Vi förklarar sensorerna i Galaxy Note 4

Postat:
14:46 - 2014-09-04
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
37

Samsung brukar inte snåla med funktioner i vare sig hård- eller mjukvara i sina toppmodeller och Galaxy Note 4 har kanske det största utbudet hittills. Belackarna menar att en del av funktionerna är gimmicks som inte har någon egentlig praktisk nytta.

Oavsett är finesserna så många att vissa hamnar i skymundan eller inte ens förklaras. Med tanke på antalet sensorer och anslutningsmöjligheter i Galaxy Note 4, somliga helt nya, kan det vara idé att förklara vad de egentligen gör. Vi tar även upp några av de sensorer som i stort sett samtliga smartphones har idag.

Det är sparsmakat med information i nuläget då inte ens Samsung informerar vad allt är till för och hur sensorerna utnyttjas av mjukvaran, så vi kan inte alltid tillhandahålla detaljer. Först och främst har Note 4 en UV-mätare, som helt enkelt mäter ultraviolett strålning. Vi förmodar att Note 4 kan informera användaren om hur stark solens strålning är och huruvida solskyddsfaktor bör appliceras.

samsung-galaxy-note-4-promo-7

Note 4 har naturligtvis GPS, men kan även läsa GLONASS – ett ryskt satellitpositioneringssystem. De flesta smartphones har idag stöd för båda systemen. Tillsammans kan de två erbjuda mer exakt positionering. I samma rad nämns BeiDou vilket är ett kinesiskt positioneringssystem – något som är mindre vanligt att smartphones kan utnyttja.

Fingeravtrycksläsaren och pulsmätaren är självbeskrivande. IR används för universalfjärrkontrollfunktionalitet. Galaxy Note 4 har en så kallad halleffektsensor som svarar på magnetfält. De kan bland annat användas för att känna av närhet, position och hastighet. Eventuellt utnyttjas den för att automatiskt tända skärmen när ett fodral med magnet i öppnas.

Samsung nämner att enheten har ”SpO2” i vissa marknader. Som vi förstår saken är det en funktion som mäter syrekoncentrationen i blodet, via pulsmätaren på baksidan. Note 4 har även digital kompass (magnetometer), barometer, accelerometer (känner av hur enheten hålls), samt gyroskop – den registrerar rörelse och rotation på ett mer avancerat vis än accelerometer.

Har vi missat någon sensor?