Vi testar Nearby Share för Windows

Postat:
11:28 - 2023-04-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Google släppte häromdagen en betaversion av Nearby Share för Windows. Programmet gör att filer kan delas trådlöst till och från mobil och dator. Betaversionen är inte officiellt tillgänglig i Sverige men vi har testat programmet efter att ha laddat hem det med hjälp av VPN.

Nearby Share för Windows är redan översatt till svenska, fastän testet inte inkluderar Sverige. Programmet är grundläggande, utan krusiduller och det håller till bland de dolda ikonerna (visas genom att klicka på uppåt-pilen) i aktivitetsfältet.

Inställningarna

Det går att ställa in var de överförda filerna ska sparas, samt vilka som får upptäcka och skicka filer till datorn: alla, endast kontakter, eller endast egna enheter som är inloggade på samma Google-konto.

Att skicka filer

Bluetooth behöver vara igång både på mobilen och på datorn, och Nearby Share behöver aktiveras på telefonen. Därefter kan bilder skickas till datorn genom Androids vanliga delningsmeny. Välj bara ”i närheten” högst upp i menyn och tryck därefter på namnet på datorn.

Någon bekräftelse för att acceptera filer behövs inte när filer skickas mellan egna enheterna, annat än första gången. Filer kan skickas från datorn till mobilen genom att dra filer och släppa filerna i Nearby Share-fönstret, eller välja filer och mappar genom vanlig dialogruta.

Precis som när filer skickas till datorn behövs ingen bekräftelse för att filerna ska tas emot när de delas mellan egna enheter. Filerna hamnar i Androids vanliga nedladdningsmapp.

Hastigheten

🐌

Första gången vi testade Nearby Share för Windows var överföringshastigheten väldigt långsam, så pass att något var fel och det blev meningslöst att skicka videon (bara 20kB/s).

Nästa gången vi provade Nearby Share kom vi dock upp i cirka 2MB/s, även om hastigheten gick upp och ned. En kollega nådde skapliga 8MB/s. De som testat Nearby Share för Windows får gärna berätta vilka överföringshastigheter de kommit upp i.

Hur bra fungerar det?

Nearby Share för Windows innebär ett välkommet och smidigt sätt att föra över filer mellan mobil och dator, utan att behöva använda kabel, tjänster som WhatsApp (skicka filer till sig själv) eller låta filer mellanlanda på Google Drive.

Hastigheten har varierat mellan 2MB/s och 8MB/s beroende på nätverk. Windows-programmet har fungerat bra, särskilt med tanke på att det är en beta, och kanske kommer överföringshastigheterna optimeras och förbättras efterhand.

Senaste artiklarna om NEARBY SHARE

→ Se fler artiklar om ämnet