Test av mobiltelefonväskor

Postat:
11:33 - 2010-11-11
Skribent:
| Pelle
Kommentarer:
264


Från vänster: Donsö, Orbit Flex, Kalix mobile pouch, Edge case

Android har fått en allt större spridning och idag är det många som äger en telefon med Googles operativsystem.  Därför har vi funderat över en sak och vi tror många andra Android-ägare också gjort det: Varför finns det så få tillbehör till Android-telefoner?

Om du äger en IPhone kan du gå in i vilken teknikbutik som helst och det vimlar av väskor, skal, dockningsstationer och högtalare. Med tur hittar man kanske på sin höjd några enstaka skal utöver tillbehör som headset och laddare. Vi har av denna anledning testat ett par väskor från Krusell där samtliga undantaget Orbit Flex inte är modellspecifika: Orbit Flex, Kalix mobile pouch, Edge case och Donsö.

Orbit Flex
Pris: ca 299 kr
Material: Läder
Färg: Svart

Orbit Flex

OrbitFlex är en heltäckande väska av läder, som är modellspecifik och finns till de flesta Android-mobiler på den svenska marknaden. Väskan är tillverkad i svart läder och har en lucka som skyddar skärmen. Designen är enkel, svart med gråa sömmar och en grå insida av mocka.

Denna väska är riktigt rejäl och skyddar telefonen från att bli repig och minimerar risken för att telefonen ska gå sönder om du olyckligtvis skulle tappa den. Passformen är riktigt bra och det finns hål för alla knappar och uttag. Luckan som täcker skärmen öppnas och stängs enkelt med en flärp med magnetlås i det översta vänstra hörnet. På vårt testexemplar (en HTC Hero väska) täcker denna tyvärr 3,5 mm-utgången. Krusell har löst detta genom att göra ett litet hål för detta uttag, men det är väldigt litet och lädret är ganska tjockt så om du har ett par hörlurar med en stor och bred kontakt kommer denna inte att passa. Vill man inte ha skärmskyddet kan det enkelt tas bort från väskan. På insidan av skärmskyddet finns tre små fickor, där du kan förvara extra minneskort eller andra småsaker. Precis som med alla väskor med skydd för skärmen tar det lite extra tid att komma åt skärmen för att använda telefonen. Detta kan kännas lite irriterande, men man vänjer sig snabbt med väskan.

OrbitFlex bygger på telefonen ganska mycket och kan kännas lite i vägen, men om du är t.ex. snickare, rörmokare, gräsmaskinist eller har ett annat jobb där telefonen lätt kan få sig en smäll är denna väska perfekt.

Systemet multidapt har man inkluderat på telefonens baksida. Detta gör att man enkelt, utan att behöva ta av väskan, kan sätta fast den i ett flertal tillbehör med multidapt. Dessa tillbehör säljs via Krusells hemsida och via deras återförsäljare. Det finns bilhållare, cykelhållare och olika clips mm. Detta verkar vara ett mycket smidigt system. Clipet man fick med i förpackningen var enkelt att använda och det var lätt att ta ur och sätta tillbaka telefonen om man t.ex. ska svara på ett inkommande samtal.

Allt som allt är detta en väska som skyddar mobilen otroligt bra. Trotts att den är lite klumpig och att alla hörlurar inte kommer att fungera med luckan på, är det en bra väska. Det smarta systemet multidapt är ett stort plus, och skulle du inte vilja använda det går det enkelt att ta bort fästet. Som jag tidigare skrev rekommenderar jag denna väska till den som är riktigt rädd om sin telefon och de som har ett arbete där telefonen lätt får lite stryk. Slutbetyget blir 4 av 5.

Plus för:

 • Skyddar din telefon väldigt bra
 • Multidapt-systemet
 • Passformen
 • Avtagbar lucka

Minus för:

 • Hörlursproblemet
 • Påbyggnaden på telefonen

Kalix moblie pouch
Pris: ca 199 kr
Material: Läder
Färg: Svart, vitFärg: Svart, vita

Kalix mobile pouch

Ett fodral i läder. Fodralet är designat i vad som skulle kunna beskrivas som en norrländsk stil och kombinerar en mer genomarbetad design med funktionalitet. Designen är påminner till viss del om Orbitflex, men man har lagt till några nitar och sytt på en avtagbar kabinhake för enkel fastsättning i exempelvis byxorna. Man har även lagt till valmöjligheten att få väskan i en annan färg än svart, nämligen vit. De två sidosömmarna är några centimeter kortare än själva väskan vilket gör det enklare att ta ur telefonen ur fodralet. Det handlar inte om många sekunder innan du kan använda telefonen. Dock är det lite svårare att komma åt telefonen med detta fodral än vad det är med Orbitflex.

Kalix mobile pouch finns i två olika storlekar medium och large. Vi har testat ett large fodral vilket passar perfekt till HTC Hero, legend och x10 mini pro eller ungefär lika stora telefoner. Vi har dock inte testat ett medium-fodral, men om du har en mindre telefon som t.ex. X10 mini kan nog medium vara lagom stor.

