Här är nyheterna i Android Wear 1.1

Postat:
14:21 - 2015-05-24
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
17

Google har skickat ut största uppdateringen hittills av Android Wear – företagets operativsystem för smartklockor. Nya mjukvaran baseras på Android 5.1.1 och har Android Wear-version 1.1.1.1929530. Tillverkare får inte förändra Android Wear utan kan bara differentiera sig genom att lägga till egna urtavlor och applikationer. Kunder får därmed samma gränssnitt oavsett vilken modell de väljer.

Vi recenserade Android Wear i början av året och gick igenom systemets olika delar och funktioner. Nu kommer en uppföljning som diskuterar Googles tillskott. Uppdateringen förbättrar plattformen på ett flertal vis och råder bot på några av våra tidigare invändningar mot gränssnittet.

Snabbinställningarna

android_wear_5_1

Google har finjusterat menyn med snabbinställningar, som nås genom att svepa nedåt över urtavlan. Bakgrunden är numera mörkgrå och knapparna som styr vilka aviseringar som får nå fram har blivit enklare att trycka på.

Det ljusstarka läget har döpts om från ”Sunlight mode” till mer självförklarande ”Brightness boost”. En text indikerar dessutom huruvida läget är på- eller avslaget. Svenska saknas fortfarande som systemspråk, vilket är märkligt med tanke på hur snabbt Google inkluderade svenska i Chrome OS, Chromecast och Android TV.

Nya launchern

android_wear_5_1_launcher_swedroid

Ett tryck på urtavlan visade tidigare en smått förvirrande lista med röstkommandon. Användare behövde scrolla långt ner för att nå inställningarna och allra längst ner fanns ett alternativ som visade tillgängliga appar.

I nya Android Wear visas alla appar direkt när du trycker på urtavlan eller långtrycker på fysiska knappen. Det är i vår mening en betydligt smidigare och mer logisk lösning. De appar du senast använt visas överst i listan. Tyvärr går det inte att sortera apparna i alfabetisk ordning för de som vill att apparna alltid ska ha samma position i listan.

android_wear_5_1_apps

Vi har använt LG G Watch R som testenhet och i kombination med vår smartphone finns apparna Google Keep, en kalender (agenda), inställningar, alarm, tidtagarur, timer, ett app som initierar WhatsApp-samtal, ”Find my Phone”, Google Fit, en ficklampa, Google Search, Google Maps, Play Music, Shazam, samt Twitter-apparna Talon och Tweetings.

android-wear-nya-1

Launchern har tre flikar som går att växla mellan genom att scrolla i sidled. Första fliken visar alla appar och andra fliken visar kontakter (en kombination av dina favoriter och personer du nyligen kontaktat). Trycker du på en kontakt kan du SMS:a, mejla och ringa personen. Lustigt nog tycks Hangouts saknas från listan.

Sista fliken initierar röstsökningar och innehåller samma lista över röstkommandon som tidigare var allt som visades när användaren tryckte på urtavlan.

Nya inställningar

android_wear_5_1_new_settings_swedroid

Inställningarna innehåller tre nya alternativ. Dels ett alternativ för att använda handledsgester och dels en inställning som ökar eller minskar fontstorleken. Tredje nya alternativet slår av och på nya skärmlåsfinessen.

Android Wear kan automatiskt låsa klockan om systemet känner av att du inte längre bär den på handleden. Låset kan även aktiveras ifall klockan tappar kontakt med telefonen. Det rör sig om Androids klassiska mönsterlås. Lösningen fungerar hyfsat. Det är lite krångligt att svepa över en så pass liten skärm och vi stängde ganska snabbt av låset.

Vi räknar med att enheter som fått stöd för Wi-Fi även har alternativ för detta bland inställningarna.

Handledsgester

android_wear_5_1_wrist_scroll_swedroid

Smartklockor handlar till stor del om bekvämlighet och om att göra det lättare för oss att hantera den uppsjö av meddelanden och aviseringar vi möts av. I vissa situationer kanske du har andra handen upptagen men ändå behöver scrolla genom aviseringar.

I de lägena kommer nya handledsgesterna väl till pass. För att scrolla ner knycker du handleden bort från dig och för den därefter sakta tillbaka. Genom att göra tvärtom, sakta vrida handleden bort och sedan vrida den snabbt tillbaka, kan du scrolla uppåt.

Om det låter luddigt förklarar videon nedan hur gesterna går till. Lösningen fungerar bra överlag, men klockan behöver sitta relativt tight för att den inte ska fladdra runt när du utför gesterna.

Emoji

android_wear_5_1_emoji_swedroid

När du väljer att svara på eller skicka ett meddelande kan du antingen tala in texten eller välja en färdig fras, precis som tidigare. I och med nya versionen kan du även skicka emojis; en slags smileys.

Du kan antingen välja en emoji direkt från en lista eller rita den emoji du vill skicka genom att dra med ett finger över skärmen. Systemet visar en lista med förslag på emoji baserat på figuren du ritat. Du behöver alltså inte vara särskilt exakt i ditt ritande. I många fall är det dock förmodligen enklare att bara välja en emoji direkt från listan än att först försöka rita den.

Ständigt aktiva appar

android-wear-nya-2

Uppdateringen bjuder även på stöd för ständigt aktiva appar. Om du öppnar en applikation och har slagit på alternativet för ständigt aktiv skärm kommer den appen fortsätta visa sin information även när viloläget slås på. Klockan återgår inte längre till standbyläget för urtavlan utan håller fast vid samma app.

Det kan vara särskilt fördelaktigt under exempelvis en löprunda, om du har en applikation som visar aktuell information om träningen. Precis som i viloläget för urtavlor visas en mer avskalad och energisnål layout av gränssnittet så fort du inte tittar på skärmen.

Wi-Fi

Utvalda Android Wear-klockor kommer vidare få stöd för Wi-Fi på hårdvarunivå efter uppdateringen. Det innebär att dessa klockor kan nå telefonen över Internet utöver Bluetooth och synkronisera, genomföra sökningar och skicka meddelanden etc.

G Watch R hör inte till skaran som fick Wi-Fi (även om det sägs vara på gång) så vi har tyvärr inte kunnat testa finessen.

Android Wear-appen på mobiler

Android Wear-appen på mobiler som hanterar anslutningen till klockorna har några nya funktioner sedan vår recension av Android Wear. Det går exempelvis att få en översikt över lagringsutrymmet på klockan och dessutom att se batteristatistik.

android-wear-appen-3android-wear-appen-1android-wear-appen-2

Slutsats

Vi anser att Android Wear blivit betydligt trevligare att använda i och med uppdateringen, även om det inte rör sig om några drastiska förändringar. De finesser vi gillar mest är launchern och de ständigt aktiva apparna. Google har i vår mening dock fortfarande en bit på vägen innan Android Wear känns som ett moget och helgjutet system för smartklockor.

Är det någon som upptäckt fler tillskott i nya mjukvaran?

Uppdatering: Delen om WiFi-stödet är uppdaterad. WiFi fungerar endast som en brygga till telefonen om en Bluetooth-anslutning inte är tillgänglig.

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID WEAR