Många har kvar sina mobiler längre. Nya Androidversioner (kanske inte just Android 15) och funktionsuppdateringar kan göra att även äldre mobiler fortsätter att kännas fräscha, men med tiden är det lätt att tröttna på hur allt ser ut och fungerar.
Alla smartphones förutom foldables är idag en enda stor skärm, så även uppgraderingar kan innebära få förändringar i användarupplevelsen – såtillvida uppgraderingen inte innebär byte till annan tillverkare eller plattform. Lyckligtvis är Android ett så pass flexibelt system att det går att ändra det allra mesta utan att behöva uppgradera och på så vis att få mobilen att kännas ny, eller i alla fall annorlunda.
Här kommer några tips för att sätta piff på telefonen och ändra användarupplevelsen för de som ledsnat på att allt är likadant dag efter dag.
Byt hemskärmsapp
Allra enklaste sättet att drastiskt ändra hur en Androidmobil ser ut och fungerar är att byta ut hemskärmsappen. Några populära alternativ i Play Store är Nova Launcher och Niagara Launcher, men det kryllar av hemskärmsersättare i butiken.
Genom att byta hemskärmsapp går det att få en helt ny design, fler anpassningsmöjligheter och en mängd nya funktioner. Eftersom hemskärmen är en av de allra viktigaste delarna av en smartphone finns mycket att vinna.
Byt ut ikonerna eller använd ikonteman
De som bytt ut hemskärmsappen kan installera ikonpaket från Play Store som ändrar hur apparnas ikoner ser ut: kanske i stil med ett annat gränssnitt likt One UI eller Nothing OS, eller minimalistiskt avskalade ikoner.
Android har även inbyggt stöd för ikonteman som ger alla (eller nästan alla) ikoner på hemskärmen en monokrom design. Applådan är oförändrad. Att vänja sig vid ikonteman kan ta lite tid men när man väl vant sig kan det vara svårt att gå tillbaka till de brokiga färgerna.
På Pixel-telefoner anges ikonteman genom att långtrycka på en tom yta på hemskärmen, välja “Bakgrund och utseende” och aktivera inställningen “Ikoner med tema”. Ikonerna får då färger baserat på färgvalet du gjort under förhandsvisningen av hemskärmen på samma sida.
Ändra tema
Android har inbyggt stöd för färgteman som ändrar bakgrundsfärger och accentfärger. Som standard färgsätts gränssnittet baserat på färgerna i den aktuella bakgrundsbilden. Men det går att välja mellan en mängd olika färguppsättningar, eller ange färger manuellt – exempelvis ett svartvitt tema.
Teman anges lite olika beroende på tillverkaren. Om du har en Pixel väljs teman genom att öppna “Bakgrund och utseende” i hemskärmsappen. Bakgrund och utseende kan även öppnas genom att söka bland systeminställningarna om du använder en hemskärmsersättare.
Byt bakgrundsbild
Det säger sig självt men att hitta en snygg bakgrund som klickar bra ihop med ikonerna kan erbjuda en välkommen omväxling och ge telefonen ett trevligare intryck. Play Store erbjuder en uppsjö appar för bakgrundsbilder. Backdrops är ett uppskattat alternativ, eller Walp som erbjuder alla tillverkarnas inbyggda bakgrundsbilder. På webben finns sidor likt Unsplash och Wallpaperize.
De som har en Pixel-telefon kan testa några av de inbyggda levande bakgrunderna som ändras utifrån faktorer likt väder, batterinivå och tid på dygnet. Levande bakgrunderna nås genom att långtrycka på en tom yta på hemskärmen och därefter välja Bakgrund och utseende > Fler bakgrunder > Levande universum.
Även övriga tillverkare brukar leverera telefoner med inbyggda levande bakgrunder. Tillverkare likt Samsung och Google erbjuder numera även möjligheten att skapa egna AI-genererade bakgrundsbilder.
Växla navigering
Vi föredrar i regel en viss navigering – gester eller de tre klassiska knapparna – och det kan vara klokt att hålla sig till den navigering vi tycker är bäst. Vi försöker dock ändra användarupplevelsen och att byta navigering gör just det, eftersom vi behöver ta oss runt i appar och systemet på ett helt annat vis. Navigeringen ändras från Inställningar > System > Navigeringsläge. Sökvägen varierar beroende på gränssnitt.
Byt ut hela operativsystemet
En riktigt drastisk åtgärd som kräver förkunskaper och att det finns en tillgänglig ROM för telefonen är att byta ut hela operativsystemet mot ett som baseras på Androids öppna källkod. En bonus för telefoner som sedan länge slutat att få uppdateringar är att Androidversionen därmed kan bli mer modern. Ett populärt alternativ är LineageOS som erbjuds för en mängd olika mobiler.
Byt batteri
Att lämna in telefonen för batteribyte (eller för de som vågar: byta batteriet själv) gör inte att telefonen känns ny på de vis som nämns ovan. Men batteribytet gör förstås i bästa fall att mobilen håller igång lika länge på en laddning som när den först togs ut ur kartongen.