Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi kikar på alfaversionen av Jolla Launcher för Android

Postat:
15:20 - 2014-07-05
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Jolla är finska företaget bakom Linux-baserade Sailfish OS – en mobilplattform som kan köra Androidappar i viss utsträckning. Tillverkaren har i skrivande stund släppt en enda mobil, den självbetitlade Jolla. Sailfish OS har ett annorlunda gränssnitt som till stor del förlitar sig på svepgester.
Företaget är på väg att ge alla Androidenheter ett liknande interface via en hemskärmsersättare kallad Jolla Launcher. På så vis kan användare få en försmak av Sailfish OS, vilket Jolla sannolikt hoppas kan locka kunder.

Jolla har nu släppt en mycket tidig alfaversion av Jolla Launcher för Android, som vi tagit en titt på. Appen erbjuder i stort sett samma hemskärmsupplevelse som i Sailfish OS. Vi vill påpeka att mycket inte fungerar som det ska än, då appen är långt från färdig. Därför drar vi oss från att göra utlåtanden tills färdiga versionen av Jolla Launcher släppts.

Låsskärmen

jolla-launcher-android-1

Låsskärmen är minimalistisk och visar tid och datum. Genom att dra uppåt över skärmen en kort bit går det även att se batteriprocent och täckning. Ett drag neråt över skärmen visar istället en meny som innehåller alternativ för att starta telefon-appen, kameran, samt för att tysta alla ljud och signaler. Valet görs genom att helt enkelt lyfta på fingret över rätt alternativ.

Screenshot_2014-07-05-13-42-48Screenshot_2014-07-05-14-37-41

Androids aviseringsmeny är överlag dold i hela Jolla Launcher. Den kan dock aktiveras från både låsskärmen och hemskärmen genom att svepa inåt från skärmens under- eller ovankant.

Ett långt drag uppåt låser upp telefonen och visar hemskärmen. Vi har inte sett några alternativ överhuvudtaget i appen, men vi förmodar att färdiga versionen av Jolla Launcher kommer innehålla någon form av säkerhet för låsskärmen.

Hemskärmen

jolla-launcher-4

Hemskärmen visar dina senaste öppna appar som rektanglar i ett rutnät. Rutorna består av skärmdumpar från respektive app – det hela påminner en smula om multikörningen i WebOS. Det får sammanlagt plats nio appar på hemskärmen. Längst ner finns en fast meny med genvägar, precis som i Android.

En app startas genom att trycka på den. Ett långtryck på en ruta gör att kryss placeras intill varje app, som låter användaren stänga appar manuellt. Ett svep nedåt från processhanteringsläget visar ett menyalternativ för att stänga samtliga appar samtidigt.

Det kanske börjar bli rörigt nu, men applikationslådan ligger gömd under hemskärmen – ett svep uppåt plockar fram alla appar du har på enheten. Efter att du startat en app kan du gå tillbaka till hemskärmen genom att svepa inåt från skärmens högra eller vänstra ytterkant.

Det är allt?

Vi har inte hittat så många fler aspekter av Jolla Launcher än, även om det förmodligen finns mer att upptäcka. Ett svep åt vänster eller höger från hemskärmen visar exempelvis två nya hemskärmar, där en slags favoriter tycks kunna placeras.

I alfaversionen visas dock bara två rutor högst upp där: ”Oobcreative” och ”Oobplayful”. Ett långtryck på rutorna plockar fram alternativet ”Remove from favorites”, vilket dock inte har någon effekt.

Vi återkommer när Jolla Launcher släppts i skarp version. De som vill kan lägga beslag på alfaversionen från XDA.

Senaste artiklarna om JOLLA

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Vilken Androidversion har din telefon?
 2. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 3. Här är Sony Xperia 5 III med variabel brännvidd
 4. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 5. Sony kan satsa stort på mobilspel
 6. Rapport: Xiaomi och Oppo arbetar på egna chipp

Mest läst

 1. Apple höll Imessage från Android för att skydda sin inhägnade trädgård
 2. Renderade bilder påstås visa Googles smartklocka
 3. Sony presenterar flaggskeppet Xperia 1 III – först med 4K OLED 120Hz
 4. Fler inofficiella uppgifter om Google-chippet i Pixel 6
 5. Android Fast Pair får ny layout, stödjer över 100 Bluetooth-enheter
 6. Samsung presenterar sin ”mest kraftfulla Galaxy” om två veckor

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Androidversion har din telefon?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om