Samsung introducerar viktelefonen Galaxy Z Flip 5 med stor yttre skärm

Postat:
13:00 - 2023-07-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Samsung har nyss offentliggjort Galaxy Z Flip 5 som erbjuder det klassiska viktelefonsformatet fast i en modern tappning. Flip är Samsungs överlägset mest populära foldable. En av de största nyheterna är en betydligt mer rymlig yttre panel, något enheten har gemensamt med andra viktelefoner som släppts i år.

Yttre panelen mäter 3,4 tum på diagonalen och erbjuder Super AMOLED-teknik, 720 x 748 pixlar, 306ppi och 60Hz. Skärmytan är 3,78 gånger större än i föregångaren. Samsung kallar skärmen för ett ”Flex-fönster” som kan visa olika typer av praktiska widgetar för att exempelvis se aviseringar, kolla vädret, styra musikuppspelning, läsa nyhetsrubriker, med mera.

Användare får även tillgång till snabbinställningar och Samsung Wallet via den yttre skärmen. De kan svara på textmeddelanden tack vare ett komplett QWERTY-tangentbord. Tanken är att användare ska kunna göra mer utan att behöva fälla upp konstruktionen för att blotta huvudskärmen. Den inre AMOLED-panelen är 6,7 tum med 2640 x 1080 pixlar, det mycket avlånga bildförhållandet 22:9, samt en adaptiv uppdateringsfrekvens mellan 1–120Hz.

Samsungs skriver att konstruktionens tålighet förbättrats. Huvudskärmen skyddas av ett ”chockspridningsskikt”. Gorilla Glass Victus 2 täcker både den yttre skärmen och bakstycket. Gångjärnet har en ny design som är tänkt att absorbera stötar och det tillåter att de två halvorna fälls ihop platt, utan glapp. Konstruktionen är IPX8-klassad vilket innebär att enheten är vattentät men inte dammtät. Telefonen har yttermåtten 71,9 x 85,1 x 15,1 millimeter hopfälld och 71,9 x 165,1 x 6,9 millimeter utfälld, med en vikt på 187 gram.

Flaggskeppsprestanda erbjuds genom Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, 8GB RAM och 256GB eller 512GB lagringsutrymme. Samsung nämner inte vilka minnestyper som används men det bör vara LPDDR5 och UFS 4.0.

Flip 5 stödjer dubbla nummer genom att kombinera nano-SIM och eSIM. Samsung listar Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, samt ett 3700mAh-batteri med 25W-laddning, trådlös laddning och omvänd trådlös laddning. Det innebär att enheten kan ladda andra Qi-kompatibla enheter trådlöst. För biometrisk verifiering erbjuds en kapacitiv fingeravtrycksläsare längs sidan. Telefonen kör Android 13 och One UI 5.1.1.

Kamerorna

Huvudkameran har 12MP, bländartalet f1,8 och optisk bildstabilisering. På bakstycket sitter även en supervidvinkelkamera med 12MP, bländaren f2,2, pixelstorleken 1,12μm och 123 graders synfält. Frontkameran i utfällt läge har 10MP. Kamerasystemet erbjuder 10x digital zoom.

När konstruktionen är hopfälld kan huvudkamerorna användas för självporträtt med yttre panelen som sökare. Det går att granska och justera bilder utan att fälla upp enheten. Samsung nämner även att vid fotografering av andra personer kan personen som fotograferas se en förhandsvisning av sig själv i den yttre skärmen.

Pris och tillgänglighet

Samsung Galaxy Z Flip 5 kan förbeställas från och med idag och blir tillgänglig 11 augusti. Priset för modellen med 256GB lagring är 13 990 kronor.

Telefonen kommer få fem års säkerhetsuppdateringar och fyra generationers OS-uppdateringar.