Swedroid summerar androidåret 2012 – det här hände [Årskrönika]

Postat:
15:44 - 2012-12-31
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
18

Swedroid summerar androidåret 2012 – det här hände [Årskrönika]

I vanlig ordning kan vi i slutet av december blicka tillbaka på ett händelserikt och spännande androidår. Googles plattform växer och utvecklas fortfarande i rask takt och under årets tredje kvartal körde 75 % av alla levererade smartphones Android.

Redan i början av september aktiverades 1,3 miljoner nya androidenheter varje dag och kring samma tidpunkt hade totalt en halv miljard enheter aktiverats. Vi ska nu gå igenom det gångna årets höjdpunkter och milstolpar i androidvärlden. Vad hände egentligen under dessa 12 månader – vad fick vi se och ta del av och vilka var de största nyheterna? Häng med!

Sony Xperia S under CES

Sony Xperia S

Året inleddes med mässan CES i Las Vegas under vilken vi fick se en ny toppmodell från Sony Mobile: Xperia S. Enheten var del av den första vågen av Xperia-modeller efter att Sony köpt ut Ericsson från den gemensamma mobilsatsningen.

Xperia S har en 4,3-tumsskärm med HD-upplösning som på den tiden satte rekord i pixeldensitet och skärpa med sina 342PPI. Tyvärr valde dock Sony att använda sig av ett något mindre kraftfullt chip, det dubbelkärniga Qualcomm MSM8260, vilket satt i fjolårets toppmodeller som HTC Sensation.

Xperia S är en uppskattad enhet i Swedroids community och har sedan lanseringen varit en av de högst betygsatta enheterna på Androidenheter.se.

Webbläsaren Chrome släpps för Android

chrome-for-android-test-3chrome-for-android-test-1

Googles egna webbläsare Chrome, vilken för datorer enligt vissa siffror är världens största, släpptes för Android i början februari. Vid tidpunkten för lanseringen var Chrome för Android bara tillgängligt i USA men någon månad senare kunde även vi i Sverige ladda hem browsern genom officiella kanaler.

Några av fördelarna med Chrome för Android är synkronisering med datorversionen, inklusive öppna flikar, samt ett smidigt system för att hantera dessa flikar genom ett kortleksliknande gränssnitt. Vi fick i samma veva reda på att Chrome i sinom tid skulle bli Androids nya standardwebbläsare.

Canonical presenterar Ubuntu för Android

ubuntu-for-android

I slutet av februari presenterades Ubuntu för Android med frasen ”det finns en PC som försöker ta sig ut”. Tanken är att Ubuntu och Android ska kunna köras sida vid sida och dela samma kernel – något som är möjligt genom att båda systemen är Linux-baserade.

När man kopplar sin mobil till en skärm förvandlas enheten till en fullfjädrad, stationär Ubuntu-dator. Samtidigt kan man fortsätta använda mobilens telefonfunktioner och ha tillgång till alla enhetens filer.

Inledningsvis såg det ut som att entusiaster skulle kunna installera lösningen själva förutsatt att mobilens hårdvara uppfyllde kraven. Det visade sig dock senare att en tillverkare måste hoppa på tåget först och vi har ännu inte sett eller hört talas om en mobil med Ubuntu för Android.

MWC och nya flaggskepp från HTC, Huawei och LG

HTC_One_X-in-the-hand_2

Den 26:e februari fick vi till sist se vad HTC haft i görningen och den taiwanesiska tillverkarens nya värsting One X presenterades. Det var en av de första enheterna som utrustats med Nvidias nya fyrkärniga chip Tegra 3. One X fick mycket beröm för sin skärm och relativt avancerade kamera.

Under Mobile World Congress fick vi även ett offentliggörande av fyrkärniga Huawei Ascend D Quad med Huaweis egna quad-core-chip K3V2. Vi såg mer fyrkärnigt, nämligen LG Optimus 4X HD vilken precis som One X vaknar till liv genom Nvidias Tegra 3-plattform.

Google Play ersätter Market

google-play-store

I början av mars bytte Google namn på sin applikationsbutik från Market till Play Store. Sökjätten ändrade samtidigt namnet på sina övriga tjänster som tidigare var del av Market och vi fick se presentationer av Play Music, Play Books, Play Movies och Play Magazines.

Dessa tjänster finns fortfarande inte i Sverige men de som är nyfikna kan kika på vår genomgång av vad vi går miste om. Google har naturligtvis som mål att introducera hela butiken i så många länder som möjligt så förhoppningsvis öppnas alla avdelningar av Play Store upp för Sverige förr eller senare.

Swedroid lanserar Androidenheter.se

Androidenheter.se - en guide i androiddjungeln

Androidenheter.se är naturligtvis inte en milstolpe under androidåret som gått men databasen över de androidenheter som finns i Sverige blev i slutet av mars ett nytt tillägg till Swedroids community.

Sajten bjuder bland annat på detaljerad statistik, topplistor, aktuella lägstapriser samt avancerade jämförelse- och sökfunktioner. Därtill innehåller självklart databasen specifikationer, bilder, videor och betyg för de androidenheter som går eller har gått att köpa i Sverige.

Instagram släpps för Android

instagram

De flesta skulle förmodligen inte placera Instagram för Android på sin lista över årets största androidhändelser. Den extremt populära bilddelningsapplikationen, ett slags litet socialt nätverk för foton, var dock en av de iOS-appar som flest hoppades skulle komma till Android.

Att appen släpptes för Android underströk något viktigare: att riktigt stora utvecklare inte har råd att ignorera Android då Googles plattform blivit så pass stor och populär. Androidversionen av Instagram laddades ned en miljon gånger på releasedagen i början av april och företaget köptes upp av Facebook för en miljard dollar ett par dagar senare.

Project Glass – Googles sci-fi-glasögon med förstärkt verklighet

Sergey Brin är Batman

Sergey Brin är Batman

Vi hörde ryktet redan i början av februari och den fjärde april presenterade Google Project Glass: ett slags datorglasögon med förstärkt verklighet.

Konsumentversionen av dessa glasögonen ligger fortfarande långt bort i tiden men de utvecklare som beställt Project Glass kommer snart börja få prototyper. Konceptvideon nedan förklarar Googles vision bättre än ord.

Google släpper molnlagringstjänsten Drive

google-drive

Den 24:e april släppte internetgiganten den egna molnlagringstjänsten Drive. Tjänsten låter dock användare göra så mycket mer än att bara lagra filer på nätet och Drive ersatte nätkontorssviten Docs helt och hållet.

Samsung presenterar Galaxy S3 – blir världens mest sålda smartphone

samsung-galaxy-s3-promo

Den tredje maj presenterade Samsung till sist sin nya efterlängtade toppmodell Galaxy S3. Efter månader av spekulationer, rykten och en lång serie mer eller mindre osannolika produktbilder offentliggjordes Galaxy S3 med mycket pompa och ståt under ett evenemang i London.

Man kan tycka vad man vill om både Samsung och Galaxy S3, men den sydkoreanska tillverkarens flaggskepp blev årets mest omskrivna telefon i androidvärlden. Under tredje kvartalet blev den även världens mest sålda smartphone och Samsung lyckades därmed bräcka tuffaste konkurrenten Apple.

Oracle stämmer Google, förlorar striden

oracle-vs-google-550x366

Androids succé har gjort att vissa företag vill ha en del av framgångskakan. Oracle är ett av dessa företag då den amerikanska mjukvarujätten stämde Google på stora summor, bland annat med Googles användande av 37 stycken Java-API-anrop i Android som grund.

Oracle förlorade stort och detta var tyvärr bara ett av många beklagliga exempel på stämningar och rättstvister i mobilvärlden under 2012.

Google och Asus släpper billiga surfplattan Nexus 7

nexus_7_mic

I slutet av juni presenterade Google den första surfplattan i egna Nexus-serien. Den heter Nexus 7 och hårdvaran är tillverkad av det taiwanesiska elektronikföretaget Asus.

Nexus 7 bjuder precis som övriga Nexus-enheter på en oförändrad variant av Android med uppdateringar direkt från Google. Plattan har som namnet antyder en sju tum stor skärm och har därtill begåvats med ett fyrkärnigt Tegra 3-chip, 1GB RAM och NFC.

Det mest anmärkningsvärda med Nexus 7 är dock priset då den bara kostar 199 dollar i USA. Här i Sverige går 32GB-modellen på runt 2200kr.

Stor ny version av plattformen: Android 4.1 Jelly Bean

android-jelly-bean-statue-logo-statue

I samband med att Nexus 7 lanserades fick vi även se en stor ny version av Googles mobilplattform. Android 4.1 Jelly Bean kom drygt ett halvår efter att Ice Cream Sandwich släpptes.

Anroid 4.1 för bland annat med sig ett mjukare och snabbare gränssnitt genom något Google kallar ”Project Butter”, förbättrade aviseringar och prisbelönta Google Now.

Innovativa Google Now – utses till årets uppfinning

google-search-logo

En av nyheterna i Android 4.1 är Google Now som är del av den nya sökapplikationen. Google Now är en mycket innovativ finess som ger svar på frågor utan att du själv behöver ställa dem.