Fodralet skyddar telefonen bra, precis som de andra väskorna i testet,  men inte riktigt lika bra som Orbitflex. Detta fodral har inte riktigt lika mycket material som kan dämpa fallet men skyddar definitivt din telefon ifrån repor.

Detta fodral skyddar din Android-telefon bra men eftersom den inte är modellspecifik får den 4 av 5.

Plus för:

 • Skyddar bra
 • Kabinhake

Minus för:

 • Ej modellspecifik, vilket resulterar i lite sämre passform
 • Ingen lösning för att stänga fodralet – gör att telefonen om man har otur glider ur fodralet

Edge case
Pris: ca 199 kr
Material: Läder
Färg:  brun,
orange, grön, röd, sand, gul

Edge case

Denna väska är för den som vill ha lite mera färg. Väskan finns i hela nio olika färger, så det är stor chans att du hittar en färg som passar just dig. Väskan är utrustad med en nackrem och en kabinhake vilka ger dig flera möjligheter på hur du ska bära med dig telefonen. Denna väska är, precis som övriga väskor från Krusell, gjord i läder med en insida av mocka. För att förhindra att telefonen av misstag glider ur väskan har man försett väskan med ett lock, som enkelt öppnas och stängs med ett magnetlås.

Den målgrupp vi skulle rekommendera väskan till är personer som vill skydda sin telefon men inte bara ha en tråkig väska, utan vill ha en väska med starka färger. Väskan finns i hela nio olika färger, så troligtvis finns det en färg just du gillar.

Tyvärr finns väskan bara i en storlek, vilket minskar antalet telefoner väskan passar till, men har du en Hero, Legend eller Wildfire passar väskan riktigt bra.  Även X10 mini pro passar ganska bra och har du en annan ungefär lika stor telefon fungerar säkert även denna riktigt bra. Vidare är denna färgglada väska väldigt slank och bygger inte på telefonen mer än ett par millimeter.

Denna väska är för dig som vill ha en liten, lättanvänd väska som är lite roligare än de vanliga svarta. Den är riktigt smidig och snygg och därför får den 4,5 av 5. Det som sänker betyget från full pott är bristen på flera storlekar.

Plus för:

 • Flera färger
 • Kabinhake
 • Smidigt format och slank

Minus för:

 • Endast en storlek

Donsö
Färg: Brun, svart och vit
Pris: ca 199 kr
Material: LäderFärg: Brun, svart och vitPris: ca 199 kr

Donsö

Denna väska skiljer sig från de övriga i testet då den är tillverkad i hårt läder, istället för mjukt som de andra väskorna. Många kanske ser detta som en fördel då de tror att den skyddar din telefon bättre, men så ser inte vi på det. Visserligen skyddar säkert väskan bättre än en motsvarande väska i mjukt läder som ex. Kalix mobile pouch, men passformen är riktigt dålig. Är din telefon lite för liten för väskan ligger den och skramlar runt och ramlar ut. Har du istället en lite för stor telefon går den ganska enkelt att få i, men det är nästan omöjligt att få ut den igen. Dessa problem har du inte med en mjukare väska då denna anpassar sig på ett helt annat sätt. Väskan finns i två olika storlekar, medium och large. Vi har testat en medium väska och inte fått den att passa bra med någon telefon. Vi har även svårt att tänka oss att  large väskan kommer passa någon telefon bra. Vårt råd är att testa den i butiken innan du slår till.

Designen påminner mycket om Kalix mobliepouch. De enda skillnaderna är att man valt bort de utsmyckade nitarna, lagt till färgalternativet brunt och tillverkat den i hårt läder. Hittar man en telefon som passar väskan så är den mycket smidig. Den är liten, slank, glansig och bygger på telefonen så lite att det knappt är märkbart. Väljer man att ta bort kabinhaken glider den mycket enkelt i och ur din ficka och även med kabinhake fungerar detta bra.

Vi rekommenderar denna väska eftersom den är mycket smidig och liten, men du måste absolut testa i en butik om din telefon passar. Vi har som sagt var bara testat medium-väskan och vi har inte möjlighet att testa väskan mot alla Android-telefoner på marknaden. Vem vet kanske har vi missat att någon av storlekarna passar perfekt på din telefon? Är du ute efter en väska är denna helt klart värd att testa. Hittar ni en telefon som passar bra får ni gärna lämna en kommentar så att vi kan tipsa er läsare om detta.

På grund av de stora problemen med passformen kan inte väskan få mer än 2 av 5, men hittar man en telefon som passar perfekt får väskan betydligt mer än så.


Plus för:

 • Riktigt smidig
 • Skyddar bra
 • Kabinhake

Minus för:

 • Stora problem med passformen
 • Bara två storlekar – Eftersom det är riktigt svårt att hitta en telefon som passar vore det bra med flera storlekar

Samtliga väskor finns att tillgå bland följande återförsäljare: