Var är telefonen som alltid fungerar? [Opinion]

Postat:
14:05 - 2021-12-26
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
54

Mobiler är bättre än de någonsin varit. Mycket har förbättrats både gällande hård- och mjukvaran, med kraftfulla komponenter och fullmogna operativsystem. Samtidigt händer det att mobiler krånglar.

Kanske är det delvis en bortskämdhet över hur bra telefoner blivit, högre förväntningar, som skapat en önskan att allt i en mobil alltid bara ska fungera. För det allra mesta gör det ju också faktiskt det. Men alltför ofta är det något som hakar upp sig, vare det sig är i en app eller i enhetens inbyggda funktionalitet.

Emellanåt vacklar kvalitetskontrollen. Tillverkare har skickat ut uppdateringar som är sådana hafsverk att de får ställas in, senast Samsung och OnePlus. Istället för att se fram emot en ny stor uppdatering kan en OTA ge oron: ”Vad kommer sluta fungera den här gången”?

Ju mer ”power user” någon är desto fler buggar kan personen råka ut för, eftersom mobilen eller appen används på ett vis utvecklaren inte testat lika mycket. Grundläggande funktionalitet strular sällan. Google-appar är inte förskonade utan kan snarare vara några av de mest problemdrabbade.

Google Photos är för all del en fantastisk app på många vis, men appen har haft dussintals allvarliga buggar genom åren – även på Googles egna mobiler. Google Fit är ett annat exempel, i alla fall för några år sedan, medan Gmail, kalendern, Translate och Drive hör till de mer stabila och pålitliga av Googles appar.

Det är så gott som omöjligt att släppa en smartphone eller programmera en avancerad app som är helt utan problem. Eftersom appen körs på en enorm mängd olika telefoner med olika komponenter och på olika Androidversioner med olika gränssnitt, och vissa använder appar på oväntade vis, går det inte att förutse varje scenario som kan uppstå.

Vissa buggar är svåra att återskapa och därför svåra att åtgärda, men det gör inte att de blir mindre irriterande för de som råkar ut för dem. Googles supportforum kryllar av buggrapporter och diskussioner om problem. Ett problem kan googlas och leda till ett långt foruminlägg med dussintals personer som upplevt precis samma bugg – och problemet har fortfarande inte åtgärdats trots att år har gått.

Ibland har dock applikationer egenheter som är så uppenbara att man kan undra ifall utvecklarna ens använt appen själva. HBO Max är ett färskt exempel. Att undertexter ofta placeras alldeles för högt upp, att avsnitt användaren sett klart listas under ”fortsätt titta”, och att webbappen inte gömmer muspekaren i Windows vid uppspelning är tre problem som man kan tycka borde vara lätta att både upptäcka och åtgärda.

Nu när våra mobiler blivit så pass kraftfulla kanske mer fokus borde läggas på ren kvalitetskontroll. Skärm, batteritid, kameror och gränssnitt är inte längre allra högsta prio – ge oss en helt pålitlig smartphone som alltid fungerar som det är tänkt.

Tycker ni dagens smartphones är tillräckligt pålitliga, och en fråga till er som kör både Android och IOS – vilken plattform anser ni erbjuder den bästa stabiliteten överlag?