svepa över en liten flik som visas upptill längs högerkanten på hemskärmen.

Samsung kallar finessen ”People Edge”. När Edge ligger vänd nedåt på ett bord och en av de fem kontakterna ringer lyser kanterna upp i just deras färg. På så vis kan du se vem som ringer utan att bli störd av ringsignal och välja om du vill svara eller inte. Vi ser dock ingen större fördel i detta, men funktionen kan säkert komma väl till pass för vissa användare. Kantskärmen kan även agera aviseringslampa för mejl, SMS och missade samtal.

En annan kantfiness är en nattklocka som under angivet intervall (max 12 timmar) visas när övriga skärmen är släckt. Sista funktionen är en informationsström som bland annat kan visa tid, aviseringar, väderuppgifter och rubriker från diverse nyhetskällor som Yahoo. Flödet aktiveras genom att svepa snabbt fram och tillbaka över kanten när skärmen är släckt. Det är svårt att få till svepet och den här funktionen fungerar långt från optimalt i nuläget.

Kameran

samsung-galaxy-s6-edge-plus-13
Följande kapitel är kopierat från vår recension av S6 edge från i våras:

Samsung började hajpa kameran i Galaxy S6 redan innan mobilen presenterades. Företaget utlovade en ”intelligent och fantastisk” kamera som skulle kunna ta bra bilder under alla förhållanden. De två S6-enheterna har fått en 16MP-kamera (F2,2 → F1,9) med optisk bildstabilisering och en främre 5MP-kamera (F2,4 → F1,9).

Enligt Samsungs marknadsföring släpper huvudkameran in 34% mer ljus än tidigare och främre kameran hela 60% mer ljus. Ett dubbeltryck på hemknappen startar kameran, även när skärmen är släckt och när fingeravtrycksautentiseringen är aktiv. Kamera-appen startar mycket snabbt och det är en intuitiv lösning (nästan bättre än en dedikerad kameraknapp), vilken gjorde att vi plockade fram kameran oftare.

Något vi gillar med kameran i S6 är att den i stil med senaste Iphone-modellerna ofta tar en fin bild på första försöket. Under bra ljusförhållanden är det bara att dubbeltrycka på hemknappen, eventuellt ange fokus, trycka av och lita på att mjukvaran sköter resten – vilket oftast var fallet. Bilder tas ovanligt snabbt, nästan ögonblickligen, till skillnad mot föregångaren.

Mjukvaran har tre olika lägen för HDR: ett automatiskt läge som själv avgör när HDR ska användas samt lägen då HDR alltid är på eller av. En handfull effekter kan appliceras på fotografierna, som ”tecknat” och ”antik”, vilka syns i realtid i sökaren. Fler går att ladda hem separat.

Det finns självutlösning via timer och det går naturligtvis att välja upplösning och bildförhållande. En finess Samsung tog upp i sin marknadsföring är möjligheten att hålla ett rörligt objekt i fokus automatiskt, exempelvis någon som cyklar.

För de som föredrar manuell kontroll finns ett ”Pro”-läge där bland annat ISO och exponering kan kalibreras. Mjukvaran innehåller bland annat även lägen för selektiv fokus, för slowmotion-video och panoraman.

HTC One M9 —————————- Galaxy S6 —————————- Galaxy S6 Edge


Samsung menar att de förbättrat fjolårsmodellens bildkvalitetsmässigt skapligt kompetenta kamera. När vi analyserar bilderna kan vi inte annat än instämma. Bilderna imponerar, även om vi i sällsynta fall uppfattar en viss överexponering och ett visst brus.

Skärpan är klart bättre än vad HTC One M9, den just nu närmaste konkurrenten i Androidvärlden, kan leverera. Även mindre detaljer på stora avstånd, såsom kvistar, grässtrån och blad, går i regel att urskilja då bilderna betraktas i fullstorlek. Något som alltså inte gäller för One M9.

Samsung tycks vidare ha lyckats förhållandevis väl med linsen och vi kan se att fokus och skärpa bibehålls relativt väl även ut i bildens ytterkanter och hörn. Detta är annars ett vanligt problem i mobilkameror, där skärpan ofta blir sämre ju längre ut från bildens mittpunkt man kommer. Färgåtergivningen är kraftfull och bra men vi upplever att HTC One M9, som levererar lite mindre mättade bilder, i vissa lägen är den mer realistiska av de tu.

