Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Vi testar nya hemskärmsersättaren Action Launcher 3

Postat:
13:37 - 2014-12-12
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
För två år sedan provade vi första versionen av hemskärmsersättaren Action Launcher Pro. Mycket har hänt under tiden som gått och förra hösten kom version 2.0. Nu har Action Launcher 3 släppts, vilket enligt utvecklaren Chris Lacy är en helt ny applikation.
Allt sägs ha skrivits om från grunden och Action Launcher 3 anammar Lollipop och ”Material Design”. Lacy har valt att ta betalt för nya versionen, ett beslut han förklarar i detalj på Google+. De som tidigare köpt Action Launcher Pro kan fortsätta använda föregående versionen precis som vanligt, även om den flyttats till ett separat inlägg i Play Store.

Grunderna

action-launcher-3-swedroid-test-4

Action Launcher har alltid gått sitt egen väg och erbjudit unika finesser. Det finns en vertikal sidomeny (Quickdrawer) som innehåller alla appar. Menyn nås genom ett svep inåt från skärmens vänstra ytterkant. Det går att hoppa direkt till valfri bokstav och appar kan dras från menyn ner till hemskärmen.

Andra stommar i appen är något Lacy kallar Shutters och Covers. Shutters låter användare visa en applikations widget bara genom att svepa uppåt över dess ikon. På så vis kan du utnyttja delar av en apps funktionalitet utan att först behöva öppna den. Du får även fördelarna med widgetar utan att behöva ha dem utlagda på hemskärmen.

action-launcher-3-swedroid-test-5 action-launcher-3-swedroid-test-1

Covers är Lacys tolkning av mappar. Användare kan skapa en mapp som vanligt för att sedan låta valfri app i katalogen utgöra ikon åt mappen. Du kan trycka på ”mappen” för att starta appen du valt, men även svepa uppåt över ikonen för öppna mappen. Med andra ord blir det en mapp som även fungerar som en vanlig genväg till en applikation.

Du kan exempelvis associera dina favoritkontakter med telefonikonen och gruppera liknande appar i form av vanliga genvägar.

action-launcher-3-swedroid-test-2action-launcher-3-swedroid-test-6

Nyheterna

action-launcher-3-swedroid-test-5

Action Launcher 3 verkar vara baserad på Google Now Launcher, snarare än på äldre versioner av Androids egna hemskärmsapp. Om du använder Google Now kan du nå tjänsten från skärmen allra längst till vänster, som vanligt (Lacy laddar dock Google Now separat, vilket kan innebära en viss fördröjning).

Det finns numera en traditionell applikationslåda som nås genom en ikon längst ner. Widgetar och bakgrundsbilder appliceras även som i Google Now Launcher, genom ett långtryck på hemskärmen.

action-launcher-3-swedroid-test-9action-launcher-3-swedroid-test-8

Största nya finessen är Quicktheme som automatiskt ändrar temat för appen utifrån rådande bakgrundsbild. AL3 baserar färgerna i appen på de färger som finns i bakgrunden. Användare kan även manuellt kalibrera färgerna för statusfältet, för sökfältet samt bakgrundsfärgerna för applikationslådan, mappar och Quickdrawer.

Borttagna funktioner

Två av Action Launchers mer vilda finesser finns inte längre kvar och Lacy skriver att det är osannolikt att de kommer tillbaka. Både 1-Swipe och Quickpage har tagits bort. Dessa funktioner tillät användare att öppna sidomenyn med appar samt ett fönster med genvägar och widgetar överallt i Android – inte bara från hemskärmen. Enligt Lacy användes inte finesserna tillräckligt ofta för att berättiga deras existens i Action Launcher 3.

En mer grundläggande funktion som saknas är möjligheten att byta ikoners utseende genom ikonpaket. Lacy skriver dock att den finessen troligtvis kommer göra comeback längre fram. Det går heller inte i skrivande stund att skapa en lokal backup av hemskärmslayouten och ej heller importera tidigare inställningar.

Buggar

Främsta problemet med Action Launcher Pro och Lacys appar överlag har för vår del varit buggarna. Medan vi knappt stött på en enda bugg, även i betaversionerna, under alla år med Nova Launcher har Action Launcher ofta haft allvarliga buggar på våra testenheter – särskilt nya versioner.

Vi har sett rapporter om krascher och att vissa inte ens kunnat ta sig förbi introduktionsmenyerna. Enda buggen vi stött på hittills är dock att ingen ikon visas för Covers, något vi räknar med (hoppas) att Lacy kommer åtgärda inom kort.

Slutsats

action-launcher-3-swedroid-test-1

Action Launcher 3 anammar ”Material Design” och är en intressant och mer avancerad tolkning av Googles egna hemskärmsapp. Finesser som Shutters och Covers är fortfarande lika trevliga och praktiska att använda, samtidigt som nya funktionen Quicktheme ger oss ökad kontroll över estetiken och färgerna.

De som föredrar en traditionell applikationslåda framför Action Launchers vertikala sidomeny (Quickdrawer) har nu tillgång till en sådan och Google Now finns inbakad i hemskärmsupplevelsen. Standardfunktioner som att byta ikonpaket har dock fått stryka med, i alla fall i initiala releasen.

Med Action Launcher 3 har Lacy skapat en modern grund för appens framtid i Lollipop-eran. Alla som vill testa hittar appen här i Google Play. För att få tillgång till samtliga funktioner behöver Action Launcher 3 låsas upp genom en betalning inifrån appen (IAP) på 37,50 kronor.

Senaste artiklarna om ACTION LAUNCHER PRO

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Huawei får inte bygga svenska 5G-nät, anses utgöra säkerhetshot
 2. Androidtillverkare – ge oss en motsvarighet till Iphone 12 Mini [Opinion]
 3. Telia introducerar 5G i 20 städer
 4. Stor läcka kring Huaweis nya flaggskepp Mate 40 Pro
 5. Vad anser du om de nya bildförhållandena för telefoner?
 6. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn

Mest läst

 1. Så här liten är Apple Iphone 12 Mini
 2. OnePlus presenterar prispressade 8T med 120Hz uppdateringsfrekvens
 3. Inte en bugg: YouTube förhindrar tryck på förloppsindikatorn
 4. Telia introducerar 5G i 20 städer
 5. Tidiga ryktesbilder på Samsung Galaxy S21
 6. Test: OnePlus 8T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket är det bästa bildförhållandet för mobiler?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Allt om

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om