Varmt mottagande av BlackBerry-filmen

Postat:
09:00 - 2023-05-21
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
5

Eftersom det finns få spelfilmer med fokus på smartphonehistoria vill vi nämna att filmen om de kanadensiska smarta telefonerna BlackBerrys uppgång och fall har fått ett varmt mottagande av både kritiker och tittare.

I skrivande stund har filmen, som heter BlackBerry, 7,9 av 10 i betyg på IMDb och 80 av 100 på Metacritic. Manuset bygger på boken Losing the Signal: The Untold Story Behind the Extraordinary Rise and Spectacular Fall of BlackBerry.

Idén för BlackBerry, ursprungligen en fickdator för e-post, föddes på 90-talet av Research in Motion som bildades 1984 av Mike Lazaridis och Douglas Fregin. Företaget hade stora framgångar under början av 00-talet, inte minst i USA. RIM fortsatte rentav plocka marknadsandelar i flera år efter att IOS och Android hade introducerats. Tillverkaren nådde sin topp i USA hösten 2010 genom en andel på 37 % av den amerikanska smartphonemarknaden. Drygt fem år senare låg andelen på 0,8 %.

Rollistan inkluderar bland andra Jay Baruchel och Glenn Howerton. Regissören Matt Johnson har enligt recensionerna valt att redogöra för denna viktiga smartphone-epok på ett humoristiskt vis. Filmen har bland annat kallats ”väldigt underhållande”, ”kärleksfull”, ”nervkittlande” och ”en andlös teknikfeberdröm” av recensenter. Engadget menar att BlackBerry är ”rolig, dramatisk och en av de bästa filmerna om teknik”.

BlackBerry har svensk biopremiär 16 juni och lär släppas på en strömningstjänst efterhand, eventuellt Hulu eller Disney+.

Senaste artiklarna om BLACKBERRY

→ Se fler artiklar om ämnet