Samsung kommer tillverka sin sista traditionella LCD-panel i år

Postat:
12:03 - 2020-04-02
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
10

Samsung är den smartphonetillverkare som i störst och längst utsträckning använt AMOLED-paneler, inte minst för att företaget själv har tillverkat skärmarna. Redan Galaxy I7500 från 2009 erbjöd exempelvis AMOLED-skärm. Apple bytte till OLED först i och med Iphone X hösten 2017.

Samsungs Super AMOLED-paneler fick inledningsvis viss kritik för sin PenTile-matris. Hur subpixlarna arrangerades kunde nämligen påverka skärpan för lägre upplösningar. Senaste åren har dock Samsung gång på gång kammat hem diverse utmärkelser för ”bästa panel” i sina flaggskepp.

OLED är även den mer avancerade tekniken jämfört med LCD, utan bakbelysning och med pixlar som kan släcka sig själva. Sommaren 2014 svarade 48 % på Swedroid att de föredrar OLED, medan 25 % på den tiden ansåg att LCD hade större förtjänster.

Samsung kommer nu att lägga ned sin produktion av traditionella LCD-skärmar helt, innan slutet av året. Elektronikjätten har två fabriker för ren tillverkning av LCD-skärmar i Kina och två produktionslinjer för LCD i Sydkorea. Anläggningarna i hemlandet kommer istället att anpassas för tillverkning av ”quantum dot”-paneler. Samsung har ännu inte bestämt vad som kommer ske med fabrikerna i Kina.