Appen utsågs rentav till årets uppfinning i mitten av november av Bonnier-ägda vetenskapstidskriften Popular Science, med följande motivering:

“Voice interfaces like Siri seem outdated by comparison. With Google Now, you don’t pull the phone out when an idea occurs to you. You pull it out when an idea occurs to it.”

Apple inför säljstopp för Galaxy Nexus i USA

Samsung Galaxy Nexus, promobild

En av patentkrigets största följder i år var att Apple lyckades införa säljstopp för Galaxy Nexus i USA. Apple ansåg att Galaxy Nexus inkräktade på fyra patent som bland annat hade att göra med att låsa upp en mobil med en sveprörelse, kontextuella hyperlänkar och förenad sökning.

Tillverkaren övertygade en domare att Apple skulle drabbas av irreparabla skador om Galaxy Nexus fortsatte att säljas och under en period gick det inte längre att köpa Nexus-mobilen i USA.

Ouya – en androidbaserad spelkonsol för $99

ouya-spelkonsol-android

En av de androidenheter som genererat många spaltmeter på androidsajter världen över är spelkonsolen Ouya. Med öppen hårdvara som är ”byggd för att hackas” till ett lågt pris, 99 dollar, lyckades företaget skapa en del uppmärksamhet i mitten av sommaren. Det Kickstarter-finansierade projektet sägs nå konsumenter i april nästa år.

Samsung förlorar mot Apple, döms att betala över en miljard dollar

Samsung vs Apple

I slutet av augusti föll juryns dom i rättegången mellan Apple och Samsung. Den sydkoreanska tillverkaren hade blivit stämd av Apple, främst för att ha plagierat deras design, och Samsung förlorade stort.

Samsung dömdes att betala över en miljard dollar till Apple i skadestånd och elektronikjätten var naturligtvis besviken över domslutet:

“Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices. It is unfortunate that patent law can be manipulated to give one company a monopoly over rectangles with rounded corners, or technology that is being improved every day by Samsung and other companies … This is not the final word in this case or in battles being waged in courts and tribunals around the world, some of which have already rejected many of Apple’s claims.”

HTC lanserar världens första 1080p-mobil i Japan: J Butterfly

nexusae0_HTC-J-Butterfly-HTL21-3V-white

I höstas släpptes J Butterfly i Japan. Enheten kännetecknas av en fem tum stor skärm som begåvats med 1080p-upplösning, så kallad Full HD, vilket innebär 1920 x 1080 pixlar och 440PPI i pixeltäthet.

Den taiwanesiska tillverkaren följde sedan upp J Butterfly med amerikanska varianten Droid DNA. Sedan dess har i stort sett alla tänkbara androidtillverkare hoppat på 1080p-tåget och vi kommer få se många mycket högupplösta mobiler i början av 2013.

LG och Google släpper nya Nexus-mobilen Nexus 4

LG Nexus 4 promobild

Redan i slutet av februari dök det upp ett rykte som viskade att LG inlett samtal med Google om att få tillverka den nästa Nexus-mobilen. Hela hösten fick vi bekräftelse efter bekräftelse, om än inofficiella sådana, att LG faktiskt skulle släppa den kommande Nexus-telefonen.

LG Nexus 4 var knappast någon hemlighet när den väl presenterades den 29:e oktober. Enheten har utrustats med 2GB RAM, fyrkärniga chipet Qualcomm Snapdragon S4 Pro och en 4,7-tumsskärm med WXGA-upplösning. Nexus 4 har kallats ”världens bästa androidmobil” av ledande amerikansk teknikpress och säljs till ett ruskigt lågt pris i Play Store i vissa delar av världen.

Efterfrågan har dock tyvärr varit långt större än tillgången och många som velat lägga beslag på ett exemplar har misslyckats gång på gång.

Android 4.2 Jelly Bean

Android 4.1 Jelly Bean

Vi fick inte bara se en stor ny version av Android i år utan två – båda är dock del av Jelly Bean. Android 4.2 presenterades naturligtvis i samband med lanseringen av Nexus 4 och även om nyheterna inte var lika många som i Android 4.1 fick vi se en del trevliga tillägg och finslipningar.

Några av nyheterna är fotosfärer, ett gestbaserat tangentbord, en ny och välbehövlig klockapp, stöd för flera olika användare på surfplattor, snabbinställningar i notifikationsfältet och finputsade aviseringar.

Har vi missat något i vår genomgång av androidåret 2012? Vad tycker ni var den största och bästa nyheten under 2012 och vad hoppas ni få se under året som kommer? Vi tackar för året som gått och önskar alla läsare ett riktigt gott nytt år! Om drygt en vecka blir det rivstart i och med CES och vi tror och hoppas naturligtvis på att 2013 kommer bjuda på många spännande överraskningar och tekniska framsteg.

Skriv fritt men var god följ vår kommentarspolicy. Tack!