Här är nyheterna i Android Wear 1.3

Postat:
20:18 - 2015-08-27
Skribent:
Eric N
Kommentarer:
Den senaste versionen av Wear – Googles androidbaserade operativsystem för smartklockor – innehåller både stora och små nyheter. Till de större hör interaktiva urtavlor samt möjligheten att koppla ihop Android Wear-användare med varandra via en funktion kallad ”Together”. Till de mindre nyheterna hör dels en väderapp och dels en applikation för Googles översättningstjänst.
Uppdateringen har fått versionsnummer 1.3 och ersätter Wear 1.1. Eftersom tillverkare inte får förändra Android Wear, utan bara tillåts differentiera sig genom att lägga till egna urtavlor och applikationer, så ser den nya versionen i vanlig ordning identisk ut oavsett märke.

Vi recenserade Android Wear i början av året och gick igenom systemets olika delar och funktioner. I en senare artikel tittade vi närmare på nyheterna i Android Wear 1.1, som främst innehöll utökade inställningsmöjligheter och anslutningsförbättringar, och i denna artikel går vi igenom vad som är nytt i Wear 1.3.

Interaktiva urtavlor

720p-interactive-watch-faces

Sedan lanseringen av Android Wear har en av de mest efterfrågade funktionerna varit smartare urtavlor. Från och med Wear 1.3 är urtavlor inte längre statiska utan användaren kan manipulera dem genom att trycka på dem; exempelvis för att förändra layout, visa särskild information eller för att starta Android Wear-aktiviteter.

Än så länge är utbudet av interaktiva urtavlor tämligen begränsat, men Android Wear 1.3 är knappt en vecka gammalt och det kan dröja ett tag innan utvecklarna haft tid att bekanta sig med nyheterna. Nedan tittar vi närmare på tre stycken interaktiva urtavlor: InstaWeather for Android Wear, Bits Watch Face samt Mysterious Forest.

InstaWeather for Android Wear
Precis som namnet antyder visar den här urtavlan vädret, men den gör också mer än så. I mitten av urtavlan finns ett moln med aktuell väderinfo och trycker vi på molnet syns en väderleksrapport. Det går samtidigt att klicka i respektive hörn på urtavlan för att få fram aktivetetsinformation som antalet steg och antalet förbrända kalorier. Observera hur urtavlan förändras beroende på aktivitetsinformation.

Bits Watch face
I denna urtavla, där vädret också syns, kan användaren trycka på respektive cirkel för att göra den större. Ett rätt blygsamt exempel på en interaktiv urtavla.

Mysterious Forest

En interaktiv urtavla som kanske lämpar sig extra väl för de små är Mysterious Forest. Bereonde på var användaren trycker hoppar några av skogens djur fram. Undertecknad erfar att det är extra knepigt att få fram kaninerna.

Android Wear Together

together

Wear Together är en funktion för att kopppla ihop Android Wear-användare med varandra på ett roligt vis. Väl ihopkopplade är det möjligt att dela olika aktiviteter mellan klockorna:

 • Dela en tecknad en figur (Doodle)
 • Skicka en bild (Photos)
 • Skicka emojis/roliga figurer (Emojis/Stickers)
 • Dela platsinformation/aktivitet (Activities)

watch_together

För att dra nytta av Android Wear Together krävs att Together-urtavlan är aktiverad. I annat fall kommer det inte fungera och tyvärr ser urtavlan, som syns ovan, rätt tråkig och alldaglig ut.

Att lägga till en vän går dels att göra via klockan i sig eller via telefonen. Via klockan går det endast att lägga till andra klockor som befinner sig i närheten medan det via telefonen går att lägga till användare genom att välja ett Google-konto.

720p_android_wear_together

[Andorid Wear Together]

[Android Wear Together instruktioner]

Google Translate och Weather

sonY_smartwatch3-android-wear-1-3

Det var tidigare möjligt att översätta fraser och ord via sökfunktionen i Android Wear, men nu har Googles översättningstjänst också fått en dedikerad app. Detsamma gäller vädret som också fått en applikation – tyvärr kunde vi inte få den att fungera tillsammans med Sony Smartwatch 3, trots en fabriksåterställning av klockan. Det enda som syns är ett felmeddelande.

Tillgänglighet

För närvarande finns Android Wear 1.3 tillgängligt för enheter listade nedan. Uppdateringen bör finnas att tillgå via klockans inbyggda uppdateringsfunktion (FOTA), men går också att installera manuellt via länkarna nedan för de som så önskar:

SmartWatch 3 OTA (LCA43 från LDZ22D)
LG G Watch (LCA43 från LDZ22D)
LG G Watch R (LCA44B från LDZ22D)
LG G Watch Urbane (LCA44B från LDZ22D)
Samsung Gear Live OTA (LCA43 från LDZ22J)

Senaste artiklarna om VI TESTAR ANDROID WEAR

→ Besök Androidarkivet

Mest kommenterat

 1. Ge oss USB-C för allt [Opinion]
 2. Arnold Goldberg ny chef för svagt presterande Google Pay
 3. OnePlus 6 och 6T har nått slutstationen för uppdateringar
 4. Apple Music näst största musikströmningstjänsten, Spotify dominerar
 5. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 6. Har IOS bättre appar än Android?

Mest läst

 1. Rapport: Alla Iphone 14-modeller har 120Hz, ingen mer Mini
 2. Ge oss USB-C för allt
 3. Hela Galaxy Tab S8-serien avslöjas – påkostade plattor från Samsung
 4. Vi testar strömningstjänsten Paramount Plus
 5. Google lägger ned YouTube Originals
 6. Ännu en Ultra-läcka

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Föredrar du runda eller rektangulära smartklockor?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sweclockers RSS

Senaste nyheterna om