Samsung har som vi nämner några stycken högre upp i recensionen inte gjort om samma tabbe som när de lanserade föregångaren, vilken ofta var förtretligt långsam att finna fokus men framför allt att ”ta” bilden (även om detta senare fixades med en mjukvaruuppdatering). Där Galaxy S5 ofta behövde 5-6 sekunder innan den var redo att ta nästa bild, även med HDR inaktiverat, är S6 och systern S6 Edge blixtsnabba — kanske de snabbaste vi har testat på Swedroid.

När vi sammanfattar kvaliteten på bilderna tagna med Samsung Galaxy S6 samt S6 Edge är det tydligt att Samsung har lyckats tämligen väl. Konkurrenten HTC får se sig slagen med en klar marginal och den som värderar kameran högt, och står i valet mellan Samsung och HTC, gör sannolikt klokt i att välja den förstnämnda.

Buggar och problem

Vi har inte haft några nämnvärda buggar eller andra problem, utöver att den svängda skärmen ibland leder till ofrivilliga tryck. Detta är dock något man snabbt lär sig att undvika genom att anpassa sitt handhavande lite grann.

Batteritiden

Batteritiden har under vår testperiod varit bra men inte enastående. S6 edge+ har ett större batteri än lillebror S6 edge, 3 000 mAh mot 2 600 mAh, men skärmen är samtidigt klart större och förbrukar som sådan med energi.

Allt som allt upplever vi att edge+ har en noterbart men inte markant bättre batteritid. Vi klarar oss nästan alltid genom en hel arbetsdag inklusive pendling, men marginalerna är relativt små. Batteriet är icke utbytbart, vilket är ett trendbrott för Samsung för 2015 tillsammans med frånvaro av minneskortplats. Detta har skapat en del frustration bland vissa konsumenter. Som plåster på såren bjuder Samsung dock på en mycket effektiv snabbladdare inkluderad i kartongen, maximalt 9V=1.85A, som laddar telefonen från tom till full på blixtsnabba 85 minuter.

[bench]17battery|galaxy s6 edge+[/bench]
I vårt Futuremarks PCMark Work Life-test mäter vi upp väldigt imponerande 461 minuter, vilket förvisso inte riktigt placerar edge+ i topp men heller inte långt ifrån. Vi upplever inte att batteritiden vid ett mer verkliga världen-baserat användande är riktigt så imponerande som PCMark-testet vill göra gällande, men som helhet har vi lite att klaga på.

Slutsats

Kompenserar Samsung Galaxy S6 edge+ för Samsungs beslut att inte sälja Note 5 i Europa under 2015? Delvis, ja. Men för den som tycker om att använda den i Note-familjen medföljande stylusen för att styra/använda telefonen så är inte edge+ ett alternativ.

De svängda skärmlångsidorna kan både ses som en styrka och som en svaghet, helt och hållet beroende på ens personliga preferenser. Vi tycker om hur läckert och futuristiskt det känns med den här unika skärmen, men samtidigt ligger en mer traditionell telefon bättre i handen och leder till färre skärmtryck av misstag.

Vi ställer oss därtill frågande till hur väl en telefon med en så pass exponerad skärmyta som edge+ har hanterar ett fall mot ett hårt underlag. På grund av skärmen som sveper sig runt nästan hela telefonens front så är sannolikheten för att skärmen vid ett fall skall komma i kontakt med underlaget större.

Samsung Galaxu S6 edge+ är som sammanfattning precis som S6 och S6 edge en väldigt bra telefon som står sig i en jämförelse med vilken annan telefon på marknaden som helst. Inte minst är kameran och skärmen av absolut toppkvalité. Men vi kan inte komma ifrån att vi tycker att det är trist att vi Europa inte får välja fritt mellan Note och edge, utan att Samsung gjorde valet åt oss.
SWEDROID-REKOMMENDERAR-UTMARKT-PRODUKT
Vi kan alltså konstatera att Galaxy S6 Edge+ precis som S6 håller hög klass vad gäller byggkvalitet, materialval, kamera, prestanda, design och helhetskänsla, men om ni är suga på att slå till bör ni se till att ta med er den stora plånboken: edge+ kostar i dagsläget från 7 600 kronor och uppåt vilket är cirka 1 800 kronor mer än den lite mindre S6 edge och hela 2 700 kronor mer än fjolårsmodellen Galaxy Note 4 som står sig mycket väl än idag.

[P_REVIEW post_id=128983 visual=’full’]