Test av nya hemskärmsappen Chameleon Launcher for Phones

Postat:
16:20 - 2013-03-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
22

I natt släpptes till sist telefonvarianten av hemskärmsappen Chameleon Launcher, efter ett par månader i betastadiet. Applikationen började som ett Kickstarter-projekt och gavs ut i skarp version i Play Store i september förra året. Fram tills idag har dock Chameleon bara gått att köra på surfplattor. Vi ska nu kika på helt nya telefonversionen av hemskärmsappen.

Precis som originalet har releasen för mobiler fokus på widgetar av olika slag. Användare kan som vanligt fylla hemskärmar med appgenvägar och widgetar, men i Chameleon är widgetarna det centrala. Appen bjuder på widgetar för kalender, klocka, Facebook, Twitter, Instagram, väder, Gmail, Google+, RSS, snabbinställningar och YouTube. Fler widgetar är på ingång. 

Chameleon Launcher med Full HD-skärm

chameleon-launcher-skarmdump-3chameleon-launcher-skarmdump-4

Dessa widgetar är scrollbara och går att ändra storlek på efter behag. När man ökar storleken blir de ofta inte bara större utan får dessutom en annan layout, vilket vi uppskattar. Chameleon har naturligtvis en så kallad applikationslåda som innehåller alla ens appar. Den fungerar ungefär som vanligt, med horisontell scrollning.

En av grundtankarna med Chameleon är att användare ska kunna utnyttja olika hemskärmslayouter för olika tillfällen. De som minns HTCs ”scener” (vilka avskaffats) vet ungefär vad det handlar om. I Chameleon kallas dessa layouter för ”Dashboards” – instrumentpaneler – och appen kan automatiskt välja rätt panel utifrån diverse förutsättningar.

Chameleon Launcher med HD-skärm

chameleon-launcher-skarmdump-1chameleon-launcher-bild

Du kan till exempel säga åt appen att automatiskt aktivera Hemmapanelen när din telefon ansluter till ditt Wi-Fi-nätverk i hemmet, eller aktivera Jobbpanelen när du ansluter till Wi-Fi på jobbet. Appen kan även växla paneler utifrån tid och geografisk plats. På så vis är det tänkt att du enkelt ska få den information du behöver, när du behöver den.

Just den delen av appen behöver man inte använda om man inte vill. Hur fungerar då allt detta i praktiken? Chameleon innebär helt klart ett stort kliv från vad användare av launchers som exempelvis Nova och Apex är vana vid. Många avancerade finesser och anpassningsmöjligheter försvinner. Samtidigt erbjuder Chameleon en smula nytänk, vilket vi gillar. Chameleon skulle kunna passa stilmedvetna, då det särskilt på Full HD-skärmar går att få appen att se rätt läcker ut.

chameleon-launcher-skarmdump-5chameleon-launcher-skarmdump-7

På fem tum stora 1080p-skärmar blir dock text mycket liten, vilket kan vara en nackdel för vissa användare. Största problemet med Chameleon i skrivande stund är att appen fortfarande är buggig. Den lever sitt egna liv emellanåt när man försöker flytta runt ikoner och widgetar och vill träffa rätt knapp, och skapar ibland mappar hej vilt. Förhoppningsvis kommer dessa problem åtgärdas.

För vilka kan då Chameleon passa? De som tilltalas av designen och har tröttnat på sin nuvarande hemskärmsapp, eller rentav hela telefon, kan förmodligen ha glädje av Chameleon. De som funderar på att köpa appen för 19kr bör dock vara medvetna om att Chameleon är rätt buggig i skrivande stund och inte alls går att jämföra med exempelvis Nova i avancerade finesser och anpassningsmöjligheter.